Материалдар / Айранның пайдасы мен зияны
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

Айранның пайдасы мен зияны

Материал туралы қысқаша түсінік
мұғалімге
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады.
Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
13 Ақпан 2020
796
0 рет жүктелген
Бүгін алсаңыз 25% жеңілдік
беріледі
770 тг 578 тг
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Жангелдин ауданының білім беру бөлімінің “Қанапия Қайдосов атындағы орта мектебі”КММ-сі Тегі: Оразбек Аты: Жахангер Әкесін

1 слайд
Жангелдин ауданының білім беру бөлімінің “Қанапия Қайдосов атындағы орта мектебі”КММ-сі Тегі: Оразбек Аты: Жахангер Әкесінің аты: Қайратұлы Туған жылы 26.12.2010жыл Сыныбы: 2

“ Жангелдин ауданының білім беру бөлімінің Қанапия Қайдосов атындағы орта мектебі”КММ-сі Т

2 слайд
“ Жангелдин ауданының білім беру бөлімінің Қанапия Қайдосов атындағы орта мектебі”КММ-сі Тақырыбы: Айран және оның пайдасы Орындаған: Оразбек Жахангер Қайратұлы 2-сынып оқушысы Жетекшісі: Мукатова Айгерим Дуйсенбаевна 2017 жыл

1.Сүт тағамдары Сүт тағамдарын қазақ халқы бір сөзбен “ақ” дейді.Ақтан тағамдар әзірлеуде бірнеше мыңдаған жылдар бойы халық

3 слайд
1.Сүт тағамдары   Сүт тағамдарын қазақ халқы бір сөзбен “ақ” дейді.Ақтан тағамдар әзірлеуде бірнеше мыңдаған жылдар бойы халық аса бай тәжірибе жинақтай отырып, одан жүзден астам тамақ түрлері мен дайындау әдістерін жасаған .Сиыр сүтінен сұйық, қою, қоймалжың, ащы, тұщы, жұмсақ, қатты, ұнтақ түріндегі ұлттық тағамдар жасаған. Сүт тағамдарының құрамы белок, май және көмірсуларға өте бай, олар адам организмінде оңай қорытылады әрі сіңімді болады. Кейбір Сүт тағамдарында түзілетін сүт қышқылы адамның ас қорыту жүйесіндегі шіру процестерінің дамуын тежеп отырады. Адам ағзасына сүт тағамдарының қаншалықты шипалық әсері күшті екенін білсек те, бұлардың кейбіреулерінің емдік қасиеттері бар екенін біле бермейміз

СҮТТІ ҚАЙДАН АЛАМЫЗ Сиырды сауып сүтін аламыз. Сауылған сүтті сеператорға тартамыз.

4 слайд
СҮТТІ ҚАЙДАН АЛАМЫЗ Сиырды сауып сүтін аламыз. Сауылған сүтті сеператорға тартамыз.

СҮТТЕН ЖАСАЛАТЫН ТАҒАМДАР

5 слайд
СҮТТЕН ЖАСАЛАТЫН ТАҒАМДАР

СҮТТЕН ЖАСАЛҒАН ТАҒАМДАРДЫҢ БІРІ АЙРАН

6 слайд
СҮТТЕН ЖАСАЛҒАН ТАҒАМДАРДЫҢ БІРІ АЙРАН

2. Айран ұйыту. Айран - қазақ аспаздығында айран кеңiнен қолданылады. Оған салқындатылған сусын, әрi тағам болып табылатын

7 слайд
2. Айран ұйыту.  Айран - қазақ аспаздығында айран кеңiнен қолданылады. Оған салқындатылған сусын, әрi тағам болып табылатын түрлi сорпалар қосады. Айранды дайындау үшiн сиырдың сүтiн қайнатады да, +35, 40 С-қа дейiн салқындатады. Онан соң айран (1 стақан айранды 5 литр сүтке) құяды. Онан соң ыдысты қақпақпен жауып, сүлгiмен орап, жылы жерге қояды. 4-6 сағаттан кейiн айран дайын. Сүт - өте бағалы өнім. Олай дейтініміз, организмге оның құрамдас бөлігінің 95-98 пайыз сіңеді. Сүт, сондай-ақ, амин қышқылдарының, макро және микроэлементтердің, витаминдердің таптырмайтын көзі. Сүттің тағы бір қасиеті – түрлі азық-түлікпен керемет үндесіп, адам тағамының биологиялық құндылығын көтереді . Қаймағы алынған немесе алынбай пісірілген сүтке азырақ айран ұйтқысын қосып ұйытылады. Айран жеңіл және сусындық тамақ  

АЙРАННЫҢ ҚҰРАМЫ Өнімдер сан энергетикалық құндылығы (ккал) Ақуыздар(г), Майлар(г), Көмірсулар(г) Айран 0 %

8 слайд
АЙРАННЫҢ ҚҰРАМЫ Өнімдер сан энергетикалық құндылығы (ккал) Ақуыздар(г), Майлар(г), Көмірсулар(г) Айран 0 % 100мл 30 3,0 0,1 3,8 Айран 2 % 100мл 51, 3,4 2,0 4,7

АЙРАННЫҢ ПАЙДАСЫ Айранның емдік қасиеті гипертонияға шалдыққандар күніне 2 рет тамақ ішкеннен кейін жарты сағат өтк

9 слайд
АЙРАННЫҢ ПАЙДАСЫ Айранның емдік қасиеті гипертонияға шалдыққандар күніне 2 рет тамақ ішкеннен кейін жарты сағат өткенде 1 кесе айранды асықпай, баптап ішетін болса, бірнеше күннен кейін қан қысымы төмендеп, өзін жақсы сезінетін болады. Ұйқы қашқанда түнемелік жатар алдында 1- 1,5 кесе жылы айран ішсе, оның жақсы ұйықтап шығуға әсері мол. Тағы бір жайт, айранның гастрит ауруына да пайдалы екендігі. Ол денсаулыққа пайдалы және қоректік қасиеті мол тағам. 

ШАШ ЖУУҒА ПАЙДАЛАНУ Ертеректе халқымыз айранды шаш жуу үшін де пайдаланған. Айранмен жуға

10 слайд
ШАШ ЖУУҒА ПАЙДАЛАНУ Ертеректе халқымыз айранды шаш жуу үшін де пайдаланған. Айранмен жуған шаш әрлене түседі әрі шашқа қайрат береді.  Шаштың тез өсуіне көмектеседі. 

БЕТ ТАЗАРТУҒА ПАЙДАЛАНУ Айраннан маскалар жасаса да болады. Ол үшін аса күрделі технология қажет емес. Айр

11 слайд
БЕТ ТАЗАРТУҒА ПАЙДАЛАНУ  Айраннан маскалар жасаса да болады. Ол үшін аса күрделі технология қажет емес. Айранды бетті тазарту үшін таңертең және кешкі уақытта жаққан дұрыс.

АЙРАНМЕН ШӘЙНЕКТІҢ ІШІНДЕГІ ҚОСПАҚТЫ ТАЗАРТУ ЖОЛЫ. Шәйнектерге айрандарды құю 1-шәйнек Тартылған сүттен ұйытылған айранды

12 слайд
АЙРАНМЕН ШӘЙНЕКТІҢ ІШІНДЕГІ ҚОСПАҚТЫ ТАЗАРТУ ЖОЛЫ.  Шәйнектерге айрандарды құю 1-шәйнек   Тартылған сүттен ұйытылған айранды шәйнектер ішіне құйдық 2- шәйнек  Тартылмаған сүттен ұйытылған айранды шәйнектер ішіне құйдым. Қақпақтарын жауып қойдым. 

Шәйнектерді тексеру 1-шәйнек Бір тәуліктен кейін ашыған айран быршыды, түсі өзгерді. 2-шәйнек Екі тәуліктен кейін айранды тө

13 слайд
Шәйнектерді тексеру  1-шәйнек Бір тәуліктен кейін ашыған айран быршыды, түсі өзгерді. 2-шәйнек  Екі тәуліктен кейін айранды төгіп тастадым. Түсі өзгерді.  Айранды төгу  1 –шәйнек 2 шәйнек  Айранды төгіп тастадым, шәйнектің ішін сумен жудым  

ЗЕРТТЕУДІҢ НӘТИЖЕСІ: 1.ТАРТЫЛҒАН СҮТТЕН ЖАСАЛҒАН АЙРАН 1- ШӘЙНЕК ШӘЙНЕКТІ ТАЗА СУМЕН ШӘЙІП ҚЫРЫП КӨРДІМ. ШӘЙНЕКТІҢ ІШІНДЕ

14 слайд
ЗЕРТТЕУДІҢ НӘТИЖЕСІ:  1.ТАРТЫЛҒАН СҮТТЕН ЖАСАЛҒАН АЙРАН  1- ШӘЙНЕК  ШӘЙНЕКТІ ТАЗА СУМЕН ШӘЙІП ҚЫРЫП КӨРДІМ. ШӘЙНЕКТІҢ ІШІНДЕГІ ҚОСПАҒЫ ЖЕҢІЛ АЛЫНДЫ  2.ТАРТЫЛМАҒАН СҮТТЕН ЖАСАЛҒАН АЙРАН  2- ШӘЙНЕК  ШӘЙНЕКТІ ТАЗА СУМЕН ШӘЙІП ҚЫРЫП КӨРДІМ. ШӘЙНЕКТІҢ ІШІНДЕГІ ҚОСПАҒЫ ҚАТТЫ ЖӘНЕ ОҢАЙМЕН АЛЫНБАДЫ. 

Ш ӘЙНЕКТЕРДІҢ НӘТИЖЕСІ Тартылған сүттен жасалған айранмен тазартқан шәйнектің нәтижесі Тартылмаған сүттен жасалған айранмен

15 слайд
Ш ӘЙНЕКТЕРДІҢ НӘТИЖЕСІ Тартылған сүттен жасалған айранмен тазартқан шәйнектің нәтижесі Тартылмаған сүттен жасалған айранмен тазартқан шәйнектің нәтижесі

Қорытынды: Қоырыта айтқанда: 1.Қан қысымына пайдалы - таза, табиғи әрі адам денсаулығына кері әсері жоқ сүт тағамынан жасал

16 слайд
Қорытынды:  Қоырыта айтқанда: 1.Қан қысымына пайдалы - таза, табиғи әрі адам денсаулығына кері әсері жоқ сүт тағамынан жасалған айран. 2.Тартылған сүттен ұйытылған айранды шәйнектің қоспағын тазартуға пайдаланғанымыз жөн. 

Назарларыңызға рахмет!!!

17 слайд
Назарларыңызға рахмет!!!