Ботқалар мен гарнирлер. Тағам дайындау.
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
Ботқадан
тағамдар мен
гарнирлер
1 слайд
Ботқадан тағамдар мен гарнирлер
2 слайд
Ботқалар
O
Ботқа — дәнді дақылдарды суда
қайнатып жасалатын тағам. Ботқа
жасалатын дәнді дақылдарға:
күріш, бидай, жүгері, қарақұмық,
лобия, ноқат, т.б. жатады.
Ботқаның басқа тағамдардан
ерекшелігі — оның бір немесе
бірнеше дән түрлерінің қою
қайнатындысынан
дайындалатындығында.
2 слайд
Ботқалар O Ботқа — дәнді дақылдарды суда қайнатып жасалатын тағам. Ботқа жасалатын дәнді дақылдарға: күріш, бидай, жүгері, қарақұмық, лобия, ноқат, т.б. жатады. Ботқаның басқа тағамдардан ерекшелігі — оның бір немесе бірнеше дән түрлерінің қою қайнатындысынан дайындалатындығында.
3 слайд
Ботқа түрлері
Сұйық Жабысқақ
Сусымалы
3 слайд
Ботқа түрлері Сұйық Жабысқақ Сусымалы
4 слайд
O
Сұйық және жабысқақ ботқаларды:
Тары
Өңделген қарақұмық
Күріш
Сұлы жармасы
Ұнтақ манный
Геркулес
4 слайд
O Сұйық және жабысқақ ботқаларды: Тары Өңделген қарақұмық Күріш Сұлы жармасы Ұнтақ манный Геркулес
5 слайд
O
Гарнир— француз және халықаралық
мейрамхана асханасында тамақты
әшекейлеу дегенді немесе асқатықты
білдіреді және негізгі тағам
сыртындағы көкөністерді айтады.
Гарнир екінші тағамның, салқын
басытқының құрама бөлігі, кейбір
елдерде гарнир деп тағамның
құрамындағы аз мөлшерлі қоспаларын
айтады.
5 слайд
O Гарнир— француз және халықаралық мейрамхана асханасында тамақты әшекейлеу дегенді немесе асқатықты білдіреді және негізгі тағам сыртындағы көкөністерді айтады. Гарнир екінші тағамның, салқын басытқының құрама бөлігі, кейбір елдерде гарнир деп тағамның құрамындағы аз мөлшерлі қоспаларын айтады.
6 слайд
O
Көкөністерден әртүрлі екінші тағамдар
мен ет, балық тағамдарына қосылып
берілетін гарнирлер дайындалады.
Жылумен өңдеу түріне қарай көкөніс
тағамдары: пісірілген (отварное),
бөктірілген (припущенное), қуырылған
(жаренное), бұқтырылған (тушенное),
ыстықта қақтырылған (запеченное) деп
бөлінеді. Ыстық тағамдар мен
гарнирлерді дайындау үшін көкөністерді
суда не буда пісіреді. Картоп пен сәбізді
қабығынан аршып, қызылшаны
қабығымен, жүгеріні собығымен
жапырағын түсірмей, үрме бұршақ
қынабы туралған, бұршақ күрекшесін
тұтас, құрғақ көкөністерді сулап пісіреді.
6 слайд
O Көкөністерден әртүрлі екінші тағамдар мен ет, балық тағамдарына қосылып берілетін гарнирлер дайындалады. Жылумен өңдеу түріне қарай көкөніс тағамдары: пісірілген (отварное), бөктірілген (припущенное), қуырылған (жаренное), бұқтырылған (тушенное), ыстықта қақтырылған (запеченное) деп бөлінеді. Ыстық тағамдар мен гарнирлерді дайындау үшін көкөністерді суда не буда пісіреді. Картоп пен сәбізді қабығынан аршып, қызылшаны қабығымен, жүгеріні собығымен жапырағын түсірмей, үрме бұршақ қынабы туралған, бұршақ күрекшесін тұтас, құрғақ көкөністерді сулап пісіреді.
7 слайд
Картоп тілімдері
O
Картопты жақсылап жуамыз. Егер картопты
қабығымен бірге пайдаланатын болсақ,
онда оны шөткемен ысып жіберу қажет.
O
Картопты ұзын бойына 8 ұзын тілімге
кесеміз.
O
Тегеште немесе қазанда майды,
дәмқоспаларды, тұз бен бұрышты
араластырамыз. Алынған қоспаға туралған
картопты қосамыз және май мен
дәмқоспалар оны толық жабуы үшін,
араластырамыз.
O
Картопты жайпақ табаға саламыз, жайпақ
табаны майлау міндетті емес.
7 слайд
Картоп тілімдері O Картопты жақсылап жуамыз. Егер картопты қабығымен бірге пайдаланатын болсақ, онда оны шөткемен ысып жіберу қажет. O Картопты ұзын бойына 8 ұзын тілімге кесеміз. O Тегеште немесе қазанда майды, дәмқоспаларды, тұз бен бұрышты араластырамыз. Алынған қоспаға туралған картопты қосамыз және май мен дәмқоспалар оны толық жабуы үшін, араластырамыз. O Картопты жайпақ табаға саламыз, жайпақ табаны майлау міндетті емес.
8 слайд
8 слайд
9 слайд
Назарларыңызға
рахмет!!!
9 слайд
Назарларыңызға рахмет!!!