Материалдар / Асқорыту ферменттері

Асқорыту ферменттері

Материал туралы қысқаша түсінік
Асқорыту ферменттері
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
09 Шілде 2024
100
2 рет жүктелген
2250 ₸ 2500 ₸
Бүгін алсаңыз 10% жеңілдік
беріледі
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

Білім беру ұйымының атауы


Бөлім:


Педагогтің Т.А.Ә.


Күні:


Сынып:

Қатысушылар саны:

Қатыспағандар саны:

Сабақтың тақырыбы

Ас қорыту ферменттерінің әсері. Ас қорытудағы ферменттердің маңызы. Сіңіру және бөліп шығару.

Оқу бағдарламасына сәйкес оқыту мақсаттары

9.1.2.1 - адамның ас қорыту жолдарындағы үдерістерді сипаттау.

9.1.2.2 - ас қорыту үдерісіндегі органикалық заттар мен сәйкесі ферменттердің арасындағы байланысты орнату

Сабақтың мақсаты

адамның асқорыту процесін сипаттау.

-асқорыту процесіндегі органикалық заттар мен тиісті ферменттердің арасында байланысты орнату

Бағалау критерийі

адамның ас қорыту жолдарындағы үдерістерді сипаттайды

ас қорыту үдерісіндегі органикалық заттар ажыратады

асқорыту үдерісне сәйкесі ферменттердің арасындағы байланысты орнатады



Сабақ кезеңі/Уақыты

Педагогтің іс-әрекеті

Оқушының іс-әрекеті

Бағалау

Ресурстар



Ұйымдастыру кезеңі:

Сәлемдесу, оқушылардың сабаққа қатысуын тексеру.

Психологиялық жағымды ахуал қалыптастыру:

«Жылы лебіз» әдісі арқылы.

Оқушылар бір – біріне жақсы сөздер арқылы бүгінгі күнге сәттілік тілейді.



«Filippity»әдісі бойынша топқа бөлемін

қағаз қиындыларындағы суреттер арқылы 3 топқа бөлінеді

1-топ Секреция

2-топ Абсорбция

3-топ Асқорыту


Алдыңғы білімді пысықтау: 8сыныпта алған білімдерін ой жаңғырту мақсатында

Learningapps платформасы арқылы

Асқортыу мүшелерін дұрыс ата тапсырмасын ұсынады







Оқушыларға сұрақтар ұсынады. Тыңдалым алды тапсырмалары:

  1. Адам ағзасында 30 000 фермент бар деп ойлайсыз ба?

  2. Ферменттер санының көптігінің маңызы қандай?

  3. Тірі ағзалардағы реакция процесін не тездетеді деп ойлайсыздар?

Фермент тақырыбына бейнекөрстілім көрсетеді

Асқорыту мүшелерін және асқорыту мүшелерінде ферменттердің ыдрауна қатысты теориялық ақпрарат ұсынады

Қосымша сәйкестендіру тапсырмасын ұсынады. Термин сөздерді даптерлеріне жаздыртады





Оқушылар дөңгелек шеңбер болып, «Сен білімдісің!» , «Сен көшбасшысың!» секілді жақсы сөздермен бір – бірінің көңілдерін көтереді, сабаққа деген қызығушылықтары артады.


Оқушылар биологиялық әдіспен қағаз қиындыларын құрайды





Оқушылар брілген тапсырманы бір бірден шығып орытндайды. Әрбір мүшенің қызметін атайды






Ұсынған сұрақтарына болжам сұрақтарын айтады





Бейнекөрсетілім көре отырып берген болдамдарын дұрыстығына көз жеткізеді, мұғалімнің түсіндімесін тыңдап, тапсырманы тақтада платформаға өтіп орындайды


ҚБ: «Жарайсың!»

«Жақсы» деген мадақтау сөзімен ынталандыру.


















«Жарайсың!», «Керемет!», деген мадақтау сөзімен ынталандыру.

Өткен тақырыппен жаңа сабақты байланыстыру мақсатында ой қозғау.





