Материалдар / ашық сабаққа арналған презентация "Картоп турау түрлері"
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

ашық сабаққа арналған презентация "Картоп турау түрлері"

Материал туралы қысқаша түсінік
арнай пән оқытушыларына арналған
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады.
Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
21 Мамыр 2019
963
1 рет жүктелген
Бүгін алсаңыз 25% жеңілдік
беріледі
770 тг 578 тг
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Терект і колледж Картопты турау формалары

1 слайд
Терект і колледж Картопты турау формалары

Сабақ мақсаты – картопті түрлі формамен турау білім дағдыларын дамыту Мақсаттары – картопты турау түрлі форма туралы оқ

2 слайд
Сабақ мақсаты – картопті түрлі формамен турау білім дағдыларын дамыту Мақсаттары – картопты турау түрлі форма туралы оқушылардың білімдерін бекіту -азық-түлектерді алғашқы өңдеу кезінде воспитать бережное отношение к продуктам -жұмыс кезінде пышақты дұрыс істау, мұқият пайдалану дамыту развивать сноровку, умение правильно держать нож при работе

сабанша бөлекшелеп тілімшілеп текшеше томарша дөнгелекшелеп

3 слайд
сабанша бөлекшелеп тілімшілеп текшеше томарша дөнгелекшелеп

кеспектер шар пішінді ширатпа жанқашалар алмұрт

4 слайд
кеспектер шар пішінді ширатпа жанқашалар алмұрт

Көкөністерді турау үшін пайдаланатын асханалық аспатар

5 слайд
Көкөністерді турау үшін пайдаланатын асханалық аспатар

Сабанша. Шик і ірі картопты жұқалап, жалпақтап кесіп, бірінің үстіне бірін қойып, ұзындығы 4–5 см қиындысы 0,2x0,2 см. еті

6 слайд
Сабанша. Шик і ірі картопты жұқалап, жалпақтап кесіп, бірінің үстіне бірін қойып, ұзындығы 4–5 см қиындысы 0,2x0,2 см. етіп, көлденен ұсақтап турайды. Оларды майы көп ыдыста (фритюр) қуырады. Қуырылған тауыққа гарнир ретінде пайдаланады

Томарша. Шикі картопты қалындығы 0,7- 1 см жалпақтап кеседі де ұзындығы 4–5 см. томаршаларға турайды. Оларды қуыруға, борщ

7 слайд
Томарша. Шикі картопты қалындығы 0,7- 1 см жалпақтап кеседі де ұзындығы 4–5 см. томаршаларға турайды. Оларды қуыруға, борщ (флоттық және сібірліктен басқа) дайындауға және басқа тағамдар дайындауға пайдаланады.

Текшешелер – картопты алдымен жалпақтап кеседі, содаң соң томаршға турап, текшешелерге бөлшектейді. Неге арналуына қарай текше

8 слайд
Текшешелер – картопты алдымен жалпақтап кеседі, содаң соң томаршға турап, текшешелерге бөлшектейді. Неге арналуына қарай текшешешерді: ірі- 2–2,5 см, орташа – 1–1,5 ұсақ – 0,3–0,5 см. қиындысы бар текшешелерге бөліп турайды. Ірі текшеше – бұқтыруға және сорпа дайындауға орташа – сүттегі картоп тағамын дайындауға және бұқтыруға ұсақ- салқын тағам гарнирін және салат дайындауға пайдаланады

Бөлекше лер. Картопты екіге боліп, радиусы бойынша бөлікшелерге кеседі. Қышқыл сорпа, турам ет (рагу) Пештің қақпақты ыстық

9 слайд
Бөлекше лер. Картопты екіге боліп, радиусы бойынша бөлікшелерге кеседі. Қышқыл сорпа, турам ет (рагу) Пештің қақпақты ыстық қуысында (духовка) пісірілген сиыр етін дайындауға

Тілімшелер. Пісірілген картопты ұзына бойына екіге бөледі, кейін тағы да екіге бөліп, қалындығы 1–2 мм тілімшілерге көлд

10 слайд
Тілімшелер. Пісірілген картопты ұзына бойына екіге бөледі, кейін тағы да екіге бөліп, қалындығы 1–2 мм тілімшілерге көлденең ұсақтап турайды. Салат және винегреттер дайындауға пайдаланады

Дөңгелекше Піскен немесе шикі картоптыайналдыра тегістеп, жонып,цилинд пішінін береді, кейін қалындығы 1,5–2 мм, жұқа дөңгел

11 слайд
Дөңгелекше Піскен немесе шикі картоптыайналдыра тегістеп, жонып,цилинд пішінін береді, кейін қалындығы 1,5–2 мм, жұқа дөңгелекшелерін қуыруға, ал піскен балық, ет орамасын дайындауға ысытып қақтыруға пайдаланады.

Сарымсақшалар. Шикі картопты алдымен жонып бөшекшелер жасайды, кейін ұзына бойы турап бір неше бөлікке бөледі, Әр бір бөлі

12 слайд
Сарымсақшалар. Шикі картопты алдымен жонып бөшекшелер жасайды, кейін ұзына бойы турап бір неше бөлікке бөледі, Әр бір бөліктің қырына кішігірім ойыс жасайды. Сорпа дайындау үшін пайдаланады .

Шар пішінділер. Шикі картоптан арнайы ойыс жасайтын құралдар арқылы әр түрлі мөлшердегі шар пішіндерін жасайды не жону әд

13 слайд
Шар пішінділер. Шикі картоптан арнайы ойыс жасайтын құралдар арқылы әр түрлі мөлшердегі шар пішіндерін жасайды не жону әдісін қолданады. Ірі шар пішінділерді майы көп пісіргіде қуыру және суда пісіріп, салқын тағамдар гарнирі үшін пайдаланады.

Жаңқашалар. Шикі картопты қарама-қарсы екі жағынан тіліп , биіктігі 2–3 см болатын цилиндр алады, жанжағын тегістейді, қалы

14 слайд
Жаңқашалар. Шикі картопты қарама-қарсы екі жағынан тіліп , биіктігі 2–3 см болатын цилиндр алады, жанжағын тегістейді, қалындығы 2–2,5 мм, ұзындығы 30 см болатын таспа қияды. Содан соң бант пішінін беріп, жіппен байлайды. Майы көп пісіргіде қуыру үшін пайдаланады Ширатпа . Арнайы құралды пайдаланып, картопты ширатпа етіп турайды да майы көп пісіргіде қуыру майы көп

15 слайд