Фаст-фуд өнімдерінің зияны
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
« Фаст-фуд өнімдерінің пайдасы мен зияны»
Орындаған: Еркабаева Мадина
10 “А”сынып оқушысы
Жетекшісі: Хопаш Ж
2016-2017 оқу жылы
1 слайд
« Фаст-фуд өнімдерінің пайдасы мен зияны» Орындаған: Еркабаева Мадина 10 “А”сынып оқушысы Жетекшісі: Хопаш Ж 2016-2017 оқу жылы
2 слайд
Жұмыстың мақсаты:Жұмыстың мақсаты:
Оқушыларды дұрыс тамақтану мәдениеті мен Оқушыларды дұрыс тамақтану мәдениеті мен
ережелерімен таныстыра отырып, пайдалы және ережелерімен таныстыра отырып, пайдалы және
пайдасыз тамақтар туралы түсінік беру.пайдасыз тамақтар туралы түсінік беру.
Жұмыстың міндеті: Жұмыстың міндеті:
– – Күнделікті өмірде оқушылардың тұтынып жүрген Күнделікті өмірде оқушылардың тұтынып жүрген
тағамдары туралы мәліметтер жинау,тағамдары туралы мәліметтер жинау,
- Адам организіміне зияндылығын анықтау- Адам организіміне зияндылығын анықтау
2 слайд
Жұмыстың мақсаты:Жұмыстың мақсаты: Оқушыларды дұрыс тамақтану мәдениеті мен Оқушыларды дұрыс тамақтану мәдениеті мен ережелерімен таныстыра отырып, пайдалы және ережелерімен таныстыра отырып, пайдалы және пайдасыз тамақтар туралы түсінік беру.пайдасыз тамақтар туралы түсінік беру. Жұмыстың міндеті: Жұмыстың міндеті: – – Күнделікті өмірде оқушылардың тұтынып жүрген Күнделікті өмірде оқушылардың тұтынып жүрген тағамдары туралы мәліметтер жинау,тағамдары туралы мәліметтер жинау, - Адам организіміне зияндылығын анықтау- Адам организіміне зияндылығын анықтау
3 слайд
• Фастфуд (англ fast food –тез тамақтану)
тез әзірленетін тамақтар.
•«Фастфуд» термині ең алғаш рет 1951 ж
Merriam-Webster сөздігіне енгізілген
3 слайд
• Фастфуд (англ fast food –тез тамақтану) тез әзірленетін тамақтар. •«Фастфуд» термині ең алғаш рет 1951 ж Merriam-Webster сөздігіне енгізілген
4 слайд
Ежелгі Рим
Тез тамақтану Ежелгі Римнан белгілі.Әрбір
Римдық базарларда тәтті және тез
пісірілетін тамақтар қарапайым халыққа
көптеп ұсынылатын болған. Ол кездегі
бірден-бір тамақтың түрі ашытылған
қамырдан жасалған және зәйтүн майы
жағылған тандырлар болған. Ол қазіргі
италиан пиццасына ұқсайды.
4 слайд
Ежелгі Рим Тез тамақтану Ежелгі Римнан белгілі.Әрбір Римдық базарларда тәтті және тез пісірілетін тамақтар қарапайым халыққа көптеп ұсынылатын болған. Ол кездегі бірден-бір тамақтың түрі ашытылған қамырдан жасалған және зәйтүн майы жағылған тандырлар болған. Ол қазіргі италиан пиццасына ұқсайды.
5 слайд
Қытай. Америка
Қытай базарларында тез пісетін ыстық
кеспелер сатылған.
Америкада фастфуд индустриясы 1920ж
қалыптасты. 1921ж Канзас штатында White
Castle компаниясы ашылды. Басты
жасайтын тамақтары сол кезге таңсық
болған гамбургер.
5 слайд
Қытай. Америка Қытай базарларында тез пісетін ыстық кеспелер сатылған. Америкада фастфуд индустриясы 1920ж қалыптасты. 1921ж Канзас штатында White Castle компаниясы ашылды. Басты жасайтын тамақтары сол кезге таңсық болған гамбургер.
6 слайд
Тез әзірленетін тамақтар
Гамбургер
Фри кортошкасы
Ход-дог
Сендвич
Донер-кебаб
Шаурма
Пицца
6 слайд
Тез әзірленетін тамақтар Гамбургер Фри кортошкасы Ход-дог Сендвич Донер-кебаб Шаурма Пицца
7 слайд
Тез әзірленетін тағамдардың
зияны
Адам организімінне өте зиянды фастфуд
тағамдарытуралы айтқанда сосиска,
шұжықтар және неше түрлі еттен
жасалатын қарапайым халық көп
тұтынатын тамақтар келеді. Бұндай ас
тамақтардың құрамында майлар көптеп
кездеседі. Сонымен қатар қуырылған
түрде фастфуд өнімдерінде көптеп
кездесетін адам ағзасына зиянды еттердің
майлы түрлері де жатады.
