Ашық сабақ Таңғы ас түрлері 6 сынып
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
1 слайд
2 слайд
Амансың ба алтын күн!
Амансың ба көк аспан!
Амансың ба достарым!
Амансыздар ма қонақтар!
Сабағымызды бастайық
Жамандықты тастайық
2 слайд
Амансың ба алтын күн! Амансың ба көк аспан! Амансың ба достарым! Амансыздар ма қонақтар! Сабағымызды бастайық Жамандықты тастайық
3 слайд
Дастарқан басында сақталатын ырым –
тыйымдар:
1. Ас жүрген жер – береке.
2. Дастарқанға бірінші нанды әкеліп қояды.
3. Дастарқаннан аттауға болмайды.
4. Нанды бір қолмен үзуге болмайды.
5. Ас ішкен ыдысты төңкеріп қоюға болмайды.
6. Ас ішіп болған соң «тойдым» деуге болмайды,
«қанағат» деу керек.
3 слайд
Дастарқан басында сақталатын ырым – тыйымдар: 1. Ас жүрген жер – береке. 2. Дастарқанға бірінші нанды әкеліп қояды. 3. Дастарқаннан аттауға болмайды. 4. Нанды бір қолмен үзуге болмайды. 5. Ас ішкен ыдысты төңкеріп қоюға болмайды. 6. Ас ішіп болған соң «тойдым» деуге болмайды, «қанағат» деу керек.
4 слайд
Таңғы ас – тамақтанудың маңызды кезеңі. Ол ағзаны
оятады, зат алмасуды бастайды, күні бойы жақсы
жүруіңіз үшін күш пен энергия қуатын береді. Күні бойы
тамақтануға уақыт таппай қалуыңыз мүмкін, ал таңғы ас
міндетті түрде керек. Тек қана оны әдетке айналдырыңыз.
Уақыт өте келе, энергияңыздың күні бойы қалай жетіп
артылатынын байқайсыз.
4 слайд
Таңғы ас – тамақтанудың маңызды кезеңі. Ол ағзаны оятады, зат алмасуды бастайды, күні бойы жақсы жүруіңіз үшін күш пен энергия қуатын береді. Күні бойы тамақтануға уақыт таппай қалуыңыз мүмкін, ал таңғы ас міндетті түрде керек. Тек қана оны әдетке айналдырыңыз. Уақыт өте келе, энергияңыздың күні бойы қалай жетіп артылатынын байқайсыз.
5 слайд
Таңғы асқа отырмас бұрын не істеу қажет?
Таңертең ұйқыдан тұра салысымен адамның асқа тәбеті
бола қоймайды. Жуынып алғаннан соң, 1 стақан қайнаған
су ішіп алған жөн. Бұл асқазан, ішек жолдары мен қан
айналымын жүйелерін іске қосады. Суды асықпай ұрттап
тұрып ішкен пайдалы.
Сонымен қоса 3 - 4 түрлі жеңіл таңғы жаттығу түрлерін
жасаңыз. Төсектен тұра салысымен жасауға болады. Ең
дұрысы, толыққанды 15 - 20 минут бойы жаттығу жасау
пайдалы болып есептеледі. Мұндай жаттығудан кейін
шыныменен тәбетіңіз ашылады.
Таңертең ас дайындауға ешкім құлықты болмайды,
сондықтан көбіміз кешегіден қалған асты жей салуды жөн
санаймыз. Алайда, кешегі ас ағзаға ешқандай пайда
әкелмейді. Күні бойы сергек жүруді қалаған адам, астың
дәмді болуымен қатар, ағзаны керекті дәрумендермен
қамтамасыз етуді де ескерген жөн .
5 слайд
Таңғы асқа отырмас бұрын не істеу қажет? Таңертең ұйқыдан тұра салысымен адамның асқа тәбеті бола қоймайды. Жуынып алғаннан соң, 1 стақан қайнаған су ішіп алған жөн. Бұл асқазан, ішек жолдары мен қан айналымын жүйелерін іске қосады. Суды асықпай ұрттап тұрып ішкен пайдалы. Сонымен қоса 3 - 4 түрлі жеңіл таңғы жаттығу түрлерін жасаңыз. Төсектен тұра салысымен жасауға болады. Ең дұрысы, толыққанды 15 - 20 минут бойы жаттығу жасау пайдалы болып есептеледі. Мұндай жаттығудан кейін шыныменен тәбетіңіз ашылады. Таңертең ас дайындауға ешкім құлықты болмайды, сондықтан көбіміз кешегіден қалған асты жей салуды жөн санаймыз. Алайда, кешегі ас ағзаға ешқандай пайда әкелмейді. Күні бойы сергек жүруді қалаған адам, астың дәмді болуымен қатар, ағзаны керекті дәрумендермен қамтамасыз етуді де ескерген жөн .
