Сабақ кезеңі/Уақыты
|
Педагогтің іс-әрекеті
|
Оқушының іс-әрекеті
|
Бағалау
|
Ресурстар
|
Сабақтың
басы
Қызығушылықты
ояту.
3 минут
|
Ұйымдастыру
кезеңі:
1. Оқушылармен амандасу,
түгендеу.
2. Ынтымақтастық атмосферасын
қалыптастыру
3.Сыныпты топқа бөлу
Мақсаты: Оқушылар бір-біріне
тілек білдіреді, тыңдау дағдыларын дамытуға бағытталады, сондай-ақ
барлық оқушылардың қатыстырылуы арқылы сабаққа белсенділігі
артады.
Тиімділігі: Оқушылар бір-біріне
тілек айту арқылы жақындасады, көңіл-күйін көтереді және
бауырмалдығын оятады.
Саралау: Бұл жерде
саралаудың «Жіктеу» тәсілі
көрінеді. Оқушылардың оқуға деген қызығушылығын арттыру
мақсатында мүмкіндігінше оларға таңдау еркіндігі
беріледі.
|
Оқулық, жұмыс
дәптерлері
|
Өткен тақырыпты пысықтау 5
минут
|
Үй тапсырмасын
төмендегі сұрақтар бойынша
талдайды.
1.Ластануды қандай
котегориялар бойынша топтастыруға
болады?
2.Қазақстанда қандай
экологиялық мәселелер бар?
3.Дүниежүзілік
мұхиттың ластануына әсер ететін
факторлар.
4.Экспо-2017 көрмесінің мақсаты
не?
|
Сұрақтарға қысқаша жауап
береді
|
Әр дұрыс жауапқа 1 балл
|
|
Жаңа сабаққа
кіріспе
6 минут
|
«Ой шақыру» әдісі арқылы өткен
тақырыппен жаңа сабақты байланыстыру мақсатында ой қозғау
сұрақтарын беру және талқылау.
1.Дүниежүзі аумағының ластануы табиғи ортаның бұзылуы неге
байланысты деп ойлайсыңдар?
2Біз тұратын аймақта қандай экологиялық проблемалар бар
және қалай шешуге болады?
|
Сұрақтарға жауап
береді. Сыныптастырының пікірін
толықтырады.
Өз ойымен
бөліседі.
Оқушылар сұрақтарға жауап беріп, өзара талқылау жасағаннан
кейін мұғалім оқушыларды сабақтың тақырыбы, мақсатымен
таныстырады.
|
Дискриптор:
-дүниежүзі аумағының
ластануы себебін айқындайды;
- жергілікті жердегі
экологиялық проблемалық аймақты
атайды
1 балл
|
Сұрақтарға жауап беруде белсенділік танытқан оқушыларды
ынталандыру мақсатында мадақтау сөздері арқылы кері байланыс беріп,
бағалайды.
|
Сабақтың ортасы
Мағынаны
ашу.
2 5
мин.
|
Мәтінмен жұмыс: «Оқы, жұптас, бөліс»
әдісі
ҰЖ.Мәтін бойынша сұрақтар
қою
1.Экологиялық аудандастыру дегенді қалай
түсінесің?
2.
3.Кез келген аумақтың экологиялық жағдайын
анықтау
мен деңгейін ажыратуда нені негізге
алады?
4.Экожүйедегі биотикалық құрамды бағалаудың
қандай
ТЖ. «Жарнама
әдісі»
Ақпарат құралдардың көмегін пайдаланып мына сұрақтарға
жауап беріңіз?
1.Елдердегі ең лас қалалардың ондығын
анықтаңыз?
|
Оқушылар мәтінмен
танысып сұрақтарға жауап береді.
Топта оқушылар өз болжамдарын жасайды. Ластану себептеріне
тоқталады. Ластанған аймақтарды картаға
түсіреді.
|
Дискриптор:
2 балл
Дискриптор:
3
балл
|
Редактируемая карта мира в
PowerPoint
|
Тапсырма:Қазақстанның
экологиялық апатты аймақтары картасымен
танысыңыз.
Қазақстандағы экологиялық
апатты аймақтарды және оның пайда болу себептерін кестеге
толтырыңыз.
|
Экологиялық апатты
аймақтарды картадан анықтап, олардың пайда болу себептерін кестеге
жазып толтырады
|
Оқушылар орындаған
тапсырмаларына сай бағаланады.
3 балл
|
https://create.piktochart.com
|
Жұптық
жұмыс: Қазақстанның табиғи
ортасындағы экологиялық шиеленіс деңгейін кестеде
талдау.
-
Апатты деңгей
-
Қауіпті деңгей
-
Шиеленіскен деңгей
-
Қанағаттанарлық деңгей
-
Қолайлы деңгей
|
Қазақстанның табиғи
ортасындағы экологиялық шиеленіс деңгейі кестесін талдайды,
сілтемесі бойынша карта құрастырып,
қорғайды.
Экологиялық шиеленіс
деңгейін анықтап, оған себеп болған факторларды
сипаттайды
|
Дескриптор:
- Қауіпті деңгейді
анықтайды
- Шиеленіскен деңгейді
анықтайды
- Қанағаттанарлық
деңгейді анықтайды
- Қолайлы деңгейді
анықтайды
2 балл
|
Оқулық,
жұмыс
дәптерлері.
Ноутбук, интерактивті
тақта
|
Сабақтың
соңы
Ой
толғаныс.
Рефлексия
6
мин.
|
Қорытынды «Қар кесегі» әдісі арқылы сабақты
бекіту
«Менің сөзім» әдісі.
Нені өзгерткіңіз келеді?
Сіз үшін ерекше маңызды
ақпарат......
«Егер мен Қазақстанның қоршаған ортаны қорғау министрі
болсам ....»
Мұғалім сабақты қорытындылау мақсатында оқушылардың сабаққа
деген көзқарасын, рефлексиясын
тыңдайды.
Үйге тапсырма:
Антропогендік факторлар ды азайту үшін қандай жұмыстар жүргізуге
болады эссе жазу.
|
Оқушылар бүгінгі сабақтың мақсаты, тақырыбы бойынша өз ойын
айту арқылы сабаққа қорытынды
жасайды.
|
1 балл
|
|