Материалдар / Ботқалар мен гарнирлер. Тағам дайындау.
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

Ботқалар мен гарнирлер. Тағам дайындау.

Материал туралы қысқаша түсінік
Материал студенттер үшін өте қолайлы. Аспаздық бойынша ыңғайлы деректер.
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады.
Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
30 Сәуір 2020
623
0 рет жүктелген
Бүгін алсаңыз 25% жеңілдік
беріледі
770 тг 578 тг
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Ботқадан тағамдар мен гарнирлер

1 слайд
Ботқадан тағамдар мен гарнирлер

Ботқалар O Ботқа — дәнді дақылдарды суда қайнатып жасалатын тағам. Ботқа жасалатын дәнді дақылдарға: күріш, бидай, жүгері, қ

2 слайд
Ботқалар O Ботқа — дәнді дақылдарды суда қайнатып жасалатын тағам. Ботқа жасалатын дәнді дақылдарға: күріш, бидай, жүгері, қарақұмық, лобия, ноқат, т.б. жатады. Ботқаның басқа тағамдардан ерекшелігі — оның бір немесе бірнеше дән түрлерінің қою қайнатындысынан дайындалатындығында.

Ботқа түрлері Сұйық Жабысқақ Сусымалы

3 слайд
Ботқа түрлері Сұйық Жабысқақ Сусымалы

O Сұйық және жабысқақ ботқаларды:  Тары  Өңделген қарақұмық  Күріш  Сұлы жармасы  Ұнтақ манный  Геркулес

4 слайд
O Сұйық және жабысқақ ботқаларды:  Тары  Өңделген қарақұмық  Күріш  Сұлы жармасы  Ұнтақ манный  Геркулес

O Гарнир— француз және халықаралық мейрамхана асханасында тамақты әшекейлеу дегенді немесе асқатықты білдіреді және негізгі

5 слайд
O Гарнир— француз және халықаралық мейрамхана асханасында тамақты әшекейлеу дегенді немесе асқатықты білдіреді және негізгі тағам сыртындағы көкөністерді айтады. Гарнир екінші тағамның, салқын басытқының құрама бөлігі, кейбір елдерде гарнир деп тағамның құрамындағы аз мөлшерлі қоспаларын айтады.

O Көкөністерден әртүрлі екінші тағамдар мен ет, балық тағамдарына қосылып берілетін гарнирлер дайындалады. Жылумен өңдеу түрі

6 слайд
O Көкөністерден әртүрлі екінші тағамдар мен ет, балық тағамдарына қосылып берілетін гарнирлер дайындалады. Жылумен өңдеу түріне қарай көкөніс тағамдары: пісірілген (отварное), бөктірілген (припущенное), қуырылған (жаренное), бұқтырылған (тушенное), ыстықта қақтырылған (запеченное) деп бөлінеді. Ыстық тағамдар мен гарнирлерді дайындау үшін көкөністерді суда не буда пісіреді. Картоп пен сәбізді қабығынан аршып, қызылшаны қабығымен, жүгеріні собығымен жапырағын түсірмей, үрме бұршақ қынабы туралған, бұршақ күрекшесін тұтас, құрғақ көкөністерді сулап пісіреді.

Картоп тілімдері O Картопты жақсылап жуамыз. Егер картопты қабығымен бірге пайдаланатын болсақ, онда оны шөткемен ысып жіберу

7 слайд
Картоп тілімдері O Картопты жақсылап жуамыз. Егер картопты қабығымен бірге пайдаланатын болсақ, онда оны шөткемен ысып жіберу қажет. O Картопты ұзын бойына 8 ұзын тілімге кесеміз. O Тегеште немесе қазанда майды, дәмқоспаларды, тұз бен бұрышты араластырамыз. Алынған қоспаға туралған картопты қосамыз және май мен дәмқоспалар оны толық жабуы үшін, араластырамыз. O Картопты жайпақ табаға саламыз, жайпақ табаны майлау міндетті емес.

8 слайд

Назарларыңызға рахмет!!!

9 слайд
Назарларыңызға рахмет!!!