Күні
«_28_» ___сәуір
2022 жыл
|
«Бекітемін»
директордың ӨІЖ
орынбасары:__________
Қадыржанов
Р.Т
|
«Теректі
колледжі» МКҚК
Оқу
сабағының жоспары
(теориялық және өндірістік оқыту)
Бекітемін:
Директордың ОІ жөніндегі
орынбасары
|
САБАҚ
ЖОСПАРЫ
|
Модуль
атауы/
пәні
|
|
Курс:
|
ІІІ
|
Топ:
|
74
|
Сабақ
нөмірі
|
68
|
|
Мамандығы:
|
10130300 Тамақтандыруды
ұйымдастыру
|
|
Біліктілік:
|
3W 10130302
Аспазшы
|
|
Сабақ
тақырыбы:
|
Қантты үгітілмелі қамырдан
бұйымдар жасау
|
|
Уақыты:
|
08.30-11.40
|
Ұзақтығы:
|
180 мин
|
|
Өтетін
орны:
|
№ 8 кабинет, «Кулинария»
зертханасы
|
|
Сабақ
мақсаты:
|
Қатпарлы қамырдан жасалынатын өнімдедің дайындалу
технологиясымен таныстыру;
-
Технологиялық карта
арқылы, ұн тағамдарын дайындау дағдыларын пысықтау және
бекіту
-
Бұйымдарды қалыптау және
ұсыну кезінде шығармашылық көзқарасты
қалыптастыру
-
Болашақ мамандығына
қызығушылығын арттыру
|
|
Бағалау
критерийлері
(ОҚЫТУШЫЛАР
ҮШІН)
|
Барлық
оқушылар:
Оқушылардың
көпшілігі:
Кейбір
оқушылар:
1)
практикада бекітеді;
2) алған білімі мен
қалыптасқан білігін өмірде кездесетін жағдаяттарды шешуге
пайдаланады.
|
|
Күтілетін
нәтижелер
(Ө/ОҚЫТУ ШЕБЕРЛЕРІ
ҮШІН)
|
Студент білуі қажет:
қатпарлы қамырды жасай алады
Студенттер түсіну
қажет:Қатпарлы қамыр өнімдері туралы біледі
Студенттер жасай алуы қажет:
Қатпарлы қамырдан наполеон тортын жасайды
|
|
Тілдік
мақсаттар
|
Қатпарлы қамыр – слоеное
тесто -puff pastry
|
|
Құндылықтарды
дамыту
|
Іскерлікке, нақтылыққа,
ынтымақтастыққа баулу.
|
|
Сабақ
типі:
|
Өндірістік
сабақ
|
|
Оқыту
әдістері, әдістемелік
тәсілдер, педагогикалық
технологиялар:
|
Сұрақ-жауап әдісі,
крил-технологиясы, №№№
|
Қажетті
құрал-жабдықтар:
|
Оқулық, оқушының жеке дәптері,
интерактивті тақта, компьютер.
|
|
Оқытушының байланыс
мәліметтері:
|
Т.А.Ә.: Сундетова
С.А.
|
Тел.:8-775-116-53-29
E-mail:
|
І. Ұйымдастыру
бөлімі:
Тақырыбы: «Қантты үгілмелі қамырдан
бұйымдар жасау»
Сабақтың
мақсаты: Ашытқы қамырынан қатпарлы
қамыр бұйымдарын дайындау технологиясымен таныстыру, көрсету
ІІ. Кіріспе
нұсқау: Өткен тақырыпты
сұрақтар арқылы пысықтау:
Қамыр дайындау үшін қолданылатын негізгі азық-түліктерді
атаңдар?
2.. Ұнды илеу алдында не үшін елеуіштен өткізу
керек?
3. Қамырға ашытқы қосқанда қандай процесс жүреді?
4. Қамыр неше топқа бөлінеді?
5. Ұнды пайдаланар алдында нені ескеру керек?
6. Бір жұмыртқа 10 минутта піседі, ал 4 жұмыртқа неше минутта
піседі?
7. Ашытқылы қамырдан қандай
тағамдар дайындауға болады?
Жаңа тақырыпты баяндау
(шағын конспект):
Қатпарлы қамырды бірнеше
тәсілмен әзірлеуге болады, бірақ оны сапалы дайындау үшін төменде
көрсетілген ережелерді бұзбай сақтау
керек.
-
Тағамды пісірер алдында
міндетті түрде салқындатады (тоңазытқышта), бірақ көп
тоңазытпайды.
-
Әзірленген тағамды суық сумен
дымқылданған тақтаға салады, бірақ оған май
жақпайды.
-
Тағамдық бетіне, қабаттардың
шетіне жайылмайтындай етіп жұмыртқа жағады, әйтпесе шеті жабысып
қалады да, қабат көтерілмейді.
-
Тарамды салқын күйінде ыстық
(250°C-тан кем емес) духовкаға қояды.
Қатпарлы қамырдай тағам
пісіруге (оның ішіне начинка пісірілгеннен кейін салынады) 10—15
минут, ал ішіне начинка салынған үлкен бәліштерге 15—25 минут уақыт
керек. Қатпарлы самсаға мал етін және құс етін, қайнатпа алма және
крем (тәтті пирог үшін) салуға болады.
азық түлік
|
мөлшері,
гр
|
Брутто
|
нетто
|
Ұн
|
350
|
350
|
Сүт
|
170
|
170
|
жұмыртқа
|
1дана (40
гр)
|
1
дана
|
құрғақ ашытқы
|
5 гр (1 шай
қасық)
|
5
гр
|
шай қасық
тұз
|
5
гр
|
5
гр
|
Қант
|
40
гр
|
40
гр
|
сары май, (82,5)
|
280 гр
|
280
гр
|
Салма
үшін:
|
|
|
Алма
|
400
гр
|
350
|
Қант
|
50
гр
|
50
гр
|
Шығымы:
|
|
1000
гр
|
Тағам
атауы: « Қатпарлы қамыры»
Дайындау
технологиясы:Барлық құрғақ ингредиенттерді біріктіріңіз,
араластырыңыз.Бөлме температурасындағы сүтті жұмыртқа қосыңыз.
Соңына 30 г май қосып, қамыр илеңіз.Оны жабыңыз, 2 сағатқа тұрыңыз.
Содан кейін оны тікбұрышты қабатқа айналдырып, тоңазытқышта 8 сағат
бойы полиэтилен пакетке салыңыз.Қамырды шығарыңыз, оны қалыңдығы
шамамен 1 см қабатқа айналдырыңыз.250 г салқындатылған майды
қамырдың жарты көлеміндегі тіктөртбұрышқа дейін сындыру үшін
илектеу түйреуішті пайдаланыңыз.Қамырдың жартысына сары май қойып,
екіншісімен жауып, шеттерін қысып, қалыңдығы 1-1,5 см дейін
айналдырыңыз.Төрт бүктеңіз - артық ұнды сілкіп, кітаппен бірге,
сөмкеге салып, тоңазытқышта жарты сағатқа қойыңыз.Қамырды тағы екі
рет 1 см қалыңдыққа жайып, оны үш рет бүктеп, салқындатуға
үзілістер жасау керек, содан кейін ол дайын
болады.
Ұсыну
ережелері
Әртүрлі
крем құйып ұсынуымызға болады .
ІІІ. Жаңа тақырыпты
игертуге байланысты еңбек тәсілдерін
көрсету:
Еңбек тәсілдерін
көрсеткенде оқушылар
назарын дайындау технологиясының сақталуына, жабдықтар мен
аспаптарды дұрыс таңдап алуларына, кауіпсіздік шараларының қатаң
сақталуына, үнемділікке, жылумен өңдеу кезінде қажетті
температураның сақталуына аударамын.
ІҮ. Қорытынды
нұсқау
-
Өндірістік оқыту сабағының
қорытындысын шығару.
Оқушылар орындаған тапсырмалар
(тест-сұрақтарына жауаптары) мен дайындалған тағамдардың фотосын
сайтқа немесе ватсапқа жиберу
Үйге тапсырма :Венн
диаграмасын құру ашытқылы қамыр ,ашытқысыз қамыр айырмашылығын
жазу