Ашық сабақ "Қайнатылған ұсақ профитрольдер, шәрбат дайындау технологиясы" 10 сынып
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
Қайнатылған ұсақ
профитрольдер, шәрбат
дайындау технологиясы
10-сынып
1 слайд
Қайнатылған ұсақ профитрольдер, шәрбат дайындау технологиясы 10-сынып
2 слайд
Сабақтың мақсаты:
•Білімділік: Оқушыларға профитроль туралы,
шәрбат дайындау туралы білім беру, оларды
дайындау технологиясын үйрету
•Тәрбиелілік: Қыз баланы үй шаруашылығына
икемді болуға, ас мәзірін дайындауда
тиянақтылыққа, тазалық пен ұқыптылыққа,
дастарқанды әзірлеуге, еңбек сүйгіштікке
тәрбиелеу
•Дамытушылық: Оқушылардың аспаздық
қабілеттерін дамыту
2 слайд
Сабақтың мақсаты: •Білімділік: Оқушыларға профитроль туралы, шәрбат дайындау туралы білім беру, оларды дайындау технологиясын үйрету •Тәрбиелілік: Қыз баланы үй шаруашылығына икемді болуға, ас мәзірін дайындауда тиянақтылыққа, тазалық пен ұқыптылыққа, дастарқанды әзірлеуге, еңбек сүйгіштікке тәрбиелеу •Дамытушылық: Оқушылардың аспаздық қабілеттерін дамыту
3 слайд
Сабақтың барысы:
1.Ұйымдастыру
2.Кім жылдам? (үй тапсырмасын тексеру)
3.Жаңа сабақ
4.Сарамандық жұмыс
5.Сабақты бекіту
6.Бағалау
7.Үй тапсырмасы
3 слайд
Сабақтың барысы: 1.Ұйымдастыру 2.Кім жылдам? (үй тапсырмасын тексеру) 3.Жаңа сабақ 4.Сарамандық жұмыс 5.Сабақты бекіту 6.Бағалау 7.Үй тапсырмасы
4 слайд
Кім жылдам?
1.Одан әрі өңдеуді керек ететін зат?
(Шала)
2.Ашытқыны күшейту үшін ашытпалы қамырға аздап не қосу керек?
( Қант)
3.Ұнды пайдаланар алдында нені ескеру керек?
(елегіштен өткізу)
4.Эклер дегеніміз не?
(ұзын немесе түтікше пішінді, ішіне қайнатпа крем толтырылған француз десерті)
5.Эклерді кім ойлап тапты?
(француз аспазы Мари-Антуан Карем)
6.Бисквит қамырдың құрамы ?
(жұмыртқа, қант, ұн)
7.Дастарқанның басты асы не?
(Нан)
8.Ашытпалы қамырдан қандай нан түрлері жасалады?
(нан, бауырсақ)
9. Ашытпасыз қамырдан қандай нан түрлері жасалады?
(Пирог,шаг-шаг,бисквит,үгілмелі)
10.Торт қай елдің сөзі?
(италян torta;испанша tortilla - нан)
4 слайд
Кім жылдам? 1.Одан әрі өңдеуді керек ететін зат? (Шала) 2.Ашытқыны күшейту үшін ашытпалы қамырға аздап не қосу керек? ( Қант) 3.Ұнды пайдаланар алдында нені ескеру керек? (елегіштен өткізу) 4.Эклер дегеніміз не? (ұзын немесе түтікше пішінді, ішіне қайнатпа крем толтырылған француз десерті) 5.Эклерді кім ойлап тапты? (француз аспазы Мари-Антуан Карем) 6.Бисквит қамырдың құрамы ? (жұмыртқа, қант, ұн) 7.Дастарқанның басты асы не? (Нан) 8.Ашытпалы қамырдан қандай нан түрлері жасалады? (нан, бауырсақ) 9. Ашытпасыз қамырдан қандай нан түрлері жасалады? (Пирог,шаг-шаг,бисквит,үгілмелі) 10.Торт қай елдің сөзі? (италян torta;испанша tortilla - нан)
5 слайд
Ой толғау
5 слайд
Ой толғау
6 слайд
6 слайд
7 слайд
7 слайд
8 слайд
8 слайд
9 слайд
9 слайд
10 слайд
Жаңа сабақ
Қайнақты қамырдан іші қуыс, сырты қатты
қабықпен оралған пісірмелер дайындалады.
Қайнақты пирожный піскен кезінде көлемін екі-үш
есе үлкейтеді. Піскен пирожныйдың іші бос қуыс
болады, ішін дайын салмамен толтыра беруге
болады. Қайнақты қамырдың дәмі бейтарап,
сондықтан тәтті немесе ащы салма салуға да
болады. Қайнақты қамырдан пирожныйлар,
профитроль, эклер т.б. дайындауға болады.
Профитроль - кішкентай шариктерге ұқсас өнім.
Тәтті креммен немесе көпсітілген кілегеймен
толтырылған профитрольдерді шаймен ұсынуға
болады.
10 слайд
Жаңа сабақ Қайнақты қамырдан іші қуыс, сырты қатты қабықпен оралған пісірмелер дайындалады. Қайнақты пирожный піскен кезінде көлемін екі-үш есе үлкейтеді. Піскен пирожныйдың іші бос қуыс болады, ішін дайын салмамен толтыра беруге болады. Қайнақты қамырдың дәмі бейтарап, сондықтан тәтті немесе ащы салма салуға да болады. Қайнақты қамырдан пирожныйлар, профитроль, эклер т.б. дайындауға болады. Профитроль - кішкентай шариктерге ұқсас өнім. Тәтті креммен немесе көпсітілген кілегеймен толтырылған профитрольдерді шаймен ұсынуға болады.
11 слайд
Профитрольді дайындау технологиясы:
Құрамы:
1,5 стакан су
7,5-100г сары май немесе маргарин
0,5 шай қасық тұз
1,5 стакан ұн
4-5 жұмыртқа
1. Шағын кастрөлге су құйып, май немесе маргарин, тұз салып қайнағанға дейін
жеткізеді
2. Кастрөлді оттан алып, ыстық сұйықтыққа біртіндеп ұн сеуіп, түйіршіктерді
жойылғанға дейін араластырады
3. Кастрөлді отқа қайта қойып, кастрөл қабырғасына жабыспай біртұтас массаға
айналғанша араластыра отырып жылытады
4. Қамырды біраз салқындатады, әйтпесе жұмыртқа пісіп кетеді де, өнім піскенде
көтерілмей қалады.
5. Кондитерлік құйма қалтаға металл ұштық кигізіп, қамырды жұқалап майланған
табаға ұзынша етіп(10-12см) қысып шығарады. Егер таба көбірек майланса
өнімдердің асты қуырылып қалады, ал майланбаса түбіне жабысып қалады
6. 210-220*С –та қыздырылған қаңылтыр пештің төменгі торына табаны қойып, 10-15
мин пісіреді. Одан кейін 200*С-қа түсіріп, тағы 10-15 мин пісіреді.
11 слайд
Профитрольді дайындау технологиясы: Құрамы: 1,5 стакан су 7,5-100г сары май немесе маргарин 0,5 шай қасық тұз 1,5 стакан ұн 4-5 жұмыртқа 1. Шағын кастрөлге су құйып, май немесе маргарин, тұз салып қайнағанға дейін жеткізеді 2. Кастрөлді оттан алып, ыстық сұйықтыққа біртіндеп ұн сеуіп, түйіршіктерді жойылғанға дейін араластырады 3. Кастрөлді отқа қайта қойып, кастрөл қабырғасына жабыспай біртұтас массаға айналғанша араластыра отырып жылытады 4. Қамырды біраз салқындатады, әйтпесе жұмыртқа пісіп кетеді де, өнім піскенде көтерілмей қалады. 5. Кондитерлік құйма қалтаға металл ұштық кигізіп, қамырды жұқалап майланған табаға ұзынша етіп(10-12см) қысып шығарады. Егер таба көбірек майланса өнімдердің асты қуырылып қалады, ал майланбаса түбіне жабысып қалады 6. 210-220*С –та қыздырылған қаңылтыр пештің төменгі торына табаны қойып, 10-15 мин пісіреді. Одан кейін 200*С-қа түсіріп, тағы 10-15 мин пісіреді.
12 слайд
Есте сақта!
•Қайнақты қамырдан дайындалатын өнімді пісіру барысында
қаңылтыр пешті ашып көруге болмайды! Қамыр отырып
қалады.
•Пешті қамыр көтеріліп, қатты қабық пайда болған соң аш!
•Қайнақты қамырды алдын ала дайындап қоюға болмайды!
Қайнақты қамырдың сапасын анықтау
•Дайын қамыр жылтыр, қою, жұмсақ болуы керек.
•Табаға қамырды құйғанда жайылып кетпеуі керек.
•Дұрыс дайындалған қамыр табаға салғанда аздап жайылады да,
пісіргенде іші кеуектеніп жақсы көтеріледі.
•Тығыз қамыр қиын көтеріледі, ал сұйық қамыр аса жайылып
кетеді.
12 слайд
Есте сақта! •Қайнақты қамырдан дайындалатын өнімді пісіру барысында қаңылтыр пешті ашып көруге болмайды! Қамыр отырып қалады. •Пешті қамыр көтеріліп, қатты қабық пайда болған соң аш! •Қайнақты қамырды алдын ала дайындап қоюға болмайды! Қайнақты қамырдың сапасын анықтау •Дайын қамыр жылтыр, қою, жұмсақ болуы керек. •Табаға қамырды құйғанда жайылып кетпеуі керек. •Дұрыс дайындалған қамыр табаға салғанда аздап жайылады да, пісіргенде іші кеуектеніп жақсы көтеріледі. •Тығыз қамыр қиын көтеріледі, ал сұйық қамыр аса жайылып кетеді.
