Асбұршақты өсіру технологиясы
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
Ас бұршақтың республиканың астық өндірісінде
алатын орны. Перспективалы сорттары.
М.Әуезов атындағы ОҚМУ колледжі
« Ауылшаруашылығы және әлеуметтік пәндер» кафедрасы
Топ: АГ-18-11к тобы
Оқытушы: Халмуратова Гаухар
1 слайд
Ас бұршақтың республиканың астық өндірісінде алатын орны. Перспективалы сорттары. М.Әуезов атындағы ОҚМУ колледжі « Ауылшаруашылығы және әлеуметтік пәндер» кафедрасы Топ: АГ-18-11к тобы Оқытушы: Халмуратова Гаухар
2 слайд
Жоспар
1. Дақылдың халық шаруашылығындағы маңызы
2 . Дақылдың тарихы
3. Морфологиялық ерекшеліктері
4. Биологиялық ерекшелігі
5 . Асбұршақ сорттары
6. Өсіру технологиясы
Ауыспалы егістегі орні
Тыңайтқыш қолдану
Топырақ өңдеу
Тұқым себуге дайындау,себу
Егістікті күтіп баптау
Өнімді жинау
5. Пайдаланылған әдебиеттер
2 слайд
Жоспар 1. Дақылдың халық шаруашылығындағы маңызы 2 . Дақылдың тарихы 3. Морфологиялық ерекшеліктері 4. Биологиялық ерекшелігі 5 . Асбұршақ сорттары 6. Өсіру технологиясы Ауыспалы егістегі орні Тыңайтқыш қолдану Топырақ өңдеу Тұқым себуге дайындау,себу Егістікті күтіп баптау Өнімді жинау 5. Пайдаланылған әдебиеттер
3 слайд
1. Дақылдың халық шаруашылығындағы маңызы
•
Асбұршақ біздің елімізде барлық дәнді
бұршақ егістігінде 80%- дан астамында
өсіріледі.Ол дәндібұшақтардың
ішіндегі ең өнімді көп беретіні және
экономикалық тиімдісінің бірі.Орташа
дән өнімі гектарына -10-13 ц.
•
Оны азық - түліктік және мал азықтық
дақыл ретінде өсіреді.Оның тұқымдары
амин қышқылдарымен теңдестірілген
белокқа бай (18%-35%) ,олар жақсы
пісірілуімен және жоғары дәмдік
сапасымен ерекшеленеді.Пісіп - жетілген
және шала піскен тұқымдары ( жасыл
асбұршақ ) , сонымен қатар көкөністі
сорттарының жасыл бұршаққаптары
консерві өнеркәсібінде пайдаланылады.
3 слайд
1. Дақылдың халық шаруашылығындағы маңызы • Асбұршақ біздің елімізде барлық дәнді бұршақ егістігінде 80%- дан астамында өсіріледі.Ол дәндібұшақтардың ішіндегі ең өнімді көп беретіні және экономикалық тиімдісінің бірі.Орташа дән өнімі гектарына -10-13 ц. • Оны азық - түліктік және мал азықтық дақыл ретінде өсіреді.Оның тұқымдары амин қышқылдарымен теңдестірілген белокқа бай (18%-35%) ,олар жақсы пісірілуімен және жоғары дәмдік сапасымен ерекшеленеді.Пісіп - жетілген және шала піскен тұқымдары ( жасыл асбұршақ ) , сонымен қатар көкөністі сорттарының жасыл бұршаққаптары консерві өнеркәсібінде пайдаланылады.
4 слайд
1. Дақылдың халық шаруашылығындағы маңызы
•
Қазақстанда аудандастырылған
сорттарының тұқымдарында орта
есеппен 24-27% ақуыз, 50% -дан
астам көмірсулары (негізінен
крахмал), айтарлықтай мөлшерде
май, күлдік заттар мен дәрумендер
(А,В,С ж.б.) болады.
•
Холестерин деңгейін төмендетеді.
