Дәстүрлі емес тыңайтқыштардың қызанақтың өсуіне әсер етуін зерттеу

Тақырып бойынша 11 материал табылды

Дәстүрлі емес тыңайтқыштардың қызанақтың өсуіне әсер етуін зерттеу

Материал туралы қысқаша түсінік
Жұмыстың мақсаты: тұрмыстық қалдықтарынан биокомпост жасап, қызанақтың өсуіне әсер етуін зерттеу.
Материалдың қысқаша нұсқасы
img_page_1
Жүктеу
bolisu
Бөлісу
ЖИ арқылы жасау
Слайдтың жеке беттері
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ С.Мұқанов атындағы жалпы білім беретін мектеп Ғылыми жұмыстың тақырыбы: «

#1 слайд
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ С.Мұқанов атындағы жалпы білім беретін мектеп Ғылыми жұмыстың тақырыбы: «Дәстүрлі емес тыңайтқыштардың қызанақтың өсуіне әсер етуін зерттеу». Орындаған: Бектұрғанова Мөлдір Ғылыми жетекшісі:Омар Айжамал

1 слайд

ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ С.Мұқанов атындағы жалпы білім беретін мектеп Ғылыми жұмыстың тақырыбы: «Дәстүрлі емес тыңайтқыштардың қызанақтың өсуіне әсер етуін зерттеу». Орындаған: Бектұрғанова Мөлдір Ғылыми жетекшісі:Омар Айжамал

Жұмыстың мақсаты: тұрмыстық қалдықтарынан биокомпост жасап, қызанақтың өсуіне әсер етуін зерттеу. Қазіргі таңда биотехнология ғ

#2 слайд
Жұмыстың мақсаты: тұрмыстық қалдықтарынан биокомпост жасап, қызанақтың өсуіне әсер етуін зерттеу. Қазіргі таңда биотехнология ғылымының әдістерін қолдана отырып, өсімдік шаруашылығының дамуына әсер етуі орасан зор. Сондай-ақ қалдықсыз технология бағытын ұстана отырып, тұрмыстық органикалық қалдықтарды (олар, көкөніс, жеміс қабықтары, шай қалдықтары) және ірімшік сарысуын қолдана отырып биокомпост жасау. Компостау – биологиялық тотығудың экзотермиялық процесі, мұнда органикалық субстрат аралас микроорганизмдердің популяциясымен биодеградацияға ұшырайды. Мұнда компосталып жатқан материалдың температурасы, салыстырмалы төмен ылғалдылықта 50-60 0 С –ге және одан жоғары болады. Процесс басында ылғалдылық шамамен 60% және компост дайын болған кезде 40-50% болады. Қазіргі уақытта компостау органикалық қалдықтарды, әсіресе ауылшаруашылық қалдықтарын қайта өңдеу экологиялық және экономикалық тиімді. Компостау адам денсаулығына және қоршаған ортаға кері әсері жоқ.

2 слайд

Жұмыстың мақсаты: тұрмыстық қалдықтарынан биокомпост жасап, қызанақтың өсуіне әсер етуін зерттеу. Қазіргі таңда биотехнология ғылымының әдістерін қолдана отырып, өсімдік шаруашылығының дамуына әсер етуі орасан зор. Сондай-ақ қалдықсыз технология бағытын ұстана отырып, тұрмыстық органикалық қалдықтарды (олар, көкөніс, жеміс қабықтары, шай қалдықтары) және ірімшік сарысуын қолдана отырып биокомпост жасау. Компостау – биологиялық тотығудың экзотермиялық процесі, мұнда органикалық субстрат аралас микроорганизмдердің популяциясымен биодеградацияға ұшырайды. Мұнда компосталып жатқан материалдың температурасы, салыстырмалы төмен ылғалдылықта 50-60 0 С –ге және одан жоғары болады. Процесс басында ылғалдылық шамамен 60% және компост дайын болған кезде 40-50% болады. Қазіргі уақытта компостау органикалық қалдықтарды, әсіресе ауылшаруашылық қалдықтарын қайта өңдеу экологиялық және экономикалық тиімді. Компостау адам денсаулығына және қоршаған ортаға кері әсері жоқ.

Мұндағы жеміс және көкөніс қалдықтары, шай қалдықтары макро-, микроэлементтерге өте бай. Сонымен қатар шай қалдықтарының құра

#3 слайд
Мұндағы жеміс және көкөніс қалдықтары, шай қалдықтары макро-, микроэлементтерге өте бай. Сонымен қатар шай қалдықтарының құрамындағы иілгіш заттар шіру процесін жылдаматады. Сондай-ақ сарысу құрамындағы сүтқышқылды бактериялар органикалық қалдықтарды ыдыратуға үлкен әсер етеді. Жұмыстың міндеті: •Тұрмыстық және ірімшік сарысуынан биокомпост алу; •Қызанақ дәндерін бөліп алу; •Қызанақ дәндерін зарарсыздандыру; •Биокомпост қолдана отырып қызанақ дәндерінің өсіп дамуын зерттеу.

