Ғылыми жоба "Сүттің және сүт өнімдерінің пайдасы"

Тақырып бойынша 11 материал табылды

Ғылыми жоба "Сүттің және сүт өнімдерінің пайдасы"

Материал туралы қысқаша түсінік
Бастауыш сынып оқушылары мен ұстаздары үшін. «Мен әлемді танимын » атты ғылыми жобада қорғаған оқушылардың өз жұмыстары.
Материалдың қысқаша нұсқасы
img_page_1
Жүктеу
bolisu
Бөлісу
ЖИ арқылы жасау
Слайдтың жеке беттері
“ Сүттің және сүт өнімдерінің пайдасы”Ғылыми жоба : Дайындаған: Жұмағазы Саян 3 «Ә» сыныб

#1 слайд
“ Сүттің және сүт өнімдерінің пайдасы”Ғылыми жоба : Дайындаған: Жұмағазы Саян 3 «Ә» сыныбы Жетекшісі: Досманбетова Айда Ахмедовна № 172 мектеп-гимназиясы

1 слайд

“ Сүттің және сүт өнімдерінің пайдасы”Ғылыми жоба : Дайындаған: Жұмағазы Саян 3 «Ә» сыныбы Жетекшісі: Досманбетова Айда Ахмедовна № 172 мектеп-гимназиясы

Мазмұны: 1. Кіріспе 2. Негізгі бөлім 2.1.Сүттің шығу тарихы жайында. 2.2.Сүттің түрлері. 2.3.Сүттің құрамы. 3. Біздің зе

#2 слайд
Мазмұны: 1. Кіріспе 2. Негізгі бөлім 2.1.Сүттің шығу тарихы жайында. 2.2.Сүттің түрлері. 2.3.Сүттің құрамы.   3. Біздің зерттеу жұмысымыз 3.1. Сүт өнімдері 3.2. Сүт өнімдерінің жасалу жолдары жіне пайдасы   4. Қорытынды 5. Қолданылған әдебиеттер

2 слайд

Мазмұны: 1. Кіріспе 2. Негізгі бөлім 2.1.Сүттің шығу тарихы жайында. 2.2.Сүттің түрлері. 2.3.Сүттің құрамы.   3. Біздің зерттеу жұмысымыз 3.1. Сүт өнімдері 3.2. Сүт өнімдерінің жасалу жолдары жіне пайдасы   4. Қорытынды 5. Қолданылған әдебиеттер

1. Кіріспе Сүтке бал қосып... Сүт деп нені айтады? Оның тарихы қайдан бастау алады?

#3 слайд
1. Кіріспе Сүтке бал қосып... Сүт деп нені айтады? Оның тарихы қайдан бастау алады?

3 слайд

1. Кіріспе Сүтке бал қосып... Сүт деп нені айтады? Оның тарихы қайдан бастау алады?

Мақсаты:  Сүт және сүт өнімдерінің пайдасын зерттеу, адам өміріндегі сүттің маңыздылығын анықтау. Міндеттері:  Сүттің па

#4 слайд
Мақсаты:  Сүт және сүт өнімдерінің пайдасын зерттеу, адам өміріндегі сүттің маңыздылығын анықтау. Міндеттері:  Сүттің пайда болу тарихымен танысу;  Сүттің құрамын оқып-білу;  Сүттің түрлерін анықтап білу;  Сүттің қалай және қай жерде қолданылатынын оқып-білу.  Сүт өнімдері , пайдасы

4 слайд

Мақсаты:  Сүт және сүт өнімдерінің пайдасын зерттеу, адам өміріндегі сүттің маңыздылығын анықтау. Міндеттері:  Сүттің пайда болу тарихымен танысу;  Сүттің құрамын оқып-білу;  Сүттің түрлерін анықтап білу;  Сүттің қалай және қай жерде қолданылатынын оқып-білу.  Сүт өнімдері , пайдасы

Зерттеу нысаны - адам Зерттеу заты - сүт және сүт өнімдері Зерттеудің өзектілігі: біз сүтті күнделікті өмірде жиі қолданыл

#5 слайд
Зерттеу нысаны - адам Зерттеу заты - сүт және сүт өнімдері Зерттеудің өзектілігі: біз сүтті күнделікті өмірде жиі қолданылғанымен,оның көптеген пайдасын, өзіне тән ерекшеліктерін біле бермейміз. Зерттеудің болжамы: егер біз сүт жайлы көбірек оқып білсек, онда сүттің көптеген сырларын ашар едік. Зерттеу әдістері: - ғылыми әдебиеттердегі анықтамалармен танысу; - бақылау; - тәжірибе; -зерттелген нәтижеге талдау жүргізу.

5 слайд

Зерттеу нысаны - адам Зерттеу заты - сүт және сүт өнімдері Зерттеудің өзектілігі: біз сүтті күнделікті өмірде жиі қолданылғанымен,оның көптеген пайдасын, өзіне тән ерекшеліктерін біле бермейміз. Зерттеудің болжамы: егер біз сүт жайлы көбірек оқып білсек, онда сүттің көптеген сырларын ашар едік. Зерттеу әдістері: - ғылыми әдебиеттердегі анықтамалармен танысу; - бақылау; - тәжірибе; -зерттелген нәтижеге талдау жүргізу.

2. Негізгі бөлім « Ақ- дертке дауа,жанға шипа»демекші сүт тағамдарына тоқталу . Сүт - төрт түлік мал өнімі Қазақ х

#6 слайд
2. Негізгі бөлім « Ақ- дертке дауа,жанға шипа»демекші сүт тағамдарына тоқталу . Сүт - төрт түлік мал өнімі Қазақ халқының бұл қасиетті сусыны төрт-түлік малдан өндіріледі. Халқымыз тіршілігін, шаруашылығын осы мал өсірумен байланыстырып, тіршілікке пайдалануды шебер игерген. 2.1. Сүттің шығу тарихы

6 слайд

2. Негізгі бөлім « Ақ- дертке дауа,жанға шипа»демекші сүт тағамдарына тоқталу . Сүт - төрт түлік мал өнімі Қазақ халқының бұл қасиетті сусыны төрт-түлік малдан өндіріледі. Халқымыз тіршілігін, шаруашылығын осы мал өсірумен байланыстырып, тіршілікке пайдалануды шебер игерген. 2.1. Сүттің шығу тарихы

Б.з.д. 470 жылы «Грек – мысыр жауынгерлері туралы тарихы» атты еңбегінде қымыз туралы құжаттық мәліметті Геродот қалдырған. Қ

#7 слайд
Б.з.д. 470 жылы «Грек – мысыр жауынгерлері туралы тарихы» атты еңбегінде қымыз туралы құжаттық мәліметті Геродот қалдырған. Қымыз

7 слайд

Б.з.д. 470 жылы «Грек – мысыр жауынгерлері туралы тарихы» атты еңбегінде қымыз туралы құжаттық мәліметті Геродот қалдырған. Қымыз

Украина - қатық Ресей - простокваша Армения - Мацун Туркмения - Чал

#8 слайд
Украина - қатық Ресей - простокваша Армения - Мацун Туркмения - Чал

8 слайд

Украина - қатық Ресей - простокваша Армения - Мацун Туркмения - Чал

Қазақстан, Татарстан - Қымыз Болгария, Грекия, Түркия - йогуртКавказ - Айран

#9 слайд
Қазақстан, Татарстан - Қымыз Болгария, Грекия, Түркия - йогуртКавказ - Айран

9 слайд

Қазақстан, Татарстан - Қымыз Болгария, Грекия, Түркия - йогуртКавказ - Айран

И.И.Мечников (1845 – 1916жж) 1908 жылы – сүт өнімдерді емдік мақсатта қолданудың негізін салғаны үшін Нобель сыйлығының и

#10 слайд
И.И.Мечников (1845 – 1916жж) 1908 жылы – сүт өнімдерді емдік мақсатта қолданудың негізін салғаны үшін Нобель сыйлығының иегері атанды.

10 слайд

И.И.Мечников (1845 – 1916жж) 1908 жылы – сүт өнімдерді емдік мақсатта қолданудың негізін салғаны үшін Нобель сыйлығының иегері атанды.

И.И.Мечниковтың 15 жыл айран ішуі , қуаты, денсаулығының қалыпты болуы Ж.Жабаев: « 99 жасқа келуімнің сыры -

#11 слайд
И.И.Мечниковтың 15 жыл айран ішуі , қуаты, денсаулығының қалыпты болуы Ж.Жабаев: « 99 жасқа келуімнің сыры - осы айран»-деген

11 слайд

И.И.Мечниковтың 15 жыл айран ішуі , қуаты, денсаулығының қалыпты болуы Ж.Жабаев: « 99 жасқа келуімнің сыры - осы айран»-деген

2.2. Сүттің түрлері Түйе сүті-шұбат Жылқы сүті--- саумал, қымыз Сиыр сүті Қой сүті Ешкі сүті

#12 слайд
2.2. Сүттің түрлері Түйе сүті-шұбат Жылқы сүті--- саумал, қымыз Сиыр сүті Қой сүті Ешкі сүті

12 слайд

2.2. Сүттің түрлері Түйе сүті-шұбат Жылқы сүті--- саумал, қымыз Сиыр сүті Қой сүті Ешкі сүті

3.1. Сүт өнімдері

#13 слайд
3.1. Сүт өнімдері

13 слайд

3.1. Сүт өнімдері

3.2. Сүт тағамдарының жасалу жолдары және пайдасы Ауылда апам құрттың үш түрін жасайды. Оның бірі ұйыған сүтке тұз қосу арқ

#14 слайд
3.2. Сүт тағамдарының жасалу жолдары және пайдасы Ауылда апам құрттың үш түрін жасайды. Оның бірі ұйыған сүтке тұз қосу арқылы жасалатын ақ құрт. Одан кейін жаңа сауылған сүтті қазанға құйып қайнатып, сосын оның сары суы сорғығанша күтіп, қайнаған малта құрт дайындау. Үшінші түрі сол қазанға қайнаған құртты бөтелкелерге құйып, қысқыға дайындау. Қыста осы құртты еттің сорпасына қосып ішсеңіздер, қыс бойы тұмау, жөтелден аман боласыздар. Сонымен қатар құрт табиғи кальций көзі. Егер адам ағзасында кальций жеткілікті болса, сүйегі тез сынудан аман болады, сонымен қатар тістеріңіз аппақ әрі әдемі болады.

14 слайд

3.2. Сүт тағамдарының жасалу жолдары және пайдасы Ауылда апам құрттың үш түрін жасайды. Оның бірі ұйыған сүтке тұз қосу арқылы жасалатын ақ құрт. Одан кейін жаңа сауылған сүтті қазанға құйып қайнатып, сосын оның сары суы сорғығанша күтіп, қайнаған малта құрт дайындау. Үшінші түрі сол қазанға қайнаған құртты бөтелкелерге құйып, қысқыға дайындау. Қыста осы құртты еттің сорпасына қосып ішсеңіздер, қыс бойы тұмау, жөтелден аман боласыздар. Сонымен қатар құрт табиғи кальций көзі. Егер адам ағзасында кальций жеткілікті болса, сүйегі тез сынудан аман болады, сонымен қатар тістеріңіз аппақ әрі әдемі болады.

#15 слайд

15 слайд

4.Қорытынды Пайдаланған әдебиеттер: 1. «Ақ дастарқан кітабы» 1985ж 2. Интернет жүесіін пайдалану 3. « Қазақстан» ұлттық

#16 слайд
4.Қорытынды Пайдаланған әдебиеттер: 1. «Ақ дастарқан кітабы» 1985ж 2. Интернет жүесіін пайдалану 3. « Қазақстан» ұлттық энциклопедиясы ( 2-том,1-том) 4.» Балдырған» балалар журналы 2009 ж. 5. «Егемен Қазақстан» газеті 2011 ж.

16 слайд

4.Қорытынды Пайдаланған әдебиеттер: 1. «Ақ дастарқан кітабы» 1985ж 2. Интернет жүесіін пайдалану 3. « Қазақстан» ұлттық энциклопедиясы ( 2-том,1-том) 4.» Балдырған» балалар журналы 2009 ж. 5. «Егемен Қазақстан» газеті 2011 ж.

Файл форматы:
pptx
25.11.2021
2027
Жүктеу
ЖИ арқылы жасау
Жариялаған:
Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
шағым қалдыра аласыз
Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі