Материалдар / Ашық сабақ Астың асқазанда қорытылуы 8 сынып
МИНИСТРЛІКПЕН КЕЛІСІЛГЕН КУРСҚА ҚАТЫСЫП, АТТЕСТАЦИЯҒА ЖАРАМДЫ СЕРТИФИКАТ АЛЫҢЫЗ!
Сертификат Аттестацияға 100% жарамды
ТОЛЫҚ АҚПАРАТ АЛУ

Ашық сабақ Астың асқазанда қорытылуы 8 сынып

Материал туралы қысқаша түсінік
Бұл материял биология пәнінің мұғалімдеріне сабақтарына әр түрлі тәсілдерді қызықты етіп қолдануы үшін керек деп ойлаймын. Мен бұл сабақты өзім 8 сынып оқушыларымен өткен оқу жылында өткізгенмін. Оқушылар сабаққа белсене қатысып, биология пәнінің күнделікті өмірдегі қажеттілігін, астың қорытылуының маңызын жақсы түсінді.
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
09 Желтоқсан 2018
438
0 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

Күні: 25.01.2017

Мұғалімнің есімі: Атекенова Л


СЫНЫП: 8 «ә»

Қатысқандар саны:

Қатыспағандар саны:


Сабақтың тақырыбы

Астың асқазанда қорытылуы


Сабақ негізделген оқу мақсаты

Астың асқазанда қорытылуы туралы түсінеді


Күтілетін нәтиже

Барлық оқушылар: Астың асқазанда қорытылуы туралы түсінеді


Оқушылардың басым бөлігі: Асқазан сөлі және сілекейсіз тамақ қорытылмайтынын түсінеді.


Кейбір оқушылар: Асқазан сөлінің асқортудағы маңызынтүсінеді


Тілдік мақсат

Оқушылар


Негізгі сөздер мен тіркестер: Асқазан сөлі, пепсин, химозин, тұз қышқылы,тәбет ашатын сөл, гастрин.


Сыныптағы диалог/жазылым үшін пайдалы тілдік бірліктер: Асқазан сөлі, пепсин, химозин, тұз қышқылы,тәбет ашатын сөл, гастрин.


Талқылауға арналған тармақтар:


Асқазан сөлі, пепсин, химозин, тұз қышқылы,тәбет ашатын сөл, гастрин. сөздерінің мағанасын түсінеді


Оқушылар топта және жұпта өзара диалогқа түсе отырып, тақырыпқа байланысты өз ойларын айтады. Жаңа сөздердің мағынасын терең ұғыну, салыстыру қабілеті дамиды


Жоспарланған уақыт

Жоспарланған жаттығулар



Сабақ кезеңдері

Мұғалімнің іс-әрекеті

Оқушылардың іс-әрекеті

Ресурстары

Сабақтың басы 2 мин

Үй тапсырмасы

Миға шабуыл

8 мин


Оқушыларды шаттық шеңберге тұрғызып,сәттілік тілеп, топқа бөлу.

Оқушылар төрт түсті |қызыл, жасыл, көк, сары| пішіндер таңдау арқылы

4 топқа бөлінеді


-Алдыңғы сабақта біз қандай тақырып өттік?

-иә, дұрыс. Үй тапсырмасын тексеру үшін әр топқа әр түрлі тапсырма беремін сендер тапсырманы орындап, дайын топ өз жауаптарыңды айтасыңдар . Әр топқа 2 мин беріледі және жауап берген оқушыға алтын теңге баріледі. Жинаған теңгесімен бағаланады.

1-топ «Анатомия» 

Суретпен жұмыс” талдау

Суреттен асқорыту мүшелерін аттарын жазып шығыңдар

Тақтамен жұмыс




ІІ-топ  «Морфология»

Сәйкесін тап ”



IІІ-топ «Физиология» “Үлгімен жұмыс” дәлелдеу









VI-топ  «Гигиена» «Ортада қалам» әдісі бойынша топтағы әр оқушыға сұрақ қойылады соған жауап береді


1. Тіс

2.Тоқішек

3 .Тіл

4.Шайнау

5.Сүт тіс




«Жарайсың!» деп ынталандыру

Топқа бөлінеді

 

І топ: «Анатомия» |ішкі құрылысын зер|

ІІ топ: «Морфология» |сыртқы құр зер|

ІІІ топ: «Физиология» |мүшелер мен жүйелер қызм|

ІV топ: «Гигиена» |тазалық|

«Астың ауыз қуысында қорытылуы» деген тақырып

Берілген тапсырманы уақытылы орындау, сұрақтарға нақты жауап беру керек.


 



Тістің үлгісі бойынша тіс түрлері мен тіс құрылысын атап беру



«Ортада қалам» әдіс бойынша сұрақ

1.Орналасқан жері ауыз қуысы,

өзі тағамды ұнтақтауға көп көмек көрсетеді?

2. Бұл ішектің бір бөлігі тұйықталып,

бүйен деп аталады да, құрт тәрізді

өсінді-соқыршек түзеді.

3.Қозғалмалы бұлшық ет, асты қозғалтады, сөйлеу және дәм сезу мүшесі

4. Механикалық өңдеу барысында тағам ұнтақталып, сөйтіп дәмдік сапасы анықталады, сілекеймен шыланып, ас түйртегі қалыптасады

5. Адамда алдымен шығатын, 6-7 жастан бастап,15жасқа келгенде алмасуы аяқталатын тістер



Интернет желісі

оқулық биология

үлгілер

Сабақтың ортасы

20 мин














Сергіту сәті 1мин

І. Қызығушылықты ояту

«Ас қорытуға байланысты қызықтар » суретті слайд

Астың асқазанда қорытылуы тақырыбы бойынша постер қорау

І-топ  «Асқазан мен ұлтабар құрылысы» тақырыбында

ІІ-топ «Асқазан сөліндегі ферменттер» тақырыбында

IІІ-топ « И.П.Павловтың тәжірбиесі» тақырыбында

VI-топ  «Нейрогуморальдық сөлдің бөліну» тақырыбында

Берілген тапсырма бойынша постер қорғайдды


Интербелсенді тақтадан көрсетілген биді билеу сүйектер биі


Оқушылар суретті слайдтан көргендеріне түсінгенін айтады


Оқушылар арасында таймер болады


Берілген тапсырма бойынша әр топ постер қорғап уақытты тиімді пайдалану, сұрақтарға нақты жауап беру керек.








Оқушылар бари билейді

Интернет желісі

Оқулық


Сабақтың аяқталуы

3 мин

4 мин

Дәптермен жұмыс

Асқазан сөлі иісі жоқ, түссіз сұйықтық . Асқазан тәулігіне 2-2,5 л сөл бөледі. Оның құрамында 97-98% су, 1% ферменттер, қалған бөлігін тұз қышқылы мен ферменттер құрайтынын білдік.

Пепсин –асқазан сөлінің негізгі ферменті. Ол нәруыз молекулаларын аминқышқылдарына дейін ыдыратады.

Химозин емшек еметін балалардың асқазан сөлінде кездесіп сүтті ірітеді.

Тұз қышқылы тағаммен түскен микробтарды өлтіреді, әрі талшықты асты жұмсартады, асқазанда қышқыл орта түзеді.

Тәбет ашатын сөл тамақ ішуден біраз уақыт бұрын бөлініп, асқазанды тамақ қорытуға алдын ала дайындайды.

Гастрин тұз қышқылының немесе қорытылған өнімдерінің әсерінен асқазанның сілемейлі қабығында ерекше гармон ГАСТРИН қанға сіңіп, қарын бездерінің секрециясын күшейтеді.


