Асқорыту ферменттері

Тақырып бойынша 11 материал табылды

Асқорыту ферменттері

Материал туралы қысқаша түсінік
Асқорыту ферменттері
Материалдың қысқаша нұсқасы

Білім беру ұйымының атауы


Бөлім:


Педагогтің Т.А.Ә.


Күні:


Сынып:

Қатысушылар саны:

Қатыспағандар саны:

Сабақтың тақырыбы

Ас қорыту ферменттерінің әсері. Ас қорытудағы ферменттердің маңызы. Сіңіру және бөліп шығару.

Оқу бағдарламасына сәйкес оқыту мақсаттары

9.1.2.1 - адамның ас қорыту жолдарындағы үдерістерді сипаттау.

9.1.2.2 - ас қорыту үдерісіндегі органикалық заттар мен сәйкесі ферменттердің арасындағы байланысты орнату

Сабақтың мақсаты

адамның асқорыту процесін сипаттау.

-асқорыту процесіндегі органикалық заттар мен тиісті ферменттердің арасында байланысты орнату

Бағалау критерийі

адамның ас қорыту жолдарындағы үдерістерді сипаттайды

ас қорыту үдерісіндегі органикалық заттар ажыратады

асқорыту үдерісне сәйкесі ферменттердің арасындағы байланысты орнатады



Сабақ кезеңі/Уақыты

Педагогтің іс-әрекеті

Оқушының іс-әрекеті

Бағалау

Ресурстар



Ұйымдастыру кезеңі:

Сәлемдесу, оқушылардың сабаққа қатысуын тексеру.

Психологиялық жағымды ахуал қалыптастыру:

«Жылы лебіз» әдісі арқылы.

Оқушылар бір – біріне жақсы сөздер арқылы бүгінгі күнге сәттілік тілейді.



«Filippity»әдісі бойынша топқа бөлемін

қағаз қиындыларындағы суреттер арқылы 3 топқа бөлінеді

1-топ Секреция

2-топ Абсорбция

3-топ Асқорыту


Алдыңғы білімді пысықтау: 8сыныпта алған білімдерін ой жаңғырту мақсатында

Learningapps платформасы арқылы

Асқортыу мүшелерін дұрыс ата тапсырмасын ұсынады







Оқушыларға сұрақтар ұсынады. Тыңдалым алды тапсырмалары:

  1. Адам ағзасында 30 000 фермент бар деп ойлайсыз ба?

  2. Ферменттер санының көптігінің маңызы қандай?

  3. Тірі ағзалардағы реакция процесін не тездетеді деп ойлайсыздар?

Фермент тақырыбына бейнекөрстілім көрсетеді

Асқорыту мүшелерін және асқорыту мүшелерінде ферменттердің ыдрауна қатысты теориялық ақпрарат ұсынады

Қосымша сәйкестендіру тапсырмасын ұсынады. Термин сөздерді даптерлеріне жаздыртады





Оқушылар дөңгелек шеңбер болып, «Сен білімдісің!» , «Сен көшбасшысың!» секілді жақсы сөздермен бір – бірінің көңілдерін көтереді, сабаққа деген қызығушылықтары артады.


Оқушылар биологиялық әдіспен қағаз қиындыларын құрайды





Оқушылар брілген тапсырманы бір бірден шығып орытндайды. Әрбір мүшенің қызметін атайды






Ұсынған сұрақтарына болжам сұрақтарын айтады





Бейнекөрсетілім көре отырып берген болдамдарын дұрыстығына көз жеткізеді, мұғалімнің түсіндімесін тыңдап, тапсырманы тақтада платформаға өтіп орындайды


ҚБ: «Жарайсың!»

«Жақсы» деген мадақтау сөзімен ынталандыру.


















«Жарайсың!», «Керемет!», деген мадақтау сөзімен ынталандыру.

Өткен тақырыппен жаңа сабақты байланыстыру мақсатында ой қозғау.





Бағалау критерийі:

-адам ағзасындағы ферменттерді атайды

-ферменттердің маңызын атайды





-асқорыту жолдарында қандай ферменттер қатысатындығын сәйкетснедіреді

Мұғалімнің бонустары





Презентация, оқулық


















https://learningapps.org/watch?v=p6ytyy6tt23







https://youtu.be/o7M7P2dvLPY?si=F8RlFM0bWh4L9Vmu





https://learningapps.org/watch?v=pio5880i323


Сабақтың басы

0-3мин









3-5минн



















Сабақтың ортасы





5—10мин






Сабақтың ортасы

15-30 мин




ЕББҚ білім алушыға тапсырма:

Оның ішінде визуалдар (есту қабілеті бұзылған оқушылар)

Оқушының қызығушылығын арттыру үшін қызықты тапсырмалар ұсынады


Топтық жұмыстар

1-топ Адамның асқорыту жүйесінің суретін салып ондағы процестерді көрсетеді. мүше-процесс-заттар-фермент сызбасы бойынша әңгіме құрастырыңыздар

2-топ

Асқорыту процесі мен асқорыту ферменттерін жазады



3-топ Өңештегі сөл бөлетін бездер тамақтың қозғалысын қамтамасыз етендігін. Аш ішектің қызметін сипаттау











3 Тапсырма Жұптық жұмыс «Кеңейтілген тапсырма» тәсілімен бірнеше кестені ұсынып орындатады

1-кесте

Асқорыту жүйесінің бөлімдері

ферменттер

Ауыз қуысы


қарын


Он екі ішек



2 кесте

Асқорыту жүйесінің бөлімдері

ферменттер

Ферменттің өзіндік қасиеті


Амилаза мен мальтаза



пепсин



Қарын асты безінің ферменттері:

1.Трипсин

Химотрипсин

2.амилаза

Мальтаза

Лактаза

3.липаза


3-кетседе толықтырып жазады

Асқорыту жүйесінің бөлімдері

ферменттер

Ферменттің өзіндік қасиеті












Оқушы тапсырманы мұғалімнің көмегімен орындайды

Оқушы тапсырманы мұғалімнің көмегімен орындайды










Оқушылар топта тапсырмаларды белсенді орындайды, топтар сызбаны, суртететрді сөйлетеді




























Оқушылар топта жұптасады, берілген тапсырмадағы кестені толтырады.









2 кесте бойынша ферменттің өзіндік қасиетін жазып көрсетеді


Дескриптор

--ас қорыту мүшелерін белгілерге дұрыс оналастырады

-



Бағалау Сотка әдісі арқылы өзін өзі бағалау







Бағалау критерий:

- адамдағы асқорыту процесін толыққанды сипаттайды.

- асқорыту процесі кезіндегі органикалық зат пен оған сәйкес мамандандырылған фермент арасындағы байланысты анықтайды.




















Дескриптор:

-ферменттердің асқорыту жүйесінің қай бөлітерінде ыдырайтындығын жазады-2балл







Дескриптор:

-асқорыту жүйесінің бөлімдерінде ыдыраған ферменттердің қасиетін жазады-2балл











Дескриптор:

-Толық кестені толтырады-3алл




















https://learningapps.org/view8130557

Оқулық, дидактикалық материалдар, жұмыс дәптері.















































Таратпа кесте материалдары






































«Сөйлемді толықтыр» әдісі

Асқорыту жолында астың биополимерлері мономерлерге дейін ыдырайды. Ол асқорыту ферменттері арқылы іске асады.

ферменттердің 3 тобы бар:

................ – крахмал дейін ыдырайды.

................... – ақуыздар аминқышқылына дейін ыдырайды

.......................... –майлар май қышқылы мен глицеринге дейін ыдырайды. Сілекей ......................... судан тұрады.

...............ас түйірін жұтуға ыңғайлы сырғанақ қыла алады.

........................ — бактерицидті зат, ас құрамындағы бактерияларды залалсыздандырады, ауыз қуысындағы зақымдануларды қалыпқа келтіреді.

Кілтті сөздер: муцин, лизоцим, 98-99%, липаза, протеаза, карбогидраза




Ас


Оқушылар берілген мәтінде қалып қойған сөздерді кілтті сөздерден тауып жазады


Дескриптор:

-крахмалға, аминқышқылдарына, майларға дейін ыдырайтын ферменттерді атайды-2балл

-сілекейдің қанша пайыз судан тұратындығын жазады-1балл


Қосымша 1

Сабақтың соңы

Ой толғаныс.

Рефлексия

5 мин.

Рефлекция

«Mentimeter» интерактивті презентация арқылы жүргізіледі

Оқушылардың бүгінгі сабақты түсінгенін, ой қозғалысын саралау мақсатында, не үйренгені туралы қортынды жасау үшін аяқталмаған сөйлемдер ұсынады.



Оқушылар бүгінгі сабақтың мақсаты, тақырыбы бойынша өз ойын айту арқылы сабаққа қорытынды жасайды.



С онымен қатар 1-10 балдық жүйе бойынша оқушылардың сабаққа қатысу белсенділігі бойынша бағаланады.

«Mentimeter» интерактивті презентация

https://www.menti.com/w47j3fi5ry



Жүктеу
bolisu
Бөлісу
ЖИ арқылы жасау
Файл форматы:
docx
09.07.2024
292
Жүктеу
ЖИ арқылы жасау
Жариялаған:
Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
шағым қалдыра аласыз
Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі