Материалдар / Ботқалар мен гарнирлер. Тағам дайындау.

Ботқалар мен гарнирлер. Тағам дайындау.

Материал туралы қысқаша түсінік
Материал студенттер үшін өте қолайлы. Аспаздық бойынша ыңғайлы деректер.
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
30 Сәуір 2020
724
0 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Материалдың қысқаша түсінігі
Ботқадан тағамдар мен гарнирлер

1 слайд
Ботқадан тағамдар мен гарнирлер

1 слайд

Ботқадан тағамдар мен гарнирлер

Ботқалар O Ботқа — дәнді дақылдарды суда қайнатып жасалатын тағам. Ботқа жасалатын дәнді дақылдарға: күріш, бидай, жүгері, қ

2 слайд
Ботқалар O Ботқа — дәнді дақылдарды суда қайнатып жасалатын тағам. Ботқа жасалатын дәнді дақылдарға: күріш, бидай, жүгері, қарақұмық, лобия, ноқат, т.б. жатады. Ботқаның басқа тағамдардан ерекшелігі — оның бір немесе бірнеше дән түрлерінің қою қайнатындысынан дайындалатындығында.

2 слайд

Ботқалар O Ботқа — дәнді дақылдарды суда қайнатып жасалатын тағам. Ботқа жасалатын дәнді дақылдарға: күріш, бидай, жүгері, қарақұмық, лобия, ноқат, т.б. жатады. Ботқаның басқа тағамдардан ерекшелігі — оның бір немесе бірнеше дән түрлерінің қою қайнатындысынан дайындалатындығында.

Ботқа түрлері Сұйық Жабысқақ Сусымалы

3 слайд
Ботқа түрлері Сұйық Жабысқақ Сусымалы

3 слайд

Ботқа түрлері Сұйық Жабысқақ Сусымалы

O Сұйық және жабысқақ ботқаларды:  Тары  Өңделген қарақұмық  Күріш  Сұлы жармасы  Ұнтақ манный  Геркулес

4 слайд
O Сұйық және жабысқақ ботқаларды:  Тары  Өңделген қарақұмық  Күріш  Сұлы жармасы  Ұнтақ манный  Геркулес

4 слайд

O Сұйық және жабысқақ ботқаларды:  Тары  Өңделген қарақұмық  Күріш  Сұлы жармасы  Ұнтақ манный  Геркулес

O Гарнир— француз және халықаралық мейрамхана асханасында тамақты әшекейлеу дегенді немесе асқатықты білдіреді және негізгі

5 слайд
O Гарнир— француз және халықаралық мейрамхана асханасында тамақты әшекейлеу дегенді немесе асқатықты білдіреді және негізгі тағам сыртындағы көкөністерді айтады. Гарнир екінші тағамның, салқын басытқының құрама бөлігі, кейбір елдерде гарнир деп тағамның құрамындағы аз мөлшерлі қоспаларын айтады.

5 слайд

O Гарнир— француз және халықаралық мейрамхана асханасында тамақты әшекейлеу дегенді немесе асқатықты білдіреді және негізгі тағам сыртындағы көкөністерді айтады. Гарнир екінші тағамның, салқын басытқының құрама бөлігі, кейбір елдерде гарнир деп тағамның құрамындағы аз мөлшерлі қоспаларын айтады.

O Көкөністерден әртүрлі екінші тағамдар мен ет, балық тағамдарына қосылып берілетін гарнирлер дайындалады. Жылумен өңдеу түрі

6 слайд
O Көкөністерден әртүрлі екінші тағамдар мен ет, балық тағамдарына қосылып берілетін гарнирлер дайындалады. Жылумен өңдеу түріне қарай көкөніс тағамдары: пісірілген (отварное), бөктірілген (припущенное), қуырылған (жаренное), бұқтырылған (тушенное), ыстықта қақтырылған (запеченное) деп бөлінеді. Ыстық тағамдар мен гарнирлерді дайындау үшін көкөністерді суда не буда пісіреді. Картоп пен сәбізді қабығынан аршып, қызылшаны қабығымен, жүгеріні собығымен жапырағын түсірмей, үрме бұршақ қынабы туралған, бұршақ күрекшесін тұтас, құрғақ көкөністерді сулап пісіреді.

6 слайд

O Көкөністерден әртүрлі екінші тағамдар мен ет, балық тағамдарына қосылып берілетін гарнирлер дайындалады. Жылумен өңдеу түріне қарай көкөніс тағамдары: пісірілген (отварное), бөктірілген (припущенное), қуырылған (жаренное), бұқтырылған (тушенное), ыстықта қақтырылған (запеченное) деп бөлінеді. Ыстық тағамдар мен гарнирлерді дайындау үшін көкөністерді суда не буда пісіреді. Картоп пен сәбізді қабығынан аршып, қызылшаны қабығымен, жүгеріні собығымен жапырағын түсірмей, үрме бұршақ қынабы туралған, бұршақ күрекшесін тұтас, құрғақ көкөністерді сулап пісіреді.

Картоп тілімдері O Картопты жақсылап жуамыз. Егер картопты қабығымен бірге пайдаланатын болсақ, онда оны шөткемен ысып жіберу

7 слайд
Картоп тілімдері O Картопты жақсылап жуамыз. Егер картопты қабығымен бірге пайдаланатын болсақ, онда оны шөткемен ысып жіберу қажет. O Картопты ұзын бойына 8 ұзын тілімге кесеміз. O Тегеште немесе қазанда майды, дәмқоспаларды, тұз бен бұрышты араластырамыз. Алынған қоспаға туралған картопты қосамыз және май мен дәмқоспалар оны толық жабуы үшін, араластырамыз. O Картопты жайпақ табаға саламыз, жайпақ табаны майлау міндетті емес.

7 слайд

Картоп тілімдері O Картопты жақсылап жуамыз. Егер картопты қабығымен бірге пайдаланатын болсақ, онда оны шөткемен ысып жіберу қажет. O Картопты ұзын бойына 8 ұзын тілімге кесеміз. O Тегеште немесе қазанда майды, дәмқоспаларды, тұз бен бұрышты араластырамыз. Алынған қоспаға туралған картопты қосамыз және май мен дәмқоспалар оны толық жабуы үшін, араластырамыз. O Картопты жайпақ табаға саламыз, жайпақ табаны майлау міндетті емес.

8 слайд

8 слайд

Назарларыңызға рахмет!!!

9 слайд
Назарларыңызға рахмет!!!

9 слайд

Назарларыңызға рахмет!!!

Осы аптаның ең үздік материалдары
Педагогтардың біліктілігін арттыру курстары
Аттестацияда (ПББ) 100% келетін
тақырыптармен дайындаймыз
Аттестацияда (ПББ) келетін тақырыптар бойынша жасалған тесттермен дайындалып, бізбен бірге тестілеуден оңай өтесіз
Өткен жылы бізбен дайындалған ұстаздар 50/50 жинап рекорд жасады
Толығырақ