Материалдар / Ғылыми жоба "Жүгеріден попкорн жасау" 3-сынып

Ғылыми жоба "Жүгеріден попкорн жасау" 3-сынып

Материал туралы қысқаша түсінік
Бұл ғылыми жобаға қатысушы оқушыларға көмегі бар деп ойлаймын.
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
15 Қаңтар 2019
828
0 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Материалдың қысқаша түсінігі
Ғылыми жоба «Жүгеріден попкорн жасау және оның пайдасы»

1 слайд
Ғылыми жоба «Жүгеріден попкорн жасау және оның пайдасы»

1 слайд

Ғылыми жоба «Жүгеріден попкорн жасау және оның пайдасы»

Мақсаты: Дәнді дақылдардан тәтті жүгеріні және оның адам ағзасына пайдасын анықтау Міндеттері: ғылыми жоба тақырыбы бойын

2 слайд
Мақсаты: Дәнді дақылдардан тәтті жүгеріні және оның адам ағзасына пайдасын анықтау Міндеттері: ғылыми жоба тақырыбы бойынша ғылыми әдебиеттерді оқу Жүгері туралы сауалнама құру Үй жағдайында попкорн жасау тәсілін пайдалану арқылы тәжірибе жүргізу

2 слайд

Мақсаты: Дәнді дақылдардан тәтті жүгеріні және оның адам ағзасына пайдасын анықтау Міндеттері: ғылыми жоба тақырыбы бойынша ғылыми әдебиеттерді оқу Жүгері туралы сауалнама құру Үй жағдайында попкорн жасау тәсілін пайдалану арқылы тәжірибе жүргізу

Зерттеу әдісі: Оқыған әдебиеттерді талдау 2,3-сыныптардан сауалнама алу Тәжірибе жасау және зерттеу жүргізу

3 слайд
Зерттеу әдісі: Оқыған әдебиеттерді талдау 2,3-сыныптардан сауалнама алу Тәжірибе жасау және зерттеу жүргізу

3 слайд

Зерттеу әдісі: Оқыған әдебиеттерді талдау 2,3-сыныптардан сауалнама алу Тәжірибе жасау және зерттеу жүргізу

Зерттеу әдісі:

4 слайд
Зерттеу әдісі:

4 слайд

Зерттеу әдісі:

Гипотеза: Попкорн – балалар мен ересектердің бәрі бірдей жақсы көретін дәм. Әсіресе попкорнсыз киноға бару қиын. Оны үй жа

5 слайд
Гипотеза: Попкорн – балалар мен ересектердің бәрі бірдей жақсы көретін дәм.  Әсіресе попкорнсыз киноға бару қиын. Оны үй жағдайында жасап, отбасының шығымын азайтуға болады.

5 слайд

Гипотеза: Попкорн – балалар мен ересектердің бәрі бірдей жақсы көретін дәм.  Әсіресе попкорнсыз киноға бару қиын. Оны үй жағдайында жасап, отбасының шығымын азайтуға болады.

Жүгерінің шығу тарихы Жүгері – дәнді дақыл. Еуропалықтар Американы ашқан кезде « маис » деп аталатын осы күнгi жүгері

6 слайд
Жүгерінің шығу тарихы Жүгері – дәнді дақыл. Еуропалықтар Американы ашқан кезде « маис » деп аталатын осы күнгi жүгері дақылдарын кездестірген. Оны алғашқы болып Еуропаға Христофор Колумб әкелген. Бұл данасын Х. Колумб испан короліне сыйға тартады. Ал біздің жүгерінің алғаш орныққан жері Молдавия болған. Дала ауылына кең таралуына оның мол өнім, көк балаусаны аса көп беруі де себепші болды.

6 слайд

Жүгерінің шығу тарихы Жүгері – дәнді дақыл. Еуропалықтар Американы ашқан кезде « маис » деп аталатын осы күнгi жүгері дақылдарын кездестірген. Оны алғашқы болып Еуропаға Христофор Колумб әкелген. Бұл данасын Х. Колумб испан короліне сыйға тартады. Ал біздің жүгерінің алғаш орныққан жері Молдавия болған. Дала ауылына кең таралуына оның мол өнім, көк балаусаны аса көп беруі де себепші болды.