Тест жауабы


1. Д

2

3

4.В, С

5.А,С,Е

Асқазан сөлі, пепсин, химозин, тұз қышқылы , тәбет ашатын сөл, гастрин сөздерін дйптерге жазып алу



1.Асқорыту бездерінің қызметін зерттеген ғалым

А. И.И.Мечников С. У.Гарвей

В. И.М.Сечников Д. И.П.Павлов


Интербелсенді тақта


Тест жазылған парақшалар

2. И.П. Павлов неге тәжірбие жасады

А. Қойға С. Итке

В. Мысыққа Д. Тышқанға


3. Асқазан тәулігіне ... литр сөл бөледі

А. 1,5-2 С. 1-2

В. 2-2,5 Д. 2,5-3

4.Негізгі рефлекс түрлерін белгіле

А. Тітіркену С.Шартты рефлекс

В. Шартсыз рефекс Д.Асқазан

Е. Күрделі рефлекс Ж. Жасанды рефлекс

5.Асқазан сөліндегі ферменттерді ата

А. Пепсин С.Химозин

В. Муцин Д. Лизоцим

Е. Липаза Ж. Қуық

Кері байланыс 2 мин


Оқушыларға рефлексия толтыруды ұсыну

Оқушылар берілген тапсырманы орындайды

Интербелсенді тақта

парақшалар

Кейінгі тапсырма үй тап

1 мин


Астың асқазанда қорытылуы оқу сұрақтарға жауап беру

Күнделікке жазып алу

Күнделік

Бағалау 2 мин

Оқушылардың сабаққа қатысуына байланысты оқушыларды бағалау

Күнделікке баға қойғызады

Күнделік















Оқушының аты -жөні ________________________________












































1.Асқорыту бездерінің қызметін зерттеген ғалым

А. И.И.Мечников С. У.Гарвей

В. И.М.Сечников Д. И.П.Павлов


1.Асқорыту бездерінің қызметін зерттеген ғалым

А. И.И.Мечников С. У.Гарвей

В. И.М.Сечников Д. И.П.Павлов



2 .Адам ағзасындағы ең үлкен без

А. Гипофиз С. Сілекей

В. Бауыр Д. Ұйқы

2 .Адам ағзасындағы ең үлкен без

А. Гипофиз С. Сілекей

В. Бауыр Д. Ұйқы


3 И.П. Павлов неге тәжірбие жасады

А. Қойға С. Итке

В. Мысыққа Д. Тышқанға

3 И.П. Павлов неге тәжірбие жасады

А. Қойға С. Итке

В. Мысыққа Д. Тышқанға


4. Ауыз қуысына тамақ түскен кезде ... сөлі бөліне бастайды

А. Асқазан С. Сілекей

В. Өт Д. Ұйқы

4. Ауыз қуысына тамақ түскен кезде ... сөлі бөліне бастайды

А. Асқазан С. Сілекей

В. Өт Д. Ұйқы


5. Тәулігіне ... литр асқазан сөлі бөлінеді

А. 1,5-2 С. 2-2,5

В. 1-2 Д. 2,5-3

5. Тәулігіне ... литр асқазан сөлі бөлінеді

А. 1,5-2 С. 2-2,5

В. 1-2 Д. 2,5-3


6. Ас қорыту мүшелерін белгіле

А. Көмей С.Бүрек

В. Жүрек Д.Асқазан

Е. Өңеш Ж. Қуық

6. Ас қорыту мүшелерін белгіле

А. Көмей С.Бүрек

В. Жүрек Д.Асқазан

Е. Өңеш Ж. Қуық


7.Тіс топтарының дұрыс жауабын тап

А. 8 күрек тіс С. 8 кіші азу тіс

В. 9 үлкен азу тіс Д.7 күрек тіс

Е. 4 ит тіс Ж.12 үлкен азу тіс

7.Тіс топтарының дұрыс жауабын тап

А. 2 күрек тіс С. 2 кіші азу тіс

В. 5 үлкен азу тіс Д.7 күрек тіс

Е. 1 ит тіс Ж. 3 үлкен азу тіс



Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!