Ашық сабақ "Көкөністер мен жемістерден салат әзірлеу технологиясы" 5 сынып
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
Бөлім: Тамақтану мәдениеті
Тақырып: Жемістер мен көкөністерден салаттар
әзірлеу технологиясы
Оқу мақсаттары
5.2.4.4 - Салқын тағамдар мен сусындарды әзірлеу технологиясын
білу және қолдану
5.1.3.1-Шығармашылық идеяларды зерттеу мен дамыту үшін
ақпарат көздерімен жұмыс істеу (оның ішінде ақпараттық-
коммуникативтік технологияларды қолдану арқылы )
1 слайд
Бөлім: Тамақтану мәдениеті Тақырып: Жемістер мен көкөністерден салаттар әзірлеу технологиясы Оқу мақсаттары 5.2.4.4 - Салқын тағамдар мен сусындарды әзірлеу технологиясын білу және қолдану 5.1.3.1-Шығармашылық идеяларды зерттеу мен дамыту үшін ақпарат көздерімен жұмыс істеу (оның ішінде ақпараттық- коммуникативтік технологияларды қолдану арқылы )
2 слайд
Өздерің көріп тұрған жемістер мен көкөністер ден не әзірлеуге болады?Көкөністер Жемістер
2 слайд
Өздерің көріп тұрған жемістер мен көкөністер ден не әзірлеуге болады?Көкөністер Жемістер
3 слайд
Салат
дегеніміз
не?
3 слайд
Салат дегеніміз не?
4 слайд
Көкөністерден салат жасау технологиясы
Адам ағзасына қажетті бүкіл энергия тамақтан келеді, оның ішінде
көкөніспен жеміс-жидектің пайдасы өте зор. Себебі олар әртүрлі
дәрумендерге бай. Дәрумен жетіспегеннен кейбір адамдар ауруға
шалдығады. Салат бір немесе бірнеше көкөніс түрлерінен
дайындалатын салқын тағам, ол қаймақпен, майонезбен, тұздықпен
дайындалады.
Салат
жаңа піскен,
тұздалған немесе қайнатып пісірілген,
маринадталған көкөністен,
піскен ет, жұмырқа қосып жасалады
Көкөністі күнделікті пайдалану түрлері: одан тағам пісіреді, тұздайды,
тосап қайнатады, кептіреді, дәруменге бай дәрі жасайды ,
маринадтайды, салат жасайды, шырын дайындайды.
4 слайд
Көкөністерден салат жасау технологиясы Адам ағзасына қажетті бүкіл энергия тамақтан келеді, оның ішінде көкөніспен жеміс-жидектің пайдасы өте зор. Себебі олар әртүрлі дәрумендерге бай. Дәрумен жетіспегеннен кейбір адамдар ауруға шалдығады. Салат бір немесе бірнеше көкөніс түрлерінен дайындалатын салқын тағам, ол қаймақпен, майонезбен, тұздықпен дайындалады. Салат жаңа піскен, тұздалған немесе қайнатып пісірілген, маринадталған көкөністен, піскен ет, жұмырқа қосып жасалады Көкөністі күнделікті пайдалану түрлері: одан тағам пісіреді, тұздайды, тосап қайнатады, кептіреді, дәруменге бай дәрі жасайды , маринадтайды, салат жасайды, шырын дайындайды.
5 слайд
Көкөністің бір түріненҚиярдан Сәбізден
5 слайд
Көкөністің бір түріненҚиярдан Сәбізден
6 слайд
Бірнеше көкөніс қоспасынан «Грек» салаты
Жемістерден
6 слайд
Бірнеше көкөніс қоспасынан «Грек» салаты Жемістерден
7 слайд
Консервіленген көкөніс
қосылған Ет қосылған
7 слайд
Консервіленген көкөніс қосылған Ет қосылған
8 слайд
Балық пен теңіз өнімдері қосылған
8 слайд
Балық пен теңіз өнімдері қосылған
9 слайд
Үй жағдайында қолда бар жемістер мен көкөністерден салат
әзірлеу
Жұмысты орындау нұсқаулығы:
1.Ас үй жағдайында берілген жұмысты орындау үшін
санитарлы гигиеналық талаптар мен техникалық қауіпсіздік
ережелерін еске түсіру.
2. Ата-ананың рұқсатымен қолда бар жемістер мен
көкөністерді алып, тазалап жуу, қажетті құрал- жабдықтарды
дайындау.
3. Дайындалатын салатқа ат қою
4. Салатты жасау реті мен керекті ингридиенттерді , орындалу
реттілігін дәптерге жазу
9 слайд
Үй жағдайында қолда бар жемістер мен көкөністерден салат әзірлеу Жұмысты орындау нұсқаулығы: 1.Ас үй жағдайында берілген жұмысты орындау үшін санитарлы гигиеналық талаптар мен техникалық қауіпсіздік ережелерін еске түсіру. 2. Ата-ананың рұқсатымен қолда бар жемістер мен көкөністерді алып, тазалап жуу, қажетті құрал- жабдықтарды дайындау. 3. Дайындалатын салатқа ат қою 4. Салатты жасау реті мен керекті ингридиенттерді , орындалу реттілігін дәптерге жазу
10 слайд
Үй жағдайында қолда бар жемістер мен көкөністерден салат әзірлеу
10 слайд
Үй жағдайында қолда бар жемістер мен көкөністерден салат әзірлеу
11 слайд
Дәруменді салат әзірлеудің технологиялық үдерісі
11 слайд
Дәруменді салат әзірлеудің технологиялық үдерісі
12 слайд
Дайындалу реті.
1қабат сәбізді майонезбен араластырады. 2 қабат сыр мен сарымсақ,
3-қабат қызылша, 4 сәбіз бетіне жаңғақ қоямыз. Әр қабатқа майонез
жағамыз. Азық түлік:
«Нәзік салаты»
2-сәбіз,
100г мейіз,
150г сыр,
1қызылша,
50г жаңғақ,
5 ас қасық майонез
12 слайд
Дайындалу реті. 1қабат сәбізді майонезбен араластырады. 2 қабат сыр мен сарымсақ, 3-қабат қызылша, 4 сәбіз бетіне жаңғақ қоямыз. Әр қабатқа майонез жағамыз. Азық түлік: «Нәзік салаты» 2-сәбіз, 100г мейіз, 150г сыр, 1қызылша, 50г жаңғақ, 5 ас қасық майонез
13 слайд
Кері байланыс:
«Бір сөзбен»
Сабақ туралы ойларын бір сөзбен айтуды ұсынамын.
Меніңше, сабақтың бергені көп.
Олар жаңа .... ( әдістер, салат түрлерін білім...)
Әсіресе, қызықты болған кезең ....
Пайдасыз болған кезеңі ....
Ертең салат әзірлегенде……,
Сабақтың қорытындысы бойынша мен міндетті түрде ...
Сөз соңында айтатыным ...
13 слайд
Кері байланыс: «Бір сөзбен» Сабақ туралы ойларын бір сөзбен айтуды ұсынамын. Меніңше, сабақтың бергені көп. Олар жаңа .... ( әдістер, салат түрлерін білім...) Әсіресе, қызықты болған кезең .... Пайдасыз болған кезеңі .... Ертең салат әзірлегенде……, Сабақтың қорытындысы бойынша мен міндетті түрде ... Сөз соңында айтатыным ...