Пайдасы Жүгерінің дәнінен ұн, жарма алынады. Жүгеріңiн дәнін, сабағын, жапырақтарын мал азығы ретінде пайдаланады. Жүгер

7 слайд
Пайдасы Жүгерінің дәнінен ұн, жарма алынады. Жүгеріңiн дәнін, сабағын, жапырақтарын мал азығы ретінде пайдаланады. Жүгеріден май алынады. Жүгерінің собығы жүрек ауырғанда пайдалы. Жүгерінің шашағы бауыр ауырғанда пайдалы. В, Е дәрумендері көп. Жүгер i ден линолиум, желім алынады. Жүгері жармасынан қытырлауық таяқшалар жасалады. Жүгері құрамында А, В, С, Е дәрумендері, түрлі пайдалы майлар, аскорбин қышқылы және минералды тұздар бар.

7 слайд

Пайдасы Жүгерінің дәнінен ұн, жарма алынады. Жүгеріңiн дәнін, сабағын, жапырақтарын мал азығы ретінде пайдаланады. Жүгеріден май алынады. Жүгерінің собығы жүрек ауырғанда пайдалы. Жүгерінің шашағы бауыр ауырғанда пайдалы. В, Е дәрумендері көп. Жүгер i ден линолиум, желім алынады. Жүгері жармасынан қытырлауық таяқшалар жасалады. Жүгері құрамында А, В, С, Е дәрумендері, түрлі пайдалы майлар, аскорбин қышқылы және минералды тұздар бар.

 Жүгеріден жасалған шөптәк дәрілер қан айланымын жақсартады  Жүгеріден ұн, әртүрлі ұнтақтар, крахмал жасайды 

8 слайд
 Жүгеріден жасалған шөптәк дәрілер қан айланымын жақсартады  Жүгеріден ұн, әртүрлі ұнтақтар, крахмал жасайды  Көп елдерде жүгерінің ұнынан нан пісіреді

8 слайд

 Жүгеріден жасалған шөптәк дәрілер қан айланымын жақсартады  Жүгеріден ұн, әртүрлі ұнтақтар, крахмал жасайды  Көп елдерде жүгерінің ұнынан нан пісіреді

Попкорн тарихы Попкорн 7 мың жыл бұрын пайда болған. Дәл сол кездері Мексиканың таулы аймақтарында жүрегі өсіріле баста

9 слайд
Попкорн тарихы Попкорн 7 мың жыл бұрын пайда болған. Дәл сол кездері Мексиканың таулы аймақтарында жүрегі өсіріле бастаған. Біздің эрамыздың бас кезінде жүгері Америкадағы негізгі ауқат түріне айналды. Ежелгі үнділер сол кездері жүгерінің белгілі бір түрлерінің қыздырғанда үлкейетінін байқайды. Себебі дән ішінде сұйықтық  түрінде келетін крахмал бар. Осы су қайнағаннан кейін дән қабығы жарылып, көлемі үлкейеді.  Попкорн атауы да осыдан шыққан.  Ағылшын тілінде «жүгері» сөзі « corn», ал « pop» сөзі «жарылған» деген мағынаны білдіреді. Яғни попкорнның сөзбе-сөз аудармасы «жарылған жүгері» болып шығады. Еуропада попкорн 15-ғасырда пайда болғанымен, оны қазіргі тәсілмен дайындау тек 19- ғасырда жолға қойылды. Осы кезде АҚШ-та жүгері қуыруға арналған машиналар жасалған. Бұл құрылғының авторы Чарльз Криторз. А машину для приготовления попкорна изобрел Чарли Креторс из Чикаго в 1885 году.

