Презентация "Сарымсақтың емдік қасиеті" 6 сынып
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
Алматы облысы
Еңбекшіқазақ ауданы
“ Малыбай орта мектебі мектепке дейінгі шағын орталығымен”
мемлекеттік коммуналдық мекемесі
Тақырыбы:
Орындаған:
8 “ В ”сынып оқушысы Муталип Ниара
Жетекшісі: биология пәнінің мұғалімі:
Хусаинджанова Зарина Муталип қызы
1 слайд
Алматы облысы Еңбекшіқазақ ауданы “ Малыбай орта мектебі мектепке дейінгі шағын орталығымен” мемлекеттік коммуналдық мекемесі Тақырыбы: Орындаған: 8 “ В ”сынып оқушысы Муталип Ниара Жетекшісі: биология пәнінің мұғалімі: Хусаинджанова Зарина Муталип қызы
2 слайд
Мақсаты:Мақсаты:
•
Пияз тұқымдасына Пияз тұқымдасына
жататын түйнек – жататын түйнек –
пиязшықты, тамыр пиязшықты, тамыр
сабақты, сабақты,
көпжылдық өсімдік көпжылдық өсімдік
сарымсақтың алуан сарымсақтың алуан
турлері мен емдік турлері мен емдік
қасиеті туралы қасиеті туралы
түсінік беріп, түсінік беріп,
насихаттау.насихаттау.
2 слайд
Мақсаты:Мақсаты: • Пияз тұқымдасына Пияз тұқымдасына жататын түйнек – жататын түйнек – пиязшықты, тамыр пиязшықты, тамыр сабақты, сабақты, көпжылдық өсімдік көпжылдық өсімдік сарымсақтың алуан сарымсақтың алуан турлері мен емдік турлері мен емдік қасиеті туралы қасиеті туралы түсінік беріп, түсінік беріп, насихаттау.насихаттау.
3 слайд
Жоба жұмысының Жоба жұмысының
жоспарыжоспары
ІІ
. Кіріспе. Кіріспе
А) Пияз тұқымдасы туралы түсінік беруА) Пияз тұқымдасы туралы түсінік беру
II. Негізгі бөлім.II. Негізгі бөлім.
А) Сарымсақтың шығу тарихыА) Сарымсақтың шығу тарихы
Ә) Сарымсақтың биологиялық, химиялық құрамыӘ) Сарымсақтың биологиялық, химиялық құрамы
Б) Сарымсақтың емдік қасиетіБ) Сарымсақтың емдік қасиеті
В) Сарымсақтың емдік қасиетіВ) Сарымсақтың емдік қасиеті
Г) Сарымсақ туралы қызықты мәліметтерГ) Сарымсақ туралы қызықты мәліметтер
Ғ) Пайдалы кеңестерҒ) Пайдалы кеңестер
Д) Сарымсақтың өсу жолы ( эксперимент Д) Сарымсақтың өсу жолы ( эксперимент
жұмыстар)жұмыстар)
ІІІ. ҚорытындыІІІ. Қорытынды
Ү. ҰсыныстарҮ. Ұсыныстар
3 слайд
Жоба жұмысының Жоба жұмысының жоспарыжоспары ІІ . Кіріспе. Кіріспе А) Пияз тұқымдасы туралы түсінік беруА) Пияз тұқымдасы туралы түсінік беру II. Негізгі бөлім.II. Негізгі бөлім. А) Сарымсақтың шығу тарихыА) Сарымсақтың шығу тарихы Ә) Сарымсақтың биологиялық, химиялық құрамыӘ) Сарымсақтың биологиялық, химиялық құрамы Б) Сарымсақтың емдік қасиетіБ) Сарымсақтың емдік қасиеті В) Сарымсақтың емдік қасиетіВ) Сарымсақтың емдік қасиеті Г) Сарымсақ туралы қызықты мәліметтерГ) Сарымсақ туралы қызықты мәліметтер Ғ) Пайдалы кеңестерҒ) Пайдалы кеңестер Д) Сарымсақтың өсу жолы ( эксперимент Д) Сарымсақтың өсу жолы ( эксперимент жұмыстар)жұмыстар) ІІІ. ҚорытындыІІІ. Қорытынды Ү. ҰсыныстарҮ. Ұсыныстар
4 слайд
Мақсатыма жету үшін қолданған әдіс
– тәсілдерім:
• Сұрақ – жауап
• Пікірлесу
• талдау – жинақтау
• Тәжірибе жасау
4 слайд
Мақсатыма жету үшін қолданған әдіс – тәсілдерім: • Сұрақ – жауап • Пікірлесу • талдау – жинақтау • Тәжірибе жасау
5 слайд
Кіріспе:
А) Пияз тұқымдасы туралы
түсінік беру
5 слайд
Кіріспе: А) Пияз тұқымдасы туралы түсінік беру
6 слайд
II. Негізгі бөлім.
А) Сарымсақтың шығу тарихы
Ә) Сарымсақтың биологиялық, химиялық
құрамы
Б) Сарымсақтың емдік қасиеті
В) Сарымсақтың пайдасы
Г) Сарымсақ туралы қызықты мәліметтер
Ғ) Пайдалы кеңестер
Д) Сарымсақтың өсу жолы ( эксперимент
жұмыстар )
6 слайд
II. Негізгі бөлім. А) Сарымсақтың шығу тарихы Ә) Сарымсақтың биологиялық, химиялық құрамы Б) Сарымсақтың емдік қасиеті В) Сарымсақтың пайдасы Г) Сарымсақ туралы қызықты мәліметтер Ғ) Пайдалы кеңестер Д) Сарымсақтың өсу жолы ( эксперимент жұмыстар )
7 слайд
СарымсақСарымсақ
Дүниесі Өсімдіктер
Бөлімі Жабық
тұқымдылар
Класс Дара
жарнақтылар
Тұқымдас
Лалагүлділер
Туысы Пияз
Түрі Сарымсақ
7 слайд
СарымсақСарымсақ Дүниесі Өсімдіктер Бөлімі Жабық тұқымдылар Класс Дара жарнақтылар Тұқымдас Лалагүлділер Туысы Пияз Түрі Сарымсақ
8 слайд
2. 1 Сарымсақ (Чеснок)Сарымсақ— пияз тұқымдастарына жататын
шөп тәріздес өсімдік. Отаны — Оңтүстік
Шығыс Азия. Жабайы сарымсақ екі жылдық,
ал шаруашылық мақсатында өсірілетін
сарымсақ бір жылдық. Сарымсақтың дәмі
ащы, иісі өткір.
Оның себебі құрамындағы эфир майында
жатыр. Ауызды сасытып жағымсыз иіс
шығаратын да қасиеті бар. Сарымсақ көне
заманнан бері мәдени өсімдік ретінде
өсіріледі. Көне Египеттегі папирустардағы
жазуларда сарымсақтар жайлы мәліметтер
болған. Мысалы, әйгілі пирамиданы салушар
сарымсақты тамақ ретінде пайдаланған.
Сарымсақ жетіспей қалған кезде олар шу
көтерген. Ал ертедегі Римдік император Нерон
сарбаздардың батылдығын арттыру үшін
оларға сарымсақ жеуді бұйырған.
8 слайд
2. 1 Сарымсақ (Чеснок)Сарымсақ— пияз тұқымдастарына жататын шөп тәріздес өсімдік. Отаны — Оңтүстік Шығыс Азия. Жабайы сарымсақ екі жылдық, ал шаруашылық мақсатында өсірілетін сарымсақ бір жылдық. Сарымсақтың дәмі ащы, иісі өткір. Оның себебі құрамындағы эфир майында жатыр. Ауызды сасытып жағымсыз иіс шығаратын да қасиеті бар. Сарымсақ көне заманнан бері мәдени өсімдік ретінде өсіріледі. Көне Египеттегі папирустардағы жазуларда сарымсақтар жайлы мәліметтер болған. Мысалы, әйгілі пирамиданы салушар сарымсақты тамақ ретінде пайдаланған. Сарымсақ жетіспей қалған кезде олар шу көтерген. Ал ертедегі Римдік император Нерон сарбаздардың батылдығын арттыру үшін оларға сарымсақ жеуді бұйырған.
9 слайд
Сарымсақтың химиялық құрамыСарымсақтың химиялық құрамы
Сарымсақтың химиялық құрамына тоқталайық.
Селен Магний Германий
Фосфор Кальций
Йод
Хлор
Көмірсулар Темір Марганец
9 слайд
Сарымсақтың химиялық құрамыСарымсақтың химиялық құрамы Сарымсақтың химиялық құрамына тоқталайық. Селен Магний Германий Фосфор Кальций Йод Хлор Көмірсулар Темір Марганец
10 слайд
Сарымсақ құрамындағы Сарымсақ құрамындағы
дәрумендердәрумендер
Сарымсақтың құрамында B және C тобына
жататын дәрумендер, магний, фосфор,
йод, кальций, хлор, темір, марганец, мыс,
көмірсулар, А, В1, С, РР және тағы да
басқа микроэлементтер бар химиялық зат.
Басым бөлігі судан, көмірсулардан, одан
кейін, ақуыздардан тұрады. Аздаған
мөлшерде майлар болады. Солардың бірі
— эфир майы. Сарымсақтың құрамында
табиғи екі антибиотик 15 түрлі зиянды
бактерияларды құртады екен.
10 слайд
Сарымсақ құрамындағы Сарымсақ құрамындағы дәрумендердәрумендер Сарымсақтың құрамында B және C тобына жататын дәрумендер, магний, фосфор, йод, кальций, хлор, темір, марганец, мыс, көмірсулар, А, В1, С, РР және тағы да басқа микроэлементтер бар химиялық зат. Басым бөлігі судан, көмірсулардан, одан кейін, ақуыздардан тұрады. Аздаған мөлшерде майлар болады. Солардың бірі — эфир майы. Сарымсақтың құрамында табиғи екі антибиотик 15 түрлі зиянды бактерияларды құртады екен.
11 слайд
Инфаркт Инфаркт
Инфаркт кезінде тамақ мәзіріне сарымсақ майын,
сарымсақ шарабын, сарымсақтың өзін араластыру керек.
Бұл инфаркті тежейді.
Жүрек ұстамасының дамуын тоқтату үшін сарымсақтың
тазаланған бір шағындау талын жұтып жіберген дұрыс.
Қалтаңызда нитроглицерин болмай қалған кезде осылай
істесеңіз, жүрегіңізді бүрген ауру із-қайым жоғалады.
Бұрынғы өткен емшілер жүрегіне қан толып, тынысы
тарылған адамға сарымсақты тұзға батырып, содан соң
стакан толы шарапқа араластырып ішкізген. Бұдан кейін
ауру адамның пештің түбіне жылы жерде терлеп жата
тұруына мүмкіндік береді. Сол кезде қан дененің барлық
жеріне тарап кетеді де, ол адам тез сауығады.
11 слайд
Инфаркт Инфаркт Инфаркт кезінде тамақ мәзіріне сарымсақ майын, сарымсақ шарабын, сарымсақтың өзін араластыру керек. Бұл инфаркті тежейді. Жүрек ұстамасының дамуын тоқтату үшін сарымсақтың тазаланған бір шағындау талын жұтып жіберген дұрыс. Қалтаңызда нитроглицерин болмай қалған кезде осылай істесеңіз, жүрегіңізді бүрген ауру із-қайым жоғалады. Бұрынғы өткен емшілер жүрегіне қан толып, тынысы тарылған адамға сарымсақты тұзға батырып, содан соң стакан толы шарапқа араластырып ішкізген. Бұдан кейін ауру адамның пештің түбіне жылы жерде терлеп жата тұруына мүмкіндік береді. Сол кезде қан дененің барлық жеріне тарап кетеді де, ол адам тез сауығады.
12 слайд
Қант диабетіҚант диабеті
Қант диабетін ауруды да сарымсақпен емдеуге болады.
Сарымсақтың 100 грамм кесіндісіне бір литр қызыл шарап
құяды. Қоспаны жарық түсетін жылы жерге екі апта қояды.
Мезгіл-мезгіл араластырып, сүзбеден өткізіп қойған да артық
болмайды. Сосын мұздатқышта сақтау керек. Дайын болған
емдік тұнбаны 1-2 ас қасықпен күніне үш рет тамақ ішер
алдында қабылдайды. Сондай-ақ сарымсақтың үш-төрт
басына (ұсақтап туралған) 500 мл. қайнаған су құйып, бетін
орап 20 минут бұқтырады. Сосын күні бойы шай сияқты іше
беруге болады. Диабетке арналған емнің тағы бір түрі –
ұсақтап туралған бес-алты бас сарымсақты 500 мл. қара суға
салып, жақсылап араластырады. Күннің көзіне бір сағат
бұқтырады. Мұны су сияқты шөлдегенде іше береді.
12 слайд
Қант диабетіҚант диабеті Қант диабетін ауруды да сарымсақпен емдеуге болады. Сарымсақтың 100 грамм кесіндісіне бір литр қызыл шарап құяды. Қоспаны жарық түсетін жылы жерге екі апта қояды. Мезгіл-мезгіл араластырып, сүзбеден өткізіп қойған да артық болмайды. Сосын мұздатқышта сақтау керек. Дайын болған емдік тұнбаны 1-2 ас қасықпен күніне үш рет тамақ ішер алдында қабылдайды. Сондай-ақ сарымсақтың үш-төрт басына (ұсақтап туралған) 500 мл. қайнаған су құйып, бетін орап 20 минут бұқтырады. Сосын күні бойы шай сияқты іше беруге болады. Диабетке арналған емнің тағы бір түрі – ұсақтап туралған бес-алты бас сарымсақты 500 мл. қара суға салып, жақсылап араластырады. Күннің көзіне бір сағат бұқтырады. Мұны су сияқты шөлдегенде іше береді.