6 слайд
Таңғы ас түрлері:
● Көкөністер. Бұқтырылған немесе буда пісірілген көкөніс түрлері
таңғы ас мәзіріне әбден лайық келеді. Бастысы тұз бен дәмдеуіштерді
аздап қосқан дұрыс.
Таңғы ас қандай тағам түрлеріне тұруы тиіс? - деген сұраққа диетолог
мамандар: - жарма өнімдерінен - деп жауап береді. Шындығында
солай. Жарма өнімдерінің құрамында минералдар мен дәрумендер
көп. Бұл ағзаның сергуіне әсер етеді.
● Сүт өнімдері. Айран, сүзбе, йогурт. Майлылығы жоғары болмауын
ескеру керек. Бұл өнімдер түрлі жемістер, жаңғақтар, бал, шырынмен
өте үйлесімді.
● Қатты ірімшік. Ірімшік дәмділігімен қоймай, пайдалы тағам. Ол
кальцийге өте бай. Мұндай ірімшіктің 1 - 2 тілігін кез келген асқа
қосымша тұтынуға болады.
● Жеміс – жидектер. Жемістерді шикі күйінде немесе шырынын
сығып тұтыну өте пайдалы.
● Жұмыртқа. Бұл өнімді таңғы ас мәзіріне көпшілік тұтынады десек
қателеспейміз. Қайнатылған түрінде, қуырылған түрінде, жылдам әрі
дәмді тағам түрі. Мұндай таңғы ас құнарлылығымен қатар ағзаға мол
күш қуат береді.
6 слайд
Таңғы ас түрлері: ● Көкөністер. Бұқтырылған немесе буда пісірілген көкөніс түрлері таңғы ас мәзіріне әбден лайық келеді. Бастысы тұз бен дәмдеуіштерді аздап қосқан дұрыс. Таңғы ас қандай тағам түрлеріне тұруы тиіс? - деген сұраққа диетолог мамандар: - жарма өнімдерінен - деп жауап береді. Шындығында солай. Жарма өнімдерінің құрамында минералдар мен дәрумендер көп. Бұл ағзаның сергуіне әсер етеді. ● Сүт өнімдері. Айран, сүзбе, йогурт. Майлылығы жоғары болмауын ескеру керек. Бұл өнімдер түрлі жемістер, жаңғақтар, бал, шырынмен өте үйлесімді. ● Қатты ірімшік. Ірімшік дәмділігімен қоймай, пайдалы тағам. Ол кальцийге өте бай. Мұндай ірімшіктің 1 - 2 тілігін кез келген асқа қосымша тұтынуға болады. ● Жеміс – жидектер. Жемістерді шикі күйінде немесе шырынын сығып тұтыну өте пайдалы. ● Жұмыртқа. Бұл өнімді таңғы ас мәзіріне көпшілік тұтынады десек қателеспейміз. Қайнатылған түрінде, қуырылған түрінде, жылдам әрі дәмді тағам түрі. Мұндай таңғы ас құнарлылығымен қатар ағзаға мол күш қуат береді.
7 слайд
Таңғы ас түрлері:
● Ботқа. Пайдалы ботқаның 3 түрі
1. Сұлы ботқасы жеңіл сіңірілетін болғандықтан асқазан және ішек,
теріге тиімді әсер етеді. Бұл ботқаны күн сайын жеуге болады. Егер
шекерді аздап салып дайындасаңыз, артық салмақпен күресуге де
көмегі бар. Сұлы ботқасына аздап бал немесе банан қосып жесе өте
дәмді болады. Сонымен қоса, кепкен жемістер қосып дайындауға да
болады.
