Академиялық дербестік кезіндегі модульдік оқыту процессін ұйымдастыру қағидалы.
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
Техникалық және кәсіптік,
орта білімнен кейінгі білім беру ұйымдарында білім
беру процесін академиялық дербестікті
Тренер: Орымбаева Р.И.
Сервис ж әне жаңа
технологиялар
коллдежінің өндірістік
оқуты шебері
Сапаргалиева А.Б.
1 слайд
Техникалық және кәсіптік, орта білімнен кейінгі білім беру ұйымдарында білім беру процесін академиялық дербестікті Тренер: Орымбаева Р.И. Сервис ж әне жаңа технологиялар коллдежінің өндірістік оқуты шебері Сапаргалиева А.Б.
2 слайд
28 жыл
II
Сервис және жана техналогиялық колледж
2 слайд
28 жыл II Сервис және жана техналогиялық колледж
3 слайд
Бағдарламаның мақсаты
ТжКБ ұйымдарында академиялық дербестік
шарттарындағы педагогтердің кәсіби құзыреттілігін
қалыптастыру.
3 слайд
Бағдарламаның мақсаты ТжКБ ұйымдарында академиялық дербестік шарттарындағы педагогтердің кәсіби құзыреттілігін қалыптастыру.
4 слайд
Бағдарламаның міндеттері:
4- мамандық бойынша білім
беру бағдарламаларын,
сондай-ақ ерекше білім беру
қажеттіліктері бар білім
алушылар үшін арнайы және
жеке оқу бағдарламаларын
әзірлеу дағдыларын
дамытуға ықпал ету;1 2
3 - білім беру бағдарламасының
негізінде модульдер бойынша
жұмыс оқу бағдарламаларын
әзірлеу әдістемесіне оқыту; - мамандыққа сәйкес
ғылым мен практиканың
озық жетістіктерін
тәжірибеге енгізу
негізінде колледжде
академиялық
дербестікті ескере
отырып, білім беру
процесін модельдеуге
әдістемелік көмек
көрсету.- оқу процесін тиімді
ұйымдастырудың
психологиялық-
педагогикалық
құралдарын пайдалану
туралы идеяны кеңейту;
4 слайд
Бағдарламаның міндеттері: 4- мамандық бойынша білім беру бағдарламаларын, сондай-ақ ерекше білім беру қажеттіліктері бар білім алушылар үшін арнайы және жеке оқу бағдарламаларын әзірлеу дағдыларын дамытуға ықпал ету;1 2 3 - білім беру бағдарламасының негізінде модульдер бойынша жұмыс оқу бағдарламаларын әзірлеу әдістемесіне оқыту; - мамандыққа сәйкес ғылым мен практиканың озық жетістіктерін тәжірибеге енгізу негізінде колледжде академиялық дербестікті ескере отырып, білім беру процесін модельдеуге әдістемелік көмек көрсету.- оқу процесін тиімді ұйымдастырудың психологиялық- педагогикалық құралдарын пайдалану туралы идеяны кеңейту;
5 слайд
Курс барысында:
ТжКБ беру ұйымдарындағы академиялық дербестіктің ерекшеліктерін
ТжКБ беру ұйымдарындағы академиялық дербестікті есепке ала отырып білім
беру бағдарламасын құру
Сала бойынша жұмыс орнындағы практика
Академиялық дербестік кезіндегі оқу процесін ұйымдастыру қағидаларын
Академиялық дербестік шарттарындағы инклюзивтік білім берудің негізгі
аспектілерін
ТжКБ беру процесіндегі сандық технологияларды қамтыдық
5 слайд
Курс барысында: ТжКБ беру ұйымдарындағы академиялық дербестіктің ерекшеліктерін ТжКБ беру ұйымдарындағы академиялық дербестікті есепке ала отырып білім беру бағдарламасын құру Сала бойынша жұмыс орнындағы практика Академиялық дербестік кезіндегі оқу процесін ұйымдастыру қағидаларын Академиялық дербестік шарттарындағы инклюзивтік білім берудің негізгі аспектілерін ТжКБ беру процесіндегі сандық технологияларды қамтыдық
6 слайд
Академиялық дербестік ерекшелігі
Академиялық дербестікті енгізу арқылы Техникалық және кәсіптік
білім беру жүйесі неғұрлым икемді және білім алушылардың ең талап
етілетін құзыреттерін қалыптастыруға бағдарланған.
Академиялық дербестіктің ерекшелігі, енді оқу орны өздері жұмыс
берушілермен бірлесіп, білім беру бағдарламаларының мазмұны мен оқу
мерзімдерін айқындайды»
Бұл арқылы дайындалған білім беру бағдарламалары студенттерге
қажетті біліктілікті алуға және қысқа мерзімде жұмысқа
орналасуға, ал қажет болған жағдайда қосымша басқа біліктілікті
алуға мүмкіндік береді.
Бұл шаралар өндірістегі технологиялық өзгерістерге және еңбек
нарығының сұраныстарына бейімделуге мүмкіндік береді. Осылайша,
колледждер жұмыс берушілердің талаптарына сәйкес келетін
мамандарды даярлайтын болады.
6 слайд
Академиялық дербестік ерекшелігі Академиялық дербестікті енгізу арқылы Техникалық және кәсіптік білім беру жүйесі неғұрлым икемді және білім алушылардың ең талап етілетін құзыреттерін қалыптастыруға бағдарланған. Академиялық дербестіктің ерекшелігі, енді оқу орны өздері жұмыс берушілермен бірлесіп, білім беру бағдарламаларының мазмұны мен оқу мерзімдерін айқындайды» Бұл арқылы дайындалған білім беру бағдарламалары студенттерге қажетті біліктілікті алуға және қысқа мерзімде жұмысқа орналасуға, ал қажет болған жағдайда қосымша басқа біліктілікті алуға мүмкіндік береді. Бұл шаралар өндірістегі технологиялық өзгерістерге және еңбек нарығының сұраныстарына бейімделуге мүмкіндік береді. Осылайша, колледждер жұмыс берушілердің талаптарына сәйкес келетін мамандарды даярлайтын болады.
7 слайд
SWOT- талдау
Күшті жақтары
Бәсекеге қабілетті сұранысқа ие жас
мамандар даярлау.
Дуальды оқыту жүйесіңде өндірістік
орындарда бірлесе оқыту Осал тұстары
Өндірістік мамандардың оқу
орнының штаттық талабына сай
келмеуі.
Мүмкіндіктер
Әлемдік worldSkills чемпионаттқа
қатысу мүмкіндіктері Қауіптер
Педагогикалық шеберлік пен
нұсқаушы тәлімгерлердің болмауы
7 слайд
SWOT- талдау Күшті жақтары Бәсекеге қабілетті сұранысқа ие жас мамандар даярлау. Дуальды оқыту жүйесіңде өндірістік орындарда бірлесе оқыту Осал тұстары Өндірістік мамандардың оқу орнының штаттық талабына сай келмеуі. Мүмкіндіктер Әлемдік worldSkills чемпионаттқа қатысу мүмкіндіктері Қауіптер Педагогикалық шеберлік пен нұсқаушы тәлімгерлердің болмауы
8 слайд
Бағдарлама келесі негізгі ережелер және талаптарды ескере
отырып әзірленді:
Техникалық және кәсіптік, орта білімнен кейінгі білім беру мамандықтары бойынша
үлгілік оқу жоспарлары мен үлгілік оқу бағдарламаларын бекіту туралыҚазақстан
Республикасы Білім және ғылым министрінің 2017 жылғы 31 қазандағы № 553
бұйрығы
Осы бұйрықты негізге және академиялық дербестікті есепке ала отырып, жұмы оқу
жоспары мен жұмыс оқу бағдарламасы дайындалды
Техникалық және кәсіптік білім беру мамандықтары бойынша үлгілік оқу жоспарлары
және үлгілік оқу бағдарламаларын бекіту туралыҚазақстан Республикасы Білім және
ғылым министрінің 2015 жылғы 15 маусымдағы № 384 бұйрығы.
Бұл бұйрық негізінде оқу жұмыс бағдарламасының оқыту нәтижесі, кәсіптік
құзыреттілік, бағалау өлшемшарттары мен модуль атаулары енгізілді
Орта, техникалық және кәсіптік, орта білімнен кейінгі білім беру ұйымдарының
педагогтері жүргізу үшін міндетті құжаттардың тізбесін және олардың нысандарын
бекіту туралы
Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрінің 2020 жылғы 6 сәуірдегі № 130
бұйрығы.