13 слайд
Холестерин деңгейін Холестерин деңгейін
төмендетедітөмендетеді
Ағзадағы холестериннің деңгейін
төмендетуде де сарымсақ жақсы
көмектеседі. Ол үшін күн сайын
өрік, шие, қара өріктен алынған
қойыртпақты 15-20 грамнан
қабылдап, бұған қоса, бір шай
қасықтан күніне үш рет сарымсақ
майын немесе 1/3 шай қасық
сарымсақ ұнтағын қабылдап отыру
қажет.
13 слайд
Холестерин деңгейін Холестерин деңгейін төмендетедітөмендетеді Ағзадағы холестериннің деңгейін төмендетуде де сарымсақ жақсы көмектеседі. Ол үшін күн сайын өрік, шие, қара өріктен алынған қойыртпақты 15-20 грамнан қабылдап, бұған қоса, бір шай қасықтан күніне үш рет сарымсақ майын немесе 1/3 шай қасық сарымсақ ұнтағын қабылдап отыру қажет.
14 слайд
Жүрек ауруларыныңЖүрек ауруларының
алдын -алады алдын -аладыЖүрек ауруларына да сарымсақ –
таптырмайтын ем. Бір литр балға он лимон
сөлін қосып, оған он сарымсақты ұсақтап
араластырып, тығыз жабылған ыдысқа салып
қояды. Ол қараңғы, салқын жерде бір апта
тұруы тиіс. Сосын күніне бір рет 4 шай
қасықтан тамақтанардан 20-30 минут бұрын
қабылдайды. Әр қасықты жұтқан сайын
арасына бір минут үзіліс жасап алған жақсы.
Бұл қоспа демікпесі бар стенокардияға өте
пайдалы. Тіпті бірер адым жүрген сайын
ентігіп қалып, тыныстап алатындардың өзі
осындай тұнбаны қабылдағанда сауығып
кеткен.
14 слайд
Жүрек ауруларыныңЖүрек ауруларының алдын -алады алдын -аладыЖүрек ауруларына да сарымсақ – таптырмайтын ем. Бір литр балға он лимон сөлін қосып, оған он сарымсақты ұсақтап араластырып, тығыз жабылған ыдысқа салып қояды. Ол қараңғы, салқын жерде бір апта тұруы тиіс. Сосын күніне бір рет 4 шай қасықтан тамақтанардан 20-30 минут бұрын қабылдайды. Әр қасықты жұтқан сайын арасына бір минут үзіліс жасап алған жақсы. Бұл қоспа демікпесі бар стенокардияға өте пайдалы. Тіпті бірер адым жүрген сайын ентігіп қалып, тыныстап алатындардың өзі осындай тұнбаны қабылдағанда сауығып кеткен.
15 слайд
Беттегі безеу, бөртпе, терінің тағы басқа
іріңді жараларына сарымсақтан былайша
емдік тұнба жасайды
. Беттегі безеу, бөртпе, терінің тағы басқа іріңді
жараларына сарымсақтан былайша емдік тұнба
жасайды. Төрт жүз грамм сарымсақты ұсақтап шыны
құтыға (бутылка) салады. Үстіне шамалап спирт
құйып, күннің көзіне сұйықтық сары-жасыл түске
енгенше (мезгіл-мезгіл араластырып) қою керек.
Бұдан соң сүзгіден өткізіп алған жақсы. Оны
қабылдағанда алғашқыда бес тамшыдан, сосын әр
күн сайын оған бір тамшыдан қосып сумен ішеді.
Осылайша күн сайын көбейтіп, 25 тамшыға
жеткізгенде, керісінше, күн сайын бір тамшыдан
азайтып, қайтадан бес тамшыға жеткенше
қабылдайды. Қажет болған жағдайда бұл емдеу
курсын қайталауға болады. Тұнбаны жараға жағып,
терінің зақымданған жерін сүртсе де артық етпейді.
15 слайд
Беттегі безеу, бөртпе, терінің тағы басқа іріңді жараларына сарымсақтан былайша емдік тұнба жасайды . Беттегі безеу, бөртпе, терінің тағы басқа іріңді жараларына сарымсақтан былайша емдік тұнба жасайды. Төрт жүз грамм сарымсақты ұсақтап шыны құтыға (бутылка) салады. Үстіне шамалап спирт құйып, күннің көзіне сұйықтық сары-жасыл түске енгенше (мезгіл-мезгіл араластырып) қою керек. Бұдан соң сүзгіден өткізіп алған жақсы. Оны қабылдағанда алғашқыда бес тамшыдан, сосын әр күн сайын оған бір тамшыдан қосып сумен ішеді. Осылайша күн сайын көбейтіп, 25 тамшыға жеткізгенде, керісінше, күн сайын бір тамшыдан азайтып, қайтадан бес тамшыға жеткенше қабылдайды. Қажет болған жағдайда бұл емдеу курсын қайталауға болады. Тұнбаны жараға жағып, терінің зақымданған жерін сүртсе де артық етпейді.