Материалдар / "Ет асу" ма, әлде "бешбармақ" па?
25 ҚАЗАН
Республика күніне арналған ашық тәрбие сағаты
Дайын материалдарды жүктеп алыңыз

"Ет асу" ма, әлде "бешбармақ" па?

Материал туралы қысқаша түсінік
Қазақтың ұлттық тағамын қалай атаған дұрыс?
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
30 Маусым 2024
117
0 рет жүктелген
250 ₸
Бүгін алсаңыз
+13 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +13 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

Ет асу ма әлде бешбармақ па: Қазақ халқының ұлттық тағамын қалай атаған дұрыс?



Қазақ халқының ұлттық тағамдарының арасында ең танымалының бірі – ет асу. Бұл тағамның атауы жөнінде халық арасында түрлі пікірлер мен талқылаулар бар. Біреулері "бешбармақ" атауын қолдаса, басқалары "ет асу" деп атауды жөн көреді. Осы мақалада біз екі атаудың қайсысы дұрыс және неге екенін қарастырамыз.



"Бешбармақ" атауының шығу тегі

"Бешбармақ" сөзі түркі тілдерінен шыққан және тікелей аудармасы "бес саусақ" деген мағынаны білдіреді. Бұл атау тағамды қолмен жеу дәстүрінен туындаған деп саналады. Кеңес дәуірінде "бешбармақ" атауы жиі қолданылған және ол кең таралды. Бұл атау көптеген қазақстандықтардың санасында бекітілді.



"Ет асу" атауының мәні

"Ет асу" – қазақ тіліндегі атау, ол тағамның дайындалу процесін нақты сипаттайды. Қазақтар ежелден мал шаруашылығымен айналысқандықтан, ет тағамдары олардың негізгі азығы болған. "Ет асу" деген атау тағамның қалай дайындалатынын, яғни етті қайнатып, сорпа жасап, оны нанмен бірге беруді білдіреді. Бұл атау қазақтың дәстүрі мен мәдениетін дәл көрсетеді.

Дәстүрлер мен тіл тазалығы

Қазіргі таңда "бешбармақ" сөзі жиі қолданылса да, қазақ тілінің тазалығы мен ұлттық мәдениетті сақтау мақсатында "ет асу" атауын қолдану дұрыс болып саналады. "Ет асу" атауы біздің мәдениетіміздің, тіліміздің және тарихымыздың бір бөлшегі ретінде қарастырылады. Қазақ халқының ұлттық құндылықтарын сақтау үшін осы атауды қолдану маңызды.

Ет асу немесе бешбармақ – қазақтың ұлттық тағамының екі түрлі атауы, әрқайсысы өзіндік ерекшелігі бар. Алайда, ұлттық мәдениет пен тілді сақтау мақсатында "ет асу" атауын қолдану артықшылық береді. Бұл атау тағамның дайындалу әдісін, ұлттық дәстүрлерді көрсетеді және біздің мәдениетімізді болашақ ұрпаққа дұрыс жеткізуге көмектеседі. Ұлттық тағамның атауы тек сөз емес, ол біздің тарихымыз, мәдениетіміз және салт-дәстүріміз. Сондықтан оны дұрыс атау – біздің міндетіміз.

Қазақ халқының қонақжайлылығы мен дархандығын көрсететін бұл тағамның атауын "ет асу" деп қолдану арқылы біз өзіміздің ұлттық ерекшелігімізді сақтап, оны кейінгі ұрпаққа жеткіземіз.

Сауырханова Қуаныш Нұржанқызы

Материал жариялап тегін
сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!