Ғылыми жоба
Ғылыми жоба

#1 слайд
Ғылыми жоба
“Чипсідегі үлкен қауіп”
“Озерный негізгі мектебі” ММ
Бағыты:Дүниетану
Орындаған: Саясат Нұрғұлан
Сыныбы: 4 “А”
Жетекшісі: Жанбуршина А.Т.
1 слайд
Ғылыми жоба “Чипсідегі үлкен қауіп” “Озерный негізгі мектебі” ММ Бағыты:Дүниетану Орындаған: Саясат Нұрғұлан Сыныбы: 4 “А” Жетекшісі: Жанбуршина А.Т.
#2 слайд
Мазмұны
І. Кіріспе бөлімі:
1.1. Түсінік хат.
1.2. Чипсидің (қытырлақ картоптың) шығу
тарихы.
ІІ . Негізгі бөлімі:
2.1. Чипсидің (қытырлақ картоптың) құрамы.
2.2. Чипсидегі (қытырлақ картоптағы) үлкен
қауіп.
ІІІ. Зерттеу бөлімі:
3.1 Тәжірибелер.
3.2 . Қосымша айғақтар
ІV. Қорытынды бөлімі:
Чипсиді үй жағдайында жасау.
V. Қолданылған әдебиеттер тізімі:
2 слайд
Мазмұны І. Кіріспе бөлімі: 1.1. Түсінік хат. 1.2. Чипсидің (қытырлақ картоптың) шығу тарихы. ІІ . Негізгі бөлімі: 2.1. Чипсидің (қытырлақ картоптың) құрамы. 2.2. Чипсидегі (қытырлақ картоптағы) үлкен қауіп. ІІІ. Зерттеу бөлімі: 3.1 Тәжірибелер. 3.2 . Қосымша айғақтар ІV. Қорытынды бөлімі: Чипсиді үй жағдайында жасау. V. Қолданылған әдебиеттер тізімі:
#3 слайд
Түсінік хат
Бүгінгі таңда экология лас заманда адамдар ауырып ем іздегенше
ауырмайтын жол іздейді. Осыған орай дүкендерде көздің жауын алатын
қытырлақ картопты көргенде әрине оны жегің келеді, қытырлақ картопты көп
мөлшерде жеу адам денсаулығына зиян екеніне зерттеу барысында көзіміз
жетті. Сол себепті «Чипсідегі үлкен қауіп» тақырыбын таңдап алдым.
Зерттеудің нәтижесінде біз енді дүкеннен қытырлақ картоп сатып алмаймыз деп
шештік. Себебі : чипсиді жеген баланың ойлау қабілетті өте төмен болады екен.
Чипсиді алғаш жегеннен бастап оны қайта -қайта жегіңіз келе береді . Сол
себебті адамды семіздікке ұшыратады және адам ағзасында аллергия пайда
болуы әбден мүмкін. Ал дәрумендер мен минералды заттар мүлдем жоқ.Соның
салдарынан онкологиялық аурулар пайда болуы мүмкін және қытырлақ
картоптың зияндығы туралы сіздерге айтып берсек .
Қытырлақ картоптың құрамын зерттедік. Зерттеу барысында қытырлақ
картоптың құрамында: C, B1, B2, B6, B9, PP, K дәрумендері, кальций, темір,
магний, натрий және фосфор бар. Ал ең басым бөлігін 75% - су құрайды.
Қытырлақ картоптың құрамында тұз өте көп Тұздың өте көп мөлшерде болуы
сүйектердің дұрыс өсуіне кедіргі келтіреді және жүрекке әсер етеді. Сонымен
қатар, чипсіге әр түрлі дәмдеуіштерді қосады.
Сондықтанда бүгінгі таңдағы ең маңызды мәселе: Не жеп жатқанымызға
назар аудару. Бұл қызықты да мазмұнды жұмыс.