13 слайд
Шәрбат дайындау
Шәрбат (сироп немесе глазурь) – кондитерлік
жартылай фабрикат болып табылады, оны біз
күнделікті әр түрлі кондитерлік өнімдердің
бетінен көріп жүрміз. Мысалы: кәмпиттер,
торттар, пирожныйлар т.б.
Шәрбаттың негізгі құрамы: қанттан және судан
тұрады. Оның бірнеше түрі бар. Мысалы:
1.Қантты шәрбат
2.Шоколадтты шәрбат
3.Ақуызды шәрбат
4.Лимонды шәрбат
13 слайд
Шәрбат дайындау Шәрбат (сироп немесе глазурь) – кондитерлік жартылай фабрикат болып табылады, оны біз күнделікті әр түрлі кондитерлік өнімдердің бетінен көріп жүрміз. Мысалы: кәмпиттер, торттар, пирожныйлар т.б. Шәрбаттың негізгі құрамы: қанттан және судан тұрады. Оның бірнеше түрі бар. Мысалы: 1.Қантты шәрбат 2.Шоколадтты шәрбат 3.Ақуызды шәрбат 4.Лимонды шәрбат
14 слайд
Пайдалы кеңестер
• Шай демдейтін құманға қайнаған су құймай тұрып, бір шақпақ қант
салсаңыз, шайыңыз хош иісті әрі қою болады.
• Пайдаланылған пышақтар, қасықтар мен шанышқылар қарайып
кетсе, оларды картоп пісірілген суға салып, бірнеше минутқа
қалдырыңыз. Сүрткеннен кейін, бұрынғысындай жалтырап шыға
келеді.
• Жұмыртқаны ұзаққа сақтаудың сыры бар екен. Үшкір жағымен
төмен сақталғанда жұмыртқа тоңазытқышта әлдеқайда ұзағырақ
сақталатыны байқалған.
• Бірнеше қолданылған шай қалташаларын ыдысқа салып,
тоңазытқышқа қойыңыз. Шай қалташалары тоңазытқыштағы
жағымсы зиістерді өздеріне сіңіріп, ауаны тазартады.
• Лимонды сыққан кезде шырыны көбірек шықсын десеңіз, алдын ала 5
минутқа ыстық суға салып қойыңыз.
• Ас үйдегіжағымсыз иісті кетіру үшін апельсин немесе лимонның
қабығын оттықпен күйдіріңіз.
• Егер ұн тұрған шкафта ылғал барын байқасаңыз, бірнеше құрғақ лавр
жапырағын салыңыз. Олар ылғалды жақсы сорып алады.
14 слайд
Пайдалы кеңестер • Шай демдейтін құманға қайнаған су құймай тұрып, бір шақпақ қант салсаңыз, шайыңыз хош иісті әрі қою болады. • Пайдаланылған пышақтар, қасықтар мен шанышқылар қарайып кетсе, оларды картоп пісірілген суға салып, бірнеше минутқа қалдырыңыз. Сүрткеннен кейін, бұрынғысындай жалтырап шыға келеді. • Жұмыртқаны ұзаққа сақтаудың сыры бар екен. Үшкір жағымен төмен сақталғанда жұмыртқа тоңазытқышта әлдеқайда ұзағырақ сақталатыны байқалған. • Бірнеше қолданылған шай қалташаларын ыдысқа салып, тоңазытқышқа қойыңыз. Шай қалташалары тоңазытқыштағы жағымсы зиістерді өздеріне сіңіріп, ауаны тазартады. • Лимонды сыққан кезде шырыны көбірек шықсын десеңіз, алдын ала 5 минутқа ыстық суға салып қойыңыз. • Ас үйдегіжағымсыз иісті кетіру үшін апельсин немесе лимонның қабығын оттықпен күйдіріңіз. • Егер ұн тұрған шкафта ылғал барын байқасаңыз, бірнеше құрғақ лавр жапырағын салыңыз. Олар ылғалды жақсы сорып алады.
15 слайд
Сарамандық жұмыс
Жапон мақалы:
Маған айт – мен естимін,
Маған көрсет – мен есімде сақтаймын,
Маған істеуге бер – мен түсінемін.
1 топ:
Десертті профитрольді дайындау
2 топ:
Басытқылы профитрольді дайындау
15 слайд
Сарамандық жұмыс Жапон мақалы: Маған айт – мен естимін, Маған көрсет – мен есімде сақтаймын, Маған істеуге бер – мен түсінемін. 1 топ: Десертті профитрольді дайындау 2 топ: Басытқылы профитрольді дайындау
16 слайд
Сабақты бекіту
Профитрольді дайындаудың
технологиялық картасын сыз
16 слайд
Сабақты бекіту Профитрольді дайындаудың технологиялық картасын сыз
17 слайд
Оқушыларды бағалау
17 слайд
Оқушыларды бағалау
18 слайд
Үй тапсырмасы
Үйден өз бетімен шәрбат дайындау, жұмыс
барысын видеоға, суретке түсіріп алып
келіп, қорғау
18 слайд
Үй тапсырмасы Үйден өз бетімен шәрбат дайындау, жұмыс барысын видеоға, суретке түсіріп алып келіп, қорғау