Сабақтың
басы 2
мин
Үй тапсырмасы
Миға шабуыл
8 мин
|
Оқушыларды шаттық шеңберге
тұрғызып,сәттілік тілеп, топқа
бөлу.
Оқушылар төрт түсті |қызыл,
жасыл, көк, сары| пішіндер таңдау
арқылы
4 топқа
бөлінеді
-Алдыңғы сабақта біз қандай
тақырып өттік?
-иә, дұрыс. Үй тапсырмасын
тексеру үшін әр топқа әр түрлі тапсырма беремін сендер тапсырманы
орындап, дайын топ өз жауаптарыңды айтасыңдар . Әр топқа 2 мин
беріледі және жауап берген оқушыға алтын теңге баріледі. Жинаған
теңгесімен бағаланады.
1-топ «Анатомия»
“Суретпен жұмыс”
талдау
Суреттен асқорыту
мүшелерін аттарын жазып
шығыңдар
Тақтамен
жұмыс
ІІ-топ
«Морфология»
“Сәйкесін тап
”
IІІ-топ
«Физиология» “Үлгімен жұмыс”
дәлелдеу
VI-топ
«Гигиена» «Ортада қалам» әдісі
бойынша топтағы әр оқушыға сұрақ қойылады соған жауап
береді
1.
Тіс
2.Тоқішек
3
.Тіл
4.Шайнау
5.Сүт
тіс
«Жарайсың!» деп
ынталандыру
|
Топқа
бөлінеді
І топ: «Анатомия» |ішкі
құрылысын зер|
ІІ топ: «Морфология»
|сыртқы құр зер|
ІІІ топ: «Физиология»
|мүшелер мен жүйелер қызм|
ІV топ: «Гигиена»
|тазалық|
«Астың ауыз қуысында
қорытылуы» деген тақырып
Берілген тапсырманы уақытылы
орындау, сұрақтарға нақты жауап беру
керек.
Тістің үлгісі бойынша тіс
түрлері мен тіс құрылысын атап беру
«Ортада қалам» әдіс бойынша
сұрақ
1.Орналасқан жері
ауыз қуысы,
өзі тағамды
ұнтақтауға көп көмек көрсетеді?
2. Бұл ішектің бір
бөлігі тұйықталып,
бүйен деп аталады
да, құрт тәрізді
өсінді-соқыршек
түзеді.
3.Қозғалмалы бұлшық ет,
асты қозғалтады, сөйлеу және дәм сезу
мүшесі
4. Механикалық өңдеу
барысында тағам ұнтақталып, сөйтіп дәмдік сапасы анықталады,
сілекеймен шыланып, ас түйртегі
қалыптасады
5. Адамда алдымен шығатын,
6-7 жастан бастап,15жасқа келгенде алмасуы аяқталатын
тістер
|
Интернет желісі
оқулық
биология
үлгілер
|
Сабақтың
ортасы
20
мин
Сергіту
сәті 1мин
|
І. Қызығушылықты
ояту
«Ас қорытуға байланысты
қызықтар » суретті слайд
Астың асқазанда қорытылуы
тақырыбы бойынша постер қорау
І-топ «Асқазан мен ұлтабар
құрылысы» тақырыбында
ІІ-топ
«Асқазан сөліндегі
ферменттер» тақырыбында
IІІ-топ
« И.П.Павловтың тәжірбиесі»
тақырыбында
VI-топ «Нейрогуморальдық
сөлдің бөліну» тақырыбында
Берілген тапсырма бойынша
постер қорғайдды
Интербелсенді
тақтадан көрсетілген биді билеу сүйектер
биі
|
Оқушылар суретті слайдтан
көргендеріне түсінгенін айтады
Оқушылар арасында таймер
болады
Берілген тапсырма бойынша әр
топ постер қорғап уақытты тиімді пайдалану, сұрақтарға нақты жауап
беру керек.
Оқушылар бари
билейді
|
Интернет
желісі
Оқулық
|
Сабақтың
аяқталуы
3
мин
4
мин
|
Дәптермен
жұмыс
Асқазан
сөлі иісі жоқ, түссіз сұйықтық .
Асқазан тәулігіне 2-2,5 л сөл
бөледі. Оның құрамында 97-98% су, 1%
ферменттер, қалған бөлігін тұз қышқылы мен ферменттер құрайтынын
білдік.
Пепсин
–асқазан
сөлінің негізгі ферменті. Ол нәруыз
молекулаларын аминқышқылдарына дейін
ыдыратады.
Химозин емшек еметін балалардың
асқазан сөлінде кездесіп сүтті ірітеді.
Тұз
қышқылы тағаммен түскен микробтарды
өлтіреді, әрі талшықты асты жұмсартады, асқазанда қышқыл орта
түзеді.
Тәбет ашатын
сөл тамақ ішуден біраз уақыт бұрын
бөлініп, асқазанды тамақ қорытуға алдын ала
дайындайды.
Гастрин тұз қышқылының немесе
қорытылған өнімдерінің әсерінен асқазанның сілемейлі қабығында
ерекше гармон ГАСТРИН қанға сіңіп, қарын бездерінің секрециясын
күшейтеді.
Тест
жауабы
1.
Д
2.С
3.В
4.В,
С
5.А,С,Е
|
Асқазан сөлі, пепсин,
химозин, тұз қышқылы , тәбет ашатын сөл,
гастрин сөздерін дйптерге жазып
алу
1.Асқорыту бездерінің
қызметін зерттеген ғалым
А. И.И.Мечников С.
У.Гарвей
В. И.М.Сечников Д.
И.П.Павлов
|
Интербелсенді
тақта
Тест жазылған
парақшалар
|