3 слайд
Түсінік хат Бүгінгі таңда экология лас заманда адамдар ауырып ем іздегенше ауырмайтын жол іздейді. Осыған орай дүкендерде көздің жауын алатын қытырлақ картопты көргенде әрине оны жегің келеді, қытырлақ картопты көп мөлшерде жеу адам денсаулығына зиян екеніне зерттеу барысында көзіміз жетті. Сол себепті «Чипсідегі үлкен қауіп» тақырыбын таңдап алдым. Зерттеудің нәтижесінде біз енді дүкеннен қытырлақ картоп сатып алмаймыз деп шештік. Себебі : чипсиді жеген баланың ойлау қабілетті өте төмен болады екен. Чипсиді алғаш жегеннен бастап оны қайта -қайта жегіңіз келе береді . Сол себебті адамды семіздікке ұшыратады және адам ағзасында аллергия пайда болуы әбден мүмкін. Ал дәрумендер мен минералды заттар мүлдем жоқ.Соның салдарынан онкологиялық аурулар пайда болуы мүмкін және қытырлақ картоптың зияндығы туралы сіздерге айтып берсек . Қытырлақ картоптың құрамын зерттедік. Зерттеу барысында қытырлақ картоптың құрамында: C, B1, B2, B6, B9, PP, K дәрумендері, кальций, темір, магний, натрий және фосфор бар. Ал ең басым бөлігін 75% - су құрайды. Қытырлақ картоптың құрамында тұз өте көп Тұздың өте көп мөлшерде болуы сүйектердің дұрыс өсуіне кедіргі келтіреді және жүрекке әсер етеді. Сонымен қатар, чипсіге әр түрлі дәмдеуіштерді қосады. Сондықтанда бүгінгі таңдағы ең маңызды мәселе: Не жеп жатқанымызға назар аудару. Бұл қызықты да мазмұнды жұмыс.
#4 слайд
Ғылыми жобаның мақсаты:
Чипсідің адам өміріне
үлкен қауіп әкелетіндігін
анықтап, оны
қолданбауға ғылыми
ізденіс арқылы дәлелдеу.
4 слайд
Ғылыми жобаның мақсаты: Чипсідің адам өміріне үлкен қауіп әкелетіндігін анықтап, оны қолданбауға ғылыми ізденіс арқылы дәлелдеу.
#5 слайд
Ғылыми жобаның міндеттері:
Чипсидің (Қытырлақ картоптың) шығу
тарихын анықтау .
Қытырлақ картоптың құрамын анықтау.
Қытырлақ картоптың адам денсаулығына
зияны қандай екені туралы мәлімет жинау.
5 слайд
Ғылыми жобаның міндеттері: Чипсидің (Қытырлақ картоптың) шығу тарихын анықтау . Қытырлақ картоптың құрамын анықтау. Қытырлақ картоптың адам денсаулығына зияны қандай екені туралы мәлімет жинау.
#6 слайд
Ғылыми жобаның болжамы
Егер біз қытырлақ
картоптың адам денсаулығына
зиян екенін дәлелдер арқылы
көрсете білсек, дүкендегі
сөрелерден алып
тасталынама ...
6 слайд
Ғылыми жобаның болжамы Егер біз қытырлақ картоптың адам денсаулығына зиян екенін дәлелдер арқылы көрсете білсек, дүкендегі сөрелерден алып тасталынама ...
#7 слайд
Ғылыми жобаның зерттеу жүйесі
- Ғылыми - әдебиеттерге шолу
жасау;
- Интернет мәліметтерімен
танысу, іріктеу;
- Тәжірибелер жүргізу;
- Зерттеу жұмысын жинақтау,
қорытындылау.
7 слайд
Ғылыми жобаның зерттеу жүйесі - Ғылыми - әдебиеттерге шолу жасау; - Интернет мәліметтерімен танысу, іріктеу; - Тәжірибелер жүргізу; - Зерттеу жұмысын жинақтау, қорытындылау.
#8 слайд
Ғылыми жобаның әдістері
іздену
бақылау
зерттеу
ой
қорыту
тәжірибе
жасау
жүйелеу
8 слайд
Ғылыми жобаның әдістері іздену бақылау зерттеу ой қорыту тәжірибе жасау жүйелеу
#9 слайд
Түсінік хат
Бүгінгі таңда экология лас заманда адамдар ауырып ем іздегенше
ауырмайтын жол іздейді. Осыған орай дүкендерде көздің жауын алатын
қытырлақ картопты көргенде әрине оны жегің келеді, қытырлақ картопты көп
мөлшерде жеу адам денсаулығына зиян екеніне зерттеу барысында көзіміз
жетті. Сол себепті «Чипсідегі үлкен қауіп» тақырыбын таңдап алдым.
Зерттеудің нәтижесінде біз енді дүкеннен қытырлақ картоп сатып алмаймыз деп
шештік. Себебі : чипсиді жеген баланың ойлау қабілетті өте төмен болады екен.
