Назар аударыңыз. Бұл материалды сайт қолданушысы жариялаған. Егер материал сіздің авторлық құқығыңызды бұзса, осында жазыңыз. Біз ең жылдам уақытта материалды сайттан өшіреміз
Жақын арада сайт әкімшілігі сізбен хабарласады
Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады
«Бекітемін»
Педагогтің аты-жөні |
Тілеулиева Гүлнұр |
||||||||||||||||||||||||
Күні |
І топ- ІІ топ- ІІІ топ- ІҮ топ- |
||||||||||||||||||||||||
Үйірме атауы |
Зерде |
||||||||||||||||||||||||
Сабақтың тақырыбы |
Қазақтың ұлттық тағамдары |
||||||||||||||||||||||||
Сабақтың мақсаты |
Оқушылардың шығармашылығын, ұйымдастырушылық қабілетін дамыту. |
||||||||||||||||||||||||
Тапсырмалар |
Сұрақ-жауап,түсіндіру, «Кім тапқыр?», «Бұл қандай тағам?» ,«Төртінші артықты тап», «Кім жылдам?», «Кім көп біледі?» ойындары |
||||||||||||||||||||||||
Құндылықтарды дарыту |
Оқушыларды ынтымақтастыққа жеке, топтық жұмыстар арқылы бір-біріне қолдау көрсету |
||||||||||||||||||||||||
Пәнаралық байланыстар |
Әдебиет, қазақ тілі, қазақстан тарихы |
||||||||||||||||||||||||
Бастапқы білім |
Қазақтың ұлттық киімдері |
||||||||||||||||||||||||
Сабақтың барысы |
|||||||||||||||||||||||||
Сабақтыңкезеңі/ уақыт |
Педагогтің әрекеті |
Оқушының әрекеті |
Бағалау |
Ресурстар |
|||||||||||||||||||||
Ұйымдастыру кезеңі |
Өткен сабақты еске түсіру үшін сұрақ қоямын. Өткен сабақты еске түсіру үшін «Кім тапқыр?» ойынын ойнатамын. Оқушылар ұяшықты таңдау арқылы жұмбақтың шешуін табады. 1.
Әжеме өң
берген, Саусағы жоқ. Мойны бар, Басы жоқ.
\ Көйлек
\ 6. Бір нәрсе менен биік, Кейде менен аласа. Мұндай қызық дүниеде, Көріп пе едің тамаша.
\бөрік\
|
Оқушылар өз ойларын ортаға салады. Оқушылар жауаптары арқылы жаңа тақырыпқа көшу |
ҚБ «Мадақтау сэндвичі» «Жақсы», «Жарайсың!» сөздерімен мадақтау |
Тақырыптық суреттер |
|||||||||||||||||||||
Жаңа сабақ
Сабақтың ортасы
|
- Балалар, бұл суретте не көріп тұрсыңдар? - Қазақтың ұлттық тағамдарына нелер жатады? Қазақ өте қонақжай халық.
Қонақтың алдына барлық т әтті тағамды қойған. Бұл дәстүр
ұрпақтан — ұрпақққа жалғасуда. Қазақ халқы асты өте жоғары
бағалаған, әрі қастерлей білген. «Ас-адамның арқауы»,
«Ас атасы — нан», «Жаман ауруға —жақсы ас» деп халық
тегін айтпаған. Асқа байланысты салт-дәстүрлер: қонақасы, табақ
тарту, сарқыт, асар, т.б. Ырым бойынша дастарқанға қойылған дәмнен
ауыз тимей кетуге болмайды. Қазақ дастарқанына ұннан, сүттен, еттен
жасалған тағамдар қояды. Ет тағамдары. Қазақтың ұлттық тағамдарының ішінде еттің орны ерекше. Eт дәмділігімен және өзінің құрамындағы адам организміне пайдалы белоктық заттармен құнды. Үлкен тойларда, тағы басқа жиындарда мал сойылып, меймандарға табақ тартылады. Алуан турлі қуырдақ, қазақша ет, бұқтырма,нарын секілді тағамдар дастарқанымыздың қадірін арттыра түседі. Қазақ халқының өмірінде ет тағамдарының мынадай түрлері бар: Ет (жас ет, сүр ет). Қуырдақ – майға қуырылып пісірілген ет. Нарын – піскен ет пен қамырды ұсақтап турап, әбден араластырғаннан кейін, үстіне тұздық құйып берілетін тағам. Шұжық – шикі еттің майлы жерінен турап, тұз, бұрыш қосып, ішекке тығып жасаған тағам. Бұқтырма -ет,картоп,сәбізді бұқтырып пісіретін тағам Қазақ халқының табақ тарту дәстүрі Бас табақ – бас, жамбас салынып, қонақтың ең жасы үлкеніне қойылады. Сый табақ – жамбас салынып, сыйлы қонақтың алдына қойылады. Орта табақ – асықты жілік салынады. Күйеу табақ – бір сан жілік пен төс салынады. Келін табақ – ұлтабар және жүрек салынады. Құдағилар табағы – жамбас немесе асықты жілік салынады. Ұн тағамдары Ұннан жасалатын тағамдар: бауырсақ, шелпек, құймақ, күлше, таба нан. «Дәнді шашпа, нанды баспа» деп халқымыз нанды аса құрметтеген.Бұл тағамдардың бәрін ысырап етпей пайдалана білген. Нан.Бауырсақ (тоқаш). Бөкпен – қуырылған ұнды сүтке бөктіріп пісірген тағам. Салма – пісірілген қамырды сүтке қайнатып жасайтын тағам. Атала – суға ұн салып жасаған сұйық көже. Быламық – ұннан пісірілетін қоюлау тамақ. Жайма (шелпек, қаттама және т.б.). Таба нан – табаға пісірілген нан. Тандыр нан – тандырға пісірген нан. Дән тағамдары.Дән тағамдарына бидайдан, тарыдан, жүгеріден, күріштен жасалатын тағамдар жатады. Бидайдан – бидай көже, талқан; тарыдан – тары көже, талқан, майсөк, жент ; жүгеріден – жүгері көже, бадырақ; күріштен – күріш көже, палау, сүркүріш сияқты тағамдар жасалады. «Артығын тап» ойыны айран қымыз құрт бауырсақ қуырдақ бесбармақ қазы шелпек шелпек ірімшік бауырсақ тоқаш ірімшік қымыз құрт шелпек майсөк талқан қазы жент
«Кім көп біледі?»
ойыны. Оқушылардан дастархан, нан,ас
туралы тыйым сөздер
сұраймын. 6.Асты
жамандамайды. - Балалар, Алматы қаласына қыдырғыларың келе ме? Олай болса сұрақтарға жауап беріп, поездға отырып қыдырайық. «Ақиқат +, жалған - »
|
Оқушылар ақпараттық мәтінмен жұмыс жасайды
платформасынан футбол ойынын ойнайды
Оқушылар дастархан, нан,ас
туралы тыйым сөздер
айтады.
|
ҚБ Мұғалім оқушылар жауабын мұқият тыңдап кері байланыс беріп отырады
ҚБ «Екі жұлдыз,бір ұсыныс»
Бағалау. Қолпаштау Жарайсыңдар! Тамаша! Өте жақсы!
ҚБ «Ең ұтымды жауап»
ҚБ «Өзін-өзі бағалау»
578тг - Сатып алу
Материал ұнаса әріптестеріңізбен бөлісіңіз
Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Материал іздеу Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде пәніңізді белгілеп, керек материалды алып сабағыңызға қолдана аласыз Барлығы 663 959 материал жиналған Ұқсас материалдар Дайын ҚМЖ. Барлық пәндерден 2022-2023 оқу жылына, жаңа бұйрыққа сай жасалған Сертификатталған тренер жасаған 01.01.2023 17 863 13 694
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандарты бойынша жасалған. 2022-2023 оқу жылына арналған
Барлық пәндер Барлық материалдар Барлық сыныптар Іс-шаралар кестесі Педагогтардың біліктілігін арттыру курстары |