Материалдар / Ұлттық тағамдар
МИНИСТРЛІКПЕН КЕЛІСІЛГЕН КУРСҚА ҚАТЫСЫП, АТТЕСТАЦИЯҒА ЖАРАМДЫ СЕРТИФИКАТ АЛЫҢЫЗ!
Сертификат Аттестацияға 100% жарамды
ТОЛЫҚ АҚПАРАТ АЛУ

Ұлттық тағамдар

Материал туралы қысқаша түсінік
Қазақтың ұлттық тағамдарының ерекшелігі мен құндылығын, қазақ халқының қонақжай дәстүрін құрметтеу, тағамдардың жасалу жолдарына түсініктер беру.
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
27 Қазан 2022
397
1 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады



Ш.Ниязов атындағы жалпы орта мектеп




АШЫҚ САБАҚ

Қазақ халқының ұлттық тағамдары.

Қазақша ет пісіру



Көркем еңбек пән мұғалімі Ашимова Н





Туркістан 2022 ж



Мектеп: Шарап Ниязов атындағы ж.о.м. Мұғалім: Ашимова Н

Пәні: Көркем еңбек


Қысқа мерзімді жоспар



Сабақтың тақырыбы


Қазақ халқының ұлттық тағамдары. Қазақша ет пісіру

Сілтеме


Технология пәні электрон оқулық. Жоспар

Мақсаты


Қазақтың ұлттық тағамдарының ерекшелігі мен құндылығын, қазақ халқының қонақжай дәстүрін құрметтеу, тағамдардың жасалу жолдарына түсініктер беру.


Тәрбиелігі: Жаңашылдыққа, әдемілікке, тіл мәдениетіне жаңа заман талабына сай тәрбиелеу.
Дамытушылығы: Оқушылардың шығармашылығын, қолөнер шеберлігін, ұйымдастырушылық қабілетін дамыту.

Күтілетін нәтиже

Қазақтың ұлттық тағамдарының ерекшелігі мен құндылықтарын, қазақ халқының қонақжай дәстүрін құрметтейді, тағамдардың жасалу жолдарын біледі

Қолданыла тын модульдер.

Оқыту мен оқудағы жаңа тәсілдер. 2.Сыни тұрғыдан ойлауға үйрету. 3.Оқыту үшін бағалау және оқуды бағалау. 4. Оқыту мен оқуда АКТ ны пайдалану. 5. Жас ерекшеліктеріне сәйкес оқыту. 6.Талантты және дарынды балаларды оқыту. 7. Оқытудағы басқару және көшбасшылық

Дерек көздері және көрнекіліктер:

Технология электрондық оқулық Семантикалық сұрақтар , оқулықтар, суреттер, конверттер, мақал - мәтелдер, тағам түрлері, слайдтар. АКТ тапсырмалар интернет материалдар , интерактив тақта

Негізгіи деялар

(жалпы теория)

5 мин

Жаңа тақырыпты баяндаймын.

Қазақ өте қонақжай халық. Қонақтың алдына барлық т әтті тағамды қойған. Бұл дәстүр ұрпақтан — ұрпақққа жалғасуда. Қазақ халқы асты өте жоғары бағалаған, әрі қастерлей білген. «Ас-адамның арқауы», «Ас атасы — нан», «Жаман ауруға —жақсы ас» деп халық тегін айтпаған. Асқа байланысты салт-дәстүрлер: қонақасы, табақ тарту, сарқыт, асар, т.б. Ырым бойынша дастарқанға қойылған дәмнен ауыз тимей кетуге болмайды. Қазақ дастарқанына ұннан, сүттен, еттен жасалған тағамдар қояды.


Қазақтың ұлттық тағамдарының ішінде еттің орны ерекше. Eт дәмділігімен және өзінің құрамындағы адам организміне пайдалы белоктық заттармен құнды. Үлкен тойларда, тағы басқа жиындарда мал сойылып, меймандарға табақ тартылады. Алуан турлі қуырдақ, қазақша ет, бұқпа, көмбе, сырбаз секілді тағамдар дастарқанымыздың қадірін арттыра түседі.


Ұлт тағамдарының негізі болып табылатын сүттің орны бөлек. Сүт тағамдарын халық бір сөзбен «ақ» деп атайды. Сүттен қымыз, шұбат, қатық, малта, май, ірімшік, құрт, сүзбе, қаймақ, айран сияқты тағамдар жасаған.

Сүт тағамдарының қасиеті мол, әрі денсаулыққа пайдалы.

Ұннан жасалатын тағамдар: бауырсақ, шелпек, құймақ, күлше, таба нан. «Дәнді шашпа, нанды баспа» деп халқымыз нанды аса құрметтеген.Бұл тағамдардың бәрін ысырап етпей пайдалана білген.