7 слайд
Тез әзірленетін тағамдардың зияны Адам организімінне өте зиянды фастфуд тағамдарытуралы айтқанда сосиска, шұжықтар және неше түрлі еттен жасалатын қарапайым халық көп тұтынатын тамақтар келеді. Бұндай ас тамақтардың құрамында майлар көптеп кездеседі. Сонымен қатар қуырылған түрде фастфуд өнімдерінде көптеп кездесетін адам ағзасына зиянды еттердің майлы түрлері де жатады.
8 слайд
Фастфуд тамақтарының
денсаулыққа әсері
Түрлі елдердегі медециналық зерттеулердің
нәтижесі фастфуд өнімдерін күнделікті қолдану
семіздікке әкеледі дейді. Бір ғана орташа
көлемдегі гамбургер немесе бір стакан кока кола
1500колорияға тең күнделікті адамның бір
күндік тамағы 1500 колорияны құрау керек. Ал
сіз бір ғана гамбургер мен шектеліп қоймайсыз
ғой.
Фастфуд өнімдері адамды толық қанағаттандыра
алмайды ол тек қана аз ғана уақытқа аштықты
жасырып қояды. Жарты сағаттан соң адам
тағыда тамақтанғысы келеді.
8 слайд
Фастфуд тамақтарының денсаулыққа әсері Түрлі елдердегі медециналық зерттеулердің нәтижесі фастфуд өнімдерін күнделікті қолдану семіздікке әкеледі дейді. Бір ғана орташа көлемдегі гамбургер немесе бір стакан кока кола 1500колорияға тең күнделікті адамның бір күндік тамағы 1500 колорияны құрау керек. Ал сіз бір ғана гамбургер мен шектеліп қоймайсыз ғой. Фастфуд өнімдері адамды толық қанағаттандыра алмайды ол тек қана аз ғана уақытқа аштықты жасырып қояды. Жарты сағаттан соң адам тағыда тамақтанғысы келеді.
9 слайд
Организмде туындайтын мәселелер
Фастфуд өнімдерінен целюлит , безеулер,
тері кеуіп және шаштар әлсіздене береді.
Ал күнделікті қолданатын болсаңыз
гипертонияға, иммунитеттің төмендеуіне ,
ішкі ағзалардағы түрлі ауруларды
шақырады. Фастфуд өнімдерінің құрамында
холестериннің көп болуынан тамырларда
таяқшалар пайда болады.
9 слайд
Организмде туындайтын мәселелер Фастфуд өнімдерінен целюлит , безеулер, тері кеуіп және шаштар әлсіздене береді. Ал күнделікті қолданатын болсаңыз гипертонияға, иммунитеттің төмендеуіне , ішкі ағзалардағы түрлі ауруларды шақырады. Фастфуд өнімдерінің құрамында холестериннің көп болуынан тамырларда таяқшалар пайда болады.
10 слайд
Фастфуд өнімдерінің балаларға
әсері
Әлі қатаймаған балалардың организмі
фастфуд өнімдерінің зиянды элементтерін
тез қабылдап алады. Балаларда қантты
диабет, эндокринді жүйе мен имунды
жүйенің бұзылыстары, жүрек қан
тамырларының аурулары және басқа да
көптеген аурулар туындауы мүмкін.
10 слайд
Фастфуд өнімдерінің балаларға әсері Әлі қатаймаған балалардың организмі фастфуд өнімдерінің зиянды элементтерін тез қабылдап алады. Балаларда қантты диабет, эндокринді жүйе мен имунды жүйенің бұзылыстары, жүрек қан тамырларының аурулары және басқа да көптеген аурулар туындауы мүмкін.