9 слайд

Попкорн тарихы Попкорн 7 мың жыл бұрын пайда болған. Дәл сол кездері Мексиканың таулы аймақтарында жүрегі өсіріле бастаған. Біздің эрамыздың бас кезінде жүгері Америкадағы негізгі ауқат түріне айналды. Ежелгі үнділер сол кездері жүгерінің белгілі бір түрлерінің қыздырғанда үлкейетінін байқайды. Себебі дән ішінде сұйықтық  түрінде келетін крахмал бар. Осы су қайнағаннан кейін дән қабығы жарылып, көлемі үлкейеді.  Попкорн атауы да осыдан шыққан.  Ағылшын тілінде «жүгері» сөзі « corn», ал « pop» сөзі «жарылған» деген мағынаны білдіреді. Яғни попкорнның сөзбе-сөз аудармасы «жарылған жүгері» болып шығады. Еуропада попкорн 15-ғасырда пайда болғанымен, оны қазіргі тәсілмен дайындау тек 19- ғасырда жолға қойылды. Осы кезде АҚШ-та жүгері қуыруға арналған машиналар жасалған. Бұл құрылғының авторы Чарльз Криторз. А машину для приготовления попкорна изобрел Чарли Креторс из Чикаго в 1885 году.

2,3-сыныптарға арнлаған сауалнама 1. Жүгері ол – жеміс пе немесе жедік пе? 24 оқушы 16 оқушы2. Жүгері адам ағзасына пайдалы

10 слайд
2,3-сыныптарға арнлаған сауалнама 1. Жүгері ол – жеміс пе немесе жедік пе? 24 оқушы 16 оқушы2. Жүгері адам ағзасына пайдалы ма немесе зияны бар ма? 33 оқушы 7 оқушыЖеміс Жедік Пайдасы Зияны

10 слайд

2,3-сыныптарға арнлаған сауалнама 1. Жүгері ол – жеміс пе немесе жедік пе? 24 оқушы 16 оқушы2. Жүгері адам ағзасына пайдалы ма немесе зияны бар ма? 33 оқушы 7 оқушыЖеміс Жедік Пайдасы Зияны

Зерттеу жұмысы Тақырыбы «Консервталған жүгері мен жартылай фабрикат жүгеріден попкорн жасау» Бірінші рет микротолқынды пеште п

11 слайд
Зерттеу жұмысы Тақырыбы «Консервталған жүгері мен жартылай фабрикат жүгеріден попкорн жасау» Бірінші рет микротолқынды пеште пісіретіндерін көргенім есіме түсіп, жүгеріні пештің қатты қызуына қойып пісірдім. Қантпен араластырып қойғаным үшін, қатты ыстықта қант еріп, табақтың түбіне жабысты да қалды, қалғандары суреттегідей. 

11 слайд

Зерттеу жұмысы Тақырыбы «Консервталған жүгері мен жартылай фабрикат жүгеріден попкорн жасау» Бірінші рет микротолқынды пеште пісіретіндерін көргенім есіме түсіп, жүгеріні пештің қатты қызуына қойып пісірдім. Қантпен араластырып қойғаным үшін, қатты ыстықта қант еріп, табақтың түбіне жабысты да қалды, қалғандары суреттегідей. 

Зерттеу жұмысы Мен екі түрлы жүгеріні алдым- Консервталған жүгері мен жартылай фабрикат жүгеріні 3 минут уақытқа қысқа толқынд

12 слайд
Зерттеу жұмысы Мен екі түрлы жүгеріні алдым- Консервталған жүгері мен жартылай фабрикат жүгеріні 3 минут уақытқа қысқа толқынды пешке бөлек- бөлек салдым.

12 слайд

Зерттеу жұмысы Мен екі түрлы жүгеріні алдым- Консервталған жүгері мен жартылай фабрикат жүгеріні 3 минут уақытқа қысқа толқынды пешке бөлек- бөлек салдым.

Зерттеу жұмысы Жартылай фабрикат жүгеріні 3 минут уақытқа қысқа толқынды пешке салғаннан кейін дақылдар секіріп, атылуға және

13 слайд
Зерттеу жұмысы Жартылай фабрикат жүгеріні 3 минут уақытқа қысқа толқынды пешке салғаннан кейін дақылдар секіріп, атылуға және мақта шығаруға бастады

13 слайд

Зерттеу жұмысы Жартылай фабрикат жүгеріні 3 минут уақытқа қысқа толқынды пешке салғаннан кейін дақылдар секіріп, атылуға және мақта шығаруға бастады

Тәжірибе жасауда гипотезам айқындалды, мен төмендегі қорытындыға келдім:  жылулық температурасы көтерілген сайын

14 слайд
Тәжірибе жасауда гипотезам айқындалды, мен төмендегі қорытындыға келдім:  жылулық температурасы көтерілген сайын жүгері дыбыс шығарып атылады, қызыған сайын оның ішіндегі су сыймай, жарылып сыртқа шығып, мақта тәрізді болып қалады.

14 слайд

Тәжірибе жасауда гипотезам айқындалды, мен төмендегі қорытындыға келдім:  жылулық температурасы көтерілген сайын жүгері дыбыс шығарып атылады, қызыған сайын оның ішіндегі су сыймай, жарылып сыртқа шығып, мақта тәрізді болып қалады.

Консервталған жүгеріден еш қандай нәтиже шықпады. Мен уақытты создым. Температураны көтердім. Бірақ мен күткен нәтиже жо

15 слайд
Консервталған жүгеріден еш қандай нәтиже шықпады. Мен уақытты создым. Температураны көтердім. Бірақ мен күткен нәтиже жоқ. Жүгері ешқандай попкорнға айналмады, ол жай ғана өзінің суйінде қайнады. екінші тәжірибенің қорытындысы бойынша екінші болжамым айқындалып, төмендегі қорытындыға келдім:  консервталған жүгері попкорн жасауға жарамайды, өйткені онда су ішінде де, сыртында да көп.

15 слайд

Консервталған жүгеріден еш қандай нәтиже шықпады. Мен уақытты создым. Температураны көтердім. Бірақ мен күткен нәтиже жоқ. Жүгері ешқандай попкорнға айналмады, ол жай ғана өзінің суйінде қайнады. екінші тәжірибенің қорытындысы бойынша екінші болжамым айқындалып, төмендегі қорытындыға келдім:  консервталған жүгері попкорн жасауға жарамайды, өйткені онда су ішінде де, сыртында да көп.

Ұсыныс Попкорнды үй жағдайында жасау үшін оның әдістерін, жүгерінің түрін, оның құрамын жетік білу керек. Ол үшін биоло

16 слайд
Ұсыныс Попкорнды үй жағдайында жасау үшін оның әдістерін, жүгерінің түрін, оның құрамын жетік білу керек. Ол үшін биология, жаратылыстану және тамақ әзірлеу бойынша білімді жетілдіру қажет

16 слайд

Ұсыныс Попкорнды үй жағдайында жасау үшін оның әдістерін, жүгерінің түрін, оның құрамын жетік білу керек. Ол үшін биология, жаратылыстану және тамақ әзірлеу бойынша білімді жетілдіру қажет

Қорытынды Зерттеу барысында тәжірибе жүргізіліп, қорытынды шығарылды: 1 . 1 тәжірибе бойынша жүгері дақылдары ішінде

17 слайд
Қорытынды Зерттеу барысында тәжірибе жүргізіліп, қорытынды шығарылды: 1 . 1 тәжірибе бойынша жүгері дақылдары ішіндегі су қызыған сайын жарылып, мақта тәрізді болады. 2 . 2 тәжірибе бойынша судың ішінде тұрып, жұмсап кеткен консервталған жүгері еш қандай атылмайды

17 слайд

Қорытынды Зерттеу барысында тәжірибе жүргізіліп, қорытынды шығарылды: 1 . 1 тәжірибе бойынша жүгері дақылдары ішіндегі су қызыған сайын жарылып, мақта тәрізді болады. 2 . 2 тәжірибе бойынша судың ішінде тұрып, жұмсап кеткен консервталған жүгері еш қандай атылмайды

Попкорнның калориясы көп. Оның құрамында көптеген дәрумендер мен антиоксиданттар бар. Сондай-ақ ас қорытуды жақсартатын ө

18 слайд
Попкорнның калориясы көп. Оның құрамында көптеген дәрумендер мен антиоксиданттар бар. Сондай-ақ ас қорытуды жақсартатын өсімдік жасұнығы бар. Попкорн ішек жұмысын қалпына келтіріп, қандағы қант мөлшерін азайтып, теріні жақсартады. Чипсы, тұзды жаңғақ, шоколадтарға қарағанда попкорн әлдеқайда зиянсыз.

18 слайд

Попкорнның калориясы көп. Оның құрамында көптеген дәрумендер мен антиоксиданттар бар. Сондай-ақ ас қорытуды жақсартатын өсімдік жасұнығы бар. Попкорн ішек жұмысын қалпына келтіріп, қандағы қант мөлшерін азайтып, теріні жақсартады. Чипсы, тұзды жаңғақ, шоколадтарға қарағанда попкорн әлдеқайда зиянсыз.

Менің жұмысымдың достарым арасында қызығушылық тауып, ғылыми ізденіске баулудағы әсері зор болды. Сыныптастарым мен айтқ

19 слайд
Менің жұмысымдың достарым арасында қызығушылық тауып, ғылыми ізденіске баулудағы әсері зор болды. Сыныптастарым мен айтқаным бойынша үйлерінде зерттеу жұмыстарын жасап, алып келген. Екіншіден, отбасының шығынын төмендетуге көмек тесті, күнделікті чипсы, кириешки жегеннен гөрі, өз қолымен жасалған, пайдалы попкорнды жеуге тырысты

19 слайд

Менің жұмысымдың достарым арасында қызығушылық тауып, ғылыми ізденіске баулудағы әсері зор болды. Сыныптастарым мен айтқаным бойынша үйлерінде зерттеу жұмыстарын жасап, алып келген. Екіншіден, отбасының шығынын төмендетуге көмек тесті, күнделікті чипсы, кириешки жегеннен гөрі, өз қолымен жасалған, пайдалы попкорнды жеуге тырысты

Менің ғылыми жобамдың жаңалығы: Үй жағдайында попкорн жасауға тек қана әдеттегі тәтті жүгеріден немесе жартылай фабрикат

20 слайд
Менің ғылыми жобамдың жаңалығы: Үй жағдайында попкорн жасауға тек қана әдеттегі тәтті жүгеріден немесе жартылай фабрикат жүгеріден жасауға болады және ол арқылы отбасы шығынын азайтуға болады

20 слайд

Менің ғылыми жобамдың жаңалығы: Үй жағдайында попкорн жасауға тек қана әдеттегі тәтті жүгеріден немесе жартылай фабрикат жүгеріден жасауға болады және ол арқылы отбасы шығынын азайтуға болады

Менің кейінгі іздену тақырыбым: Жүгеріні тамшылатып суару әдісі арқылы қыстың күні үйде өсіру

21 слайд
Менің кейінгі іздену тақырыбым: Жүгеріні тамшылатып суару әдісі арқылы қыстың күні үйде өсіру

21 слайд

Менің кейінгі іздену тақырыбым: Жүгеріні тамшылатып суару әдісі арқылы қыстың күні үйде өсіру

Жүгеріні өсіруге бастадымЖүгеріні өсіруге бастадым

22 слайд
Жүгеріні өсіруге бастадымЖүгеріні өсіруге бастадым

22 слайд

Жүгеріні өсіруге бастадымЖүгеріні өсіруге бастадым

- Биология оқулық - Интернеттен мәліметтер Пайдаланылған әдебиетте

23 слайд
- Биология оқулық - Интернеттен мәліметтер   Пайдаланылған әдебиеттер:Пайдаланылған әдебиеттер:

23 слайд

- Биология оқулық - Интернеттен мәліметтер   Пайдаланылған әдебиеттер:Пайдаланылған әдебиеттер:

Осы аптаның ең үздік материалдары
Педагогтардың біліктілігін арттыру курстары
Аттестацияда (ПББ) 100% келетін
тақырыптармен дайындаймыз
Аттестацияда (ПББ) келетін тақырыптар бойынша жасалған тесттермен дайындалып, бізбен бірге тестілеуден оңай өтесіз
Өткен жылы бізбен дайындалған ұстаздар 50/50 жинап рекорд жасады
Толығырақ