Материалдар / Ізденіс жұмысы. Сахароза және оның құрамы.
МИНИСТРЛІКПЕН КЕЛІСІЛГЕН КУРСҚА ҚАТЫСЫП, АТТЕСТАЦИЯҒА ЖАРАМДЫ СЕРТИФИКАТ АЛЫҢЫЗ!
Сертификат Аттестацияға 100% жарамды
ТОЛЫҚ АҚПАРАТ АЛУ

Ізденіс жұмысы. Сахароза және оның құрамы.

Материал туралы қысқаша түсінік
Студенттерге табиғаттағы металдардың таралуы және адам ағзасына маңызын түсіндіру.
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
11 Мамыр 2020
344
0 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Материалдың қысқаша түсінігі
Сахароза және оңың Сахароза және оңың құрамы.құрамы. Дайындаған: 4 – топ Дайындаған: 4 – топ студентістуденті Усманова ДУсмано

1 слайд
Сахароза және оңың Сахароза және оңың құрамы.құрамы. Дайындаған: 4 – топ Дайындаған: 4 – топ студентістуденті Усманова ДУсманова Д

1 слайд

Сахароза және оңың Сахароза және оңың құрамы.құрамы. Дайындаған: 4 – топ Дайындаған: 4 – топ студентістуденті Усманова ДУсманова Д

Сахароза.Сахароза.  Сахароза ССахароза С 1212 НН 2222 ОО 1111 ..  Сахароза көптеген өсімдіктерде, қант қызылшасында, Сахаро

2 слайд
Сахароза.Сахароза.  Сахароза ССахароза С 1212 НН 2222 ОО 1111 ..  Сахароза көптеген өсімдіктерде, қант қызылшасында, Сахароза көптеген өсімдіктерде, қант қызылшасында, қант қамысында, сәбізде, қауында, қайың мен үйеңкінің қант қамысында, сәбізде, қауында, қайың мен үйеңкінің шырындарында болады.шырындарында болады.  Сахароза — ақ түсті кристалды зат, суда жақсы ериді, Сахароза — ақ түсті кристалды зат, суда жақсы ериді, дәмі тәтті, балқу температурасы 184-185° С. дәмі тәтті, балқу температурасы 184-185° С. Сахарозаны балқытып, содан соң қатырса, аморфты Сахарозаны балқытып, содан соң қатырса, аморфты мөлдір масса карамель түзіледі.мөлдір масса карамель түзіледі.  Сахарозаның ерітіндісі мыс (II) гидроксидімен Сахарозаның ерітіндісі мыс (II) гидроксидімен әрекеттескенде, ашық көк түсті ерітіндінің түзілуі, әрекеттескенде, ашық көк түсті ерітіндінің түзілуі, сахарозаның көпатомды спиртке жататынын көрсетеді.сахарозаның көпатомды спиртке жататынын көрсетеді.  Сахарозаны күміс (I) оксидінің аммиактағы ерітіндісімен Сахарозаны күміс (I) оксидінің аммиактағы ерітіндісімен қыздырғанда, "күміс айна" түзілмейді. Бұл сахароза қыздырғанда, "күміс айна" түзілмейді. Бұл сахароза құрамында альдегид тобы жоқ екенін дәлелдейді.құрамында альдегид тобы жоқ екенін дәлелдейді.

2 слайд

Сахароза.Сахароза.  Сахароза ССахароза С 1212 НН 2222 ОО 1111 ..  Сахароза көптеген өсімдіктерде, қант қызылшасында, Сахароза көптеген өсімдіктерде, қант қызылшасында, қант қамысында, сәбізде, қауында, қайың мен үйеңкінің қант қамысында, сәбізде, қауында, қайың мен үйеңкінің шырындарында болады.шырындарында болады.  Сахароза — ақ түсті кристалды зат, суда жақсы ериді, Сахароза — ақ түсті кристалды зат, суда жақсы ериді, дәмі тәтті, балқу температурасы 184-185° С. дәмі тәтті, балқу температурасы 184-185° С. Сахарозаны балқытып, содан соң қатырса, аморфты Сахарозаны балқытып, содан соң қатырса, аморфты мөлдір масса карамель түзіледі.мөлдір масса карамель түзіледі.  Сахарозаның ерітіндісі мыс (II) гидроксидімен Сахарозаның ерітіндісі мыс (II) гидроксидімен әрекеттескенде, ашық көк түсті ерітіндінің түзілуі, әрекеттескенде, ашық көк түсті ерітіндінің түзілуі, сахарозаның көпатомды спиртке жататынын көрсетеді.сахарозаның көпатомды спиртке жататынын көрсетеді.  Сахарозаны күміс (I) оксидінің аммиактағы ерітіндісімен Сахарозаны күміс (I) оксидінің аммиактағы ерітіндісімен қыздырғанда, "күміс айна" түзілмейді. Бұл сахароза қыздырғанда, "күміс айна" түзілмейді. Бұл сахароза құрамында альдегид тобы жоқ екенін дәлелдейді.құрамында альдегид тобы жоқ екенін дәлелдейді.