Қай халықтың болмасын дастарқаны, сол халықтың тұрмыс салтына, әдет - ғұрпына, тіршілік тынысына орай қалыптасары белгілі. Ғасырлар бойы көшпелі тұрмыс кешкендіктен болар қазақ халқының тағамдары өзге жұрттан өзгешелеу. Оның негізгісі: ет, сүт, қымыз, сары май, құрт, ірімшік секілді өңкей малдан алынатын өнім түрлері.



Қазақ халқы қонақжай, бар тәуірін қонаққа деп сақтаған. Екі - үш қонақ көрпесі, екі - үш қойы тұрмаған шаңырақты қазақ тақыр кедей санаған. Ал бар бола тұра қонаққа қадір құрмет көрсетпеген кісіні «шық бермес шығайбай» атандырған.
Иә қонақжайлылық, мейманды қабылдау, қонақасының жай - жапсарын жетік білу ата - бабамыздан қалған аса қастерлі салтымыз, дәстүріміз.



Сабақтың барысы

Сабақтың кезеңдері

Мұғалімнің және оқушылардың іс-әрекеттері

Уақыты, қолданылатын әдістер, ресурстар

1

Ұйымдастыру


Оқушылармен амандасу. Түгендеу. Сабаққа дайындығын тексеру. Психологиялық дайындығын тексеру. . Сабақта кім жоқ екенін анықтау.




2 мин

2


Үй тапсырмасын сұрау


Маған көрсет! Жаңа тақырыпты ашу үшін оқушыларға сұрақ беріледі. 3-ке дейін санап болғанда, дұрыс сөз жазылған қағаздарын көтереді. Дұрыс жауап берген оқушыға сыйлық беремін. 1.... 2.... 3.... 4.... 5...


5 мин

Интерактив тақта слайд,

Стикер сұрақтар

3


Жаңа тақырыпты ашу үшін сұрақтар немесе тапсырмалар


Жаңа тақырыпты ашу үшін сұрақтар беру.
1. Қазақтың ұлттық тағамдарын ата? (Шұжық, бесбармақ, қазы, қарта т.б.)
2. Шұжық ненің етінен жасалады? (қой, сиыр, түйе, жылқы етінен)
3. Сенің сүйікті тамағың не? (...)
4. Қазақтың басты ұлттық тағамы не?(ет)
5. Қымыз ненің сүті?(биенің сүті)
6.
Сүт тағамдарын ата?(шұбат, айран, қымыз


3 мин






4



Тақырыпты ашу


Бұл қандай тағам?
1. Қаймағы алынған немесе алынбай пісірілген сүтке азырақ су қосып ұйытылады. Ол - жеңіл және сусындық тағам. /Айран./
2. Кез келген малдың етінен жасала береді, өкпе - бауыр қосып жасайды. Түрлері көп: соғым, өкпе - бауыр, қарын/ Қуырдақ./
3. Шай дастарханының басты асы. Ең жоғары сапалы ұннан май, ашытқы қосып жасалады. Әр түрлі пішінде, үш - төрт бұрышты, сопақша, домалақ болады. Түрлері көп. Мысалы: бармақ, жол, ақ, той т. б. /Бауырсақ./
4. Сүттен жасалған ұлттық тағам. Мағынасы да құрғатылған, кептірілген сүт деген мағынаны береді. Пісіліп майы алынған айранды қайнатып кенеп дорбада сүзіп алып тұздап өреде кептіріп сақтайтын тағам түрі. /Құрт/
5. Аса кәделі дастарқан дәмі. Ол қыста қатпайтын, жазда бұзылмайтын өте дәмді тағам.. Оған құмшекер, ұнтақталған ірімшік, мүйіз салып араластырады. /Жент/
6. Жылқы етiнiң деликатесi. Онша семiз емес салқындатылған жылқы етiнен не салқындатылған немесе мұздатылған майдан әзiрлейдi.
/Шұжық/




5 мин

Интерактив тақта , қима қағаздар


5


Жеке немесе жұптық жұмыс

Білу


Еттен жасалатын тағамдарды атау



2 мин

Түсіну

Еттен жасалатын тағамдарына сипаттау.

3 мин

Қолдану


Жылқы етінің басқа төрт түлік мал етінен ерекшеліктерін айту.


2 мин

Талдау


Кез келген малдың етінен жасала береді, өкпе - бауыр қосып жасайды. Түрлері көп: соғым, өкпе - бауыр,Бұл тағамды тауып, сипаттап беру.


3 мин

Жинақтау


«Менің сүйікті ұлттық тағамым» атты тақырыпқа, тағамының дайындау тәсілін айтып беру


2 мин


Бағалау


Қазақ халқының ұлттық тағамдарына баға беру.


3 мин

6


Бағалау


Рефлексия. Балалар бүгінгі сабақтан қандай әсер алғандарын стикерге жазады.


3 мин


7


Үйге тапсырма беру


Қазақ халқының ұлттық тағамдары тақырыбында баяндама жазу.

Оқушылар келесі оқу сілтемесіні дәптерлері мен күнделіктеріне жазып барады


2 мин


Оқу ісі жөніндегі

директор орынбасары: ________

Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!