Материалдар / Ғылыми жоба

Ғылыми жоба

Материал туралы қысқаша түсінік
Көпшілдікке ,татулыққа тәрбиелейді
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
29 Сәуір 2020
342
0 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Материалдың қысқаша түсінігі
Нан — қасиетті тағам Нан – біздің Отанымыздың байлығы. Егістіктен біз астық аламыз. Астықтан ұн, нан, макарон, жа

1 слайд
Нан — қасиетті тағам         Нан – біздің Отанымыздың байлығы.    Егістіктен біз астық аламыз.  Астықтан ұн, нан, макарон, жарма, бауырсақ, тәтті тағамдар сияқты адам баласына ең керекті өнімдер алынады. Астықтан алынатын ең маңызды өнімдердің бірі — нан және нан өнімдері.Бұл өнімдері күнделікті қолданылып отырады,     Қазақта «Ас — атасы нан»деген сөз бар. Астың, дәмнің үлкені — нан. Бала ақ пен қараны ажыратып танымай тұрып-ақ оған оң қолына нан ұстауды, нанды баспауды, жерге тастамауды үйретеді.

1 слайд

Нан — қасиетті тағам         Нан – біздің Отанымыздың байлығы.    Егістіктен біз астық аламыз.  Астықтан ұн, нан, макарон, жарма, бауырсақ, тәтті тағамдар сияқты адам баласына ең керекті өнімдер алынады. Астықтан алынатын ең маңызды өнімдердің бірі — нан және нан өнімдері.Бұл өнімдері күнделікті қолданылып отырады,     Қазақта «Ас — атасы нан»деген сөз бар. Астың, дәмнің үлкені — нан. Бала ақ пен қараны ажыратып танымай тұрып-ақ оған оң қолына нан ұстауды, нанды баспауды, жерге тастамауды үйретеді.

Нанның ұлылығы Дастарқаныңыздың үстінде күнде нан тұрмаса, көңіліңіз де, дастарқаныңыз да – орта, берекеңіз кетіп, басқа

2 слайд
Нанның ұлылығы       Дастарқаныңыздың үстінде күнде нан тұрмаса, көңіліңіз де, дастарқаныңыз да – орта, берекеңіз кетіп, басқа тамақ көзіңізге көрінбейді. Нанның қасиеттілігінің өзі осыдан-ақ көрінеді. Ұнның құрамындағы адамның бойына нәр беретін, куат беретін ағзаға қажеттінің бәрі бар. Өзге халықты қайдам, қазақтың нансыз күні жоқ деуге болады. Қазақта  «қатықсыз қара су ішіп, қара нан жесек те, амандық болсын» деген де сөз бар ғой.  Бір таңданарлығы, жер бетінде басқа дақылдардың, жемістердің барлығының жабайы түрі бар. Айталық,  алманың, жуаның, сұлының дегендей, барлығының жабайы түрі табиғатта кездеседі, бірақ бидайдың жабайы түрі жоқ. Үйге келген кез келген адам асығыс болса да, өзге тамақтан емес, наннан ауыз тиіп шығады.

2 слайд

Нанның ұлылығы       Дастарқаныңыздың үстінде күнде нан тұрмаса, көңіліңіз де, дастарқаныңыз да – орта, берекеңіз кетіп, басқа тамақ көзіңізге көрінбейді. Нанның қасиеттілігінің өзі осыдан-ақ көрінеді. Ұнның құрамындағы адамның бойына нәр беретін, куат беретін ағзаға қажеттінің бәрі бар. Өзге халықты қайдам, қазақтың нансыз күні жоқ деуге болады. Қазақта  «қатықсыз қара су ішіп, қара нан жесек те, амандық болсын» деген де сөз бар ғой.  Бір таңданарлығы, жер бетінде басқа дақылдардың, жемістердің барлығының жабайы түрі бар. Айталық,  алманың, жуаның, сұлының дегендей, барлығының жабайы түрі табиғатта кездеседі, бірақ бидайдың жабайы түрі жоқ. Үйге келген кез келген адам асығыс болса да, өзге тамақтан емес, наннан ауыз тиіп шығады.

Нан мен бауырсақтың пайдасы. Бүгін біз өз жұмысымызда осы астың пайдасына тоқталғанды жөн көрдік. Нан, бауырсақ – ұнн

3 слайд
Нан мен бауырсақтың пайдасы.          Бүгін біз өз жұмысымызда осы астың пайдасына тоқталғанды жөн көрдік.  Нан, бауырсақ – ұннан жасалады. Ал ұнның құрамында адамның бойына нәр беретін, қуат беретін қажеттінің бәрі бар. Өткен ғасырда нанға құрметпен қарау дәстүрі қалыптасқан. Өйткені, бұл кездері нанды емдік мақсаттарға пайдалан ған. Жаңа піскен ыстық нанмен тұмауды емдеген, асқазан және ішек қату ауруларына қарсы пайдаланған. Үндістанда қылмыс жасаған адамға белгілі бір уақытқа дейін нан берілмеген. Спортшыларға да дайындықтың алдында және одан кейін бір тілім нан мен қойытылған сүт ішіп тұруға кеңес беріледі.

3 слайд

Нан мен бауырсақтың пайдасы.          Бүгін біз өз жұмысымызда осы астың пайдасына тоқталғанды жөн көрдік.  Нан, бауырсақ – ұннан жасалады. Ал ұнның құрамында адамның бойына нәр беретін, қуат беретін қажеттінің бәрі бар. Өткен ғасырда нанға құрметпен қарау дәстүрі қалыптасқан. Өйткені, бұл кездері нанды емдік мақсаттарға пайдалан ған. Жаңа піскен ыстық нанмен тұмауды емдеген, асқазан және ішек қату ауруларына қарсы пайдаланған. Үндістанда қылмыс жасаған адамға белгілі бір уақытқа дейін нан берілмеген. Спортшыларға да дайындықтың алдында және одан кейін бір тілім нан мен қойытылған сүт ішіп тұруға кеңес беріледі.

Бауырсақ және оның түрлері Бүгінгі біздің кеңірек тоқталатын тақырыбымыз- бауырсақ. 1. Бауырсақ қандай? Жұмсақ 2.

4 слайд
Бауырсақ  және оның  түрлері Бүгінгі біздің кеңірек тоқталатын тақырыбымыз-  бауырсақ. 1.      Бауырсақ қандай? Жұмсақ 2.      Бауырсақтың көлемі қандай? Домалақ 3.      Бауырсақтың түсі қандай? Сары 4.      Бауырсақтың дәмі ше? Өте дәмді

4 слайд

Бауырсақ  және оның  түрлері Бүгінгі біздің кеңірек тоқталатын тақырыбымыз-  бауырсақ. 1.      Бауырсақ қандай? Жұмсақ 2.      Бауырсақтың көлемі қандай? Домалақ 3.      Бауырсақтың түсі қандай? Сары 4.      Бауырсақтың дәмі ше? Өте дәмді

Бауырсақ- кәделі тағам. Бауырсақ өте дәмді әрі тойымды. Бауырсақ – дастарқан сәні. Адам оны сүйсініп жейді. Бауырс

5 слайд
        Бауырсақ- кәделі   тағам. Бауырсақ өте дәмді әрі тойымды. Бауырсақ – дастарқан сәні. Адам оны сүйсініп жейді. Бауырсақ пісірмейтін қазақ жоқ. Негізінен бауырсақтар әр өңірде әртүрлі жасалынады. Мысалы, үлкен, домалақ, ішіндегі қамыры мол, сыртқы түсі аппақ бауырсақтар пісіріледі, Бауырсақ ашытылған және ашытылмаған қамырдан пісіріледі.

5 слайд

        Бауырсақ- кәделі   тағам. Бауырсақ өте дәмді әрі тойымды. Бауырсақ – дастарқан сәні. Адам оны сүйсініп жейді. Бауырсақ пісірмейтін қазақ жоқ. Негізінен бауырсақтар әр өңірде әртүрлі жасалынады. Мысалы, үлкен, домалақ, ішіндегі қамыры мол, сыртқы түсі аппақ бауырсақтар пісіріледі, Бауырсақ ашытылған және ашытылмаған қамырдан пісіріледі.

Жалпақ бауырсақ

6 слайд
Жалпақ бауырсақ

6 слайд

Жалпақ бауырсақ

Санамақ бауырсақ

7 слайд
Санамақ бауырсақ

7 слайд

Санамақ бауырсақ

Бауырсақты пісіру жолдары Ашыған бауырсақ. «Томпақ бауырсақ» Әдетте бұл бауырсақтың жасалу жолы қарапайым болып келеді. Су

8 слайд
Бауырсақты пісіру жолдары Ашыған бауырсақ. «Томпақ бауырсақ»     Әдетте бұл бауырсақтың жасалу жолы қарапайым болып келеді. Суға тұз, ашытқы салып жасайды. Пішіні әртүрлі: домалақ,  қиғаш келген, тіктөртбұрыш болып келеді. Назар аударыңыз! Бауырсақ құрамына: * сүт — 1 стакан; майонез — 2 ас қасық; * өсімдік майы — 3 ас қасық; * жұмыртқа — 1 дана; * тұз — 1 шәй қасық; * шекер — 1 ас қасық (қалауыңызша); * ұн — 500 гр; * ашытқы — 0,5 шәй қасық;

8 слайд

Бауырсақты пісіру жолдары Ашыған бауырсақ. «Томпақ бауырсақ»     Әдетте бұл бауырсақтың жасалу жолы қарапайым болып келеді. Суға тұз, ашытқы салып жасайды. Пішіні әртүрлі: домалақ,  қиғаш келген, тіктөртбұрыш болып келеді. Назар аударыңыз! Бауырсақ құрамына: * сүт — 1 стакан; майонез — 2 ас қасық; * өсімдік майы — 3 ас қасық; * жұмыртқа — 1 дана; * тұз — 1 шәй қасық; * шекер — 1 ас қасық (қалауыңызша); * ұн — 500 гр; * ашытқы — 0,5 шәй қасық;

Дайындау жолы: аталмыш өнімдердің бәрі үй температурасында жылы болғаны жөн. Жалғыз-ақ сүтті аз ғана ысытып алыңыз. Ашытқыда

9 слайд
Дайындау жолы:  аталмыш өнімдердің бәрі үй температурасында жылы болғаны жөн. Жалғыз-ақ сүтті аз ғана ысытып алыңыз. Ашытқыдан басқа өнімдердің бәрін салып, араластырамыз. Осы аралықта қоспалы сүтіміз саусақ күймейтіндей дәрежеде жылы болуы керек. Ашытқыны салып ерітеміз. Ұнды елеуіштен өткізіп саламыз. Қамыр қолға жабыспайтындай, әрі жұмсақ болуы тиіс. Қолға жабыспау үшін азырақ өсімдік майын жағыңыз, илеуін қандыра илеңіз.Енді пищевой пленкамен ауа өтпейтіндей етіп жауып шығыңыз. Жылы орап 1 сағатқа қалдырыңыз.

9 слайд

Дайындау жолы:  аталмыш өнімдердің бәрі үй температурасында жылы болғаны жөн. Жалғыз-ақ сүтті аз ғана ысытып алыңыз. Ашытқыдан басқа өнімдердің бәрін салып, араластырамыз. Осы аралықта қоспалы сүтіміз саусақ күймейтіндей дәрежеде жылы болуы керек. Ашытқыны салып ерітеміз. Ұнды елеуіштен өткізіп саламыз. Қамыр қолға жабыспайтындай, әрі жұмсақ болуы тиіс. Қолға жабыспау үшін азырақ өсімдік майын жағыңыз, илеуін қандыра илеңіз.Енді пищевой пленкамен ауа өтпейтіндей етіп жауып шығыңыз. Жылы орап 1 сағатқа қалдырыңыз.

Нанның пайдасы, бауырсақ түрлері туралы материал жинақтай жүріп, сыныптың оқушылары арасында осыған байланысты сауалнама жүр

10 слайд
Нанның пайдасы, бауырсақ түрлері туралы материал жинақтай жүріп, сыныптың оқушылары арасында осыған байланысты сауалнама жүргіздім. Сыныпта 24 оқушы бар. Барлығы 5 сұрақ. 1. Бауырсақты білесің бе?   2. Бауырсақтың түрлерін білесің бе? 3. Нанның, бауырсақтың пайдасы туралы білесің бе? 4. Бауырсақтың қалай дайындалатыны туралы кімнен білдің? 5. Бауырсақ туралы қосымша білгілерің келе ме?

10 слайд

Нанның пайдасы, бауырсақ түрлері туралы материал жинақтай жүріп, сыныптың оқушылары арасында осыған байланысты сауалнама жүргіздім. Сыныпта 24 оқушы бар. Барлығы 5 сұрақ. 1. Бауырсақты білесің бе?   2. Бауырсақтың түрлерін білесің бе? 3. Нанның, бауырсақтың пайдасы туралы білесің бе? 4. Бауырсақтың қалай дайындалатыны туралы кімнен білдің? 5. Бауырсақ туралы қосымша білгілерің келе ме?

Нан қоқымын шашпаңдар, Жерде жатса баспаңдар. Теріп алып қастерлеп Торғайларға тастаңдар!

11 слайд
Нан қоқымын шашпаңдар, Жерде жатса баспаңдар. Теріп алып қастерлеп Торғайларға тастаңдар!

11 слайд

Нан қоқымын шашпаңдар, Жерде жатса баспаңдар. Теріп алып қастерлеп Торғайларға тастаңдар!

Назарларыңызға рахмет!

12 слайд
Назарларыңызға рахмет!

12 слайд

Назарларыңызға рахмет!

Осы аптаның ең үздік материалдары
Педагогтардың біліктілігін арттыру курстары
Аттестацияда (ПББ) 100% келетін
тақырыптармен дайындаймыз
Аттестацияда (ПББ) келетін тақырыптар бойынша жасалған тесттермен дайындалып, бізбен бірге тестілеуден оңай өтесіз
Өткен жылы бізбен дайындалған ұстаздар 50/50 жинап рекорд жасады
Толығырақ