Сахароза.Сахароза.  Сахароза, негізінен, тағам ретінде, Сахароза, негізінен, тағам ретінде, кондитер өнеркәсібінде қолданылады

3 слайд
Сахароза.Сахароза.  Сахароза, негізінен, тағам ретінде, Сахароза, негізінен, тағам ретінде, кондитер өнеркәсібінде қолданылады. кондитер өнеркәсібінде қолданылады. Оны гидролиздеп, жасанды бал алады. Оны гидролиздеп, жасанды бал алады. Адам және жануарлар организмінде Адам және жануарлар организмінде ферменттердің әсерінен ыдырайды. ферменттердің әсерінен ыдырайды. Сахарозаны өнеркәсіпте қант Сахарозаны өнеркәсіпте қант қызылшасынан және қант қамысынан қызылшасынан және қант қамысынан алады.алады.  Сахароза этил спиртін алуда маңызды Сахароза этил спиртін алуда маңызды өнім болып табылады.өнім болып табылады.

3 слайд

Сахароза.Сахароза.  Сахароза, негізінен, тағам ретінде, Сахароза, негізінен, тағам ретінде, кондитер өнеркәсібінде қолданылады. кондитер өнеркәсібінде қолданылады. Оны гидролиздеп, жасанды бал алады. Оны гидролиздеп, жасанды бал алады. Адам және жануарлар организмінде Адам және жануарлар организмінде ферменттердің әсерінен ыдырайды. ферменттердің әсерінен ыдырайды. Сахарозаны өнеркәсіпте қант Сахарозаны өнеркәсіпте қант қызылшасынан және қант қамысынан қызылшасынан және қант қамысынан алады.алады.  Сахароза этил спиртін алуда маңызды Сахароза этил спиртін алуда маңызды өнім болып табылады.өнім болып табылады.

Сахарозаның изомерлеріСахарозаның изомерлері  Лактоза — сүт қанты. Молекуласы Лактоза — сүт қанты. Молекуласы глюкоза мен оның

4 слайд
Сахарозаның изомерлеріСахарозаның изомерлері  Лактоза — сүт қанты. Молекуласы Лактоза — сүт қанты. Молекуласы глюкоза мен оның изомері глюкоза мен оның изомері галактозаның қалдығынан құралған. галактозаның қалдығынан құралған. Гидролиздегенде глюкоза мен Гидролиздегенде глюкоза мен галактозаға айналады:галактозаға айналады:  CC 1212 HH 2222 OO 1111 + H + H 22 O → CO → C 66 HH 1212 OO 66 + C + C 66 HH 1212 OO 66  Лактоза коректілігі өте жоғары өнім. Лактоза коректілігі өте жоғары өнім. Тәттілігі сахарозадан төмендеу.Тәттілігі сахарозадан төмендеу.  Мальтоза. Табиғатта бос күйінде Мальтоза. Табиғатта бос күйінде кездеспейді, бұл дисахаридті кездеспейді, бұл дисахаридті крахмалдан алады. Гидролиздегенде крахмалдан алады. Гидролиздегенде глюкозаның екі молекуласын түзеді:глюкозаның екі молекуласын түзеді:  СС 1212 HH 2222 OO 1111 + H + H 22 O → 2CO → 2C 66 HH 1212 OO 66

4 слайд

Сахарозаның изомерлеріСахарозаның изомерлері  Лактоза — сүт қанты. Молекуласы Лактоза — сүт қанты. Молекуласы глюкоза мен оның изомері глюкоза мен оның изомері галактозаның қалдығынан құралған. галактозаның қалдығынан құралған. Гидролиздегенде глюкоза мен Гидролиздегенде глюкоза мен галактозаға айналады:галактозаға айналады:  CC 1212 HH 2222 OO 1111 + H + H 22 O → CO → C 66 HH 1212 OO 66 + C + C 66 HH 1212 OO 66  Лактоза коректілігі өте жоғары өнім. Лактоза коректілігі өте жоғары өнім. Тәттілігі сахарозадан төмендеу.Тәттілігі сахарозадан төмендеу.  Мальтоза. Табиғатта бос күйінде Мальтоза. Табиғатта бос күйінде кездеспейді, бұл дисахаридті кездеспейді, бұл дисахаридті крахмалдан алады. Гидролиздегенде крахмалдан алады. Гидролиздегенде глюкозаның екі молекуласын түзеді:глюкозаның екі молекуласын түзеді:  СС 1212 HH 2222 OO 1111 + H + H 22 O → 2CO → 2C 66 HH 1212 OO 66

ДисахаридтерДисахаридтер  Дисахаридтерді сатылап гидролиздеп Дисахаридтерді сатылап гидролиздеп полисахаридтерден алуға болады

