Материалдар / Ғылыми жоба "Сүттің және сүт өнімдерінің пайдасы"
МИНИСТРЛІКПЕН КЕЛІСІЛГЕН КУРСҚА ҚАТЫСЫП, АТТЕСТАЦИЯҒА ЖАРАМДЫ СЕРТИФИКАТ АЛЫҢЫЗ!
Сертификат Аттестацияға 100% жарамды
ТОЛЫҚ АҚПАРАТ АЛУ

Ғылыми жоба "Сүттің және сүт өнімдерінің пайдасы"

Материал туралы қысқаша түсінік
Бастауыш сынып оқушылары мен ұстаздары үшін. «Мен әлемді танимын » атты ғылыми жобада қорғаған оқушылардың өз жұмыстары.
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
25 Қараша 2021
1576
19 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Материалдың қысқаша түсінігі
“ Сүттің және сүт өнімдерінің пайдасы”Ғылыми жоба : Дайындаған: Жұмағазы Саян 3 «Ә» сыныб

1 слайд
“ Сүттің және сүт өнімдерінің пайдасы”Ғылыми жоба : Дайындаған: Жұмағазы Саян 3 «Ә» сыныбы Жетекшісі: Досманбетова Айда Ахмедовна № 172 мектеп-гимназиясы

1 слайд

“ Сүттің және сүт өнімдерінің пайдасы”Ғылыми жоба : Дайындаған: Жұмағазы Саян 3 «Ә» сыныбы Жетекшісі: Досманбетова Айда Ахмедовна № 172 мектеп-гимназиясы

Мазмұны: 1. Кіріспе 2. Негізгі бөлім 2.1.Сүттің шығу тарихы жайында. 2.2.Сүттің түрлері. 2.3.Сүттің құрамы. 3. Біздің зе

2 слайд
Мазмұны: 1. Кіріспе 2. Негізгі бөлім 2.1.Сүттің шығу тарихы жайында. 2.2.Сүттің түрлері. 2.3.Сүттің құрамы.   3. Біздің зерттеу жұмысымыз 3.1. Сүт өнімдері 3.2. Сүт өнімдерінің жасалу жолдары жіне пайдасы   4. Қорытынды 5. Қолданылған әдебиеттер

2 слайд

Мазмұны: 1. Кіріспе 2. Негізгі бөлім 2.1.Сүттің шығу тарихы жайында. 2.2.Сүттің түрлері. 2.3.Сүттің құрамы.   3. Біздің зерттеу жұмысымыз 3.1. Сүт өнімдері 3.2. Сүт өнімдерінің жасалу жолдары жіне пайдасы   4. Қорытынды 5. Қолданылған әдебиеттер

1. Кіріспе Сүтке бал қосып... Сүт деп нені айтады? Оның тарихы қайдан бастау алады?

3 слайд
1. Кіріспе Сүтке бал қосып... Сүт деп нені айтады? Оның тарихы қайдан бастау алады?

3 слайд

1. Кіріспе Сүтке бал қосып... Сүт деп нені айтады? Оның тарихы қайдан бастау алады?

Мақсаты:  Сүт және сүт өнімдерінің пайдасын зерттеу, адам өміріндегі сүттің маңыздылығын анықтау. Міндеттері:  Сүттің па

4 слайд
Мақсаты:  Сүт және сүт өнімдерінің пайдасын зерттеу, адам өміріндегі сүттің маңыздылығын анықтау. Міндеттері:  Сүттің пайда болу тарихымен танысу;  Сүттің құрамын оқып-білу;  Сүттің түрлерін анықтап білу;  Сүттің қалай және қай жерде қолданылатынын оқып-білу.  Сүт өнімдері , пайдасы

4 слайд

Мақсаты:  Сүт және сүт өнімдерінің пайдасын зерттеу, адам өміріндегі сүттің маңыздылығын анықтау. Міндеттері:  Сүттің пайда болу тарихымен танысу;  Сүттің құрамын оқып-білу;  Сүттің түрлерін анықтап білу;  Сүттің қалай және қай жерде қолданылатынын оқып-білу.  Сүт өнімдері , пайдасы

Зерттеу нысаны - адам Зерттеу заты - сүт және сүт өнімдері Зерттеудің өзектілігі: біз сүтті күнделікті өмірде жиі қолданыл

5 слайд
Зерттеу нысаны - адам Зерттеу заты - сүт және сүт өнімдері Зерттеудің өзектілігі: біз сүтті күнделікті өмірде жиі қолданылғанымен,оның көптеген пайдасын, өзіне тән ерекшеліктерін біле бермейміз. Зерттеудің болжамы: егер біз сүт жайлы көбірек оқып білсек, онда сүттің көптеген сырларын ашар едік. Зерттеу әдістері: - ғылыми әдебиеттердегі анықтамалармен танысу; - бақылау; - тәжірибе; -зерттелген нәтижеге талдау жүргізу.

5 слайд

Зерттеу нысаны - адам Зерттеу заты - сүт және сүт өнімдері Зерттеудің өзектілігі: біз сүтті күнделікті өмірде жиі қолданылғанымен,оның көптеген пайдасын, өзіне тән ерекшеліктерін біле бермейміз. Зерттеудің болжамы: егер біз сүт жайлы көбірек оқып білсек, онда сүттің көптеген сырларын ашар едік. Зерттеу әдістері: - ғылыми әдебиеттердегі анықтамалармен танысу; - бақылау; - тәжірибе; -зерттелген нәтижеге талдау жүргізу.

2. Негізгі бөлім « Ақ- дертке дауа,жанға шипа»демекші сүт тағамдарына тоқталу . Сүт - төрт түлік мал өнімі Қазақ х

6 слайд
2. Негізгі бөлім « Ақ- дертке дауа,жанға шипа»демекші сүт тағамдарына тоқталу . Сүт - төрт түлік мал өнімі Қазақ халқының бұл қасиетті сусыны төрт-түлік малдан өндіріледі. Халқымыз тіршілігін, шаруашылығын осы мал өсірумен байланыстырып, тіршілікке пайдалануды шебер игерген. 2.1. Сүттің шығу тарихы

6 слайд

2. Негізгі бөлім « Ақ- дертке дауа,жанға шипа»демекші сүт тағамдарына тоқталу . Сүт - төрт түлік мал өнімі Қазақ халқының бұл қасиетті сусыны төрт-түлік малдан өндіріледі. Халқымыз тіршілігін, шаруашылығын осы мал өсірумен байланыстырып, тіршілікке пайдалануды шебер игерген. 2.1. Сүттің шығу тарихы

Б.з.д. 470 жылы «Грек – мысыр жауынгерлері туралы тарихы» атты еңбегінде қымыз туралы құжаттық мәліметті Геродот қалдырған. Қ

7 слайд
Б.з.д. 470 жылы «Грек – мысыр жауынгерлері туралы тарихы» атты еңбегінде қымыз туралы құжаттық мәліметті Геродот қалдырған. Қымыз

7 слайд

Б.з.д. 470 жылы «Грек – мысыр жауынгерлері туралы тарихы» атты еңбегінде қымыз туралы құжаттық мәліметті Геродот қалдырған. Қымыз

Украина - қатық Ресей - простокваша Армения - Мацун Туркмения - Чал

8 слайд
Украина - қатық Ресей - простокваша Армения - Мацун Туркмения - Чал

8 слайд

Украина - қатық Ресей - простокваша Армения - Мацун Туркмения - Чал

Қазақстан, Татарстан - Қымыз Болгария, Грекия, Түркия - йогуртКавказ - Айран

9 слайд
Қазақстан, Татарстан - Қымыз Болгария, Грекия, Түркия - йогуртКавказ - Айран

9 слайд

Қазақстан, Татарстан - Қымыз Болгария, Грекия, Түркия - йогуртКавказ - Айран

И.И.Мечников (1845 – 1916жж) 1908 жылы – сүт өнімдерді емдік мақсатта қолданудың негізін салғаны үшін Нобель сыйлығының и

10 слайд
И.И.Мечников (1845 – 1916жж) 1908 жылы – сүт өнімдерді емдік мақсатта қолданудың негізін салғаны үшін Нобель сыйлығының иегері атанды.

10 слайд

И.И.Мечников (1845 – 1916жж) 1908 жылы – сүт өнімдерді емдік мақсатта қолданудың негізін салғаны үшін Нобель сыйлығының иегері атанды.