3 слайд

Мұндағы жеміс және көкөніс қалдықтары, шай қалдықтары макро-, микроэлементтерге өте бай. Сонымен қатар шай қалдықтарының құрамындағы иілгіш заттар шіру процесін жылдаматады. Сондай-ақ сарысу құрамындағы сүтқышқылды бактериялар органикалық қалдықтарды ыдыратуға үлкен әсер етеді. Жұмыстың міндеті: •Тұрмыстық және ірімшік сарысуынан биокомпост алу; •Қызанақ дәндерін бөліп алу; •Қызанақ дәндерін зарарсыздандыру; •Биокомпост қолдана отырып қызанақ дәндерінің өсіп дамуын зерттеу.

Тұрмыстық қалдықтардан биокомпост алу технологиясы

#4 слайд
Тұрмыстық қалдықтардан биокомпост алу технологиясы

4 слайд

Тұрмыстық қалдықтардан биокомпост алу технологиясы

Қызанақ дәндерін бөліп алу және зарарсыздандыру

#5 слайд
Қызанақ дәндерін бөліп алу және зарарсыздандыру

5 слайд

Қызанақ дәндерін бөліп алу және зарарсыздандыру

Қызанақ дәндерін кептіру және жарамдысын бөліп алу •Бөлініп алынған дәндерді кептіреміз Енді кептірілген дәндердің қайсысы бос

#6 слайд
Қызанақ дәндерін кептіру және жарамдысын бөліп алу •Бөлініп алынған дәндерді кептіреміз Енді кептірілген дәндердің қайсысы бос емес екенін, ары қарай олардың өндіруге қайсысы жарамды екенін анықтау үшін тұзды су ерітіндісін қолдандық. Бөлініп алынған 30 дәнді салдық, сонын 10 тұзды су ерітіндісінің бетіне қалқып шықты. Яғни, бұлар жарамсыз болып табылады. Демек тұз ерітіндісімен біз жарамды дәндерді сұрыптап аламыз.

6 слайд

Қызанақ дәндерін кептіру және жарамдысын бөліп алу •Бөлініп алынған дәндерді кептіреміз Енді кептірілген дәндердің қайсысы бос емес екенін, ары қарай олардың өндіруге қайсысы жарамды екенін анықтау үшін тұзды су ерітіндісін қолдандық. Бөлініп алынған 30 дәнді салдық, сонын 10 тұзды су ерітіндісінің бетіне қалқып шықты. Яғни, бұлар жарамсыз болып табылады. Демек тұз ерітіндісімен біз жарамды дәндерді сұрыптап аламыз.

Қызанақ дәндерін заласыздандыру Марганцовка ерітіндісін қолдана отырып, қызанақ дәндерін ерітіндіге 20 минутқа салып қою а

#7 слайд
Қызанақ дәндерін заласыздандыру Марганцовка ерітіндісін қолдана отырып, қызанақ дәндерін ерітіндіге 20 минутқа салып қою арқылы залалсыздандырдық.

7 слайд

Қызанақ дәндерін заласыздандыру Марганцовка ерітіндісін қолдана отырып, қызанақ дәндерін ерітіндіге 20 минутқа салып қою арқылы залалсыздандырдық.

Дәндердің өніп шығуы №1 зерттеліп жатқан үлгі тұзды су ерітіндісімен және марганцовка ерітіндісіне салынған үлгідегі 30 дәннің

#8 слайд
Дәндердің өніп шығуы №1 зерттеліп жатқан үлгі тұзды су ерітіндісімен және марганцовка ерітіндісіне салынған үлгідегі 30 дәннің 29 өніп шықты. №2 бақылау үлгісі тек зарарсыздандырылмай тек сулы ортада өнген дәндер. 30 дәннен 15 ғана өніп шықты

8 слайд

Дәндердің өніп шығуы №1 зерттеліп жатқан үлгі тұзды су ерітіндісімен және марганцовка ерітіндісіне салынған үлгідегі 30 дәннің 29 өніп шықты. №2 бақылау үлгісі тек зарарсыздандырылмай тек сулы ортада өнген дәндер. 30 дәннен 15 ғана өніп шықты

Өніп шыққан дәндерді топыраққа отырғызу Келесі зерттеу бөлімде зерттеу үлігісін №1 тұрмыстық қалдықтардан жасалған биокомпосты қ

#9 слайд
Өніп шыққан дәндерді топыраққа отырғызу Келесі зерттеу бөлімде зерттеу үлігісін №1 тұрмыстық қалдықтардан жасалған биокомпосты қолдана отырып өнген дәндерді топыраққа отырғыздық. Мұнда өнген 10 дәннің 9 бой көтеріп жапырақтары байқалды. Сонымен бірге бақылау үлгісін №2 жай топыраққа отырғыздық. Мұнда өнген 10 дәннің 7 өсіп шықты. Бұл бөлімдегі мақсатымыз қай дәндердің бірінші бой көтеріп жапырақтарының байқалуын қадағалау болды.

