Материалдар / «Сатылымдағы ауыз суларының химиялық құрамын зерттеу»
МИНИСТРЛІКПЕН КЕЛІСІЛГЕН КУРСҚА ҚАТЫСЫП, АТТЕСТАЦИЯҒА ЖАРАМДЫ СЕРТИФИКАТ АЛЫҢЫЗ!
Сертификат Аттестацияға 100% жарамды
ТОЛЫҚ АҚПАРАТ АЛУ

«Сатылымдағы ауыз суларының химиялық құрамын зерттеу»

Материал туралы қысқаша түсінік
Оқушылардың «Сатылымдағы ауыз суларының химиялық құрамын зерттеу» тақырыбында жүргізілген зерттеу жұмысы бүгінгі күні өзектімәселеге негізделген. Су әр түрлі климаттық жағдайлардағы физиологиялық үдерістердің қалыпты өтуіне себепкер болады. Ол сондай-ақ көптеген минералдық және ағзалық заттардың жақсы еруіне себепкер бола алады. Табиғи су құрамында сан алуан тұздың болатыны да сондықтан. Ағзалар жұғымды заттарды тек еріген түрінде сіңіреді. Зерттеу барысында дистилденген ауыз суларының құрамы мен сапасын зерттеп, ерекшеліктерін анықтау.Тақырыптың өзектілігі. Су - сутегі мен оттегінің қалыпты жағдайларда тұрақтылығын сақтайтын қарапайым химиялық қосылысы. Ауыз су, тіршілік көзі, ол Жер шарының 3/4 бөлігін алады, тірі ағзалардың 60-70%-ы, ал өсімдіктердің 90 % -ы судан тұрады.Жер бетінде тіршілік ең алғаш сулы ортада пайда болды.
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
08 Маусым 2022
623
5 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Материалдың қысқаша түсінігі
Жобаның тақырыбы: «Энергетикалық сусындардың химиялық құрамы мен органолептикалық қасиеттерін зерттеу»

1 слайд
Жобаның тақырыбы: «Энергетикалық сусындардың химиялық құрамы мен органолептикалық қасиеттерін зерттеу»  

1 слайд

Жобаның тақырыбы: «Энергетикалық сусындардың химиялық құрамы мен органолептикалық қасиеттерін зерттеу»  

Зерттеу мақсаты : газдалған сусындардың химиялық құрамын және олардың компоненттерінің адам ағзасына әсерін зерттеу. Зерттеу м

2 слайд
Зерттеу мақсаты : газдалған сусындардың химиялық құрамын және олардың компоненттерінің адам ағзасына әсерін зерттеу. Зерттеу міндеттері : 1. Газдалған сусындардың құрылу тарихын зерттеу; 2. Тәтті газдалған сусындардың жіктелуі мен химиялық құрамын қарастыру; 3. Газдалған судың негізгі компоненттерінің адам ағзасына физиологиялық әсерін зерттеу; 4. 6-ші сынып оқушылары арасында сауалнама әзірлеу және өткізу. 5. Неғұрлым көп қолданылатын тәтті газдалған сусындардың химиялық құрамын зерттеу бойынша эксперимент жүргізу.

2 слайд

Зерттеу мақсаты : газдалған сусындардың химиялық құрамын және олардың компоненттерінің адам ағзасына әсерін зерттеу. Зерттеу міндеттері : 1. Газдалған сусындардың құрылу тарихын зерттеу; 2. Тәтті газдалған сусындардың жіктелуі мен химиялық құрамын қарастыру; 3. Газдалған судың негізгі компоненттерінің адам ағзасына физиологиялық әсерін зерттеу; 4. 6-ші сынып оқушылары арасында сауалнама әзірлеу және өткізу. 5. Неғұрлым көп қолданылатын тәтті газдалған сусындардың химиялық құрамын зерттеу бойынша эксперимент жүргізу.

Газдалған сусындардың жасөспірімдердің ағзасына әсері Алкогольсіз тәтті газдалған сусындар балаларда өте танымал. Егер үлкендер

3 слайд
Газдалған сусындардың жасөспірімдердің ағзасына әсері Алкогольсіз тәтті газдалған сусындар балаларда өте танымал. Егер үлкендер олардың зиянын түсінсе, онда балаларға барлық нипоче: ішкісі келді – Колу немесе Спрайт сатып алды. Статистика бойынша орта қазақстандық азамат жылына 50 литр газдан ішеді, ал 7-10 жас аралығындағы балалардың 56% - ы күн сайын ішеді. 18 ғасырда Англияда алғаш рет газдалған суды алды. Одан әрі шведтер қосылды. Швецияда суды көмірқышқыл газымен қанықтыру жөніндегі бірінші аппарат құрылды және 1783 жылы газдалаудың өнеркәсіптік өндірісі басталды. Балалар арасында ең танымал сусындар-Кола, Спрайт және Фанта. Оларды тұтынуға барлық газдандырудың 85% - дан астамы келеді.

3 слайд

Газдалған сусындардың жасөспірімдердің ағзасына әсері Алкогольсіз тәтті газдалған сусындар балаларда өте танымал. Егер үлкендер олардың зиянын түсінсе, онда балаларға барлық нипоче: ішкісі келді – Колу немесе Спрайт сатып алды. Статистика бойынша орта қазақстандық азамат жылына 50 литр газдан ішеді, ал 7-10 жас аралығындағы балалардың 56% - ы күн сайын ішеді. 18 ғасырда Англияда алғаш рет газдалған суды алды. Одан әрі шведтер қосылды. Швецияда суды көмірқышқыл газымен қанықтыру жөніндегі бірінші аппарат құрылды және 1783 жылы газдалаудың өнеркәсіптік өндірісі басталды. Балалар арасында ең танымал сусындар-Кола, Спрайт және Фанта. Оларды тұтынуға барлық газдандырудың 85% - дан астамы келеді.

Газдалған сусындардың құрамы. Су. 90 % газдалған судан тұрады, сондықтан сусынның дәмі оның сапасына байланысты. Көмірқышқыл

4 слайд
Газдалған сусындардың құрамы. Су. 90 % газдалған судан тұрады, сондықтан сусынның дәмі оның сапасына байланысты. Көмірқышқыл газы-газданудың құрамындағы екінші міндетті компонент. Этикеткада ол Е- 290 консерванты ретінде белгіленеді. Себебі көмірқышқыл газы ауыз суында бар микроорганизмдерді жою үшін пайдаланылады және сол арқылы ұзақ сақтауға ықпал етеді. Бұл экономикалық тұрғыдан өте тиімді. Көмірқышқыл газымен қанығу деңгейі бойынша газдалған су: Көмірқышқыл газымен қанығу Пайызы % Газсыздандырылған 0,2-ден 0,3 Орташа газдалған 0,3-тен 0,4 Сильногазированную 0,4 %)

4 слайд

Газдалған сусындардың құрамы. Су. 90 % газдалған судан тұрады, сондықтан сусынның дәмі оның сапасына байланысты. Көмірқышқыл газы-газданудың құрамындағы екінші міндетті компонент. Этикеткада ол Е- 290 консерванты ретінде белгіленеді. Себебі көмірқышқыл газы ауыз суында бар микроорганизмдерді жою үшін пайдаланылады және сол арқылы ұзақ сақтауға ықпал етеді. Бұл экономикалық тұрғыдан өте тиімді. Көмірқышқыл газымен қанығу деңгейі бойынша газдалған су: Көмірқышқыл газымен қанығу Пайызы % Газсыздандырылған 0,2-ден 0,3 Орташа газдалған 0,3-тен 0,4 Сильногазированную 0,4 %)

Қант. Бәрі интернетте белгілі бір өнімнің жанында қант кесектері бар суретті көрген шығар – ол қанша болса да көп. Газдалған

5 слайд
Қант. Бәрі интернетте белгілі бір өнімнің жанында қант кесектері бар суретті көрген шығар – ол қанша болса да көп. Газдалған сусындардың жанында әрқашан қант текшелерінің тауы көтеріледі. Бір кішкентай банкіде Пепси- кола-8 қант, ал Кока – кола-6,5. Бояғыштар Түсі азорубин Е122 жасанды қызыл бояғыш тартразин Е102 - жасанды сары бояғыш Кока-Кола Е150 Понсо Е124

5 слайд

Қант. Бәрі интернетте белгілі бір өнімнің жанында қант кесектері бар суретті көрген шығар – ол қанша болса да көп. Газдалған сусындардың жанында әрқашан қант текшелерінің тауы көтеріледі. Бір кішкентай банкіде Пепси- кола-8 қант, ал Кока – кола-6,5. Бояғыштар Түсі азорубин Е122 жасанды қызыл бояғыш тартразин Е102 - жасанды сары бояғыш Кока-Кола Е150 Понсо Е124

Тістің бұзылуы Тәтті газдалған сусындардағы қант ауыз қуысындағы бактерияларға өсуге көмектеседі. Бактериялар өседі және эм

6 слайд
Тістің бұзылуы Тәтті газдалған сусындардағы қант ауыз қуысындағы бактерияларға өсуге көмектеседі. Бактериялар өседі және эмальды жояды. Сусын құрамында бар қышқылдар эмаль мен дентин бұзады. Ал бұл кариеске әкеледі. Балалар эмалі ғана қалыптасады, егер ол ерте кезеңде бұзылған болса, онда оны қалпына келтіру өте ұзақ және қымбат.Семіздік және диабет Көптеген ғалымдар тәтті газдалған сусындар семіздік пен диабетке себеп болуы мүмкін деген пікірде. Қанттың мұндай рекордты мөлшері ағзаны зерттей алмайды және мұндай сусындардың барлық калориялары май түрінде жиналады. Сүйек сынғыштығы Фосфор адамның ішегіндегі кальций сіңірілмейтін қалыпқа байланыстырады. Тиісінше, кальций аз болады,сондықтан ағза оны сүйектен алады, нәтижесінде сүйек сынғыш болады. Сүйектің тығыз құрылымы бос, рентген суреттерінде мөлдір болады. Осының бәрі сүйектердің сынуына, яғни остеопорозға және сынықтардың жиілеуіне әкеледі. Әсіресе, сүйек жүйесі әлі қалыптаспаған балаларға газдалған сусындар зиянды .

6 слайд

Тістің бұзылуы Тәтті газдалған сусындардағы қант ауыз қуысындағы бактерияларға өсуге көмектеседі. Бактериялар өседі және эмальды жояды. Сусын құрамында бар қышқылдар эмаль мен дентин бұзады. Ал бұл кариеске әкеледі. Балалар эмалі ғана қалыптасады, егер ол ерте кезеңде бұзылған болса, онда оны қалпына келтіру өте ұзақ және қымбат.Семіздік және диабет Көптеген ғалымдар тәтті газдалған сусындар семіздік пен диабетке себеп болуы мүмкін деген пікірде. Қанттың мұндай рекордты мөлшері ағзаны зерттей алмайды және мұндай сусындардың барлық калориялары май түрінде жиналады. Сүйек сынғыштығы Фосфор адамның ішегіндегі кальций сіңірілмейтін қалыпқа байланыстырады. Тиісінше, кальций аз болады,сондықтан ағза оны сүйектен алады, нәтижесінде сүйек сынғыш болады. Сүйектің тығыз құрылымы бос, рентген суреттерінде мөлдір болады. Осының бәрі сүйектердің сынуына, яғни остеопорозға және сынықтардың жиілеуіне әкеледі. Әсіресе, сүйек жүйесі әлі қалыптаспаған балаларға газдалған сусындар зиянды .

Тәтті газдалған сусындардың теріс әсерлері : 3 жасқа дейінгі балаларға созылмалы аурулары бар адамдарға толық адамдарға немесе а

7 слайд
Тәтті газдалған сусындардың теріс әсерлері : 3 жасқа дейінгі балаларға созылмалы аурулары бар адамдарға толық адамдарға немесе арықтағысы келетіндерге жүкті және бала емізетін әйелдерге   Қорыта келсек, күн артқан сайын нарықта синтетикалық сусындар көбейіп жатыр. Олардың қайсысының құрамында сипирттің бар жоғын саралап, сараптап отырған ешкім жоқ. Осы зерттеу жобасына ісденісте жүргенде, аталмыш сусындардың адам ағзасына соншалықты орасан зиян тигізетініне көз жеткіздім. Ал қазіргі менің замандастарым осы сусындардың қаншалықты зиян екенін мәнісіне жетіп, біле бермейді. Ал осы тауарларды шығарып отырған компаниялар, тек табыс көзін ойлайтын «ағатайларымыз», сыртын жылтыратып, жарнаманы жалтыратып, қоғамның болашағына балта шауып отыр. Қазақстанның басты байлығы балалар болса, байлықтарыңыздың денсаулығына қатер төндіріп,  ауруына ауру жамап, асқындырып аларларыңыз айдан анық. Ертеңіміз үшін ұрпақтың қамын бүгіннен ойлайық!

7 слайд

Тәтті газдалған сусындардың теріс әсерлері : 3 жасқа дейінгі балаларға созылмалы аурулары бар адамдарға толық адамдарға немесе арықтағысы келетіндерге жүкті және бала емізетін әйелдерге   Қорыта келсек, күн артқан сайын нарықта синтетикалық сусындар көбейіп жатыр. Олардың қайсысының құрамында сипирттің бар жоғын саралап, сараптап отырған ешкім жоқ. Осы зерттеу жобасына ісденісте жүргенде, аталмыш сусындардың адам ағзасына соншалықты орасан зиян тигізетініне көз жеткіздім. Ал қазіргі менің замандастарым осы сусындардың қаншалықты зиян екенін мәнісіне жетіп, біле бермейді. Ал осы тауарларды шығарып отырған компаниялар, тек табыс көзін ойлайтын «ағатайларымыз», сыртын жылтыратып, жарнаманы жалтыратып, қоғамның болашағына балта шауып отыр. Қазақстанның басты байлығы балалар болса, байлықтарыңыздың денсаулығына қатер төндіріп,  ауруына ауру жамап, асқындырып аларларыңыз айдан анық. Ертеңіміз үшін ұрпақтың қамын бүгіннен ойлайық!