Материалдар / Қан топтары және қан құю.Резус-фактор
МИНИСТРЛІКПЕН КЕЛІСІЛГЕН КУРСҚА ҚАТЫСЫП, АТТЕСТАЦИЯҒА ЖАРАМДЫ СЕРТИФИКАТ АЛЫҢЫЗ!
Сертификат Аттестацияға 100% жарамды
ТОЛЫҚ АҚПАРАТ АЛУ

Қан топтары және қан құю.Резус-фактор

Материал туралы қысқаша түсінік
Материал мектептің жас ұстаздарына қажет
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
22 Қазан 2020
466
0 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

Мектеп атауы:Өскемен қаласы әкімдігінің «Ахмер орта мектебі»КММ

Сынып:8 «В» Күні:16.10.2019

Қатысқандар саны:

Қатыспағандар саны:

Сабақ тақырыбы

Дәрумендер-олардың сипаттамасы және жіктеу


Сабақ негізделген оқу мақсаты (мақсаттары)

8.1.2.5 адам ағзасындағы дәрумендердің маңыздылығын сипаттау

8.1.2.6 құрамында дәрумендердің маңызды мөлшері бар азық-түліктер тізімін жасау

Табыс критерийлері

Барлық оқушылар:Мәтінді оқып,мазмұнын түсінеді,дәруменнің анықтамасын,түрлерін біледі

Оқушылардың басым бөлігі: Дәрумендердің суда және майда еритін түрлерін талдайды,дәрумендердің жетіспеушілігі мен артықшылығы кезінде туындайтын өзгерістерді түсіндіріп,болжап бере алады

Кейбір оқушылар: Тамақ өнімдерінде дәрумендердің сақталу жолдарын қарастырады,тың ойлар айтады

Сабақтың құндылығы

Зайырлы қоғам және руханият

Бағалау критерийлері

-Дәрумендерге сипаттама береді,терминнің мәнін ашады.

-Дәрумендердің белгіленуі мен түрлерін анықтайды.

-Дәрумендердің жіктелуін анықтайды,соған байланысты түрлерін жүйелейді.

-Дәрумендердің керекті тәуліктік мөлшерін талдайды,жетіспеушілігі мен артықшылығынан туындайтын өзгерістерге түсіндірме бере алады.

Тілдік мақсат

Оқушылар: (істей) алады

Дәрумендердің маңыздылығын сипаттайды;

Дәрумендердің жоғары құрамы бар тамақ өнімдерінің тізімін құрып жазады;

Таныстырылымда дәрумендердің жетіспеушілігінен туындаған аурулардың белгілері мен алдын алу жолдарын тиісті терминологияны қолдана отырып, ауызша жазбаша сипаттайды.

Негізгі сөздер мен тіркестер: дәрумендер,суда еритіндер,майда еритіндер,гиповитаминоз,авитаминоз,гипервитаминоз,поивитаминдер

Сыныптағы диалог/жазылым үшін пайдалы тілдік біліктер:

Талқылауға арналған тармақтар:

Авитаминозды қалай анықтауға болады?Оның көзге көрінетін белгілері болама?Талқылап,жауаптарыңды беріңдер.

/Шаштың түсуі,тырнақтардың сынғыштығы,үнемі ұйқының келуі,тез шаршау.Бірақ бұл белгілер арқылы қандай дәрумендердің жетіспейтінін анықтау мүмкін емес,ол үшін қан мен зәр талдауына анализ өткізу керек/

Сіз неліктен ...екенін айта аласыз ба?

І Петр патша 1703 жылы Ресей флотфн құра бастағанда теңізшілерге Голландия теңізшілерінің ас мәзірін ұсынды,ол мәзірдің құрамында лимон мен апельсин болған.Неліктен І Петр осы ас мәзірді теңізшілерге ұсынғанын айта аласыз ба?

Жазылым бойынша ұсыныстар:Суда және майда еритін дәрумендер тізімін дәптерге түсіру

Алдыңғы оқу

Оқушылар қоректену тірі ағзаларға тән негізгі қасиеттердің бірі болып табылатынын біледі (6 сынып).

Ас қорыту жүйесінің құрылысы мен қызметі арасындағы байланыс, қорытылу үдерісі, ассимиляция, сіңірілу (8 сынып).

Жоспар

Сабақ кезеңдері

Жоспарланған уақыт

Жоспарланған жаттығулар

Ресурстар


Сабақтың басы

7-10 минут

















1)Ұйымдастыру

Оқушыларды түгендеу

Оқушыларды топқа бөлу (Жемістер арқылы)

Психологиялық ахуал (жемісті таңдауларына қарай мінез-құлықтарына талдау жасау)

2)Үй тапсырмасын пысықтау

1-топ сұрақтары:

1.Тістердің қызметтері қандай?

2.Тістің топтарын атаңдар

3.Ағзадағы ең үлкен бездің рөлін анықтаңыздар

4.Ботулизм ауруы қалай туындайды?

2-топ сұрақтары:

1.Ботулизмнің белгілері қандай?

2.Тамақтан уланудың басты белгілерін атаңыздар

3.Қандағы қанттың төмендеуін реттейтін гармонды атаңыздар

3-топ сұрақтары:

1.Тілдің қызметін анықтаңыздар

2.Тісжегі ауруы қалай туындайды?

3.Әрбір тіс қанша қабаттан тұрады?

Әдіс-тәсіл:Зымыран сұрақтары

Ұйымдастыру формасы: жұптық жұмыс

Қалыптастырушы бағалау:Сандық балл (3,4,5)





Слайд


Зымырандар















Бағалау цифрлары

Сабақтың ортасы

20 минут













«Миға шабуыл»әдісі арқылы оқушыларға видео көрсетіледі.Сонымен сабақтың тақырыбы не туралы деп сұрау арқылы сабақтың тақырыбы анықталады. Дәрумендер туралы қандай білім қажет сұрағын талқылай отырып, сабақтың мақсаттарын оқушылармен бірге анықтап, бағалау критерийлері таныстырылады.

Балалар өзімізде бұрыннан бар білімді пайдаланып «Дәрумендер» сөзіне ассосация жасайықшы

Әр топ дәрумендер сөзіне ассосация жасайды.

Ассосацияны бағдаршам арқылы бағалату

Мұғалім сөзі.Дәрумендер жайлы слайд арқылы қысқаша таныстыру.

Топтарға тапсырма:

1-топ:Ұлттық тағам- құрттың құрамындағы дәрумендер және оның денсаулыққа пайдасын сипаттау (постерге салу)

2-топ:Кесте толтыру.Витамин жетіспегенде туындайтын аурулар мен белгілері

3-топ:Дәрумендерге бай азық-түлік тізімін құрып,құрамындағы дәрумендерді атау,дәрумендерді сақтау жолын ұсыну

Қалыптастырушы бағалау:Смайлик

Слайд










Бағдаршам

Плакат,

маркер

Смайликтер


Аяқталуы

8-10 минут

«Серпілген сауалдар»әдісі арқылы келесі топқа сұрақ қою,жауап алу

Қалыптастырушы бағалау:Толық ай,жарты ай

Денсаулық ағашына сабақ туралы өз ойларын жазып іледі

Не білдім,не түсініксіз болды,мен үшін не қызықты болды мәтінінде ойларын жазады


Толық ай,жарты ай қиындылары

Слайд

Келесі оқуға арналған тапсырмалар (үй тапсырмасы)

«Адам өміріндегі дәрумендердің рөлі»тақырыбында эссе жазу және «Дәрумен» сөзіне синквейн құрау

Қосымша ақпарат



Саралау - Сіз қосымша көмек көрсетуді қалай жоспарлайсыз? Сіз қабілеті жоғары оқушыларға тапсырманы күрделіндіруді қалай жоспарлайсыз?

Бағалау - Оқушылардың үйренгенін тексеруді қалай жоспарлайсыз?





Пәнаралық байланыс.

Қауіпсіздік және еңбекті қорғау ережелерін орындау.

АКТ құзыреттілік.

Құндылықтармен байланыс.






Рефлексия

Сабақ / оқу мақсаттары шынайы ма? Бүгін оқушылар не білді? Оқу неге бағытталған болды? Жоспарлаған саралау шаралары тиімді болды ма? Берілген уақыт ішінде үлгердім бе? Мен өз жоспарыма қандай түзетулер еңгіздім және неліктен?




Қорытынды бағамдау

Қандай екі нәрсе табысты болды (оқытуды да, оқуды да ескеріңіз)?

1.

2.

Қандай екі нәрсе сабақты жақсарта алды (оқытуды да, оқуды да ескеріңіз)?

1.

2.

Сабақ барысында мен сынып немесе жекелеген оқушылар туралы менің келесі сабағымда жетілдіруге көмектесетің не білдім?







Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!