Қатерлі ісіктен қорғайды және сүйек
жүйесіне жақсы әсер етеді. Ол өте
дәмді ғана емес, сонымен қатар
пайдалы заттардың ерекше
үйлесімділігі болып табылады. В1,
В2, В6 мен С дәрумендерінің, сондай-
ақ темірдің бар болуының арқасында,
ол шаршағандыққа, қаназдыққа
қарсы дәрі болып табылады, ақыл-ой
қабілетін жақсартады, төзімділік
жүйесінің мәселелерін шешуге
көмегін тигізеді
4 слайд
1. Дақылдың халық шаруашылығындағы маңызы • Қазақстанда аудандастырылған сорттарының тұқымдарында орта есеппен 24-27% ақуыз, 50% -дан астам көмірсулары (негізінен крахмал), айтарлықтай мөлшерде май, күлдік заттар мен дәрумендер (А,В,С ж.б.) болады. • Холестерин деңгейін төмендетеді. Қатерлі ісіктен қорғайды және сүйек жүйесіне жақсы әсер етеді. Ол өте дәмді ғана емес, сонымен қатар пайдалы заттардың ерекше үйлесімділігі болып табылады. В1, В2, В6 мен С дәрумендерінің, сондай- ақ темірдің бар болуының арқасында, ол шаршағандыққа, қаназдыққа қарсы дәрі болып табылады, ақыл-ой қабілетін жақсартады, төзімділік жүйесінің мәселелерін шешуге көмегін тигізеді
5 слайд
. 2. Дақылдың тарихы
Ас бұршақ (лат. Pisum sativum) —
бұдан 20 мың жыл бұрын ( Тас
ғасырында )
бидай,арпа,тары,жасымық,атбас
бұршақ,ноғаттык,сиыржоңышқа
және басқа өсімдіктермен қатар
дақылға енген.
Соңғы архологиялық қазбаларға
қарағанда егістік асбуршақтың
отаны Алдыңғы Азия елдерде.
5 слайд
. 2. Дақылдың тарихы Ас бұршақ (лат. Pisum sativum) — бұдан 20 мың жыл бұрын ( Тас ғасырында ) бидай,арпа,тары,жасымық,атбас бұршақ,ноғаттык,сиыржоңышқа және басқа өсімдіктермен қатар дақылға енген. Соңғы архологиялық қазбаларға қарағанда егістік асбуршақтың отаны Алдыңғы Азия елдерде.
6 слайд
3 . Морфологиялық ерекшеліктері
•
Асбұршақ бірнеше түрлерді
біріктіреді, барынша кең
тарағаны егістік асбұршақ және
ол негізінен азық-түліктік
мақсатқа өсіріледі. Оның
тамыры кіндікті, сабағы
жапырылғыш, жапырақтары
күрделі, қосқауырсынды, гүл
шоғыры — бұтақбас, жемісі —
бірнеше тұқымды бұршаққап,
тұқымдары домалақ, ашық түсті .
6 слайд
3 . Морфологиялық ерекшеліктері • Асбұршақ бірнеше түрлерді біріктіреді, барынша кең тарағаны егістік асбұршақ және ол негізінен азық-түліктік мақсатқа өсіріледі. Оның тамыры кіндікті, сабағы жапырылғыш, жапырақтары күрделі, қосқауырсынды, гүл шоғыры — бұтақбас, жемісі — бірнеше тұқымды бұршаққап, тұқымдары домалақ, ашық түсті .
7 слайд
4. Биологиялық ерекшеліктері
Асбұршақ барынша ерте пісетін дәнді буршақ дақылы.
Өсіп - жетілу кезеңі сортына және өсіру жағдайларына
байланысты 70- тен 140 тәулікке дейін
созылады.Сондықтан асбұршақ жақсы сүрі жерді
иеленуші өсімдік барлық аймақтарда,ал ерте пісетін
сорттары оның егіншіліктің солтүстік шекарасына -
68° с.б. - дейін созылады.
Асбұршақ өздігінен тозаңданатын өсімдік, алайда жазы
ыстық және қурғақшылықты жылдары ашық гүлденуімен
қатар шамалы мөлшерде айқас тозаңдануы байқалады.
7 слайд
4. Биологиялық ерекшеліктері Асбұршақ барынша ерте пісетін дәнді буршақ дақылы. Өсіп - жетілу кезеңі сортына және өсіру жағдайларына байланысты 70- тен 140 тәулікке дейін созылады.Сондықтан асбұршақ жақсы сүрі жерді иеленуші өсімдік барлық аймақтарда,ал ерте пісетін сорттары оның егіншіліктің солтүстік шекарасына - 68° с.б. - дейін созылады. Асбұршақ өздігінен тозаңданатын өсімдік, алайда жазы ыстық және қурғақшылықты жылдары ашық гүлденуімен қатар шамалы мөлшерде айқас тозаңдануы байқалады.