2. Сүт қосылған қарақұмық ботқасы. Энергетикалық қасиеттері мен
дәмі жағынан қарақұмық пен сүт бір - біріне өте үйлесімді өнімдер
деп атауға болады. Қарақұмықты сүтте пісірудің әсерінен
қарақұмықтың құрамындағы микроэлементтер мен ақуыздардың
пайдалы әсері артады. Мұндай тойымды таңертеңгілік ас гемоглобин
мөлшерін бір қалыпқа келтіреді.
3. Күріш ботқасын сүтпен дайындағыңыз келсе күріштің ақ түрін
пайдаланған жөн. Қоңырлау түсті күрішті суда әзірлеген дұрыс. Күріш
зиянды заттарды өзіне сіңіру арқылы, ағзаның зиянды қалдықтардан
тазаруына мүмкіндік жасайды.
Ботқаның кез келген түрін кепкен жемістермен немесе жаңғақ түрімен
үйлестіріп тұтынуға болады.
7 слайд
Таңғы ас түрлері: ● Ботқа. Пайдалы ботқаның 3 түрі 1. Сұлы ботқасы жеңіл сіңірілетін болғандықтан асқазан және ішек, теріге тиімді әсер етеді. Бұл ботқаны күн сайын жеуге болады. Егер шекерді аздап салып дайындасаңыз, артық салмақпен күресуге де көмегі бар. Сұлы ботқасына аздап бал немесе банан қосып жесе өте дәмді болады. Сонымен қоса, кепкен жемістер қосып дайындауға да болады. 2. Сүт қосылған қарақұмық ботқасы. Энергетикалық қасиеттері мен дәмі жағынан қарақұмық пен сүт бір - біріне өте үйлесімді өнімдер деп атауға болады. Қарақұмықты сүтте пісірудің әсерінен қарақұмықтың құрамындағы микроэлементтер мен ақуыздардың пайдалы әсері артады. Мұндай тойымды таңертеңгілік ас гемоглобин мөлшерін бір қалыпқа келтіреді. 3. Күріш ботқасын сүтпен дайындағыңыз келсе күріштің ақ түрін пайдаланған жөн. Қоңырлау түсті күрішті суда әзірлеген дұрыс. Күріш зиянды заттарды өзіне сіңіру арқылы, ағзаның зиянды қалдықтардан тазаруына мүмкіндік жасайды. Ботқаның кез келген түрін кепкен жемістермен немесе жаңғақ түрімен үйлестіріп тұтынуға болады.
8 слайд
Дәптермен жұмыс.
Пайдалы ботқаның 3 түрі.
8 слайд
Дәптермен жұмыс. Пайдалы ботқаның 3 түрі.
9 слайд
9 слайд
10 слайд
Мақал - мәтелдің жалғасын тап.
10 слайд
Мақал - мәтелдің жалғасын тап.
11 слайд
Ас – адамның ... .
11 слайд
Ас – адамның ... .
12 слайд
Ет –етке, сорпа-... .
12 слайд
Ет –етке, сорпа-... .
13 слайд
•
Ас иесімен тәтті,
тағамымен … .
13 слайд
• Ас иесімен тәтті, тағамымен … .
14 слайд
Арпа, бидай – … ,
алтын, күміс- тас екен.
14 слайд
Арпа, бидай – … , алтын, күміс- тас екен.
15 слайд
15 слайд
16 слайд
- Балалар, біз екінші тәжірбиелік сабақта
таңғы астың жеңіл және пайдалы тез
дайындалатын түрін жасап көреміз.
1. кептірілген жеміс қосылған сұлы
ботқасы
2. лавашқа оралған тіскебасар
(бутерброд)
3. жеңіл коктейль
4. дастархан жасап безендіру
16 слайд
- Балалар, біз екінші тәжірбиелік сабақта таңғы астың жеңіл және пайдалы тез дайындалатын түрін жасап көреміз. 1. кептірілген жеміс қосылған сұлы ботқасы 2. лавашқа оралған тіскебасар (бутерброд) 3. жеңіл коктейль 4. дастархан жасап безендіру
17 слайд
17 слайд
18 слайд
Үйге тапсырмаҮйге тапсырма
18 слайд
Үйге тапсырмаҮйге тапсырма
19 слайд
Назарларыңызға рақмет!
19 слайд
Назарларыңызға рақмет!