9 слайд

Өніп шыққан дәндерді топыраққа отырғызу Келесі зерттеу бөлімде зерттеу үлігісін №1 тұрмыстық қалдықтардан жасалған биокомпосты қолдана отырып өнген дәндерді топыраққа отырғыздық. Мұнда өнген 10 дәннің 9 бой көтеріп жапырақтары байқалды. Сонымен бірге бақылау үлгісін №2 жай топыраққа отырғыздық. Мұнда өнген 10 дәннің 7 өсіп шықты. Бұл бөлімдегі мақсатымыз қай дәндердің бірінші бой көтеріп жапырақтарының байқалуын қадағалау болды.

Нәтижелерді қорытындылау №1 зертттеу үлгісі; Series1; 29 №2 бақылау үлгісі; Series1; 15 Ө н і п ш ы қ қ а н д ә н д

#10 слайд
Нәтижелерді қорытындылау №1 зертттеу үлгісі; Series1; 29 №2 бақылау үлгісі; Series1; 15 Ө н і п ш ы қ қ а н д ә н д е р д і ң с а н ы №1 зерттеу үлгісі; Se- ries1; 9 № 2 бақылау үлгісі; Se- ries1; 7 Т о п ы р а қ т а ө н і п ө с і п ш ы қ қ а н д ә н с а н ы

10 слайд

Нәтижелерді қорытындылау №1 зертттеу үлгісі; Series1; 29 №2 бақылау үлгісі; Series1; 15 Ө н і п ш ы қ қ а н д ә н д е р д і ң с а н ы №1 зерттеу үлгісі; Se- ries1; 9 № 2 бақылау үлгісі; Se- ries1; 7 Т о п ы р а қ т а ө н і п ө с і п ш ы қ қ а н д ә н с а н ы

Жоғарыда көрсетілген зерттеу нәтижелерін қорытындылай келе, биотехнология ғылымының әдістерін күнделікті өмірде қолдануға болад

#11 слайд
Жоғарыда көрсетілген зерттеу нәтижелерін қорытындылай келе, биотехнология ғылымының әдістерін күнделікті өмірде қолдануға болады. Үйдің маңынан жылыжай жасайтын болсақ, қымбат тұратын тыңайтқыштарды сатып алмай –ақ, жаз бойы тұрмыстық қалдықтардан дайындалған биокомпостты тыңайтқыш ретінде қолдануымызға болады. Ал ірімшік сарысу құрамында сүтқышқылды бактериялар мен шай қалдықтарының құрамындағы иілгіш заттардың ыдыратушы қасиеттері бұл процесті жылдамдатады. Бұл тыңайтқыш көзі экологиялық таза және экономика жағынан тиімді болып келеді. Сондай-ақ қызанақ дәндерінен көшет алу алдын оларды тұз ерітіндісін қолдана отырып жарамдысын сұраптап алуға мүмкіндік береді. Ал марганцовка ерітіндісін қолдана отырып қызанақ дәндерін сауықтыруға мүмкіндік береді. Қорыта келген биотехнология әдістері біздің күнделікті тіршілігімзде болып жатқан барлық құбылыстардан байқауға болады.

11 слайд

Жоғарыда көрсетілген зерттеу нәтижелерін қорытындылай келе, биотехнология ғылымының әдістерін күнделікті өмірде қолдануға болады. Үйдің маңынан жылыжай жасайтын болсақ, қымбат тұратын тыңайтқыштарды сатып алмай –ақ, жаз бойы тұрмыстық қалдықтардан дайындалған биокомпостты тыңайтқыш ретінде қолдануымызға болады. Ал ірімшік сарысу құрамында сүтқышқылды бактериялар мен шай қалдықтарының құрамындағы иілгіш заттардың ыдыратушы қасиеттері бұл процесті жылдамдатады. Бұл тыңайтқыш көзі экологиялық таза және экономика жағынан тиімді болып келеді. Сондай-ақ қызанақ дәндерінен көшет алу алдын оларды тұз ерітіндісін қолдана отырып жарамдысын сұраптап алуға мүмкіндік береді. Ал марганцовка ерітіндісін қолдана отырып қызанақ дәндерін сауықтыруға мүмкіндік береді. Қорыта келген биотехнология әдістері біздің күнделікті тіршілігімзде болып жатқан барлық құбылыстардан байқауға болады.

Н А З А Р Л А Р Ы Ң Ы З Ғ А Р А Х М Е Т

#12 слайд
Н А З А Р Л А Р Ы Ң Ы З Ғ А Р А Х М Е Т

12 слайд

Н А З А Р Л А Р Ы Ң Ы З Ғ А Р А Х М Е Т

Файл форматы:
pptx
18.00.2025
86
Жүктеу
ЖИ арқылы жасау
Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
шағым қалдыра аласыз
Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі