Материалдар / Ғылыми жоба тақырыбы "Шай шаршауыңды басады"
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

Ғылыми жоба тақырыбы "Шай шаршауыңды басады"

Материал туралы қысқаша түсінік
Материал мұғалімдерге, оқушыларға керек болады. Ғылыми жұмыспен айналысатын адамдарға кһмек ретінде
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады.
Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
17 Қараша 2019
459
0 рет жүктелген
Бүгін алсаңыз 25% жеңілдік
беріледі
770 тг 578 тг
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!

1 слайд

Оқушыларға күнделікті өмірде пайдалынып жүрген шай ішудің пайдасы мен зияндылығын және жаңа заман талабына сай қолданыстағы

2 слайд
Оқушыларға күнделікті өмірде пайдалынып жүрген шай ішудің пайдасы мен зияндылығын және жаңа заман талабына сай қолданыстағы жасанды шаймен салыстыру.

 Оқушыларға шай ертеден келе жатқан сусын түрлерінің бірі екендігін,тарихын зерттеу.  Шайдың емдік қасиеттерін үйреніп, күнд

3 слайд
 Оқушыларға шай ертеден келе жатқан сусын түрлерінің бірі екендігін,тарихын зерттеу.  Шайдың емдік қасиеттерін үйреніп, күнделікті өмірде қолдануға үгіттеу.  Оқушыларға шай денсаулығымызды үйлесімді қорғайтындығы туралы деректермен ,тәжрибеде дәлелдеп салауатты өмір салты өз қолымызда екендігін дәлелдеу..

 Жасөспірімдердің сусын ретінде, шай ішудің орнына әртүрлі тәтті сусындарды пайдалануы ағзаға зияндылығын дәлелдеу

4 слайд
 Жасөспірімдердің сусын ретінде, шай ішудің орнына әртүрлі тәтті сусындарды пайдалануы ағзаға зияндылығын дәлелдеу

 Егер,біз табиғи шайды тиімді пайдалана білсек,онда балалар жасанды шайлардың зияндылығын біліп, әртүрлі аурулардың алдын а

5 слайд
 Егер,біз табиғи шайды тиімді пайдалана білсек,онда балалар жасанды шайлардың зияндылығын біліп, әртүрлі аурулардың алдын алуға болатындығын көрсетеміз.

 Біз шай пайдасын яғни,ол жүйке жүйесіне әсер ету арқылы шаршағаныңды басып,ұйқыны ашады,қимылдың ширақ болуына көмектесетін

6 слайд
 Біз шай пайдасын яғни,ол жүйке жүйесіне әсер ету арқылы шаршағаныңды басып,ұйқыны ашады,қимылдың ширақ болуына көмектесетіндігін,әсіресе көк шайды алар болсақ,олда бүгіндері кең қолданыста болуын дәлелдейміз, себебі жүрек және қан тамырларға пайдалы витаминдер көп болғандықтан ағзаға пайдалы.Сондықтан жасанды сусыннан табиғи сусынды оқушылар пайдалану керектігіне көз жеткізу арқылы салауатты өмір салтын қалыптастырамыз.

7 слайд

- ШАЙДЫҢ ШЫҒУ ТАРИХЫ, ТҮРЛЕРІ ОНЫҢ ПАЙДАСЫ ТУРАЛЫ БІЛДІМ. - ШАЙЛАРДЫҢ ДӘМДЕРІН САЛЫСТЫРДЫМ. - ШАЙ ТУРАЛЫ ОҚУШЫЛАРҒА ТҮСІНІК

8 слайд
- ШАЙДЫҢ ШЫҒУ ТАРИХЫ, ТҮРЛЕРІ ОНЫҢ ПАЙДАСЫ ТУРАЛЫ БІЛДІМ. - ШАЙЛАРДЫҢ ДӘМДЕРІН САЛЫСТЫРДЫМ. - ШАЙ ТУРАЛЫ ОҚУШЫЛАРҒА ТҮСІНІК БЕРІП,ТЕСТ ЖҰМЫСЫН АЛДЫМ.

Шай тұқымдасына жатады. Ол екі түрге бөлінеді: 1.Қытай шайы-Бұталы өсімдік.Мекені Оңтүстік- Шығыс Азия орталығы. 2.Ассам шайы

9 слайд
Шай тұқымдасына жатады. Ол екі түрге бөлінеді: 1.Қытай шайы-Бұталы өсімдік.Мекені Оңтүстік- Шығыс Азия орталығы. 2.Ассам шайы-ағаш. Үндістанда Ассам ормандарында өседі. Шай - жылу, ылғал сүйгіш өсімдік.100 жыл жасайды. 120 түрі белгілі. Біздің эрамыздағы IV ғасырда Қытайда, IX ғ Жапония, Корея,Үндістанда, XVI ғ. Ресейде, Грузияда, Орта Азияға XIII ғ. Монғолдар әкелді.

