Презентация: Қияр өсіру технологиясы.
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
1 слайд
2 слайд
Қияр (лат. Cucumis sativus ) — асқабақ
тұқымдасына жататын бір жылдық
көкөніс дақылы. Жарық, ылғалды және
жылы жерлерде жақсы өседі. Суыққа
төзімсіз. Сабағы жатаған не өрмелегіш,
бес қырлы, ұзындығы 1,5 м-дей.
Жапырағы кезектесіп орналасқан, ұзын
сағақты, түкті. Гүлі сары, дара жынысты.
Жемісі — қияр . Қиярды үзіп алысымен
де, кейін тұздалған күйінде де жеуге
болады.
2 слайд
Қияр (лат. Cucumis sativus ) — асқабақ тұқымдасына жататын бір жылдық көкөніс дақылы. Жарық, ылғалды және жылы жерлерде жақсы өседі. Суыққа төзімсіз. Сабағы жатаған не өрмелегіш, бес қырлы, ұзындығы 1,5 м-дей. Жапырағы кезектесіп орналасқан, ұзын сағақты, түкті. Гүлі сары, дара жынысты. Жемісі — қияр . Қиярды үзіп алысымен де, кейін тұздалған күйінде де жеуге болады.
3 слайд
Қиярдың құрамында 95—96%
су, 4—5% құрғақ зат, құрғақ
зат құрамында 2-25% қант,
1% белок, 0,1% май,
0,7% клетчатка, С, В
тобындағы
витаминдер, каротин,
органикалық
қышқылдар, эфир майы бар.
3 слайд
Қиярдың құрамында 95—96% су, 4—5% құрғақ зат, құрғақ зат құрамында 2-25% қант, 1% белок, 0,1% май, 0,7% клетчатка, С, В тобындағы витаминдер, каротин, органикалық қышқылдар, эфир майы бар.
4 слайд
Қиярлар біздің елімізде кеңінен тараған көкөніс
өсімдіктерінің бірі болып табылады. Оны егу мамырдың
бірінші онкүндігінде жүргізіледі, ал уақытша жабында өссе,
сәуірдің соңында отырғызуға болады. Олар қатарлап егіледі.
Ерте пісетін сорттар үшін қатарлар арасы – 70 см, орташа
және кешірек пісетіндері үшін – 90 см. Көктегенге дейін
қатарлар арасын қопсытып, арамшөптерден бірден тазартып
тұру керек. Қияр өнімін олардың пісіп жетілуіне қарай теріп
отыру қажет, себебі піскенерін уақтылы жинамау
салдарынан басқа да жемістердің өсуі тежеледі. Шілде
айында, жеміс салу күшейген кезде, өнім жинауды әрбір 1-2
күн сайын жүргізу керек. Қияр өнімін жинау барысында
жемісті пышақпен кесіп алған жөн, жұлып алу өсімдікке
зиянын тигізуі мүмкін, ал ол өз кезегінде өнім беруді
азайтады. Сонымен қатар, сабақтарын басып кетпеуге
тырысу керек.
4 слайд
Қиярлар біздің елімізде кеңінен тараған көкөніс өсімдіктерінің бірі болып табылады. Оны егу мамырдың бірінші онкүндігінде жүргізіледі, ал уақытша жабында өссе, сәуірдің соңында отырғызуға болады. Олар қатарлап егіледі. Ерте пісетін сорттар үшін қатарлар арасы – 70 см, орташа және кешірек пісетіндері үшін – 90 см. Көктегенге дейін қатарлар арасын қопсытып, арамшөптерден бірден тазартып тұру керек. Қияр өнімін олардың пісіп жетілуіне қарай теріп отыру қажет, себебі піскенерін уақтылы жинамау салдарынан басқа да жемістердің өсуі тежеледі. Шілде айында, жеміс салу күшейген кезде, өнім жинауды әрбір 1-2 күн сайын жүргізу керек. Қияр өнімін жинау барысында жемісті пышақпен кесіп алған жөн, жұлып алу өсімдікке зиянын тигізуі мүмкін, ал ол өз кезегінде өнім беруді азайтады. Сонымен қатар, сабақтарын басып кетпеуге тырысу керек.
5 слайд
5 слайд
6 слайд
6 слайд
7 слайд
ХАРЬКОВСКИЙ
ТҰҚЫМЫ
7 слайд
ХАРЬКОВСКИЙ ТҰҚЫМЫ
8 слайд
ВОРОНЕЖСКИЙ ТҰҚЫМЫ
8 слайд
ВОРОНЕЖСКИЙ ТҰҚЫМЫ
9 слайд
Гибрид МОВИР-1 (Ғ1).
9 слайд
Гибрид МОВИР-1 (Ғ1).
10 слайд
10 слайд
11 слайд
11 слайд
12 слайд
12 слайд
13 слайд
Тәжірибе топтары Қоспа Топтың аталуы
Тәжірибе 1 Топырақ Т
Тәжірибе 2 Цеолит Ц
Тәжірибе 3 Көң К
Тәжірибе 4 Гидрогель ГТ әжірибе сызбасы:
13 слайд
Тәжірибе топтары Қоспа Топтың аталуы Тәжірибе 1 Топырақ Т Тәжірибе 2 Цеолит Ц Тәжірибе 3 Көң К Тәжірибе 4 Гидрогель ГТ әжірибе сызбасы:
14 слайд
Гидрогель
14 слайд
Гидрогель
15 слайд
15 слайд
16 слайд
Цеолит
16 слайд
Цеолит
17 слайд
17 слайд
18 слайд
Қиярдың салмағы
18 слайд
Қиярдың салмағы
19 слайд
19 слайд
20 слайд
20 слайд
21 слайд
21 слайд
22 слайд
22 слайд