Материалдар / Ашық сабақ Астың асқазанда қорытылуы 8 сынып

Ашық сабақ Астың асқазанда қорытылуы 8 сынып

Материал туралы қысқаша түсінік
Бұл материял биология пәнінің мұғалімдеріне сабақтарына әр түрлі тәсілдерді қызықты етіп қолдануы үшін керек деп ойлаймын. Мен бұл сабақты өзім 8 сынып оқушыларымен өткен оқу жылында өткізгенмін. Оқушылар сабаққа белсене қатысып, биология пәнінің күнделікті өмірдегі қажеттілігін, астың қорытылуының маңызын жақсы түсінді.
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
09 Желтоқсан 2018
428
0 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

Күні: 25.01.2017Мұғалімнің есімі: Атекенова Л
СЫНЫП: 8 «ә»Қатысқандар саны: Қатыспағандар саны:
Сабақтың тақырыбыАстың асқазанда қорытылуы
Сабақ негізделген оқу мақсаты Астың асқазанда қорытылуы туралы түсінеді
Күтілетін нәтижеБарлық оқушылар: Астың асқазанда қорытылуы туралы түсінеді


Оқушылардың басым бөлігі: Асқазан сөлі және сілекейсіз тамақ қорытылмайтынын түсінеді.


Кейбір оқушылар: Асқазан сөлінің асқортудағы маңызынтүсінеді
Тілдік мақсат Оқушылар


Негізгі сөздер мен тіркестер: Асқазан сөлі, пепсин, химозин, тұз қышқылы,тәбет ашатын сөл, гастрин.


Сыныптағы диалог/жазылым үшін пайдалы тілдік бірліктер: Асқазан сөлі, пепсин, химозин, тұз қышқылы,тәбет ашатын сөл, гастрин.


Талқылауға арналған тармақтар:


Асқазан сөлі, пепсин, химозин, тұз қышқылы,тәбет ашатын сөл, гастрин. сөздерінің мағанасын түсінеді


Оқушылар топта және жұпта өзара диалогқа түсе отырып, тақырыпқа байланысты өз ойларын айтады. Жаңа сөздердің мағынасын терең ұғыну, салыстыру қабілеті дамиды
Жоспарланған уақытЖоспарланған жаттығулар



Сабақ кезеңдеріМұғалімнің іс-әрекетіОқушылардың іс-әрекетіРесурстары
Сабақтың басы 2 минҮй тапсырмасыМиға шабуыл8 мин

Оқушыларды шаттық шеңберге тұрғызып,сәттілік тілеп, топқа бөлу.Оқушылар төрт түсті |қызыл, жасыл, көк, сары| пішіндер таңдау арқылы 4 топқа бөлінеді

-Алдыңғы сабақта біз қандай тақырып өттік?-иә, дұрыс. Үй тапсырмасын тексеру үшін әр топқа әр түрлі тапсырма беремін сендер тапсырманы орындап, дайын топ өз жауаптарыңды айтасыңдар . Әр топқа 2 мин беріледі және жауап берген оқушыға алтын теңге баріледі. Жинаған теңгесімен бағаланады.1-топ «Анатомия»  “Суретпен жұмыс” талдау Суреттен асқорыту мүшелерін аттарын жазып шығыңдар Тақтамен жұмыс





ІІ-топ  «Морфология» “Сәйкесін тап ”



IІІ-топ «Физиология» “Үлгімен жұмыс” дәлелдеу















VI-топ  «Гигиена» «Ортада қалам» әдісі бойынша топтағы әр оқушыға сұрақ қойылады соған жауап береді

1. Тіс 2.Тоқішек3 .Тіл4.Шайнау5.Сүт тіс





«Жарайсың!» деп ынталандыру
Топқа бөлінеді   І топ: «Анатомия» |ішкі құрылысын зер| ІІ топ: «Морфология» |сыртқы құр зер| ІІІ топ: «Физиология» |мүшелер мен жүйелер қызм| ІV топ: «Гигиена» |тазалық| «Астың ауыз қуысында қорытылуы» деген тақырып Берілген тапсырманы уақытылы орындау, сұрақтарға нақты жауап беру керек.

 



Тістің үлгісі бойынша тіс түрлері мен тіс құрылысын атап беру



«Ортада қалам» әдіс бойынша сұрақ 1.Орналасқан жері ауыз қуысы, өзі тағамды ұнтақтауға көп көмек көрсетеді?2. Бұл ішектің бір бөлігі тұйықталып, бүйен деп аталады да, құрт тәрізді өсінді-соқыршек түзеді.3.Қозғалмалы бұлшық ет, асты қозғалтады, сөйлеу және дәм сезу мүшесі 4. Механикалық өңдеу барысында тағам ұнтақталып, сөйтіп дәмдік сапасы анықталады, сілекеймен шыланып, ас түйртегі қалыптасады 5. Адамда алдымен шығатын, 6-7 жастан бастап,15жасқа келгенде алмасуы аяқталатын тістер



Интернет желісі оқулық биологияүлгілер
Сабақтың ортасы 20 мин

























Сергіту сәті 1мин
І. Қызығушылықты ояту «Ас қорытуға байланысты қызықтар » суретті слайд Астың асқазанда қорытылуы тақырыбы бойынша постер қорау І-топ  «Асқазан мен ұлтабар құрылысы» тақырыбындаІІ-топ «Асқазан сөліндегі ферменттер» тақырыбындаIІІ-топ « И.П.Павловтың тәжірбиесі» тақырыбындаVI-топ  «Нейрогуморальдық сөлдің бөліну» тақырыбындаБерілген тапсырма бойынша постер қорғайдды

Интербелсенді тақтадан көрсетілген биді билеу сүйектер биі


Оқушылар суретті слайдтан көргендеріне түсінгенін айтады

Оқушылар арасында таймер болады

Берілген тапсырма бойынша әр топ постер қорғап уақытты тиімді пайдалану, сұрақтарға нақты жауап беру керек.













Оқушылар бари билейді
Интернет желісіОқулық

Сабақтың аяқталуы3 мин4 минДәптермен жұмыс Асқазан сөлі иісі жоқ, түссіз сұйықтық . Асқазан тәулігіне 2-2,5 л сөл бөледі. Оның құрамында 97-98% су, 1% ферменттер, қалған бөлігін тұз қышқылы мен ферменттер құрайтынын білдік.Пепсин асқазан сөлінің негізгі ферменті. Ол нәруыз молекулаларын аминқышқылдарына дейін ыдыратады. Химозин емшек еметін балалардың асқазан сөлінде кездесіп сүтті ірітеді.Тұз қышқылы тағаммен түскен микробтарды өлтіреді, әрі талшықты асты жұмсартады, асқазанда қышқыл орта түзеді. Тәбет ашатын сөл тамақ ішуден біраз уақыт бұрын бөлініп, асқазанды тамақ қорытуға алдын ала дайындайды.Гастрин тұз қышқылының немесе қорытылған өнімдерінің әсерінен асқазанның сілемейлі қабығында ерекше гармон ГАСТРИН қанға сіңіп, қарын бездерінің секрециясын күшейтеді.

