"Ет асу" ма, әлде "бешбармақ" па?

Тақырып бойынша 11 материал табылды

"Ет асу" ма, әлде "бешбармақ" па?

Материал туралы қысқаша түсінік
Қазақтың ұлттық тағамын қалай атаған дұрыс?
Материалдың қысқаша нұсқасы

Ет асу ма әлде бешбармақ па: Қазақ халқының ұлттық тағамын қалай атаған дұрыс?



Қазақ халқының ұлттық тағамдарының арасында ең танымалының бірі – ет асу. Бұл тағамның атауы жөнінде халық арасында түрлі пікірлер мен талқылаулар бар. Біреулері "бешбармақ" атауын қолдаса, басқалары "ет асу" деп атауды жөн көреді. Осы мақалада біз екі атаудың қайсысы дұрыс және неге екенін қарастырамыз.



"Бешбармақ" атауының шығу тегі

"Бешбармақ" сөзі түркі тілдерінен шыққан және тікелей аудармасы "бес саусақ" деген мағынаны білдіреді. Бұл атау тағамды қолмен жеу дәстүрінен туындаған деп саналады. Кеңес дәуірінде "бешбармақ" атауы жиі қолданылған және ол кең таралды. Бұл атау көптеген қазақстандықтардың санасында бекітілді.



"Ет асу" атауының мәні

"Ет асу" – қазақ тіліндегі атау, ол тағамның дайындалу процесін нақты сипаттайды. Қазақтар ежелден мал шаруашылығымен айналысқандықтан, ет тағамдары олардың негізгі азығы болған. "Ет асу" деген атау тағамның қалай дайындалатынын, яғни етті қайнатып, сорпа жасап, оны нанмен бірге беруді білдіреді. Бұл атау қазақтың дәстүрі мен мәдениетін дәл көрсетеді.

Дәстүрлер мен тіл тазалығы

Қазіргі таңда "бешбармақ" сөзі жиі қолданылса да, қазақ тілінің тазалығы мен ұлттық мәдениетті сақтау мақсатында "ет асу" атауын қолдану дұрыс болып саналады. "Ет асу" атауы біздің мәдениетіміздің, тіліміздің және тарихымыздың бір бөлшегі ретінде қарастырылады. Қазақ халқының ұлттық құндылықтарын сақтау үшін осы атауды қолдану маңызды.

Ет асу немесе бешбармақ – қазақтың ұлттық тағамының екі түрлі атауы, әрқайсысы өзіндік ерекшелігі бар. Алайда, ұлттық мәдениет пен тілді сақтау мақсатында "ет асу" атауын қолдану артықшылық береді. Бұл атау тағамның дайындалу әдісін, ұлттық дәстүрлерді көрсетеді және біздің мәдениетімізді болашақ ұрпаққа дұрыс жеткізуге көмектеседі. Ұлттық тағамның атауы тек сөз емес, ол біздің тарихымыз, мәдениетіміз және салт-дәстүріміз. Сондықтан оны дұрыс атау – біздің міндетіміз.

Қазақ халқының қонақжайлылығы мен дархандығын көрсететін бұл тағамның атауын "ет асу" деп қолдану арқылы біз өзіміздің ұлттық ерекшелігімізді сақтап, оны кейінгі ұрпаққа жеткіземіз.

Сауырханова Қуаныш Нұржанқызы

Жүктеу
bolisu
Бөлісу
ЖИ арқылы жасау
Файл форматы:
docx
30.06.2024
296
Жүктеу
ЖИ арқылы жасау
Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
шағым қалдыра аласыз
Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі