Материалдар / Ұмыт болған ұлттық тағамдар

Ұмыт болған ұлттық тағамдар

Материал туралы қысқаша түсінік
Мұғалімдерге пайдалы
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
30 Сәуір 2021
605
1 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады




Шеберлер қаласы: ата-бабамыздың мұрасын сақтаймыз және дамытамыз


Мақсаты: жалпы білім беретін мектеп оқушыларының шығармашылық қабілеттерін дамыту бойынша жүйелі және мақсатты қызмет жүргізуге жағдай жасау, рухани-адамгершілік және мәдени құндылықтарға араластыру мақсатында көрме өткізілді.


Адам өмірінде сәндік қолданбалы өнер бұйымдары үлкен орын алады. Қазақ жерінде ХV ғасырда қолөнер ұлттық дәстүр тұрғысынан дамыған.

Әр істің өз шебері болады: кестеші, тігінші, тері илеуші, бояушы, музыка аспаптарын жасаушы.


Бүгінде халқымыздың қолөнері қарқынды дамып келе жатыр. Ұлттық қолөнер салт-дәстүрімізді жетілдіріп мәдениетіміздің озық жетістігін көрсетуде. Халық өнерінің бай мұраларын сұрыптай отырып, заманымызға сай сапа, түр беру әдісімен оларды әрі дамыту оны бүгінгі ұрпаққа меңгерту – игілікті іс.


Қолөнер кәсібі еліміздің экономикасын көтеруге ықпал етеді. Қазақ халқының қолөнер әлем халықтарына мақтанышпен көрсететін көрме.

Қазіргі кезде қолөнері қарқынды дамып ұрпаққа жалғасуда.
























Қазақтың ұлттық тағамы дегенде бауырсақ, ет пен наурыз көжені айтып шектелетініміз бар. Ал шын мәнінде байырғы көшпелі халқымыз қуаты жоғары, құнарлы тағамдары көп пайдаланған. Атап айтсақ: айран, қатық, сүзбе, ірімшік, балқаймақ, қорықтық, көмбе, құрт. Қазақтың бұл ұлттық тағамдарының кейбірін білсек те біразының атауы да, жасалу жолы да ұмыт қалған. Солардың бірі –көмбе. Қазір заманауи әдіспен көмбені қыш құмыраға пісіруге болады.


Біздің мақсатымыз – ұмыт болған тағамдарды қайтадан жандардыру.

Қазақта құрттың оншақты түрі бар. Сықпа құрт, ежегей құрт, езілген құрт, май құрт. Солардың бірі жарма құртып жасау үшін айранды сабада пісіп майын алып дастарханға берерде жарып жеуге ыңғайлы етіп қойылады.


Қазақ халқының өмірінде ет тағамдары ең басты орынды шеленеді. Олардың мынадай түрлері бар:

  1. Ет (жас ет, сүр ет)

  2. Жаубүйрек – жаңа сойылған малдың бүйрегінен етінен пісіретін тағам

  3. Жұмыр – ішіне сарымсақ, сәбіз, күріш, майлы ет салып аузын түйреген қарын

  4. Нарын – піскен ет пен қамырды ұсақтап турап, үстіне тұздық құйып берілетін тағам

  5. Үлпершек - жүрек қабына май, кесек ет т.б. салып жасалған шұжық тәрізді тағам.


Қазақ салт-дәстүрмен қатар ұлттық тағамдары және сәндік қолөнер бұйымдарына аса бай қазыналық бірі.


Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Осы аптаның ең үздік материалдары
Педагогтардың біліктілігін арттыру курстары
Аттестацияда (ПББ) 100% келетін
тақырыптармен дайындаймыз
Аттестацияда (ПББ) келетін тақырыптар бойынша жасалған тесттермен дайындалып, бізбен бірге тестілеуден оңай өтесіз
Өткен жылы бізбен дайындалған ұстаздар 50/50 жинап рекорд жасады
Толығырақ