Бұл бұйрық негізінде акдемиялық дербестікті есепке ала отырып, жүргізуге міндетті
құжаттар орындалды
8 слайд
Бағдарлама келесі негізгі ережелер және талаптарды ескере отырып әзірленді: Техникалық және кәсіптік, орта білімнен кейінгі білім беру мамандықтары бойынша үлгілік оқу жоспарлары мен үлгілік оқу бағдарламаларын бекіту туралыҚазақстан Республикасы Білім және ғылым министрінің 2017 жылғы 31 қазандағы № 553 бұйрығы Осы бұйрықты негізге және академиялық дербестікті есепке ала отырып, жұмы оқу жоспары мен жұмыс оқу бағдарламасы дайындалды Техникалық және кәсіптік білім беру мамандықтары бойынша үлгілік оқу жоспарлары және үлгілік оқу бағдарламаларын бекіту туралыҚазақстан Республикасы Білім және ғылым министрінің 2015 жылғы 15 маусымдағы № 384 бұйрығы. Бұл бұйрық негізінде оқу жұмыс бағдарламасының оқыту нәтижесі, кәсіптік құзыреттілік, бағалау өлшемшарттары мен модуль атаулары енгізілді Орта, техникалық және кәсіптік, орта білімнен кейінгі білім беру ұйымдарының педагогтері жүргізу үшін міндетті құжаттардың тізбесін және олардың нысандарын бекіту туралы Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрінің 2020 жылғы 6 сәуірдегі № 130 бұйрығы. Бұл бұйрық негізінде акдемиялық дербестікті есепке ала отырып, жүргізуге міндетті құжаттар орындалды
9 слайд
СЕРВИС ЖӘНЕ ЖАҢА ТЕХНОЛОГИЯЛАР КОЛЛЕДЖІ
«Келісілді»
«БЕКІТЕМІН»
Сервис және жаңа технологиялар
колледжі басшысы
А.Н.Кдыргужина
«01» қыркүйек 2021 жыл
ЖҰМЫС ОҚУ БАҒДАРЛАМАСЫ
Мамандық: 10130300 - "Тамақтандыруды ұйымдастыру"
Біліктілік: 3W10130302 "Аспаз"
Оқыту түрі : Күндізгі, негізгі орта білім беру базасында
Модульдегі сағат саны: сағат - 72 , кредиттер саны - 2
Әзірлеуші: Арнайы пән оқытушысы: Сапаргалиева Ақмарал Бақбергеновна
9 слайд
СЕРВИС ЖӘНЕ ЖАҢА ТЕХНОЛОГИЯЛАР КОЛЛЕДЖІ «Келісілді» «БЕКІТЕМІН» Сервис және жаңа технологиялар колледжі басшысы А.Н.Кдыргужина «01» қыркүйек 2021 жыл ЖҰМЫС ОҚУ БАҒДАРЛАМАСЫ Мамандық: 10130300 - "Тамақтандыруды ұйымдастыру" Біліктілік: 3W10130302 "Аспаз" Оқыту түрі : Күндізгі, негізгі орта білім беру базасында Модульдегі сағат саны: сағат - 72 , кредиттер саны - 2 Әзірлеуші: Арнайы пән оқытушысы: Сапаргалиева Ақмарал Бақбергеновна
10 слайд
Инде
ксі Модуль/ пән атауы Бақылау
нысаны Оқу уақытының көлемі Курстар мен семестр
бойынша бөлу
Оның ішінде I курс
37н II курс
38
Ем
ти
ха
н С
ы
н
а
қ Б
а
қ
ы
л
а
у
ж
ұ
м
ы
с
ы Кре
дит
сан
ы Бар
лық
Саға
т
сан
ы Теор
иял
ық
оқы
ту Зертх
-
практ
жұмы
стар,
курст
ық
жоба
лар
және
жұмы
стар Өндір
істік
оқыту
және/
немес
е
кәсіп
тік
практ
ика І с
17
т ІІ с
21т/
2э ІІІ с
-
12
т/
7п ІV с
8,
7т/
10
,3
п/
2э
Біліктіліктің жоғарылатылған деңгейі
ЖБП Жалпы білім беретін пәндер
10 1
8 8 60 1448 736
721 612 756 80
ЖБП
01 Математика
2 2
7 168 48 120 48 120
ЖБП
02 Информатика
2
3 72 48 24 48 24
ЖБП
03 Қ аза қ тілі 2 1
3 72 24 48 48 24
ЖБП
04 Қ аза қ әдебиеті 2
3 72 48 24 48 24
ЖБП
05 Орыс тілі және әдебиеті 2 1
5 120 48 72 48 72
ЖБП
06 Шет ел тілі 2 1
5 120 48 72 48 72
ЖБП
07 Қазақстан т арихы 2 1
3 72 48 24 48 24
ЖБП
08 Өзін-өзі тану 2
3 72 72
48 24
ЖБП
09 Дене тәрбиесі 2
5 124 24 120 48 96
ЖБП0
10 Алғашқы әскери және технологиялық
дайындық 2
3 72 24 48 48 24
10 слайд
Инде ксі Модуль/ пән атауы Бақылау нысаны Оқу уақытының көлемі Курстар мен семестр бойынша бөлу Оның ішінде I курс 37н II курс 38 Ем ти ха н С ы н а қ Б а қ ы л а у ж ұ м ы с ы Кре дит сан ы Бар лық Саға т сан ы Теор иял ық оқы ту Зертх - практ жұмы стар, курст ық жоба лар және жұмы стар Өндір істік оқыту және/ немес е кәсіп тік практ ика І с 17 т ІІ с 21т/ 2э ІІІ с - 12 т/ 7п ІV с 8, 7т/ 10 ,3 п/ 2э Біліктіліктің жоғарылатылған деңгейі ЖБП Жалпы білім беретін пәндер 10 1 8 8 60 1448 736 721 612 756 80 ЖБП 01 Математика 2 2 7 168 48 120 48 120 ЖБП 02 Информатика 2 3 72 48 24 48 24 ЖБП 03 Қ аза қ тілі 2 1 3 72 24 48 48 24 ЖБП 04 Қ аза қ әдебиеті 2 3 72 48 24 48 24 ЖБП 05 Орыс тілі және әдебиеті 2 1 5 120 48 72 48 72 ЖБП 06 Шет ел тілі 2 1 5 120 48 72 48 72 ЖБП 07 Қазақстан т арихы 2 1 3 72 48 24 48 24 ЖБП 08 Өзін-өзі тану 2 3 72 72 48 24 ЖБП 09 Дене тәрбиесі 2 5 124 24 120 48 96 ЖБП0 10 Алғашқы әскери және технологиялық дайындық 2 3 72 24 48 48 24
11 слайд
ЖБП0
11 Физика 2 168 72 96 72 96
ЖБП0
12 Химия 2 2 168 72 96 72 96
ЖБП0
13 Биология 2 72 48 24 48 24
ЖБП0
14 География 2 48 24 24 24 24
АА Аралық аттестаттау 48 48
І курс Барлығы - 1440 62
4 816
11 слайд
ЖБП0 11 Физика 2 168 72 96 72 96 ЖБП0 12 Химия 2 2 168 72 96 72 96 ЖБП0 13 Биология 2 72 48 24 48 24 ЖБП0 14 География 2 48 24 24 24 24 АА Аралық аттестаттау 48 48 І курс Барлығы - 1440 62 4 816
12 слайд
3W10130302– «Аспазшы» біліктілігі
КМ Кәсіптік модульдер 2 3 4 60 1208 352 44
528
КМ01 Тамақ дайындау үдерісінде сыни
бақылау нүктелерін белгілеу және
дайын өнімнің сапасының
төмендеуіне әкелетін ондағы
туындаған тәуекелдерді талдау 3 1 5 120 120 120
Тамақ дайындау технлологиясы 1 24 24 24
Тамақтандыру кәсіпорындарында
өндірісті ұйысдастыру 1 24 24 24
Еңбекті қорғау 1 24 24 24
Тамақтану физиологиясыныі,
санитария мен гигиена негіздері 1 24 24 24
Тамақтану кәсіпорындарының
эканомикасы 1 24 24 24
КМ02 Пайдаланылатын шикізаттың
ерекшеліктерін ескере отырып,
алғашқы аспаздық өңдеуді орындау 3 15 360 68 76 216 360
Тамақ дайындау технологиясы 3 72 24 48 72
Тамақтандыру кәсіпорындарында
өндірісті ұйымдастыру 1 24 10 14 24
Тауартану 1 24 10 14 24
Жабдық 1 24 24 24
Өндірістік оқыту
7 168
168
168
Оқу – таныстыру практикасы
1 24
24
24
Технологиялық практика
1 24
24
24
12 слайд
3W10130302– «Аспазшы» біліктілігі КМ Кәсіптік модульдер 2 3 4 60 1208 352 44 528 КМ01 Тамақ дайындау үдерісінде сыни бақылау нүктелерін белгілеу және дайын өнімнің сапасының төмендеуіне әкелетін ондағы туындаған тәуекелдерді талдау 3 1 5 120 120 120 Тамақ дайындау технлологиясы 1 24 24 24 Тамақтандыру кәсіпорындарында өндірісті ұйысдастыру 1 24 24 24 Еңбекті қорғау 1 24 24 24 Тамақтану физиологиясыныі, санитария мен гигиена негіздері 1 24 24 24 Тамақтану кәсіпорындарының эканомикасы 1 24 24 24 КМ02 Пайдаланылатын шикізаттың ерекшеліктерін ескере отырып, алғашқы аспаздық өңдеуді орындау 3 15 360 68 76 216 360 Тамақ дайындау технологиясы 3 72 24 48 72 Тамақтандыру кәсіпорындарында өндірісті ұйымдастыру 1 24 10 14 24 Тауартану 1 24 10 14 24 Жабдық 1 24 24 24 Өндірістік оқыту 7 168 168 168 Оқу – таныстыру практикасы 1 24 24 24 Технологиялық практика 1 24 24 24
13 слайд
КМ03 Әртүрлі тәсілдерді пайдалан отырып,
өнімдерді жылумен аспаздық өңдеуді
орындау 4 1 14 336 112 80 144 26 310
Тамақ дайындау технологиясы 2 48 20 28 24 24
Тамақтандыру кәсіпорындарында
өндірісті ұйымдастыру 1 24 10 14 24
Тауартану 1 24 10 14 24
Жабдық
1 24 14 10
24
Саудалық есептер
1 24 10 14
24
Кәсіби орыс тілі
1 24 24
24
Кәсіби шет тілі
1 24 24
24
Өндірістік оқыту
5 120 120
120
Технологиялық практика
1 24 24
24
КМ04 Дайын өнімді безендіру және өткізу 3 1 22 432 156 108 168 432
Тамақ дайындау технологиясы 2 48 20 28 48
Тамақтандыру кәсіпорындарында
өндірісті ұйымдастыру 1 24 10 14 24
Тамақтану кәсіпорындарының
эканомикасы
1 24 24
24
Тауартану
1 24 24
24
Жабдық
1 24 14 10
24
Стандарттау, сертификаттау және
метрология негіздері
1 24 24
24
Калькуляция және есеп
2 48 20 28
48
Кәсіби орыс тілі
1 24 10 14
24
Кәсіби шет тілі
1 24 10 14
24
Өндірістік оқыту
4 96 96
96
Технологиялық практика
3 72 72
72
АА01 Аралық аттестаттау 2 48 48
ҚА01 Қорытынды аттестаттау 2 48 48
Теория 336 480
Практика 216 312
ІІ курс Барлығы - 1440 552 888
13 слайд
КМ03 Әртүрлі тәсілдерді пайдалан отырып, өнімдерді жылумен аспаздық өңдеуді орындау 4 1 14 336 112 80 144 26 310 Тамақ дайындау технологиясы 2 48 20 28 24 24 Тамақтандыру кәсіпорындарында өндірісті ұйымдастыру 1 24 10 14 24 Тауартану 1 24 10 14 24 Жабдық 1 24 14 10 24 Саудалық есептер 1 24 10 14 24 Кәсіби орыс тілі 1 24 24 24 Кәсіби шет тілі 1 24 24 24 Өндірістік оқыту 5 120 120 120 Технологиялық практика 1 24 24 24 КМ04 Дайын өнімді безендіру және өткізу 3 1 22 432 156 108 168 432 Тамақ дайындау технологиясы 2 48 20 28 48 Тамақтандыру кәсіпорындарында өндірісті ұйымдастыру 1 24 10 14 24 Тамақтану кәсіпорындарының эканомикасы 1 24 24 24 Тауартану 1 24 24 24 Жабдық 1 24 14 10 24 Стандарттау, сертификаттау және метрология негіздері 1 24 24 24 Калькуляция және есеп 2 48 20 28 48 Кәсіби орыс тілі 1 24 10 14 24 Кәсіби шет тілі 1 24 10 14 24 Өндірістік оқыту 4 96 96 96 Технологиялық практика 3 72 72 72 АА01 Аралық аттестаттау 2 48 48 ҚА01 Қорытынды аттестаттау 2 48 48 Теория 336 480 Практика 216 312 ІІ курс Барлығы - 1440 552 888
14 слайд
МОЖ Міндетті оқытуға жиыны 288
0 624 8 16 55
2 888
К Консультациялар 2 00 100 100
ФС Факультатив сабақтар 232 68 84 48 32
ФС01 Дүниежүзі тарихы 48 24 24
ФС02 Өлкетану 24 20 4
ФС03 Дінтану 24 24
ФС04 Қазақстан құқығы 24 24
ФС05 WS 44 24 20
ФС06 Дене тәрбиесі 68 32 24 12
Барлығы 122 331
2 692 1000 60
0 1020
14 слайд
МОЖ Міндетті оқытуға жиыны 288 0 624 8 16 55 2 888 К Консультациялар 2 00 100 100 ФС Факультатив сабақтар 232 68 84 48 32 ФС01 Дүниежүзі тарихы 48 24 24 ФС02 Өлкетану 24 20 4 ФС03 Дінтану 24 24 ФС04 Қазақстан құқығы 24 24 ФС05 WS 44 24 20 ФС06 Дене тәрбиесі 68 32 24 12 Барлығы 122 331 2 692 1000 60 0 1020
15 слайд
Модуль сипаттамасы Бұл модуль тамақ дайындау үдерісінде сыни бақылау нүктелерін белгілеуге және дайын өнімнің
сапасының төмендеуіне әкелетін ондағы туындаған тәуекелдерді талдауға қажетті білімдерді,
икемдер мен дағдыларды сипаттайды.Модульді зерделеу нәтижесінде білім алушылар:
тамақтандыру кәсіпорындарының жіктемесі мен типологиясын; тамақтандыру
кәсіпорындарының өндірістік қызметінің ерекшеліктерін;тамақ дайындаудың технологиялық
кезеңдерін; еңбек қауіпсіздігі саласындағы заңнама мен құқықтық актілерді, қауіпсіз жұмыс
үшін нұсқаулық түрлерін; тамақтан уланудың және ішек құрт ауруларының көздерін
меңгередіПәннің міндеті:Бұл модуль тамақ дайындау үдерісінде сыни бақылау нүктелерін
белгілеуге және дайын өнімнің сапасының төмендеуіне әкелетін ондағы туындаған тәуекелдерді
талдауға қажетті білімдерді, икемдер мен дағдыларды сипаттайды.
Қалыптастырылатын
құзыреттер КҚ 1. Физикалық қасиеттерді дамыту және жетілдіру. Едәуір физикалық күш салуды және төзімділікті
талап ететін әрекеттерді орындау
К.Қ.2. Тамақ дайындау үдерісінде сыни бақылау нүктелерін белгілеу және дайын өнімнің
сапасының төмендеуіне әкелетін ондағы туындаған тәуекелдерді талдау
К.Қ.3.Пайдалынатын н шикізаттың ерекшеліктерін ескере отырып, алғашқы аспаздық өңдеуді
орындау.
Пререквизиттер О.Н.1. Денсаулықты нығайту және салауатты өмір салты қағидаттарын сақтау
О.Н.2. Физикалық қасиеттерді және психофизиологиялық қабілеттерді жетілдіреді
О.Н.3. Жарақат алғанда және қайғылы оқиғалар орын алғанда дәрігерге дейінгі алғашқы медициналық
көмек көрсетеді.
О.Н.4. Едәуір физикалық күш салуды және төзімділікті талап ететін әрекеттерді орындау үшін
жаттығулар орындайды.
Постреквизиттер О.Н.1. Тамақ дайындаудың өндірістік-технологиялық процесі туралы түсінік қалыптастырады.
О.Н.2. Дайындаудың әр кезеңінде сапаны төмендететін факторларды анықтау мақсатында дайындау
тамақ технологиялық үдерісін талдайды
О.Н.3. Жұмыс орнындағы қауіпсіздік техникасы бойынша нұсқаманың мәнін түсінеді
Қажетті оқу құралдары,
жабдықтар Электрондық оқулық, оқулықтар, интерактивті тақта, карта, бейне таспа (диск), үлестірмелі карточка
Оқытушының (-лардың)
байланыс ақпараты: тел. 87770886073
Т.А.Ә Сапаргалиева Ақмарал Бақбергеновна Түсіндірме жазба
15 слайд
Модуль сипаттамасы Бұл модуль тамақ дайындау үдерісінде сыни бақылау нүктелерін белгілеуге және дайын өнімнің сапасының төмендеуіне әкелетін ондағы туындаған тәуекелдерді талдауға қажетті білімдерді, икемдер мен дағдыларды сипаттайды.Модульді зерделеу нәтижесінде білім алушылар: тамақтандыру кәсіпорындарының жіктемесі мен типологиясын; тамақтандыру кәсіпорындарының өндірістік қызметінің ерекшеліктерін;тамақ дайындаудың технологиялық кезеңдерін; еңбек қауіпсіздігі саласындағы заңнама мен құқықтық актілерді, қауіпсіз жұмыс үшін нұсқаулық түрлерін; тамақтан уланудың және ішек құрт ауруларының көздерін меңгередіПәннің міндеті:Бұл модуль тамақ дайындау үдерісінде сыни бақылау нүктелерін белгілеуге және дайын өнімнің сапасының төмендеуіне әкелетін ондағы туындаған тәуекелдерді талдауға қажетті білімдерді, икемдер мен дағдыларды сипаттайды. Қалыптастырылатын құзыреттер КҚ 1. Физикалық қасиеттерді дамыту және жетілдіру. Едәуір физикалық күш салуды және төзімділікті талап ететін әрекеттерді орындау К.Қ.2. Тамақ дайындау үдерісінде сыни бақылау нүктелерін белгілеу және дайын өнімнің сапасының төмендеуіне әкелетін ондағы туындаған тәуекелдерді талдау К.Қ.3.Пайдалынатын н шикізаттың ерекшеліктерін ескере отырып, алғашқы аспаздық өңдеуді орындау. Пререквизиттер О.Н.1. Денсаулықты нығайту және салауатты өмір салты қағидаттарын сақтау О.Н.2. Физикалық қасиеттерді және психофизиологиялық қабілеттерді жетілдіреді О.Н.3. Жарақат алғанда және қайғылы оқиғалар орын алғанда дәрігерге дейінгі алғашқы медициналық көмек көрсетеді. О.Н.4. Едәуір физикалық күш салуды және төзімділікті талап ететін әрекеттерді орындау үшін жаттығулар орындайды. Постреквизиттер О.Н.1. Тамақ дайындаудың өндірістік-технологиялық процесі туралы түсінік қалыптастырады. О.Н.2. Дайындаудың әр кезеңінде сапаны төмендететін факторларды анықтау мақсатында дайындау тамақ технологиялық үдерісін талдайды О.Н.3. Жұмыс орнындағы қауіпсіздік техникасы бойынша нұсқаманың мәнін түсінеді Қажетті оқу құралдары, жабдықтар Электрондық оқулық, оқулықтар, интерактивті тақта, карта, бейне таспа (диск), үлестірмелі карточка Оқытушының (-лардың) байланыс ақпараты: тел. 87770886073 Т.А.Ә Сапаргалиева Ақмарал Бақбергеновна Түсіндірме жазба
16 слайд
Модульдің коды және атауы Модульдегі
барлық сағат
саны Оның ішінде
І курс
І семестр ІІ
семестр ІІІ
семестр ІҮ семестр
КМ01 Тамақ дайындау үдерісінде сыни
бақылау нүктелерін белгілеу және дайын
өнімнің сапасының төмендеуіне әкелетін
ондағы туындаған тәуекелдерді талдау
(модуль атауы) 24/1 24/1
КМ02.Пайдаланатын шикізаттың
ерешеліктерін ескере отырып алғашқы
аспаздық өңдеуді орындау 72/3 72/3
КМ .03. Әртүрлі тәсілдерді пайдалана
отырып, өнімдерді жылумен аспаздық өңдеуді
орындау 72/3 72/3
КМ.04.Дайын өнімді безендіру және өткізу. 48/2 4 48/2
Модуль бойынша оқыту жиыны 216Семестрлер бойынша сағаттардың бөлінуі
16 слайд
Модульдің коды және атауы Модульдегі барлық сағат саны Оның ішінде І курс І семестр ІІ семестр ІІІ семестр ІҮ семестр КМ01 Тамақ дайындау үдерісінде сыни бақылау нүктелерін белгілеу және дайын өнімнің сапасының төмендеуіне әкелетін ондағы туындаған тәуекелдерді талдау (модуль атауы) 24/1 24/1 КМ02.Пайдаланатын шикізаттың ерешеліктерін ескере отырып алғашқы аспаздық өңдеуді орындау 72/3 72/3 КМ .03. Әртүрлі тәсілдерді пайдалана отырып, өнімдерді жылумен аспаздық өңдеуді орындау 72/3 72/3 КМ.04.Дайын өнімді безендіру және өткізу. 48/2 4 48/2 Модуль бойынша оқыту жиыны 216Семестрлер бойынша сағаттардың бөлінуі
17 слайд
№
Оқыту нәтижелері Бағалау критериялары Кредит
тер\
сағатта
рдың
саны Оның ішінде Сабақ түрі Бағалау
тапсырмалары
Теориялық
Зертханалық-
практикалық
КМ02 Тамақ дайындау үдерісінде
сыни бақылау нүктелерін белгілеу және
дайын өнімнің сапасының төмендеуіне
әкелетін ондағы туындаған
тәуекелдерді талдау 24/1 24
1
О.Н.1.1. Тамақ дайындаудың
өндірістік-технологиялық процесі
туралы түсінік қалыптастыру 1. Тамақтандыру кәсіпорындарының
негізгі типтерін біледі .
2 2 Жаңа сабақ Бақылау сұрақтары
2 Тамақтандыру кәсіпорындарында
жүзеге асырылатын- өндірістік
циклдарды сипаттайды 2 2 Аралас сабақ Минитест
3. технологиялық схемалар мен
нұсқаулық карталардың құрылымын
құрастырады
2 2 Аралас сабақ Технологиялық карта
4 Шикізатты алғашқы өңдеудің және
кезеңдерің белгілейді
2 2 Аралас сабақ СӨЖ
5.Жылулық өнімдерді өңдеудің
кезеңдерің белгілей алады 2 2 Жаңа сабақ Глосарий
Ж ұмыс о қу бағдарламасы
17 слайд
№ Оқыту нәтижелері Бағалау критериялары Кредит тер\ сағатта рдың саны Оның ішінде Сабақ түрі Бағалау тапсырмалары Теориялық Зертханалық- практикалық КМ02 Тамақ дайындау үдерісінде сыни бақылау нүктелерін белгілеу және дайын өнімнің сапасының төмендеуіне әкелетін ондағы туындаған тәуекелдерді талдау 24/1 24 1 О.Н.1.1. Тамақ дайындаудың өндірістік-технологиялық процесі туралы түсінік қалыптастыру 1. Тамақтандыру кәсіпорындарының негізгі типтерін біледі . 2 2 Жаңа сабақ Бақылау сұрақтары 2 Тамақтандыру кәсіпорындарында жүзеге асырылатын- өндірістік циклдарды сипаттайды 2 2 Аралас сабақ Минитест 3. технологиялық схемалар мен нұсқаулық карталардың құрылымын құрастырады 2 2 Аралас сабақ Технологиялық карта 4 Шикізатты алғашқы өңдеудің және кезеңдерің белгілейді 2 2 Аралас сабақ СӨЖ 5.Жылулық өнімдерді өңдеудің кезеңдерің белгілей алады 2 2 Жаңа сабақ Глосарий Ж ұмыс о қу бағдарламасы
18 слайд
О.Н.2.1 Дайындаудың әр
кезеңінде сапаны
төмендететін
факторларды анықтау
мақсатында дайындау
тамақ технологиялық
үдерісін талдау. 1. - Дайын өнім
сапасының
төмендеуіне әкелетін
биологиялық,
химиялық және
физикалық
тәуекелдерді
анықтай алалды 2 2 Жаңа сабақ Бақылау сұрақтары
2. Азық-түлік
тауарларын қабылдау
кезеңдерің
шикізатты алғашқы
өңдеу кезеңі;
жұмыс орындарын
санитариялық өңдеу
кезеңі 2 2 Аралас сабақ СӨЖ
3. дайын өнімді
жылулық өңдеу және
сақтау кезеңінде
физикалық, химиялық
және биологиялық
тәуекелдер
2 2 Аралас сабақ СӨЖ
18 слайд
О.Н.2.1 Дайындаудың әр кезеңінде сапаны төмендететін факторларды анықтау мақсатында дайындау тамақ технологиялық үдерісін талдау. 1. - Дайын өнім сапасының төмендеуіне әкелетін биологиялық, химиялық және физикалық тәуекелдерді анықтай алалды 2 2 Жаңа сабақ Бақылау сұрақтары 2. Азық-түлік тауарларын қабылдау кезеңдерің шикізатты алғашқы өңдеу кезеңі; жұмыс орындарын санитариялық өңдеу кезеңі 2 2 Аралас сабақ СӨЖ 3. дайын өнімді жылулық өңдеу және сақтау кезеңінде физикалық, химиялық және биологиялық тәуекелдер 2 2 Аралас сабақ СӨЖ
19 слайд
3
О.Н.3.1. Жұмыс
орнындағы
қауіпсіздік
техникасы бойынша
нұсқаманың мәнін
түсіну 1. Еңбек қауіпсіздігі
саласындағы
негізгі заңнамалық және
құқықтық актілердің
ережелерін біледі
2
2 Жаңа сабақ Бақылау ...
19 слайд
3 О.Н.3.1. Жұмыс орнындағы қауіпсіздік техникасы бойынша нұсқаманың мәнін түсіну 1. Еңбек қауіпсіздігі саласындағы негізгі заңнамалық және құқықтық актілердің ережелерін біледі 2 2 Жаңа сабақ Бақылау ...