11 слайд
Фастфуд тағамдарынның тұтынушыларға
кеңестер
Тез әзірленетін тағамдар сататын кофитерилерге
жиі бармағаныңыз жөн
Өзіңізді фастфуд өнімдерінің орнына жеміс -
жидектер, аз колориялы йогурт немесе каша жеуге
көндіріңіз
Фастфуд өнімдерің ең кішкене порциясын алыңыз
Газдалған сусындардың орнына салқындатылған
шай немесе түрлі жемістердің шырынын ішіңіз
Қуырылған тамақтарды көп жемеуге тырысыңыз
Көкөністерден жасалатын тағамдарды жиі
қолданыңыз
11 слайд
Фастфуд тағамдарынның тұтынушыларға кеңестер Тез әзірленетін тағамдар сататын кофитерилерге жиі бармағаныңыз жөн Өзіңізді фастфуд өнімдерінің орнына жеміс - жидектер, аз колориялы йогурт немесе каша жеуге көндіріңіз Фастфуд өнімдерің ең кішкене порциясын алыңыз Газдалған сусындардың орнына салқындатылған шай немесе түрлі жемістердің шырынын ішіңіз Қуырылған тамақтарды көп жемеуге тырысыңыз Көкөністерден жасалатын тағамдарды жиі қолданыңыз
12 слайд
Сурет №1 Тауық еті Сурет №2 Тот басқан шеге
Эксперимент бөлімі
12 слайд
Сурет №1 Тауық еті Сурет №2 Тот басқан шеге Эксперимент бөлімі
13 слайд
13 слайд
14 слайд
Қорытынды
«Адамның денсаулығы үшін тиімді тамақтана білу өте маңызды. Тиімді
тамақтану дегеніміз – құрамында түрлі қоректік заттардың толық
мөлшері бар тамақпен ағзаны дұрыс, уақтылы қамтамасыз ету.
Жақында американдық ғалымдар зерттеулер жүргізіп, өте жоғары
температурада дайындалатын тағамдардың құрамынан адамның
денсаулығына өте зиянды «акриламид» деген затты тапқан. Жоғарыда
айтылға шаурма, донер-кебабтарға қоса гамбургер, хот-дог, гриль, поп-
корн, чипсы, кириешки, картошка фри, қақталған шұжық секілді
тағамдар өте жоғары температурада дайындалады. Дәл осы тағамдарды
ұзақ күнделікті пайдалану салдарынан асқазан жарасы, созылмалы
гастрит, өттің толуы, ұйқы безінің қабынуы, жүрек-қан тамыр аурулары,
семіздік пайда болатыны, әсіресе ас қорыту жолдарына өте зиян екені
анықталған. Сондықтан мен қалың көпшілікке көшеде даярланатын
тағамдарды өте абайлап жеген дұрыс екенін айтар едім».
Денсаулығын күтіп, жасты ұзарту әр адамның өз қолында. Медицина 20% , ағзада
қалыптасқан генетикалық код 25% , қалған 55% адамдардың өзіне байланысты.
Не ішіп, қалай жүргенімізге байланысты
«Ауру – астан...» деген дана қазақтың сөзі бекер айтылмаған
сияқты!
14 слайд
Қорытынды «Адамның денсаулығы үшін тиімді тамақтана білу өте маңызды. Тиімді тамақтану дегеніміз – құрамында түрлі қоректік заттардың толық мөлшері бар тамақпен ағзаны дұрыс, уақтылы қамтамасыз ету. Жақында американдық ғалымдар зерттеулер жүргізіп, өте жоғары температурада дайындалатын тағамдардың құрамынан адамның денсаулығына өте зиянды «акриламид» деген затты тапқан. Жоғарыда айтылға шаурма, донер-кебабтарға қоса гамбургер, хот-дог, гриль, поп- корн, чипсы, кириешки, картошка фри, қақталған шұжық секілді тағамдар өте жоғары температурада дайындалады. Дәл осы тағамдарды ұзақ күнделікті пайдалану салдарынан асқазан жарасы, созылмалы гастрит, өттің толуы, ұйқы безінің қабынуы, жүрек-қан тамыр аурулары, семіздік пайда болатыны, әсіресе ас қорыту жолдарына өте зиян екені анықталған. Сондықтан мен қалың көпшілікке көшеде даярланатын тағамдарды өте абайлап жеген дұрыс екенін айтар едім». Денсаулығын күтіп, жасты ұзарту әр адамның өз қолында. Медицина 20% , ағзада қалыптасқан генетикалық код 25% , қалған 55% адамдардың өзіне байланысты. Не ішіп, қалай жүргенімізге байланысты «Ауру – астан...» деген дана қазақтың сөзі бекер айтылмаған сияқты!
15 слайд
Менің ұсынысым
Осы жұмысты зерттеу барысында көптеген
мәліметтерге қанықтым және біз қазіргі уақытта өз
ағзамызды біртіндеп улап жатқанымызды
байқадық.
Фастфуд өнімдерінің орнына дәрумені
мол ,табиғи өнімдерді көп қолдануға кеңес берер
едім .
15 слайд
Менің ұсынысым Осы жұмысты зерттеу барысында көптеген мәліметтерге қанықтым және біз қазіргі уақытта өз ағзамызды біртіндеп улап жатқанымызды байқадық. Фастфуд өнімдерінің орнына дәрумені мол ,табиғи өнімдерді көп қолдануға кеңес берер едім .