Ғылыми жоба: Сүттің пайдасы.
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
“ Сүттің пайдасы”Ғылыми жоба :
1 слайд
“ Сүттің пайдасы”Ғылыми жоба :
2 слайд
Мазмұны:
1. Кіріспе
2. Негізгі бөлім
2.1. Сүттің шығу тарихы
жайында
2.2. Сүттің түрлері
2.3. Сүттің құрамы
2.4. Дәрігерлер кеңесі
2.5. Сүттің қолданылуы
2.6. Сүт тағамдары
2 слайд
Мазмұны: 1. Кіріспе 2. Негізгі бөлім 2.1. Сүттің шығу тарихы жайында 2.2. Сүттің түрлері 2.3. Сүттің құрамы 2.4. Дәрігерлер кеңесі 2.5. Сүттің қолданылуы 2.6. Сүт тағамдары
3 слайд
3. Біздің зерттеу жұмысымыз
3.1. Дәрігермен кездесу
3.2. Сүттің
қолданылуын зерттеу
3.3. Сауалнама нәтижесі
3 слайд
3. Біздің зерттеу жұмысымыз 3.1. Дәрігермен кездесу 3.2. Сүттің қолданылуын зерттеу 3.3. Сауалнама нәтижесі
4 слайд
1. Кіріспе
Сүтке бал қосып...
Сүт деп нені айтады?
Оның тарихы қайдан бастау алады?
4 слайд
1. Кіріспе Сүтке бал қосып... Сүт деп нені айтады? Оның тарихы қайдан бастау алады?
5 слайд
Мақсаты:
Сүт пайдасын зерттеу, адамдардың оны
қандай жағдайларда пайдаланатынымен
кеңірек танысу.
Міндеттері:
•
Сүттің пайда болу тарихымен танысу
•
Сүттің құрамын оқып - білу
•
Сүттің түрлерін анықтап білу
•
Сүттің қалай және қай жерлерде
қолданылатынын оқып – білу
•
Сүт өнімдері пайдасы
5 слайд
Мақсаты: Сүт пайдасын зерттеу, адамдардың оны қандай жағдайларда пайдаланатынымен кеңірек танысу. Міндеттері: • Сүттің пайда болу тарихымен танысу • Сүттің құрамын оқып - білу • Сүттің түрлерін анықтап білу • Сүттің қалай және қай жерлерде қолданылатынын оқып – білу • Сүт өнімдері пайдасы
6 слайд
Зерттеу нысаны - адам
Зерттеу заты – сүт
Зерттеудің өзектілігі – біз сүтті күнделікті
қолданғанымызбен, оның көптеген пайдасын, өзіне
тән ерекшеліктерін біле бермейміз.
Зерттеудің болжамы – егер біз сүт жайлы көбірек
оқып білсек, онда сүттің көптеген сырларын ашар
едік.
Зерттеу әдістері
- ғылыми әдебиеттердегі анықтамалармен
танысу;
- бақылау;
- зерттелген нәтижеге талдау жасау;
6 слайд
Зерттеу нысаны - адам Зерттеу заты – сүт Зерттеудің өзектілігі – біз сүтті күнделікті қолданғанымызбен, оның көптеген пайдасын, өзіне тән ерекшеліктерін біле бермейміз. Зерттеудің болжамы – егер біз сүт жайлы көбірек оқып білсек, онда сүттің көптеген сырларын ашар едік. Зерттеу әдістері - ғылыми әдебиеттердегі анықтамалармен танысу; - бақылау; - зерттелген нәтижеге талдау жасау;
7 слайд
2. Негізгі бөлім
« Ақ- дертке дауа,жанға шипа»демекші
сүт тағамдарына тоқталу .
Сүт - төрт түлік мал өнімі
М.М.Құлдыбаев:
Сүт дәмі, иісі , көп түрлілігі туралы 2.1. Сүттің шығу тарихы
7 слайд
2. Негізгі бөлім « Ақ- дертке дауа,жанға шипа»демекші сүт тағамдарына тоқталу . Сүт - төрт түлік мал өнімі М.М.Құлдыбаев: Сүт дәмі, иісі , көп түрлілігі туралы 2.1. Сүттің шығу тарихы
8 слайд
Б.з.д 470 жылы «Грек – мысыр жауынгерлері туралы
тарихы» атты еңбегінде қымыз туралы құжаттық мәліметті
Геродот қалдырған.
Қымыз
8 слайд
Б.з.д 470 жылы «Грек – мысыр жауынгерлері туралы тарихы» атты еңбегінде қымыз туралы құжаттық мәліметті Геродот қалдырған. Қымыз
9 слайд
Украина - қатық Ресей - простокваша
Армения - Мацун
Туркмения - Чал
9 слайд
Украина - қатық Ресей - простокваша Армения - Мацун Туркмения - Чал
10 слайд
Қазақстан, Татарстан - Қымыз Болгария, Грекия,
Түркия - йогуртКавказ - Айран
10 слайд
Қазақстан, Татарстан - Қымыз Болгария, Грекия, Түркия - йогуртКавказ - Айран
11 слайд
Л.А.Баникова еңбегіндегі мәлімет :
Орыс ғалымы И.И.Мечников:
«Ауру мен қартаю ішкі ағзадағы
интоксикация құбылысына байланысты
және ағзадағы сүт микрооргонизмдердің
мөлшері көптігі организмді басқа шіріту
микроорганизмдердің көбейінуіне жол
бермейді, сондықтан денсаулыққа тамақ
рационына айран, сүт енгізу керек»- деді .
11 слайд
Л.А.Баникова еңбегіндегі мәлімет : Орыс ғалымы И.И.Мечников: «Ауру мен қартаю ішкі ағзадағы интоксикация құбылысына байланысты және ағзадағы сүт микрооргонизмдердің мөлшері көптігі организмді басқа шіріту микроорганизмдердің көбейінуіне жол бермейді, сондықтан денсаулыққа тамақ рационына айран, сүт енгізу керек»- деді .
12 слайд
И.И.Мечников
(1845 – 1916жж) 1908 жылы – сүт
өнімдерді емдік мақсатта
қолданудың негізін
салғаны үшін Нобель
сыйлығының иегері
атанды.
12 слайд
И.И.Мечников (1845 – 1916жж) 1908 жылы – сүт өнімдерді емдік мақсатта қолданудың негізін салғаны үшін Нобель сыйлығының иегері атанды.
13 слайд
И.И.Мечниковтың 15 жыл айран ішуі , қуаты,
денсаулығының қалыпты болуы
Ж.Жабаев: « 99 жасқа келуімнің сыры -
осы айран»-деген
13 слайд
И.И.Мечниковтың 15 жыл айран ішуі , қуаты, денсаулығының қалыпты болуы Ж.Жабаев: « 99 жасқа келуімнің сыры - осы айран»-деген
14 слайд
2.2. Сүттің түрлері
Түйе сүті-шұбат
Жылқы сүті---
саумал, қымыз
Сиыр сүті
Қой сүті
Ешкі сүті
Есек сүті
14 слайд
2.2. Сүттің түрлері Түйе сүті-шұбат Жылқы сүті--- саумал, қымыз Сиыр сүті Қой сүті Ешкі сүті Есек сүті
15 слайд
2.3. Сүттің құрамы
Сүттің құрамы мен қуаты
Сүттің химиялық құрамы өсімдік түріне,ол өскен
топыраққа байланысты. 100 грамм сүтті 3 граммға
жуық ақуыз 3,2 грамм эмуль- гацияланған оңай
сіңетін май, калциймен фосфор қосындылары,
А1,В2,Д витаминдері бар және жазда қыстағыдан
көп. 100грамм сүтте ақзаға 60-қа жуық килоколория
береді.
15 слайд
2.3. Сүттің құрамы Сүттің құрамы мен қуаты Сүттің химиялық құрамы өсімдік түріне,ол өскен топыраққа байланысты. 100 грамм сүтті 3 граммға жуық ақуыз 3,2 грамм эмуль- гацияланған оңай сіңетін май, калциймен фосфор қосындылары, А1,В2,Д витаминдері бар және жазда қыстағыдан көп. 100грамм сүтте ақзаға 60-қа жуық килоколория береді.
16 слайд
2.4. Дәрігердің пайдалы кеңестері
Сүттің пайдасы
Сүт қан қысымын, ішкі ақзалардың
қызметін, иммунитетті арттырады,дененің
физиологиялық қызметін, мидың жұмысын
жақсартады,тыныс жолдарын,жүрек қан
тамырлары ауруларын, бауырға,бүйрекке,ішек-
қарын жолына ,ұйқысыздыққа,бас
ауыруына,қан қысымына пайдалануға болады.
