|
Ұйымдастыру
кезеңі:
Сәлемдесу, оқушылардың сабаққа қатысуын
тексеру.
Психологиялық жағымды ахуал
қалыптастыру:
«Жылы лебіз»
әдісі
арқылы.
Оқушылар бір – біріне жақсы
сөздер арқылы бүгінгі күнге сәттілік
тілейді.
«Filippity»әдісі бойынша топқа
бөлемін
қағаз қиындыларындағы суреттер
арқылы 3 топқа
бөлінеді
1-топ
Секреция
2-топ
Абсорбция
3-топ
Асқорыту
Алдыңғы білімді пысықтау:
8сыныпта алған білімдерін ой жаңғырту
мақсатында
Learningapps
платформасы арқылы
Асқортыу мүшелерін дұрыс ата
тапсырмасын ұсынады
Оқушыларға сұрақтар ұсынады.
Тыңдалым алды тапсырмалары:
-
Адам ағзасында
30 000 фермент бар деп ойлайсыз
ба?
-
Ферменттер санының
көптігінің маңызы
қандай?
-
Тірі ағзалардағы
реакция процесін не тездетеді деп
ойлайсыздар?
Фермент тақырыбына
бейнекөрстілім
көрсетеді
Асқорыту мүшелерін және
асқорыту мүшелерінде ферменттердің ыдрауна қатысты теориялық
ақпрарат ұсынады
Қосымша
сәйкестендіру тапсырмасын ұсынады. Термин сөздерді даптерлеріне
жаздыртады
|
Оқушылар дөңгелек шеңбер
болып, «Сен білімдісің!» , «Сен көшбасшысың!» секілді жақсы
сөздермен бір – бірінің көңілдерін көтереді, сабаққа деген
қызығушылықтары артады.
Оқушылар биологиялық әдіспен қағаз қиындыларын
құрайды
Оқушылар брілген тапсырманы бір бірден шығып
орытндайды. Әрбір мүшенің қызметін атайды
Ұсынған сұрақтарына болжам
сұрақтарын айтады
Бейнекөрсетілім көре отырып
берген болдамдарын дұрыстығына көз жеткізеді, мұғалімнің
түсіндімесін тыңдап, тапсырманы тақтада платформаға өтіп
орындайды
|
ҚБ: «Жарайсың!»
«Жақсы» деген мадақтау сөзімен
ынталандыру.
«Жарайсың!»,
«Керемет!», деген
мадақтау сөзімен ынталандыру.
Өткен тақырыппен
жаңа сабақты байланыстыру мақсатында ой
қозғау.
Бағалау
критерийі:
-адам ағзасындағы ферменттерді
атайды
-ферменттердің маңызын
атайды
-асқорыту жолдарында қандай
ферменттер қатысатындығын
сәйкетснедіреді
Мұғалімнің
бонустары
|
Презентация, оқулық
https://learningapps.org/watch?v=p6ytyy6tt23
https://youtu.be/o7M7P2dvLPY?si=F8RlFM0bWh4L9Vmu
https://learningapps.org/watch?v=pio5880i323
|
Сабақтың
ортасы
15-30
мин
|
ЕББҚ
білім
алушыға тапсырма:
Оның ішінде визуалдар (есту
қабілеті бұзылған оқушылар)
Оқушының қызығушылығын
арттыру үшін қызықты тапсырмалар
ұсынады
Топтық
жұмыстар
1-топ Адамның асқорыту
жүйесінің суретін салып ондағы процестерді
көрсетеді. мүше-процесс-заттар-фермент сызбасы бойынша әңгіме
құрастырыңыздар
2-топ
Асқорыту
процесі мен асқорыту ферменттерін
жазады
3-топ Өңештегі сөл бөлетін бездер тамақтың қозғалысын қамтамасыз
етендігін. Аш ішектің қызметін сипаттау
3 Тапсырма Жұптық жұмыс
«Кеңейтілген тапсырма» тәсілімен бірнеше кестені ұсынып
орындатады
1-кесте
Асқорыту жүйесінің
бөлімдері
|
ферменттер
|
Ауыз
қуысы
|
|
қарын
|
|
Он екі
ішек
|
|
2
кесте
Асқорыту жүйесінің
бөлімдері
|
ферменттер
|
Ферменттің өзіндік
қасиеті
|
|
Амилаза мен
мальтаза
|
|
|
пепсин
|
|
|
Қарын асты безінің
ферменттері:
1.Трипсин
Химотрипсин
2.амилаза
Мальтаза
Лактаза
3.липаза
|
|
3-кетседе толықтырып
жазады
Асқорыту жүйесінің
бөлімдері
|
ферменттер
|
Ферменттің өзіндік
қасиеті
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Оқушы тапсырманы мұғалімнің
көмегімен орындайды
Оқушы тапсырманы мұғалімнің
көмегімен орындайды
Оқушылар топта тапсырмаларды
белсенді орындайды, топтар сызбаны, суртететрді
сөйлетеді
Оқушылар топта жұптасады,
берілген тапсырмадағы кестені
толтырады.
2 кесте бойынша ферменттің
өзіндік қасиетін жазып көрсетеді
|
Дескриптор
--ас қорыту мүшелерін
белгілерге дұрыс оналастырады
-
Бағалау Сотка әдісі арқылы
өзін өзі бағалау
Бағалау
критерий:
- адамдағы асқорыту процесін толыққанды
сипаттайды.
- асқорыту процесі кезіндегі
органикалық зат пен оған сәйкес мамандандырылған фермент арасындағы
байланысты анықтайды.
Дескриптор:
-ферменттердің асқорыту
жүйесінің қай бөлітерінде ыдырайтындығын
жазады-2балл
Дескриптор:
-асқорыту жүйесінің
бөлімдерінде ыдыраған ферменттердің қасиетін
жазады-2балл
Дескриптор:
-Толық кестені
толтырады-3алл
|
https://learningapps.org/view8130557
Оқулық, дидактикалық
материалдар, жұмыс дәптері.
Таратпа кесте
материалдары
|
|
«Сөйлемді толықтыр»
әдісі
Асқорыту жолында астың
биополимерлері мономерлерге дейін ыдырайды. Ол асқорыту ферменттері
арқылы іске асады.
ферменттердің 3 тобы
бар:
................
– крахмал дейін
ыдырайды.
................... –
ақуыздар аминқышқылына дейін ыдырайды
.......................... –майлар май қышқылы мен глицеринге дейін ыдырайды.
Сілекей ......................... судан
тұрады.
...............ас түйірін
жұтуға ыңғайлы сырғанақ
қыла алады.
........................ —
бактерицидті зат, ас құрамындағы бактерияларды залалсыздандырады,
ауыз қуысындағы зақымдануларды қалыпқа
келтіреді.
Кілтті
сөздер: муцин, лизоцим, 98-99%,
липаза, протеаза, карбогидраза
Ас
|
Оқушылар берілген мәтінде
қалып қойған сөздерді кілтті сөздерден тауып
жазады
|
Дескриптор:
-крахмалға, аминқышқылдарына,
майларға дейін ыдырайтын ферменттерді
атайды-2балл
-сілекейдің қанша пайыз судан
тұратындығын жазады-1балл
|
Қосымша
1
|
Сабақтың
соңы
Ой
толғаныс.
Рефлексия
5
мин.
|
Рефлекция
«Mentimeter»
интерактивті презентация арқылы
жүргізіледі
Оқушылардың бүгінгі сабақты
түсінгенін, ой қозғалысын саралау мақсатында, не үйренгені туралы
қортынды жасау үшін аяқталмаған сөйлемдер
ұсынады.
|
Оқушылар бүгінгі сабақтың
мақсаты, тақырыбы бойынша өз ойын айту арқылы сабаққа қорытынды
жасайды.
|
С онымен қатар 1-10
балдық жүйе бойынша оқушылардың сабаққа қатысу белсенділігі бойынша
бағаланады.
|
«Mentimeter»
интерактивті
презентация
https://www.menti.com/w47j3fi5ry
|