Бағалау критерийі:

-адам ағзасындағы ферменттерді атайды

-ферменттердің маңызын атайды





-асқорыту жолдарында қандай ферменттер қатысатындығын сәйкетснедіреді

Мұғалімнің бонустары





Презентация, оқулық


















https://learningapps.org/watch?v=p6ytyy6tt23







https://youtu.be/o7M7P2dvLPY?si=F8RlFM0bWh4L9Vmu





https://learningapps.org/watch?v=pio5880i323


Сабақтың басы

0-3мин









3-5минн



















Сабақтың ортасы





5—10мин






Сабақтың ортасы

15-30 мин




ЕББҚ білім алушыға тапсырма:

Оның ішінде визуалдар (есту қабілеті бұзылған оқушылар)

Оқушының қызығушылығын арттыру үшін қызықты тапсырмалар ұсынады


Топтық жұмыстар

1-топ Адамның асқорыту жүйесінің суретін салып ондағы процестерді көрсетеді. мүше-процесс-заттар-фермент сызбасы бойынша әңгіме құрастырыңыздар

2-топ

Асқорыту процесі мен асқорыту ферменттерін жазады



3-топ Өңештегі сөл бөлетін бездер тамақтың қозғалысын қамтамасыз етендігін. Аш ішектің қызметін сипаттау











3 Тапсырма Жұптық жұмыс «Кеңейтілген тапсырма» тәсілімен бірнеше кестені ұсынып орындатады

1-кесте

Асқорыту жүйесінің бөлімдері

ферменттер

Ауыз қуысы


қарын


Он екі ішек



2 кесте

Асқорыту жүйесінің бөлімдері

ферменттер

Ферменттің өзіндік қасиеті


Амилаза мен мальтаза



пепсин



Қарын асты безінің ферменттері:

1.Трипсин

Химотрипсин

2.амилаза

Мальтаза

Лактаза

3.липаза


3-кетседе толықтырып жазады

Асқорыту жүйесінің бөлімдері

ферменттер

Ферменттің өзіндік қасиеті












Оқушы тапсырманы мұғалімнің көмегімен орындайды

Оқушы тапсырманы мұғалімнің көмегімен орындайды










Оқушылар топта тапсырмаларды белсенді орындайды, топтар сызбаны, суртететрді сөйлетеді




























Оқушылар топта жұптасады, берілген тапсырмадағы кестені толтырады.









2 кесте бойынша ферменттің өзіндік қасиетін жазып көрсетеді


Дескриптор

--ас қорыту мүшелерін белгілерге дұрыс оналастырады

-



Бағалау Сотка әдісі арқылы өзін өзі бағалау







Бағалау критерий:

- адамдағы асқорыту процесін толыққанды сипаттайды.

- асқорыту процесі кезіндегі органикалық зат пен оған сәйкес мамандандырылған фермент арасындағы байланысты анықтайды.




















Дескриптор:

-ферменттердің асқорыту жүйесінің қай бөлітерінде ыдырайтындығын жазады-2балл







Дескриптор:

-асқорыту жүйесінің бөлімдерінде ыдыраған ферменттердің қасиетін жазады-2балл











Дескриптор:

-Толық кестені толтырады-3алл




















https://learningapps.org/view8130557

Оқулық, дидактикалық материалдар, жұмыс дәптері.















































Таратпа кесте материалдары






































«Сөйлемді толықтыр» әдісі

Асқорыту жолында астың биополимерлері мономерлерге дейін ыдырайды. Ол асқорыту ферменттері арқылы іске асады.

ферменттердің 3 тобы бар:

................ – крахмал дейін ыдырайды.

................... – ақуыздар аминқышқылына дейін ыдырайды

.......................... –майлар май қышқылы мен глицеринге дейін ыдырайды. Сілекей ......................... судан тұрады.

...............ас түйірін жұтуға ыңғайлы сырғанақ қыла алады.

........................ — бактерицидті зат, ас құрамындағы бактерияларды залалсыздандырады, ауыз қуысындағы зақымдануларды қалыпқа келтіреді.

Кілтті сөздер: муцин, лизоцим, 98-99%, липаза, протеаза, карбогидраза




Ас


Оқушылар берілген мәтінде қалып қойған сөздерді кілтті сөздерден тауып жазады


Дескриптор:

-крахмалға, аминқышқылдарына, майларға дейін ыдырайтын ферменттерді атайды-2балл

-сілекейдің қанша пайыз судан тұратындығын жазады-1балл


Қосымша 1

Сабақтың соңы

Ой толғаныс.

Рефлексия

5 мин.

Рефлекция

«Mentimeter» интерактивті презентация арқылы жүргізіледі

Оқушылардың бүгінгі сабақты түсінгенін, ой қозғалысын саралау мақсатында, не үйренгені туралы қортынды жасау үшін аяқталмаған сөйлемдер ұсынады.



Оқушылар бүгінгі сабақтың мақсаты, тақырыбы бойынша өз ойын айту арқылы сабаққа қорытынды жасайды.



С онымен қатар 1-10 балдық жүйе бойынша оқушылардың сабаққа қатысу белсенділігі бойынша бағаланады.

«Mentimeter» интерактивті презентация

https://www.menti.com/w47j3fi5ry



Материал жариялап тегін
сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!