16 слайд
2.4. Дәрігердің пайдалы кеңестері Сүттің пайдасы Сүт қан қысымын, ішкі ақзалардың қызметін, иммунитетті арттырады,дененің физиологиялық қызметін, мидың жұмысын жақсартады,тыныс жолдарын,жүрек қан тамырлары ауруларын, бауырға,бүйрекке,ішек- қарын жолына ,ұйқысыздыққа,бас ауыруына,қан қысымына пайдалануға болады.
17 слайд
Сүтпен емдеу
Отандықдәрігерлер ,диетолог мамандар--пікірі
Білікті дәрігерлердің пікірінше,
сүтті дәрумен ретінде еңбектеген баладан еңкейген қартқа дейін
пайдаланғаны дұрыс.
Себебі, сүт — шипалы тағам. Құрамында адам ағзасына өте
қажетті жетпістен астам зат бар.
Сүт адамның есте сақтау қабілетін арттырып қана қоймай,
жоғары қан қысымын түсіреді,
күш- қуатты толықтырады, әсіресе іш құрылысына, жүрек
ауруына пайдалы.
Сүттен жасалған сусынның асқазан ауруын емдеуде әсері зор.
Дегенмен, дәрігерлер сүтпен емделуді бастамас бұрын кеңес
алғанды дұрыс көрдік.
Жүрек қысылып ауырғанда1 стакан сүтке 3 тамшы зере
тамызып ішсе қояды.
17 слайд
Сүтпен емдеу Отандықдәрігерлер ,диетолог мамандар--пікірі Білікті дәрігерлердің пікірінше, сүтті дәрумен ретінде еңбектеген баладан еңкейген қартқа дейін пайдаланғаны дұрыс. Себебі, сүт — шипалы тағам. Құрамында адам ағзасына өте қажетті жетпістен астам зат бар. Сүт адамның есте сақтау қабілетін арттырып қана қоймай, жоғары қан қысымын түсіреді, күш- қуатты толықтырады, әсіресе іш құрылысына, жүрек ауруына пайдалы. Сүттен жасалған сусынның асқазан ауруын емдеуде әсері зор. Дегенмен, дәрігерлер сүтпен емделуді бастамас бұрын кеңес алғанды дұрыс көрдік. Жүрек қысылып ауырғанда1 стакан сүтке 3 тамшы зере тамызып ішсе қояды.
18 слайд
2.5. Сүттің қолданылуы
Медициналық жағдайда.
Тағам түрлерін жасауда.
Косметикалық жағдайда .
18 слайд
2.5. Сүттің қолданылуы Медициналық жағдайда. Тағам түрлерін жасауда. Косметикалық жағдайда .
19 слайд
19 слайд
20 слайд
2.6. Сүт тағамдары
20 слайд
2.6. Сүт тағамдары
21 слайд
3.2. Сүт қолданылуын зерттеу
Маска
Шөлдегенде
21 слайд
3.2. Сүт қолданылуын зерттеу Маска Шөлдегенде
22 слайд
8%91%
1%
Сүт-бұл тәтті тағам
ба,әлде емдік қасиеті
бар тағам ба?
тәтті тағам
емдік қасиеті бар тағам
білмеймін
92%
7% 1%
Сүт жақсы көресіз бе?
Иә Жоқ Онша емес3.3.Сауалнама нәтижесі
22 слайд
8%91% 1% Сүт-бұл тәтті тағам ба,әлде емдік қасиеті бар тағам ба? тәтті тағам емдік қасиеті бар тағам білмеймін 92% 7% 1% Сүт жақсы көресіз бе? Иә Жоқ Онша емес3.3.Сауалнама нәтижесі
23 слайд
4.Қорытынды
Пайдаланған әдебиеттер:
1. «Ақ дастарқан кітабы» 1985ж
2. Интернет жүесіін пайдалану
3. « Қазақстан» ұлттық энциклопедиясы
( 2-том,1-том)
4.» Балдырған» балалар журналы 2009 ж.
5. «Егемен Қазақстан» газеті 2011 ж.
23 слайд
4.Қорытынды Пайдаланған әдебиеттер: 1. «Ақ дастарқан кітабы» 1985ж 2. Интернет жүесіін пайдалану 3. « Қазақстан» ұлттық энциклопедиясы ( 2-том,1-том) 4.» Балдырған» балалар журналы 2009 ж. 5. «Егемен Қазақстан» газеті 2011 ж.