Ғылыми жоба. "Қара зере-емге шипа"




1 слайд
Ғылыми жоба
«Қара зере - емге шипа»
1 слайд
Ғылыми жоба «Қара зере - емге шипа»

2 слайд
*Жобаның мақсаты:
*Қара зере майының
қолданылу әдісін зерделеу
және тарату;
*Медицинаның хадистермен
байланысын зерттеу.
2 слайд
*Жобаның мақсаты: *Қара зере майының қолданылу әдісін зерделеу және тарату; *Медицинаның хадистермен байланысын зерттеу.

3 слайд
*Қара зере – латын тілінде
«Nigella sativa» деп аталады.
Арабша «хаббатус- сәуда»,
ал орысша – « черный тмин»
3 слайд
*Қара зере – латын тілінде «Nigella sativa» деп аталады. Арабша «хаббатус- сәуда», ал орысша – « черный тмин»

4 слайд
Табиғатта 20-ға жуық түрі
бар бұл өсімдіктің бойы 40
см-ге жетеді.
4 слайд
Табиғатта 20-ға жуық түрі бар бұл өсімдіктің бойы 40 см-ге жетеді.

5 слайд
*Тарихқа үңілсек.
Пайғамбарымыз Мұхаммед
(с.а.с.) ерекше мақтаған бұл
өсімдіктің емдік күшін сол
заманда Ибн Сина мен
әл-Бируни де мойындаған.
5 слайд
*Тарихқа үңілсек. Пайғамбарымыз Мұхаммед (с.а.с.) ерекше мақтаған бұл өсімдіктің емдік күшін сол заманда Ибн Сина мен әл-Бируни де мойындаған.

6 слайд
*Қара зере майы 50-ден
астам емге шипа
*Баспа
*Құлақ ауруы
*Жөтел
*Әлсіздік
*Шаштың түсуі
*Теріні жасарту маскасы
6 слайд
*Қара зере майы 50-ден астам емге шипа *Баспа *Құлақ ауруы *Жөтел *Әлсіздік *Шаштың түсуі *Теріні жасарту маскасы

7 слайд
Бас айналу: Қара зере майын шайға қосып ішеді. Жақ сүйектің астыңғы
жағы мен желке тұсын маймен сүрту керек.
Ұйқысыздық: 1 шай қасық қара зерені балмен не шаймен араластырып
кешкі астан бұрын ішу керек.
Үнемі шаршап жүру: 1 стақан балға 3 шай қасық алма сірке қышқылын
және 1 шай қасық қара зере майын араластырып ұйқыға жатар алдында 2 шай
қасықтан жеу керек.
Жүрек тұсының шаншуы: 1 кесе ыстық сүтке бірнеше тамшы май
тамызып, 1 шай қасық бал қосып ыстықтай ішу керек.
Тұмау (грипп), жөтел: 1:5 қатынасындағы қара зере мен зәйтүн майын
араластырып күніне 3-4 рет мұрынға тамызады. Күшті жөтел кезінде 3-5
тамшы қара зере майын тамызып (пипетка) арқылы тілдің түбіне таңертең
және кешке тамызады.
Гастрит: 500 гр бал мен 500 гр жолжелкен жапырақтарының шырынын
араластырып, қоспаны эмальды ыдысқа салып баяу отта 5-10 минут бойы
қайнатады. Салқындаған қоспаға 50 мл қара зере майын қосады. Тамақтан
бұрын 1 ас қасықтан күніне 3 рет ішеді.
7 слайд
Бас айналу: Қара зере майын шайға қосып ішеді. Жақ сүйектің астыңғы жағы мен желке тұсын маймен сүрту керек. Ұйқысыздық: 1 шай қасық қара зерені балмен не шаймен араластырып кешкі астан бұрын ішу керек. Үнемі шаршап жүру: 1 стақан балға 3 шай қасық алма сірке қышқылын және 1 шай қасық қара зере майын араластырып ұйқыға жатар алдында 2 шай қасықтан жеу керек. Жүрек тұсының шаншуы: 1 кесе ыстық сүтке бірнеше тамшы май тамызып, 1 шай қасық бал қосып ыстықтай ішу керек. Тұмау (грипп), жөтел: 1:5 қатынасындағы қара зере мен зәйтүн майын араластырып күніне 3-4 рет мұрынға тамызады. Күшті жөтел кезінде 3-5 тамшы қара зере майын тамызып (пипетка) арқылы тілдің түбіне таңертең және кешке тамызады. Гастрит: 500 гр бал мен 500 гр жолжелкен жапырақтарының шырынын араластырып, қоспаны эмальды ыдысқа салып баяу отта 5-10 минут бойы қайнатады. Салқындаған қоспаға 50 мл қара зере майын қосады. Тамақтан бұрын 1 ас қасықтан күніне 3 рет ішеді.

8 слайд
*Хадистен:
«Қара зерені емге
пайдаланыңдар, расында ол
өлімнен басқаның бәріне
шипа» делінген.
Хадисті Муслим жеткізген.
8 слайд
*Хадистен: «Қара зерені емге пайдаланыңдар, расында ол өлімнен басқаның бәріне шипа» делінген. Хадисті Муслим жеткізген.

9 слайд
*Қара зере шайы
Қара зере дәнек түрінде де
пайдаланылады.
Дәндерінен қайнатылған
шай: іш кебу, іш өту және өт
шаншу кезінде
қолданылады.
9 слайд
*Қара зере шайы Қара зере дәнек түрінде де пайдаланылады. Дәндерінен қайнатылған шай: іш кебу, іш өту және өт шаншу кезінде қолданылады.

10 слайд
Нәтиже:
*Қабынулар бәсеңдейді
*Жөтел асқынбайды
* Әлсіздік жойылады
Ауырып ем іздегенше,
ауырмайтын жол іздейік!
Әрқашан сұлу да сүйкімді бола
білейік!
10 слайд
Нәтиже: *Қабынулар бәсеңдейді *Жөтел асқынбайды * Әлсіздік жойылады Ауырып ем іздегенше, ауырмайтын жол іздейік! Әрқашан сұлу да сүйкімді бола білейік!