Материалдар / Ғылыми жоба: Сүттің пайдасы.

Ғылыми жоба: Сүттің пайдасы.

Материал туралы қысқаша түсінік
Ғылыми жоба: Сүттің пайдасы. Сүттің құрамы мен пайдасы. Сүт өнімдерін қолдану ережелеі, ерекшеліктері, сүт өнімдерінің түрлері туралы. 2 сынып
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
28 Қазан 2022
1444
22 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Материалдың қысқаша түсінігі
“ Сүттің пайдасы”Ғылыми жоба :

1 слайд
“ Сүттің пайдасы”Ғылыми жоба :

1 слайд

“ Сүттің пайдасы”Ғылыми жоба :

Мазмұны: 1. Кіріспе 2. Негізгі бөлім 2.1. Сүттің шығу тарихы жайында 2.2. Сүттің түрлері 2.3. Сүттің қ

2 слайд
Мазмұны: 1. Кіріспе 2. Негізгі бөлім 2.1. Сүттің шығу тарихы жайында 2.2. Сүттің түрлері 2.3. Сүттің құрамы 2.4. Дәрігерлер кеңесі 2.5. Сүттің қолданылуы 2.6. Сүт тағамдары

2 слайд

Мазмұны: 1. Кіріспе 2. Негізгі бөлім 2.1. Сүттің шығу тарихы жайында 2.2. Сүттің түрлері 2.3. Сүттің құрамы 2.4. Дәрігерлер кеңесі 2.5. Сүттің қолданылуы 2.6. Сүт тағамдары

3. Біздің зерттеу жұмысымыз 3.1. Дәрігермен кездесу 3.2. Сүттің қолданылуын зерттеу 3.3. Сауалнама нәти

3 слайд
3. Біздің зерттеу жұмысымыз 3.1. Дәрігермен кездесу 3.2. Сүттің қолданылуын зерттеу 3.3. Сауалнама нәтижесі

3 слайд

3. Біздің зерттеу жұмысымыз 3.1. Дәрігермен кездесу 3.2. Сүттің қолданылуын зерттеу 3.3. Сауалнама нәтижесі

1. Кіріспе Сүтке бал қосып... Сүт деп нені айтады? Оның тарихы қайдан бастау алады?

4 слайд
1. Кіріспе Сүтке бал қосып... Сүт деп нені айтады? Оның тарихы қайдан бастау алады?

4 слайд

1. Кіріспе Сүтке бал қосып... Сүт деп нені айтады? Оның тарихы қайдан бастау алады?

Мақсаты: Сүт пайдасын зерттеу, адамдардың оны қандай жағдайларда пайдаланатынымен кеңірек танысу. Міндеттері: • Сүттің

5 слайд
Мақсаты: Сүт пайдасын зерттеу, адамдардың оны қандай жағдайларда пайдаланатынымен кеңірек танысу. Міндеттері: • Сүттің пайда болу тарихымен танысу • Сүттің құрамын оқып - білу • Сүттің түрлерін анықтап білу • Сүттің қалай және қай жерлерде қолданылатынын оқып – білу • Сүт өнімдері пайдасы

5 слайд

Мақсаты: Сүт пайдасын зерттеу, адамдардың оны қандай жағдайларда пайдаланатынымен кеңірек танысу. Міндеттері: • Сүттің пайда болу тарихымен танысу • Сүттің құрамын оқып - білу • Сүттің түрлерін анықтап білу • Сүттің қалай және қай жерлерде қолданылатынын оқып – білу • Сүт өнімдері пайдасы

Зерттеу нысаны - адам Зерттеу заты – сүт Зерттеудің өзектілігі – біз сүтті күнделікті қолданғанымызбен, оның көптеген пай

6 слайд
Зерттеу нысаны - адам Зерттеу заты – сүт Зерттеудің өзектілігі – біз сүтті күнделікті қолданғанымызбен, оның көптеген пайдасын, өзіне тән ерекшеліктерін біле бермейміз. Зерттеудің болжамы – егер біз сүт жайлы көбірек оқып білсек, онда сүттің көптеген сырларын ашар едік. Зерттеу әдістері - ғылыми әдебиеттердегі анықтамалармен танысу; - бақылау; - зерттелген нәтижеге талдау жасау;

6 слайд

Зерттеу нысаны - адам Зерттеу заты – сүт Зерттеудің өзектілігі – біз сүтті күнделікті қолданғанымызбен, оның көптеген пайдасын, өзіне тән ерекшеліктерін біле бермейміз. Зерттеудің болжамы – егер біз сүт жайлы көбірек оқып білсек, онда сүттің көптеген сырларын ашар едік. Зерттеу әдістері - ғылыми әдебиеттердегі анықтамалармен танысу; - бақылау; - зерттелген нәтижеге талдау жасау;

2. Негізгі бөлім « Ақ- дертке дауа,жанға шипа»демекші сүт тағамдарына тоқталу . Сүт - төрт түлік мал өнімі М.М.Құлды

7 слайд
2. Негізгі бөлім « Ақ- дертке дауа,жанға шипа»демекші сүт тағамдарына тоқталу . Сүт - төрт түлік мал өнімі М.М.Құлдыбаев: Сүт дәмі, иісі , көп түрлілігі туралы 2.1. Сүттің шығу тарихы

7 слайд

2. Негізгі бөлім « Ақ- дертке дауа,жанға шипа»демекші сүт тағамдарына тоқталу . Сүт - төрт түлік мал өнімі М.М.Құлдыбаев: Сүт дәмі, иісі , көп түрлілігі туралы 2.1. Сүттің шығу тарихы

Б.з.д 470 жылы «Грек – мысыр жауынгерлері туралы тарихы» атты еңбегінде қымыз туралы құжаттық мәліметті Геродот қалдырған. Қым

8 слайд
Б.з.д 470 жылы «Грек – мысыр жауынгерлері туралы тарихы» атты еңбегінде қымыз туралы құжаттық мәліметті Геродот қалдырған. Қымыз

8 слайд

Б.з.д 470 жылы «Грек – мысыр жауынгерлері туралы тарихы» атты еңбегінде қымыз туралы құжаттық мәліметті Геродот қалдырған. Қымыз

Украина - қатық Ресей - простокваша Армения - Мацун Туркмения - Чал

9 слайд
Украина - қатық Ресей - простокваша Армения - Мацун Туркмения - Чал

9 слайд

Украина - қатық Ресей - простокваша Армения - Мацун Туркмения - Чал

Қазақстан, Татарстан - Қымыз Болгария, Грекия, Түркия - йогуртКавказ - Айран

10 слайд
Қазақстан, Татарстан - Қымыз Болгария, Грекия, Түркия - йогуртКавказ - Айран

10 слайд

Қазақстан, Татарстан - Қымыз Болгария, Грекия, Түркия - йогуртКавказ - Айран

Л.А.Баникова еңбегіндегі мәлімет : Орыс ғалымы И.И.Мечников: «Ауру мен қартаю ішкі ағзадағы интоксикация құбылысына

11 слайд
Л.А.Баникова еңбегіндегі мәлімет : Орыс ғалымы И.И.Мечников: «Ауру мен қартаю ішкі ағзадағы интоксикация құбылысына байланысты және ағзадағы сүт микрооргонизмдердің мөлшері көптігі организмді басқа шіріту микроорганизмдердің көбейінуіне жол бермейді, сондықтан денсаулыққа тамақ рационына айран, сүт енгізу керек»- деді .

11 слайд

Л.А.Баникова еңбегіндегі мәлімет : Орыс ғалымы И.И.Мечников: «Ауру мен қартаю ішкі ағзадағы интоксикация құбылысына байланысты және ағзадағы сүт микрооргонизмдердің мөлшері көптігі организмді басқа шіріту микроорганизмдердің көбейінуіне жол бермейді, сондықтан денсаулыққа тамақ рационына айран, сүт енгізу керек»- деді .

И.И.Мечников (1845 – 1916жж) 1908 жылы – сүт өнімдерді емдік мақсатта қолданудың негізін салғаны үшін Нобель сыйлығының и

12 слайд
И.И.Мечников (1845 – 1916жж) 1908 жылы – сүт өнімдерді емдік мақсатта қолданудың негізін салғаны үшін Нобель сыйлығының иегері атанды.

12 слайд

И.И.Мечников (1845 – 1916жж) 1908 жылы – сүт өнімдерді емдік мақсатта қолданудың негізін салғаны үшін Нобель сыйлығының иегері атанды.

И.И.Мечниковтың 15 жыл айран ішуі , қуаты, денсаулығының қалыпты болуы Ж.Жабаев: « 99 жасқа келуімнің сыры -

13 слайд
И.И.Мечниковтың 15 жыл айран ішуі , қуаты, денсаулығының қалыпты болуы Ж.Жабаев: « 99 жасқа келуімнің сыры - осы айран»-деген

13 слайд

И.И.Мечниковтың 15 жыл айран ішуі , қуаты, денсаулығының қалыпты болуы Ж.Жабаев: « 99 жасқа келуімнің сыры - осы айран»-деген

2.2. Сүттің түрлері Түйе сүті-шұбат Жылқы сүті--- саумал, қымыз Сиыр сүті Қой сүті Ешкі сүті Есек сүті

14 слайд
2.2. Сүттің түрлері Түйе сүті-шұбат Жылқы сүті--- саумал, қымыз Сиыр сүті Қой сүті Ешкі сүті Есек сүті

14 слайд

2.2. Сүттің түрлері Түйе сүті-шұбат Жылқы сүті--- саумал, қымыз Сиыр сүті Қой сүті Ешкі сүті Есек сүті

2.3. Сүттің құрамы Сүттің құрамы мен қуаты Сүттің химиялық құрамы өсімдік түріне,ол өскен топыраққа байланысты.

15 слайд
2.3. Сүттің құрамы Сүттің құрамы мен қуаты Сүттің химиялық құрамы өсімдік түріне,ол өскен топыраққа байланысты. 100 грамм сүтті 3 граммға жуық ақуыз 3,2 грамм эмуль- гацияланған оңай сіңетін май, калциймен фосфор қосындылары, А1,В2,Д витаминдері бар және жазда қыстағыдан көп. 100грамм сүтте ақзаға 60-қа жуық килоколория береді.

15 слайд

2.3. Сүттің құрамы Сүттің құрамы мен қуаты Сүттің химиялық құрамы өсімдік түріне,ол өскен топыраққа байланысты. 100 грамм сүтті 3 граммға жуық ақуыз 3,2 грамм эмуль- гацияланған оңай сіңетін май, калциймен фосфор қосындылары, А1,В2,Д витаминдері бар және жазда қыстағыдан көп. 100грамм сүтте ақзаға 60-қа жуық килоколория береді.

2.4. Дәрігердің пайдалы кеңестері Сүттің пайдасы Сүт қан қысымын, ішкі ақзалардың қызметін, иммунитетті арттырады,де

16 слайд
2.4. Дәрігердің пайдалы кеңестері Сүттің пайдасы Сүт қан қысымын, ішкі ақзалардың қызметін, иммунитетті арттырады,дененің физиологиялық қызметін, мидың жұмысын жақсартады,тыныс жолдарын,жүрек қан тамырлары ауруларын, бауырға,бүйрекке,ішек- қарын жолына ,ұйқысыздыққа,бас ауыруына,қан қысымына пайдалануға болады.

16 слайд

2.4. Дәрігердің пайдалы кеңестері Сүттің пайдасы Сүт қан қысымын, ішкі ақзалардың қызметін, иммунитетті арттырады,дененің физиологиялық қызметін, мидың жұмысын жақсартады,тыныс жолдарын,жүрек қан тамырлары ауруларын, бауырға,бүйрекке,ішек- қарын жолына ,ұйқысыздыққа,бас ауыруына,қан қысымына пайдалануға болады.

Сүтпен емдеу Отандықдәрігерлер ,диетолог мамандар--пікірі Білікті дәрігерлердің пікірінше, сүтті дәрумен ретінде еңбектеген б

17 слайд
Сүтпен емдеу Отандықдәрігерлер ,диетолог мамандар--пікірі Білікті дәрігерлердің пікірінше, сүтті дәрумен ретінде еңбектеген баладан еңкейген қартқа дейін пайдаланғаны дұрыс. Себебі, сүт — шипалы тағам. Құрамында адам ағзасына өте қажетті жетпістен астам зат бар. Сүт адамның есте сақтау қабілетін арттырып қана қоймай, жоғары қан қысымын түсіреді, күш- қуатты толықтырады, әсіресе іш құрылысына, жүрек ауруына пайдалы. Сүттен жасалған сусынның асқазан ауруын емдеуде әсері зор. Дегенмен, дәрігерлер сүтпен емделуді бастамас бұрын кеңес алғанды дұрыс көрдік. Жүрек қысылып ауырғанда1 стакан сүтке 3 тамшы зере тамызып ішсе қояды.