Чипсиді алғаш жегеннен бастап оны қайта -қайта жегіңіз келе береді . Сол
себебті адамды семіздікке ұшыратады және адам ағзасында аллергия пайда
болуы әбден мүмкін. Ал дәрумендер мен минералды заттар мүлдем жоқ.Соның
салдарынан онкологиялық аурулар пайда болуы мүмкін және қытырлақ
картоптың зияндығы туралы сіздерге айтып берсек .
Қытырлақ картоптың құрамын зерттедік. Зерттеу барысында қытырлақ
картоптың құрамында: C, B1, B2, B6, B9, PP, K дәрумендері, кальций, темір,
магний, натрий және фосфор бар. Ал ең басым бөлігін 75% - су құрайды.
Қытырлақ картоптың құрамында тұз өте көп Тұздың өте көп мөлшерде болуы
сүйектердің дұрыс өсуіне кедіргі келтіреді және жүрекке әсер етеді. Сонымен
қатар, чипсіге әр түрлі дәмдеуіштерді қосады.
Сондықтанда бүгінгі таңдағы ең маңызды мәселе: Не жеп жатқанымызға
назар аудару. Бұл қызықты да мазмұнды жұмыс.
9 слайд
Түсінік хат Бүгінгі таңда экология лас заманда адамдар ауырып ем іздегенше ауырмайтын жол іздейді. Осыған орай дүкендерде көздің жауын алатын қытырлақ картопты көргенде әрине оны жегің келеді, қытырлақ картопты көп мөлшерде жеу адам денсаулығына зиян екеніне зерттеу барысында көзіміз жетті. Сол себепті «Чипсідегі үлкен қауіп» тақырыбын таңдап алдым. Зерттеудің нәтижесінде біз енді дүкеннен қытырлақ картоп сатып алмаймыз деп шештік. Себебі : чипсиді жеген баланың ойлау қабілетті өте төмен болады екен. Чипсиді алғаш жегеннен бастап оны қайта -қайта жегіңіз келе береді . Сол себебті адамды семіздікке ұшыратады және адам ағзасында аллергия пайда болуы әбден мүмкін. Ал дәрумендер мен минералды заттар мүлдем жоқ.Соның салдарынан онкологиялық аурулар пайда болуы мүмкін және қытырлақ картоптың зияндығы туралы сіздерге айтып берсек . Қытырлақ картоптың құрамын зерттедік. Зерттеу барысында қытырлақ картоптың құрамында: C, B1, B2, B6, B9, PP, K дәрумендері, кальций, темір, магний, натрий және фосфор бар. Ал ең басым бөлігін 75% - су құрайды. Қытырлақ картоптың құрамында тұз өте көп Тұздың өте көп мөлшерде болуы сүйектердің дұрыс өсуіне кедіргі келтіреді және жүрекке әсер етеді. Сонымен қатар, чипсіге әр түрлі дәмдеуіштерді қосады. Сондықтанда бүгінгі таңдағы ең маңызды мәселе: Не жеп жатқанымызға назар аудару. Бұл қызықты да мазмұнды жұмыс.
#10 слайд
І. Кіріспе бөлімі:
1.1. Аннотация.
1.2. Чипсидің (қытырлақ
картоптың) шығу
тарихы.
10 слайд
І. Кіріспе бөлімі: 1.1. Аннотация. 1.2. Чипсидің (қытырлақ картоптың) шығу тарихы.
#11 слайд
1822-1914 ж ыл
Саратога-Лейк қаласы,
штат Нью-Йорк
24 августа 1853
жылы, Moon’s Lake
Lodge
мейрамханасының
бас аспазшысы
Корнелиус Вандербильт
кәсіпкер
11 слайд
1822-1914 ж ыл Саратога-Лейк қаласы, штат Нью-Йорк 24 августа 1853 жылы, Moon’s Lake Lodge мейрамханасының бас аспазшысы Корнелиус Вандербильт кәсіпкер
#12 слайд
Саратога чипс
1932 жылдан бастап Нэшвиллидегі, штат
Теннесси, марку Lay's, бірінші бренд чипсиі
атағымен әлі күнге дейін дүниежүзіне танылып
келеді.
12 слайд
Саратога чипс 1932 жылдан бастап Нэшвиллидегі, штат Теннесси, марку Lay's, бірінші бренд чипсиі атағымен әлі күнге дейін дүниежүзіне танылып келеді.
#13 слайд
«Чипсы» ағылшын тілінен аударғанда
«бөлшек» дегенді білдіреді.
1932 жылы Америкада картоп
чипсыларының дәмін түрлендіріп жасау
үшін тіпті ұлттық институт та
құрылған.
13 слайд
«Чипсы» ағылшын тілінен аударғанда «бөлшек» дегенді білдіреді. 1932 жылы Америкада картоп чипсыларының дәмін түрлендіріп жасау үшін тіпті ұлттық институт та құрылған.
#14 слайд
ІІ . Негізгі бөлімі:
2.1. Чипсидің (қытырлақ
картоптың) құрымы.
2.2. Чипсідегі (қытырлақ
картоптағы) үлкен қауіп.
14 слайд
ІІ . Негізгі бөлімі: 2.1. Чипсидің (қытырлақ картоптың) құрымы. 2.2. Чипсідегі (қытырлақ картоптағы) үлкен қауіп.
#15 слайд
майлар
тұз
Дәмдеуіштер
Натрий глутоматы
бояғыш заттар
550 калл
15 слайд
майлар тұз Дәмдеуіштер Натрий глутоматы бояғыш заттар 550 калл
#16 слайд
1 айда жеген чипси – 5 л май
16 слайд
1 айда жеген чипси – 5 л май
#17 слайд
Бір қорап чипсы құрамында 0,7 г.
тұз болады, ал, адам үшін тұздың
күндізгі қалыпты мөлшері
5-6 грамм. Ағзада тұз мөлшері
көбейген жағдайда сүйектердің
өсуі мен жүректің жұмысы
бұзылады.
17 слайд
Бір қорап чипсы құрамында 0,7 г. тұз болады, ал, адам үшін тұздың күндізгі қалыпты мөлшері 5-6 грамм. Ағзада тұз мөлшері көбейген жағдайда сүйектердің өсуі мен жүректің жұмысы бұзылады.
#18 слайд
18 слайд
#19 слайд
Өзіне тәуелді етіп қояды
Семіздікке
шалдықтырады
Құрамында құнарлы
заттар жоқ
Сүйектің дамуына әсер етеді,
жүрек ауруын тудырады
19 слайд
Өзіне тәуелді етіп қояды Семіздікке шалдықтырады Құрамында құнарлы заттар жоқ Сүйектің дамуына әсер етеді, жүрек ауруын тудырады
#20 слайд
Ағзадағы тұздың көлемін
арттырады
Аллергия тудыруы мүмкін
ойлау қабілеттін
төмендетеді
онкологиялық аурулар
туғызады
20 слайд
Ағзадағы тұздың көлемін арттырады Аллергия тудыруы мүмкін ойлау қабілеттін төмендетеді онкологиялық аурулар туғызады
#21 слайд
Чипсі адам өміріне өте қауіпті
21 слайд
Чипсі адам өміріне өте қауіпті
#22 слайд
Бүгінгі таңда экология лас
заманда адамдар ауырып ем
іздегенше ауырмайтын жол
іздейді. Осыған орай зерттеу
барысында «Қытырлақ
картоптың адам денсаулығына
зияны» анықтап оны көп
мөлшерде жеу дұрыс емес
екендігіне көзім жетті.
22 слайд
Бүгінгі таңда экология лас заманда адамдар ауырып ем іздегенше ауырмайтын жол іздейді. Осыған орай зерттеу барысында «Қытырлақ картоптың адам денсаулығына зияны» анықтап оны көп мөлшерде жеу дұрыс емес екендігіне көзім жетті.
#23 слайд
Чипсиді үй жағдайында жасау
23 слайд
Чипсиді үй жағдайында жасау
#24 слайд
Фаст-фуд тағамдарынның тұтынушыларға
кеңестер.
•Тез әзірленетін тағамдар сататын дәмханаларға
жиі бармағаныңыз жөн
•Өзіңізді фаст-фуд өнімдерінің орнына жеміс-
жидектер, аз коллориялы йогурт немесе каша жеуге
көндіріңіз
•Газдалған сусындардың орнына түрлі жемістердің
шырынын ішіңіз
•Қуырылған тамақтарды көп жемеуге тырысыңыз.
Көкөністерден жасалатын тағамдарды жиі
қолданыңыз
24 слайд
Фаст-фуд тағамдарынның тұтынушыларға кеңестер. •Тез әзірленетін тағамдар сататын дәмханаларға жиі бармағаныңыз жөн •Өзіңізді фаст-фуд өнімдерінің орнына жеміс- жидектер, аз коллориялы йогурт немесе каша жеуге көндіріңіз •Газдалған сусындардың орнына түрлі жемістердің шырынын ішіңіз •Қуырылған тамақтарды көп жемеуге тырысыңыз. Көкөністерден жасалатын тағамдарды жиі қолданыңыз
#25 слайд
Біздің ұсынысымыз
•өнімді аларда мұқият этикеткасын қарап
танысыңыз
•өнімнің тым ашық түстілерін алмаңыз
•ұзақ мерзімге созылған өнімді алмаңыз
•құрамы аз болса, дәмдеуіштері мен қоспалары да аз
екенін көрсетеді
•егерде сол өнімге қызықсаңыз оны қолдану мөлшерін
азайтыңыз
•кириешки мен чипсыді кішкентай балаларға
ұсынбаңыз
•асқазан және ішек аурулары бар оқушыларға
мүлдем қолдануға болмайтынын ескеріңіз.
25 слайд
Біздің ұсынысымыз •өнімді аларда мұқият этикеткасын қарап танысыңыз •өнімнің тым ашық түстілерін алмаңыз •ұзақ мерзімге созылған өнімді алмаңыз •құрамы аз болса, дәмдеуіштері мен қоспалары да аз екенін көрсетеді •егерде сол өнімге қызықсаңыз оны қолдану мөлшерін азайтыңыз •кириешки мен чипсыді кішкентай балаларға ұсынбаңыз •асқазан және ішек аурулары бар оқушыларға мүлдем қолдануға болмайтынын ескеріңіз.
#26 слайд
ПАЙДАЛЫ ТАҒАМДАР
ҚАУІПТІ ТАҒАМДАР
26 слайд
ПАЙДАЛЫ ТАҒАМДАР ҚАУІПТІ ТАҒАМДАР
#27 слайд
80%-ның қан құрамы шамалы: гемоглобины
төмен.
50 % балаларда жәй қабынулар — гастрит,
пиелонефрит және т.б.
40 % -да тағамға аллергиясы бар.
40 % балаларда бронх-өкпе жүйесі төмендеген.
90 % балалар эндемикалық зобқа шалдыққан –
қалқанша безінің дұрыс жасамауынан.
Қазіргі балалар денсаулығы
27 слайд
80%-ның қан құрамы шамалы: гемоглобины төмен. 50 % балаларда жәй қабынулар — гастрит, пиелонефрит және т.б. 40 % -да тағамға аллергиясы бар. 40 % балаларда бронх-өкпе жүйесі төмендеген. 90 % балалар эндемикалық зобқа шалдыққан – қалқанша безінің дұрыс жасамауынан. Қазіргі балалар денсаулығы
#28 слайд
Ғылыми жобаның жаңалығы мен дербестік
нәтижесі
- Қытырлақ картоп адам денсаулығына зияны туралы
мәліметтер жиналып жан – жақты сипаттама берілді;
- Қытырлақ картоп адам денсаулығына зиянын тигізбейтін үй
жағдайында түрлі қоспасыз жасап тиімді пайдаланудың
жолдары көрсетілді.
- Арнайы ұйымдастырылған зерттеу жұмыстары барысында
қытырлақ картоп адам денсаулығына зияндығы зерттеліп
күнделікті өмірде көп мөлшерде пайдаланбау керектігі
дәлелдеген.
28 слайд
Ғылыми жобаның жаңалығы мен дербестік нәтижесі - Қытырлақ картоп адам денсаулығына зияны туралы мәліметтер жиналып жан – жақты сипаттама берілді; - Қытырлақ картоп адам денсаулығына зиянын тигізбейтін үй жағдайында түрлі қоспасыз жасап тиімді пайдаланудың жолдары көрсетілді. - Арнайы ұйымдастырылған зерттеу жұмыстары барысында қытырлақ картоп адам денсаулығына зияндығы зерттеліп күнделікті өмірде көп мөлшерде пайдаланбау керектігі дәлелдеген.
#29 слайд
Назар салып
тыңдағандарыңызға
рахмет!!!
29 слайд
Назар салып тыңдағандарыңызға рахмет!!!
шағым қалдыра аласыз