8 слайд
Асбұршақтың жылуға талабы жоғары емес. Оның тұқымдары 1-2℃ да
өне бастайды. Оның өніп - көктеуіне 15-20
℃ , ал дәндерінің толысып
пісуіне -22-26
℃ жылылық оңтайлы деп есептеледі.
Асбұршақ тұқымы өзінің массасының 100-110% мөлшерінде ылғалды
біркелкі шығындамайды.
Асбұршақ құнарлығы жоғары << бидайлық >> топырақтар дақылы. Ол
үшін жеңіл құмдақ топырықтар ,қышқыл және сортаң топырақтардың
жарамдылығы шамалы.
8 слайд
Асбұршақтың жылуға талабы жоғары емес. Оның тұқымдары 1-2℃ да өне бастайды. Оның өніп - көктеуіне 15-20 ℃ , ал дәндерінің толысып пісуіне -22-26 ℃ жылылық оңтайлы деп есептеледі. Асбұршақ тұқымы өзінің массасының 100-110% мөлшерінде ылғалды біркелкі шығындамайды. Асбұршақ құнарлығы жоғары << бидайлық >> топырақтар дақылы. Ол үшін жеңіл құмдақ топырықтар ,қышқыл және сортаң топырақтардың жарамдылығы шамалы.
9 слайд
5.Қазақстанда астыққа өсіруге рұқсат етілген және кең тараған
сорттары
•
Рамонский 77.
•
Неосыпаюшийся 1.
•
Омский
неосыпающийся.
•
Таловец 50.
9 слайд
5.Қазақстанда астыққа өсіруге рұқсат етілген және кең тараған сорттары • Рамонский 77. • Неосыпаюшийся 1. • Омский неосыпающийся. • Таловец 50.
10 слайд
6. Өсіру технологиясы
•
Асбұршақка жақсы алғы дақылдар -
өздерінен кейін топырақты арамшөптерден
таза және жеткілікті мөлшерде қоректік
заттар мен ылғал қалдыратын дақылдар.
Оларға сүріден кейінгі жаздықтар және
жақсы тыңайтылған отамалы дақылдар
( картоп, тамыржемістілер, жүгері ж.б. )
жатады.
10 слайд
6. Өсіру технологиясы • Асбұршақка жақсы алғы дақылдар - өздерінен кейін топырақты арамшөптерден таза және жеткілікті мөлшерде қоректік заттар мен ылғал қалдыратын дақылдар. Оларға сүріден кейінгі жаздықтар және жақсы тыңайтылған отамалы дақылдар ( картоп, тамыржемістілер, жүгері ж.б. ) жатады.
11 слайд
Ауыспалы егістегі орны
•
Асбұршақтың өзі басқа
дақылдар үшін жақсы алғы
дақыл болып табылады.Оны
жиі түрде екі жаздық астық
дақылдарының арасында
немесе дәнді дақылдар мен
техникалық дақылдардың
арасына орналастырады.
11 слайд
Ауыспалы егістегі орны • Асбұршақтың өзі басқа дақылдар үшін жақсы алғы дақыл болып табылады.Оны жиі түрде екі жаздық астық дақылдарының арасында немесе дәнді дақылдар мен техникалық дақылдардың арасына орналастырады.
12 слайд
Тыңайтқыш қолдану
•
Асбұршақ тұқымдарының әрбір центнері тиісті мөлшердегі сабанымен
топырақтан 6.0-6.5 кг .азот, 1.6-1.8 кг. Фосфор және 2.0-2.5 кг. Калий
шығындайды.
•
Топырақты өңдеу
•
Асбұршақты дәнді астық дақылдарынан кейін орналастырғанда
алғы дақылды жинап алысымен топырақты 22-25см.терең қопсыту
қажет.Себу алдында әдетте топырақ тұқымның сіңіру тереңдігіне
культивацияланады,бір мезгілде тырмаланады.
•
Асбұршақты себу алдында топырақты шлейф-тегістегішпен
тегістейді және катоктармен тығыздайды. Бұл асбұршақ тұқымын
топырақта біркелкі және берілген тереңдікте сіңіруге мүмкіндік
береді және механикалық егін жинауды,әсіресе жапырылған
асбұршақты ,жеңілдетеді.