17 слайд

Сүтпен емдеу Отандықдәрігерлер ,диетолог мамандар--пікірі Білікті дәрігерлердің пікірінше, сүтті дәрумен ретінде еңбектеген баладан еңкейген қартқа дейін пайдаланғаны дұрыс. Себебі, сүт — шипалы тағам. Құрамында адам ағзасына өте қажетті жетпістен астам зат бар. Сүт адамның есте сақтау қабілетін арттырып қана қоймай, жоғары қан қысымын түсіреді, күш- қуатты толықтырады, әсіресе іш құрылысына, жүрек ауруына пайдалы. Сүттен жасалған сусынның асқазан ауруын емдеуде әсері зор. Дегенмен, дәрігерлер сүтпен емделуді бастамас бұрын кеңес алғанды дұрыс көрдік. Жүрек қысылып ауырғанда1 стакан сүтке 3 тамшы зере тамызып ішсе қояды.

2.5. Сүттің қолданылуы Медициналық жағдайда. Тағам түрлерін жасауда. Косметикалық жағдайда .

18 слайд
2.5. Сүттің қолданылуы Медициналық жағдайда. Тағам түрлерін жасауда. Косметикалық жағдайда .

18 слайд

2.5. Сүттің қолданылуы Медициналық жағдайда. Тағам түрлерін жасауда. Косметикалық жағдайда .

19 слайд

19 слайд

2.6. Сүт тағамдары

20 слайд
2.6. Сүт тағамдары

20 слайд

2.6. Сүт тағамдары

3.2. Сүт қолданылуын зерттеу Маска Шөлдегенде

21 слайд
3.2. Сүт қолданылуын зерттеу Маска Шөлдегенде

21 слайд

3.2. Сүт қолданылуын зерттеу Маска Шөлдегенде

8%91% 1% Сүт-бұл тәтті тағам ба,әлде емдік қасиеті бар тағам ба? тәтті тағам емдік қасиеті бар тағам білмеймін 92% 7% 1%

22 слайд
8%91% 1% Сүт-бұл тәтті тағам ба,әлде емдік қасиеті бар тағам ба? тәтті тағам емдік қасиеті бар тағам білмеймін 92% 7% 1% Сүт жақсы көресіз бе? Иә Жоқ Онша емес3.3.Сауалнама нәтижесі

22 слайд

8%91% 1% Сүт-бұл тәтті тағам ба,әлде емдік қасиеті бар тағам ба? тәтті тағам емдік қасиеті бар тағам білмеймін 92% 7% 1% Сүт жақсы көресіз бе? Иә Жоқ Онша емес3.3.Сауалнама нәтижесі

4.Қорытынды Пайдаланған әдебиеттер: 1. «Ақ дастарқан кітабы» 1985ж 2. Интернет жүесіін пайдалану 3. « Қазақстан» ұлттық

23 слайд
4.Қорытынды Пайдаланған әдебиеттер: 1. «Ақ дастарқан кітабы» 1985ж 2. Интернет жүесіін пайдалану 3. « Қазақстан» ұлттық энциклопедиясы ( 2-том,1-том) 4.» Балдырған» балалар журналы 2009 ж. 5. «Егемен Қазақстан» газеті 2011 ж.

23 слайд

4.Қорытынды Пайдаланған әдебиеттер: 1. «Ақ дастарқан кітабы» 1985ж 2. Интернет жүесіін пайдалану 3. « Қазақстан» ұлттық энциклопедиясы ( 2-том,1-том) 4.» Балдырған» балалар журналы 2009 ж. 5. «Егемен Қазақстан» газеті 2011 ж.

Осы аптаның ең үздік материалдары
Педагогтардың біліктілігін арттыру курстары
Аттестацияда (ПББ) 100% келетін
тақырыптармен дайындаймыз
Аттестацияда (ПББ) келетін тақырыптар бойынша жасалған тесттермен дайындалып, бізбен бірге тестілеуден оңай өтесіз
Өткен жылы бізбен дайындалған ұстаздар 50/50 жинап рекорд жасады
Толығырақ