И.И.Мечниковтың 15 жыл айран ішуі , қуаты, денсаулығының қалыпты болуы Ж.Жабаев: « 99 жасқа келуімнің сыры -

11 слайд
И.И.Мечниковтың 15 жыл айран ішуі , қуаты, денсаулығының қалыпты болуы Ж.Жабаев: « 99 жасқа келуімнің сыры - осы айран»-деген

11 слайд

И.И.Мечниковтың 15 жыл айран ішуі , қуаты, денсаулығының қалыпты болуы Ж.Жабаев: « 99 жасқа келуімнің сыры - осы айран»-деген

2.2. Сүттің түрлері Түйе сүті-шұбат Жылқы сүті--- саумал, қымыз Сиыр сүті Қой сүті Ешкі сүті

12 слайд
2.2. Сүттің түрлері Түйе сүті-шұбат Жылқы сүті--- саумал, қымыз Сиыр сүті Қой сүті Ешкі сүті

12 слайд

2.2. Сүттің түрлері Түйе сүті-шұбат Жылқы сүті--- саумал, қымыз Сиыр сүті Қой сүті Ешкі сүті

3.1. Сүт өнімдері

13 слайд
3.1. Сүт өнімдері

13 слайд

3.1. Сүт өнімдері

3.2. Сүт тағамдарының жасалу жолдары және пайдасы Ауылда апам құрттың үш түрін жасайды. Оның бірі ұйыған сүтке тұз қосу арқ

14 слайд
3.2. Сүт тағамдарының жасалу жолдары және пайдасы Ауылда апам құрттың үш түрін жасайды. Оның бірі ұйыған сүтке тұз қосу арқылы жасалатын ақ құрт. Одан кейін жаңа сауылған сүтті қазанға құйып қайнатып, сосын оның сары суы сорғығанша күтіп, қайнаған малта құрт дайындау. Үшінші түрі сол қазанға қайнаған құртты бөтелкелерге құйып, қысқыға дайындау. Қыста осы құртты еттің сорпасына қосып ішсеңіздер, қыс бойы тұмау, жөтелден аман боласыздар. Сонымен қатар құрт табиғи кальций көзі. Егер адам ағзасында кальций жеткілікті болса, сүйегі тез сынудан аман болады, сонымен қатар тістеріңіз аппақ әрі әдемі болады.

14 слайд

3.2. Сүт тағамдарының жасалу жолдары және пайдасы Ауылда апам құрттың үш түрін жасайды. Оның бірі ұйыған сүтке тұз қосу арқылы жасалатын ақ құрт. Одан кейін жаңа сауылған сүтті қазанға құйып қайнатып, сосын оның сары суы сорғығанша күтіп, қайнаған малта құрт дайындау. Үшінші түрі сол қазанға қайнаған құртты бөтелкелерге құйып, қысқыға дайындау. Қыста осы құртты еттің сорпасына қосып ішсеңіздер, қыс бойы тұмау, жөтелден аман боласыздар. Сонымен қатар құрт табиғи кальций көзі. Егер адам ағзасында кальций жеткілікті болса, сүйегі тез сынудан аман болады, сонымен қатар тістеріңіз аппақ әрі әдемі болады.

15 слайд

15 слайд

4.Қорытынды Пайдаланған әдебиеттер: 1. «Ақ дастарқан кітабы» 1985ж 2. Интернет жүесіін пайдалану 3. « Қазақстан» ұлттық

16 слайд
4.Қорытынды Пайдаланған әдебиеттер: 1. «Ақ дастарқан кітабы» 1985ж 2. Интернет жүесіін пайдалану 3. « Қазақстан» ұлттық энциклопедиясы ( 2-том,1-том) 4.» Балдырған» балалар журналы 2009 ж. 5. «Егемен Қазақстан» газеті 2011 ж.

16 слайд

4.Қорытынды Пайдаланған әдебиеттер: 1. «Ақ дастарқан кітабы» 1985ж 2. Интернет жүесіін пайдалану 3. « Қазақстан» ұлттық энциклопедиясы ( 2-том,1-том) 4.» Балдырған» балалар журналы 2009 ж. 5. «Егемен Қазақстан» газеті 2011 ж.