Материалдар / Ашық сабақ "Сауатты тұтынушы" 6 сынып

Ашық сабақ "Сауатты тұтынушы" 6 сынып

Материал туралы қысқаша түсінік
Бұл ашық сабақ 6 сыныпқа арналады. Қазіргі таңда мектеп бағдарламасында экономика және қаржылық сауаттылық негіздері бойынша, экономикалық білімінің маңызы зор. Қазіргі уақытта тек мектеп оқушысы емес, барлық адам сауатты тұтынушы болу керек.
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
28 Қаңтар 2018
802
5 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

«Сауатты тұтынушы»Ашық сабақ жоспары.Сыныбы: 6
  • Сабақтың тақырыбы: Сауатты тұтынушы.
  • Сабақтың мақсаты:
  • Оқушыларға түсінікті түрде экономикадағы тұтынушылар ролін корсету.
  • Тұтынушыларды тұтынушылық сауаттылық негіздерімен таныстыру.
  • Нарықтағы жағдайларға сәйкес тұтынушылардың көзқарастарын кеңейту.
  • Керекті уақыт: 1 сағат
  • Сабақты баяндау: Жұмыс дәптерінің 44 беті,жазу,сұрақ-жауап,жазылған плакаттар (Штрих-код, штрих-кодты есептеу,Е-индексі,тұтынушы әліппесі),әр түрлі тауарлардың қораптары,тақта,бор.
  • Сабақтың барысы:
  • Ұйымдастыру бөлімі.
Оқушылармен амандасу,сыныпты түгендеу,сабаққа даярлығын тексеру.II. Үйге берілген тапсырманы тексеру Жарнама туралы және топ бойынша жарнама көрсетуIII. Жаңа сабақ

«Тұтынушы» дегеніміз кім?«Ой қозғау» стратегиясы бойынша оқушылармен жұмыс. адамтұтынатын пайдалануш қолданушы сапасын тексеруші

Тұтынушы-бұл біреудің өндіруі,қызметі нәтижесінде пайда болатын өнімді және өзі өндірген өнімді қоса тұтынатын,пайдаланатын адам.





Тірек- сызба арқылы сауатты сөзін түсіндіру.

БІЛЕТІНТӘЖІРИБЕСІ БАР ҚАНДАЙ ДА БІР АҚПАРАТЫ БАРЗАҢ, ҚҰҚЫҒЫН БІЛЕТІН







Тұтынушы нарықтағы құқықтарын біліп қана қоймай,сонымен бірге оларды қорғай білу керек.Тұтынушы түсініксіз шетел бастырмасы,жалған жарнаманың құрбаны болмас үшін көптеген заттар туралы ақпаратты білуі тиіс.Штрих код- бүгінгі таңда барлық тауарларда бір топ сандары бар тік штрих ретінде маркировка бар.ондай код алғаш рет АҚШ-та пайда болған. Қазіргі кезде автоматты кодтаудың 2 түрі бар: EAN, UPC. Дүниежүзінде шығарылатын өнімнің 80% 13 саннан тұратын европалық EAN кодтау жүйесіне сәйкес маркіленеді. UPC кодында 12 разряд бар, бұл жерде өндіруші мемлекет 2 саннан тұрады.



541-өндірілген елді көрсетеді0976-даярлаушының коды35012-тауардың коды5-бақылау саны00-09 Ақш және Канада400-440 Германия460-469 Ресей45,49 Жапония50 Ұлыбритания54 Бельгия, Люксембург690 Қытай789 Бразилия80-83 Италия869 Түркия880 Оңтүстік КореяШтрих кодты есептеу.46064538490072 13 санТұтынушы тауардың түпнұсқалы екенін тексере алады.
  • Сандық кодтың жұп сандарын қосу. 6+6+5+8+9+7=41
  • Алынған соманы үшке көбейту. 41*3=123
  • Сандық кодтың тақ сандарын, ең соңғысын есепке алмай, қосу. 4+0+4+3+4+0=15
  • 2,3 амалдан пайда болған сандарды қосу 123+15=138
  • Алынған сомадан ондықтарды алып тастау. 138-130=8
  • 10 санынан бесінші амал нәтижесінде шыққан санды алып тастау. 10-8=2


2-бұл бақылау саны болып шығуы тиіс. Егер де есептеу кезінде алынған сан бақылау санымен сәйкес келмесе, онда тұтынушы жалған өнімді сатып алды деген сөз.





Тауарларла кездесетін суреттермен жұмысТұтынушы әліппесі

  • Бұл белгілердің не білдіретінін есіңде сақта:


  • Эколлгиялық таза өндіріс
  • Оса тамақ өніміндегі әр түрлі қосымшалар рұқсат етілген, адамға зиянсыз мөлшерде дегенді білдіретін нұсқау
  • Қайталама шикізаттан жасалған (әдеттегідей орама материалдарда, пакеттерде, ыдыстарда).
  • Нәзік (сынғыш)


  • Жууға болмайды
  • Химиялық тазартуға болмайды
  • Үтіктеуге болмайды (немесе көрсетілген температураға дейін қыздырылған үтікпен үтіктеу)




«E» индексі: импортталған азық-түлік өнімдерінің басым көпшілігінде «E» индексі кездеседі, одан кейін рұқсат етілген халықаралық арнайы азық-түлік қоспа ұйымдарының сандармен белгіленген рұқсаты жазылған. Өнімге қосылған мөлшері игндексі арқылы көрсетіледі.Е100-Е182-бояушытар, азық-түлік өнімдеріне түрлі түс береді;Е200 және т.б.-консерванттар-азық-түлік өнімдерінің ұзақ сақталуы мақсатында қолданылады;Е300 және т.б.-антиоксиданттар-өнімдердің қышқылдануын тоқтатып азық-түліктердің бұзылуының алдын алады;Е400 және т.б.-стабилизаторлар-өнімнің берілген құрамын сақтайды;Е500 және т.б.эмульгаторлар-стабилизаторлар сияқты азық-түлік өнімінің бегілі құрылымын сақтайды.Е600 және т.б.-дәмдеуіштер мен хош иістендіргіштер;Е700 және т.б.- қосымша индекстер;Е900 және т.б.-антифтамингтер-көбікке қарсы заттар;Е1000-өңдеуші қоспалар мен шырындарды тәттілендіргіштер;Тұтынушыға арналған шағын кеңестер:
  • Түбертек (чек)-сатушыға шағым айту құқығын беретін ең басты құжат.
  • Өнімнің жарамдылығын тексеру. Шыққан уақыты мен жарамдылық мерзімі көрсетілген болуы тиіс
  • Техникалық өнімді сатып алған кезде тұтынушы оған қосымша құжатты немесе кепіл талонын талап етуі керек
  • Тауарды ауыстыруға болатын мерзім ұзақтығы әр түрлі болады, бірақ шиеленісті шешу уақытын созбаған дұрыс.


6. Қорытындылау.
  • Үйге тапсырма беру.
Тауарларда кездесетін этикеткалармен жұмыс.
  • Бағалау






























Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Осы аптаның ең үздік материалдары
Педагогтардың біліктілігін арттыру курстары
Аттестацияда (ПББ) 100% келетін
тақырыптармен дайындаймыз
Аттестацияда (ПББ) келетін тақырыптар бойынша жасалған тесттермен дайындалып, бізбен бірге тестілеуден оңай өтесіз
Өткен жылы бізбен дайындалған ұстаздар 50/50 жинап рекорд жасады
Толығырақ