ашық сабаққа арналған презентация "Картоп турау түрлері"
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
Терект і колледж
Картопты турау формалары
1 слайд
Терект і колледж Картопты турау формалары
2 слайд
Сабақ мақсаты – картопті түрлі формамен турау
білім дағдыларын дамыту
Мақсаттары – картопты турау түрлі форма туралы
оқушылардың білімдерін бекіту
-азық-түлектерді алғашқы өңдеу кезінде
воспитать бережное отношение к продуктам
-жұмыс кезінде пышақты дұрыс істау, мұқият
пайдалану дамыту
развивать сноровку, умение правильно держать
нож при работе
2 слайд
Сабақ мақсаты – картопті түрлі формамен турау білім дағдыларын дамыту Мақсаттары – картопты турау түрлі форма туралы оқушылардың білімдерін бекіту -азық-түлектерді алғашқы өңдеу кезінде воспитать бережное отношение к продуктам -жұмыс кезінде пышақты дұрыс істау, мұқият пайдалану дамыту развивать сноровку, умение правильно держать нож при работе
3 слайд
сабанша
бөлекшелеп тілімшілеп текшеше
томарша
дөнгелекшелеп
3 слайд
сабанша бөлекшелеп тілімшілеп текшеше томарша дөнгелекшелеп
4 слайд
кеспектер
шар пішінді
ширатпа
жанқашалар алмұрт
4 слайд
кеспектер шар пішінді ширатпа жанқашалар алмұрт
5 слайд
Көкөністерді турау үшін пайдаланатын асханалық
аспатар
5 слайд
Көкөністерді турау үшін пайдаланатын асханалық аспатар
6 слайд
Сабанша. Шик і ірі картопты жұқалап, жалпақтап кесіп,
бірінің үстіне бірін қойып, ұзындығы 4–5 см қиындысы
0,2x0,2 см. етіп, көлденен ұсақтап турайды.
Оларды майы көп ыдыста (фритюр) қуырады.
Қуырылған тауыққа гарнир ретінде пайдаланады
6 слайд
Сабанша. Шик і ірі картопты жұқалап, жалпақтап кесіп, бірінің үстіне бірін қойып, ұзындығы 4–5 см қиындысы 0,2x0,2 см. етіп, көлденен ұсақтап турайды. Оларды майы көп ыдыста (фритюр) қуырады. Қуырылған тауыққа гарнир ретінде пайдаланады
7 слайд
Томарша. Шикі картопты қалындығы 0,7- 1 см
жалпақтап кеседі де ұзындығы 4–5 см. томаршаларға
турайды.
Оларды қуыруға, борщ (флоттық және сібірліктен
басқа) дайындауға және басқа тағамдар дайындауға
пайдаланады.
7 слайд
Томарша. Шикі картопты қалындығы 0,7- 1 см жалпақтап кеседі де ұзындығы 4–5 см. томаршаларға турайды. Оларды қуыруға, борщ (флоттық және сібірліктен басқа) дайындауға және басқа тағамдар дайындауға пайдаланады.
8 слайд
Текшешелер – картопты алдымен жалпақтап кеседі,
содаң соң томаршға турап, текшешелерге бөлшектейді.
Неге арналуына қарай текшешешерді: ірі- 2–2,5 см,
орташа – 1–1,5 ұсақ – 0,3–0,5 см. қиындысы бар
текшешелерге бөліп турайды.
Ірі текшеше – бұқтыруға және сорпа дайындауға
орташа – сүттегі картоп тағамын дайындауға және
бұқтыруға
ұсақ- салқын тағам гарнирін және салат дайындауға
пайдаланады
8 слайд
Текшешелер – картопты алдымен жалпақтап кеседі, содаң соң томаршға турап, текшешелерге бөлшектейді. Неге арналуына қарай текшешешерді: ірі- 2–2,5 см, орташа – 1–1,5 ұсақ – 0,3–0,5 см. қиындысы бар текшешелерге бөліп турайды. Ірі текшеше – бұқтыруға және сорпа дайындауға орташа – сүттегі картоп тағамын дайындауға және бұқтыруға ұсақ- салқын тағам гарнирін және салат дайындауға пайдаланады
9 слайд
Бөлекше лер. Картопты екіге боліп, радиусы бойынша
бөлікшелерге кеседі.
Қышқыл сорпа, турам ет (рагу) Пештің қақпақты ыстық
қуысында (духовка) пісірілген сиыр етін дайындауға
9 слайд
Бөлекше лер. Картопты екіге боліп, радиусы бойынша бөлікшелерге кеседі. Қышқыл сорпа, турам ет (рагу) Пештің қақпақты ыстық қуысында (духовка) пісірілген сиыр етін дайындауға
10 слайд
Тілімшелер. Пісірілген картопты ұзына бойына
екіге бөледі, кейін тағы да екіге бөліп, қалындығы 1–2
мм тілімшілерге көлденең ұсақтап турайды.
Салат және винегреттер дайындауға пайдаланады
10 слайд
Тілімшелер. Пісірілген картопты ұзына бойына екіге бөледі, кейін тағы да екіге бөліп, қалындығы 1–2 мм тілімшілерге көлденең ұсақтап турайды. Салат және винегреттер дайындауға пайдаланады
11 слайд
Дөңгелекше Піскен немесе шикі картоптыайналдыра
тегістеп, жонып,цилинд пішінін береді, кейін қалындығы
1,5–2 мм, жұқа дөңгелекшелерін қуыруға, ал піскен
балық, ет орамасын дайындауға ысытып қақтыруға
пайдаланады.
11 слайд
Дөңгелекше Піскен немесе шикі картоптыайналдыра тегістеп, жонып,цилинд пішінін береді, кейін қалындығы 1,5–2 мм, жұқа дөңгелекшелерін қуыруға, ал піскен балық, ет орамасын дайындауға ысытып қақтыруға пайдаланады.
12 слайд
Сарымсақшалар. Шикі картопты алдымен жонып
бөшекшелер жасайды, кейін ұзына бойы турап бір
неше бөлікке бөледі, Әр бір бөліктің қырына кішігірім
ойыс жасайды. Сорпа дайындау үшін пайдаланады .
12 слайд
Сарымсақшалар. Шикі картопты алдымен жонып бөшекшелер жасайды, кейін ұзына бойы турап бір неше бөлікке бөледі, Әр бір бөліктің қырына кішігірім ойыс жасайды. Сорпа дайындау үшін пайдаланады .
13 слайд
Шар пішінділер. Шикі картоптан арнайы ойыс
жасайтын құралдар арқылы әр түрлі мөлшердегі шар
пішіндерін жасайды не жону әдісін қолданады. Ірі шар
пішінділерді майы көп пісіргіде қуыру және суда пісіріп,
салқын тағамдар гарнирі үшін пайдаланады.
13 слайд
Шар пішінділер. Шикі картоптан арнайы ойыс жасайтын құралдар арқылы әр түрлі мөлшердегі шар пішіндерін жасайды не жону әдісін қолданады. Ірі шар пішінділерді майы көп пісіргіде қуыру және суда пісіріп, салқын тағамдар гарнирі үшін пайдаланады.
14 слайд
Жаңқашалар. Шикі картопты қарама-қарсы екі жағынан тіліп ,
биіктігі 2–3 см болатын цилиндр алады, жанжағын тегістейді,
қалындығы 2–2,5 мм, ұзындығы 30 см болатын таспа қияды.
Содан соң бант пішінін беріп, жіппен байлайды. Майы көп пісіргіде
қуыру үшін пайдаланады
Ширатпа . Арнайы құралды пайдаланып, картопты ширатпа етіп
турайды да майы көп пісіргіде қуыру майы көп
14 слайд
Жаңқашалар. Шикі картопты қарама-қарсы екі жағынан тіліп , биіктігі 2–3 см болатын цилиндр алады, жанжағын тегістейді, қалындығы 2–2,5 мм, ұзындығы 30 см болатын таспа қияды. Содан соң бант пішінін беріп, жіппен байлайды. Майы көп пісіргіде қуыру үшін пайдаланады Ширатпа . Арнайы құралды пайдаланып, картопты ширатпа етіп турайды да майы көп пісіргіде қуыру майы көп
15 слайд
15 слайд