Мақсаты
|
Қазақтың ұлттық
тағамдарының ерекшелігі мен құндылығын, қазақ халқының қонақжай
дәстүрін құрметтеу, тағамдардың жасалу жолдарына түсініктер
беру.
Тәрбиелігі:
Жаңашылдыққа, әдемілікке, тіл мәдениетіне жаңа заман талабына сай
тәрбиелеу.
Дамытушылығы: Оқушылардың шығармашылығын, қолөнер шеберлігін,
ұйымдастырушылық қабілетін дамыту.
|
Дерек көздері және
көрнекіліктер:
|
Технология
электрондық оқулық
Семантикалық сұрақтар , оқулықтар, суреттер, конверттер, мақал
- мәтелдер, тағам түрлері, слайдтар. АКТ тапсырмалар интернет материалдар , интерактив
тақта
|
Негізгіи
деялар
(жалпы теория)
5 мин
|
Жаңа тақырыпты баяндаймын.
Қазақ
өте қонақжай халық. Қонақтың алдына барлық т әтті тағамды
қойған. Бұл дәстүр ұрпақтан — ұрпақққа жалғасуда. Қазақ халқы
асты өте жоғары бағалаған, әрі қастерлей білген. «Ас-адамның
арқауы», «Ас атасы — нан», «Жаман ауруға —жақсы ас» деп
халық тегін айтпаған. Асқа байланысты салт-дәстүрлер: қонақасы,
табақ тарту, сарқыт, асар, т.б. Ырым бойынша дастарқанға қойылған
дәмнен ауыз тимей кетуге болмайды. Қазақ дастарқанына ұннан,
сүттен, еттен жасалған тағамдар қояды.
Қазақтың ұлттық тағамдарының ішінде еттің орны ерекше.
Eт дәмділігімен және өзінің құрамындағы адам организміне
пайдалы белоктық заттармен құнды. Үлкен тойларда, тағы басқа
жиындарда мал сойылып, меймандарға табақ тартылады. Алуан турлі
қуырдақ, қазақша ет, бұқпа, көмбе, сырбаз секілді тағамдар
дастарқанымыздың қадірін арттыра түседі.
Ұлт
тағамдарының негізі болып табылатын сүттің орны бөлек. Сүт
тағамдарын халық бір сөзбен «ақ» деп атайды. Сүттен қымыз, шұбат,
қатық, малта, май, ірімшік, құрт, сүзбе, қаймақ, айран сияқты
тағамдар жасаған.
Сүт
тағамдарының қасиеті мол, әрі денсаулыққа пайдалы.
Ұннан
жасалатын тағамдар: бауырсақ, шелпек, құймақ, күлше, таба нан.
«Дәнді шашпа, нанды баспа» деп халқымыз нанды аса құрметтеген.Бұл
тағамдардың бәрін ысырап етпей пайдалана білген.
Қай халықтың болмасын дастарқаны, сол
халықтың тұрмыс салтына, әдет - ғұрпына, тіршілік тынысына орай
қалыптасары белгілі. Ғасырлар бойы көшпелі тұрмыс кешкендіктен
болар қазақ халқының тағамдары өзге жұрттан өзгешелеу. Оның
негізгісі: ет, сүт, қымыз, сары май, құрт, ірімшік секілді өңкей
малдан алынатын өнім түрлері.
Қазақ
халқы қонақжай, бар тәуірін қонаққа деп сақтаған. Екі - үш қонақ
көрпесі, екі - үш қойы тұрмаған шаңырақты қазақ тақыр кедей
санаған. Ал бар бола тұра қонаққа қадір құрмет көрсетпеген кісіні
«шық бермес шығайбай» атандырған.
Иә қонақжайлылық, мейманды қабылдау, қонақасының жай - жапсарын
жетік білу ата - бабамыздан қалған аса қастерлі салтымыз,
дәстүріміз.
|