12 слайд
Тыңайтқыш қолдану • Асбұршақ тұқымдарының әрбір центнері тиісті мөлшердегі сабанымен топырақтан 6.0-6.5 кг .азот, 1.6-1.8 кг. Фосфор және 2.0-2.5 кг. Калий шығындайды. • Топырақты өңдеу • Асбұршақты дәнді астық дақылдарынан кейін орналастырғанда алғы дақылды жинап алысымен топырақты 22-25см.терең қопсыту қажет.Себу алдында әдетте топырақ тұқымның сіңіру тереңдігіне культивацияланады,бір мезгілде тырмаланады. • Асбұршақты себу алдында топырақты шлейф-тегістегішпен тегістейді және катоктармен тығыздайды. Бұл асбұршақ тұқымын топырақта біркелкі және берілген тереңдікте сіңіруге мүмкіндік береді және механикалық егін жинауды,әсіресе жапырылған асбұршақты ,жеңілдетеді.
13 слайд
Тұқымды себуге дайындау,себу
•
Асбұршақты ерте жаздық астық дақылдармен
бір мерзімде себеді,топырақтың беткі
қабатындағы ылғалды жоғалтып алмай
тұрғанда. Қазақстанның негізгі асбұршақ
өсіретін аймақтарында бұл мерізім
төмендегідей :
•
Себу мерзімі :
•
Солтүстік және орталық Қазақстанда –15-25-
мамыр ;
•
Оңтүстік Қазақстан облысында –11-20 сәуір ;
•
Шығыс Қазақстанда -6-15мамыр.
•
Себу мөлшері :
•
Қазақстанның барлық аймақтарында жаппай
қатардағы тәсілмен қара –қоңыр және
оңтүстік-қара топырақтарында 0.7-1.0
млн/га.өнгіш туқым ,ал кәдімгі
қаратпырақтарда 0.8-1.2 млн/ға өнгіш тұқым
себіледі.
13 слайд
Тұқымды себуге дайындау,себу • Асбұршақты ерте жаздық астық дақылдармен бір мерзімде себеді,топырақтың беткі қабатындағы ылғалды жоғалтып алмай тұрғанда. Қазақстанның негізгі асбұршақ өсіретін аймақтарында бұл мерізім төмендегідей : • Себу мерзімі : • Солтүстік және орталық Қазақстанда –15-25- мамыр ; • Оңтүстік Қазақстан облысында –11-20 сәуір ; • Шығыс Қазақстанда -6-15мамыр. • Себу мөлшері : • Қазақстанның барлық аймақтарында жаппай қатардағы тәсілмен қара –қоңыр және оңтүстік-қара топырақтарында 0.7-1.0 млн/га.өнгіш туқым ,ал кәдімгі қаратпырақтарда 0.8-1.2 млн/ға өнгіш тұқым себіледі.
14 слайд
Егістікті күтіп-баптау
•
Біржылдық дара және
қосжарнақты
арамшөптерге қарсы
асбұршақ көктегенге дейін
топыраққа Прометрин, 50%
бүркіледі ;
•
бір жылдық қосжарнақты
арамшөптерге қарсы
Базаған 48% асбұршақтың
5-6 жапырақ кезеңінде
егістіск бүркіледі.
14 слайд
Егістікті күтіп-баптау • Біржылдық дара және қосжарнақты арамшөптерге қарсы асбұршақ көктегенге дейін топыраққа Прометрин, 50% бүркіледі ; • бір жылдық қосжарнақты арамшөптерге қарсы Базаған 48% асбұршақтың 5-6 жапырақ кезеңінде егістіск бүркіледі.
15 слайд
Егін жинау
. Өнімді жинау
•
Екі кезеңді ( бөлектеп ) жинаудың
оңтайлы мерзімі асбұршақтың
бұршаққаптарының 75-
80% сарғайғанда немесе
тұқымдарының ылғалдылығы 30-
40%- ға жеткенде.мұндай
жағдайда барынша жоғары өнім
және жақсы сапалы тұқым
жиналады.
•
Бір кезеңді ( тікелей орып
бастыру ) егін жинау далалы
құрғақшылық аудандарда
қолданылыды.
15 слайд
Егін жинау . Өнімді жинау • Екі кезеңді ( бөлектеп ) жинаудың оңтайлы мерзімі асбұршақтың бұршаққаптарының 75- 80% сарғайғанда немесе тұқымдарының ылғалдылығы 30- 40%- ға жеткенде.мұндай жағдайда барынша жоғары өнім және жақсы сапалы тұқым жиналады. • Бір кезеңді ( тікелей орып бастыру ) егін жинау далалы құрғақшылық аудандарда қолданылыды.
16 слайд
Пайдаланылған әдебиеттер
1. Әлдеков Н., Балғабаев Ә., Есіркепбаев Т., Ауыл шаруашылық
дақылдарының ерекшеліктері мен агротехникасы/ алматы,2013,
186-192.
2. Қ.К.Әрінов, Қ.М.Мұсынов, А.Қ.Арыстанғұлов., т.б.,Өсімдік
шаруашылығы, -Алматы:ЖШС РПБК Дәуір, 2011. 373-402.
3. Ә.Ә.Әуезов, Т.А.Атақұлов., Н.Ш.Сүлейменова, Қ.Ш.Жаңабаев.,
Егіншілік: Оқулық. – Алматы: ЖШС Сөздік – Словарь. 2005. –
316-318.
4. Пахомова, В. М. Устойчивость и защита растений при
оптимизации минерального питания / В. М. Пахомова. – Казань:
Меддок, 2008. – 212 с.
5. Шпаар, Д. Посевной и посадочный материал
сельскохозяйственных культур. Кн. 1 / Д. Шпаар, С. Бандысев,
С. Гриб. – Берлин, 2001. Т.2, С.238-241.
16 слайд
Пайдаланылған әдебиеттер 1. Әлдеков Н., Балғабаев Ә., Есіркепбаев Т., Ауыл шаруашылық дақылдарының ерекшеліктері мен агротехникасы/ алматы,2013, 186-192. 2. Қ.К.Әрінов, Қ.М.Мұсынов, А.Қ.Арыстанғұлов., т.б.,Өсімдік шаруашылығы, -Алматы:ЖШС РПБК Дәуір, 2011. 373-402. 3. Ә.Ә.Әуезов, Т.А.Атақұлов., Н.Ш.Сүлейменова, Қ.Ш.Жаңабаев., Егіншілік: Оқулық. – Алматы: ЖШС Сөздік – Словарь. 2005. – 316-318. 4. Пахомова, В. М. Устойчивость и защита растений при оптимизации минерального питания / В. М. Пахомова. – Казань: Меддок, 2008. – 212 с. 5. Шпаар, Д. Посевной и посадочный материал сельскохозяйственных культур. Кн. 1 / Д. Шпаар, С. Бандысев, С. Гриб. – Берлин, 2001. Т.2, С.238-241.
17 слайд
17 слайд
18 слайд
1. Суретте – Асбұршақтың
морфологиясын, сорттары.
2. Зертте – Асбұршаққа
тыңайтқыш қолдану жүйесін
зерттеу
3. Дәлелде – сүріден кейінгі
жаздықтар және жақсы
тыңайтылған отамалы
дақылдар (картоп,
тамыржемістілер, жүгері ж.б.)
жатады Отамалы
дақылдардан кейін егудің
пайдасын дәлелдеу
4. Қолдан – Асбұршақтың себу
мерзімін, себу мөлшерін
аймақтың ерекшелігін ескеріп,
жүргізу
18 слайд
1. Суретте – Асбұршақтың морфологиясын, сорттары. 2. Зертте – Асбұршаққа тыңайтқыш қолдану жүйесін зерттеу 3. Дәлелде – сүріден кейінгі жаздықтар және жақсы тыңайтылған отамалы дақылдар (картоп, тамыржемістілер, жүгері ж.б.) жатады Отамалы дақылдардан кейін егудің пайдасын дәлелдеу 4. Қолдан – Асбұршақтың себу мерзімін, себу мөлшерін аймақтың ерекшелігін ескеріп, жүргізу
19 слайд
Проблема – Бұршақ дақылдары
егістігінде арамшөптермен күресу
19 слайд
Проблема – Бұршақ дақылдары егістігінде арамшөптермен күресу
20 слайд
Назар салып
тыңдағандарыңызға көп
рахмет!!!
20 слайд
Назар салып тыңдағандарыңызға көп рахмет!!!