5 слайд
ДисахаридтерДисахаридтер  Дисахаридтерді сатылап гидролиздеп Дисахаридтерді сатылап гидролиздеп полисахаридтерден алуға болады:полисахаридтерден алуға болады:  (C(C 66 HH 1212 OO 55 )n + nH)n + nH 22 O → n/2 CO → n/2 C 1212 HH 2222 OO 1111  Дисахаридтер – құрамында екі моносахарид қалдығы Дисахаридтер – құрамында екі моносахарид қалдығы бар көмірсулар. Тотықсызданбайтын (сахароза, бар көмірсулар. Тотықсызданбайтын (сахароза, трегалоза) және тотықсызданатын (лактоза, мальтоза) трегалоза) және тотықсызданатын (лактоза, мальтоза) кейбір Дисахаридтер табиғатта бос күйінде таралған. кейбір Дисахаридтер табиғатта бос күйінде таралған. Жоғары олигосахаридтерді немесе полисахаридтерді Жоғары олигосахаридтерді немесе полисахаридтерді біртіндеп гидролиздеу арқылы алады.біртіндеп гидролиздеу арқылы алады.  Дисахаридтер молекулалары өзара оттек атомы арқылы Дисахаридтер молекулалары өзара оттек атомы арқылы жалғасқан моносахаридтердің екі қалдығынан жалғасқан моносахаридтердің екі қалдығынан құралады. Құрылыстары жай эфирлерді еске түсіреді:құралады. Құрылыстары жай эфирлерді еске түсіреді:  R' - О - R"R' - О - R"  R' мен R”— моносахаридтер қалдықтары оттек R' мен R”— моносахаридтер қалдықтары оттек "көпіршесі" арқылы жалғасқан. Дисахаридтерге: "көпіршесі" арқылы жалғасқан. Дисахаридтерге: сахароза, лактоза, мальтоза, т.б. жатады. сахароза, лактоза, мальтоза, т.б. жатады. Дисахаридтердің құрылысы мен кейбір қасиеттерін Дисахаридтердің құрылысы мен кейбір қасиеттерін сахарозаның мысалында қарастырайықсахарозаның мысалында қарастырайық

5 слайд

ДисахаридтерДисахаридтер  Дисахаридтерді сатылап гидролиздеп Дисахаридтерді сатылап гидролиздеп полисахаридтерден алуға болады:полисахаридтерден алуға болады:  (C(C 66 HH 1212 OO 55 )n + nH)n + nH 22 O → n/2 CO → n/2 C 1212 HH 2222 OO 1111  Дисахаридтер – құрамында екі моносахарид қалдығы Дисахаридтер – құрамында екі моносахарид қалдығы бар көмірсулар. Тотықсызданбайтын (сахароза, бар көмірсулар. Тотықсызданбайтын (сахароза, трегалоза) және тотықсызданатын (лактоза, мальтоза) трегалоза) және тотықсызданатын (лактоза, мальтоза) кейбір Дисахаридтер табиғатта бос күйінде таралған. кейбір Дисахаридтер табиғатта бос күйінде таралған. Жоғары олигосахаридтерді немесе полисахаридтерді Жоғары олигосахаридтерді немесе полисахаридтерді біртіндеп гидролиздеу арқылы алады.біртіндеп гидролиздеу арқылы алады.  Дисахаридтер молекулалары өзара оттек атомы арқылы Дисахаридтер молекулалары өзара оттек атомы арқылы жалғасқан моносахаридтердің екі қалдығынан жалғасқан моносахаридтердің екі қалдығынан құралады. Құрылыстары жай эфирлерді еске түсіреді:құралады. Құрылыстары жай эфирлерді еске түсіреді:  R' - О - R"R' - О - R"  R' мен R”— моносахаридтер қалдықтары оттек R' мен R”— моносахаридтер қалдықтары оттек "көпіршесі" арқылы жалғасқан. Дисахаридтерге: "көпіршесі" арқылы жалғасқан. Дисахаридтерге: сахароза, лактоза, мальтоза, т.б. жатады. сахароза, лактоза, мальтоза, т.б. жатады. Дисахаридтердің құрылысы мен кейбір қасиеттерін Дисахаридтердің құрылысы мен кейбір қасиеттерін сахарозаның мысалында қарастырайықсахарозаның мысалында қарастырайық

Дисахаридтердің Дисахаридтердің гидролизденуігидролизденуі  Сахарозаны қышқыл қатысында Сахарозаны қышқыл қатысында қыздырған

6 слайд
Дисахаридтердің Дисахаридтердің гидролизденуігидролизденуі  Сахарозаны қышқыл қатысында Сахарозаны қышқыл қатысында қыздырғанда гидролизденіп, екі қыздырғанда гидролизденіп, екі моносахарид — глюкоза мен моносахарид — глюкоза мен фруктоза түзіледі:фруктоза түзіледі:  CC 1212 HH 2222 OO 1212 + H + H 22 O→ CO→ C 66 HH 1212 OO 66 + C + C 66 HH 1212 OO 66

6 слайд

Дисахаридтердің Дисахаридтердің гидролизденуігидролизденуі  Сахарозаны қышқыл қатысында Сахарозаны қышқыл қатысында қыздырғанда гидролизденіп, екі қыздырғанда гидролизденіп, екі моносахарид — глюкоза мен моносахарид — глюкоза мен фруктоза түзіледі:фруктоза түзіледі:  CC 1212 HH 2222 OO 1212 + H + H 22 O→ CO→ C 66 HH 1212 OO 66 + C + C 66 HH 1212 OO 66