БІРІНШІ АЛЫНҒАН ТЕСТ ЖҰМЫСЫНЫҢ ҚОРЫТЫНДЫСЫ

10 слайд
БІРІНШІ АЛЫНҒАН ТЕСТ ЖҰМЫСЫНЫҢ ҚОРЫТЫНДЫСЫ

 Экстративті заттар бар;  Кофеин;  Эфир;  Р,С,В,РР витаминдері бар;

11 слайд
 Экстративті заттар бар;  Кофеин;  Эфир;  Р,С,В,РР витаминдері бар;

Шайдың тоңса, бойды жылытатын, шөлдегенде, шөлді қандыратын, ұйқы басса, сергітетін қасиеттері бар. Ш айдың құрамында толып

12 слайд
Шайдың тоңса, бойды жылытатын, шөлдегенде, шөлді қандыратын, ұйқы басса, сергітетін қасиеттері бар. Ш айдың құрамында толып жатқан биологиялық пайдалы заттар бар. Шайдың жапырағында, одан әзірленген дайын шайдың құрамында адамның орталық жүйке жүйесін тыңайтатын кофеин, дәрумендер бар. Соның ішінде кофеин ой және дене күші жұмысын жақсартады. Шайдың құрамындағы кофеин кофеден гөрі жұмсақтау, жанға жайлы тиеді. Шайдың құрамындағы теобромин мен теохиллин мидың қан тамырларын кеңейту арқылы шаршағанды, бастың ауруын басады. Шай дәруменге де бай: онда В1, В2, А каротині және Р дәрумені бар, әсіресе, Р дәруменінің шипасы мол. Көк шай адамды семіртпейді, несеп бөлу мен жүрек бұлшық еттерінің қызметін күшейтеді, қан қысымын төмендетеді, адам жанын сергітіп сейілтеді. Көк шай жан мен тәнді жадырататын дәрумендерге бай. Ол жүрек тамыр ауруларын емдеуге шипа. Адамдардың ерте қартаюына, әжімнің ерте түсуіне ағзада дәрумендер мен микроэлементтердің аздығының белгілісі. Ал көк шай құрамындағы поливитаминді бұл жағдайда ынталандырушы құрал ретінде емдік, профилактикалық мақсаттарда сәтті қолдануға мүмкіндік мол. Қытай, Жапон елдерінде көк шай жоғары бағаға ие. Егер оны шипалы сусынға ауыстырғыңыз келсе, көк шайды таңдаңыз. Көк шайға бір бөлік лимон мен шай қасық бал қоссаңыз, адамға мол күш-қуат беретін сусынның дайын болғаны. Көк шай жүйке жүйесін тынықтырады. Ал кейбіреулер оны салмақ тастау үшін де ішеді.

 Асқазан-ішек ауруларына танинді қолданады;  Шайдың құрамындағы эфир,шай ішкен адамның тәбетін ашады;  Қантамыр ауруларынан

13 слайд
 Асқазан-ішек ауруларына танинді қолданады;  Шайдың құрамындағы эфир,шай ішкен адамның тәбетін ашады;  Қантамыр ауруларынан сақтайды;  Көзден жас ағу, еріннің жарылуынан қорғайды;  Шай ыдыстарда сақталып қалған жағымсыз иістерді кетіреді;

 Шайдың түрлері: Күнделікті тамақтанғанда біз қызыл шайды пайдаланамыз. Шайдың жапырақ шайы,ірі жапырақты шай, ұсақ шай жәнет

14 слайд
 Шайдың түрлері: Күнделікті тамақтанғанда біз қызыл шайды пайдаланамыз. Шайдың жапырақ шайы,ірі жапырақты шай, ұсақ шай жәнетүйіршекті түрлері болады. Солардың ең бағалысы,әрі пайдалысы-ірі жапырақты шай болып есептеледі екен. Өйткені,бұзылмаған бүтін жапырақтың бойында емдікке пайдалы заттар көбірек сақталады делінген. Ал ұсақ және түйіршектелген шай тез шығады, бірақ олар да дәмі жағынан ірі жапырақты шайдан еш қалыспайды. Шай қонақтықтың негізгі қонақжайлық екендігімен (келін қолынан шай ішу) дәстүрлерінің бірі. Шайдың әр түрлі пайдасы туралы: Егер күн суық болғанда ыстық шай ішсек денеміз жылиды,ал ыстық күндері шай ішсек денеміз салқынданады. Астан кейінгі шай тағамды қорытады. Бос уақытта ішкен шай ермек, ал жұмыстан кейін ішілген шай, шаршауыңды басады. Таң ертеңгі ішілген шай ұйқыны ашып,жеңіл және сергек болады .

Шайдың зияны:  Шайды көп ішу-қандағы холестеринді төмендетеді.

15 слайд
Шайдың зияны:  Шайды көп ішу-қандағы холестеринді төмендетеді.

16 слайд

; Американдық диетологтар(күніне 5 порция) шай ішсек денсаулығымызды қорғайды екенбіз деген. Өзім көк шайды да, қара шайды да

17 слайд
; Американдық диетологтар(күніне 5 порция) шай ішсек денсаулығымызды қорғайды екенбіз деген. Өзім көк шайды да, қара шайды да қолданамын. Көк шайды көбіне жазғы уақытта қолданамын. Өйткені, салқындатып қойғанда шөлді тез басады. Алайда, сүт қатқан қою шайға ешнәрсе жетпейді. Қою, сүтті шайды ішпесек аңсап тұрамыз

18 слайд

Назарлары ң ызға РАҚМЕТ!

19 слайд
Назарлары ң ызға РАҚМЕТ!