Тест жауабы

1. Д234.В, С5
Асқазан сөлі, пепсин, химозин, тұз қышқылы , тәбет ашатын сөл, гастрин сөздерін дйптерге жазып алу



1.Асқорыту бездерінің қызметін зерттеген ғалымА. И.И.Мечников С. У.ГарвейВ. И.М.Сечников Д. И.П.Павлов

Интербелсенді тақта

Тест жазылған парақшалар




2. И.П. Павлов неге тәжірбие жасадыА. Қойға С. ИткеВ. Мысыққа Д. Тышқанға







3. Асқазан тәулігіне ... литр сөл бөледіА. 1,5-2 С. 1-2 В. 2-2,5 Д. 2,5-3





4.Негізгі рефлекс түрлерін белгіле А. Тітіркену С.Шартты рефлекс В. Шартсыз рефекс Д.Асқазан Е. Күрделі рефлекс Ж. Жасанды рефлекс





5.Асқазан сөліндегі ферменттерді атаА. Пепсин С.ХимозинВ. Муцин Д. Лизоцим Е. Липаза Ж. Қуық

Кері байланыс 2 мин

Оқушыларға рефлексия толтыруды ұсынуОқушылар берілген тапсырманы орындайдыИнтербелсенді тақта парақшалар
Кейінгі тапсырма үй тап 1 мин

Астың асқазанда қорытылуы оқу сұрақтарға жауап беруКүнделікке жазып алуКүнделік
Бағалау 2 минОқушылардың сабаққа қатысуына байланысты оқушыларды бағалауКүнделікке баға қойғызадыКүнделік




























Оқушының аты -жөні ________________________________





















































































1.Асқорыту бездерінің қызметін зерттеген ғалымА. И.И.Мечников С. У.ГарвейВ. И.М.Сечников Д. И.П.Павлов

1.Асқорыту бездерінің қызметін зерттеген ғалымА. И.И.Мечников С. У.ГарвейВ. И.М.Сечников Д. И.П.Павлов



2 .Адам ағзасындағы ең үлкен безА. Гипофиз С. СілекейВ. Бауыр Д. Ұйқы2 .Адам ағзасындағы ең үлкен безА. Гипофиз С. СілекейВ. Бауыр Д. Ұйқы

3 И.П. Павлов неге тәжірбие жасадыА. Қойға С. ИткеВ. Мысыққа Д. Тышқанға 3 И.П. Павлов неге тәжірбие жасадыА. Қойға С. ИткеВ. Мысыққа Д. Тышқанға

4. Ауыз қуысына тамақ түскен кезде ... сөлі бөліне бастайды А. Асқазан С. СілекейВ. Өт Д. Ұйқы4. Ауыз қуысына тамақ түскен кезде ... сөлі бөліне бастайды А. Асқазан С. СілекейВ. Өт Д. Ұйқы

5. Тәулігіне ... литр асқазан сөлі бөлінедіА. 1,5-2 С. 2-2,5В. 1-2 Д. 2,5-35. Тәулігіне ... литр асқазан сөлі бөлінедіА. 1,5-2 С. 2-2,5В. 1-2 Д. 2,5-3

6. Ас қорыту мүшелерін белгілеА. Көмей С.БүрекВ. Жүрек Д.АсқазанЕ. Өңеш Ж. Қуық6. Ас қорыту мүшелерін белгілеА. Көмей С.БүрекВ. Жүрек Д.АсқазанЕ. Өңеш Ж. Қуық

7.Тіс топтарының дұрыс жауабын тапА. 8 күрек тіс С. 8 кіші азу тісВ. 9 үлкен азу тіс Д.7 күрек тісЕ. 4 ит тіс Ж.12 үлкен азу тіс7.Тіс топтарының дұрыс жауабын тапА. 2 күрек тіс С. 2 кіші азу тісВ. 5 үлкен азу тіс Д.7 күрек тісЕ. 1 ит тіс Ж. 3 үлкен азу тіс



Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Осы аптаның ең үздік материалдары
Педагогтардың біліктілігін арттыру курстары
Аттестацияда (ПББ) 100% келетін
тақырыптармен дайындаймыз
Аттестацияда (ПББ) келетін тақырыптар бойынша жасалған тесттермен дайындалып, бізбен бірге тестілеуден оңай өтесіз
Өткен жылы бізбен дайындалған ұстаздар 50/50 жинап рекорд жасады
Толығырақ