Материалдар / ЖББ_4_Липидтердің құрылымдық компоненттері. Майлардың химиялық құрылысы мен қызметтері.

ЖББ_4_Липидтердің құрылымдық компоненттері. Майлардың химиялық құрылысы мен қызметтері.

Материал туралы қысқаша түсінік
ЖББ_4_Липидтердің құрылымдық компоненттері. Майлардың химиялық құрылысы мен қызметтері.
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
11 Қырқүйек 2024
115
1 рет жүктелген
405 ₸ 450 ₸
Бүгін алсаңыз 10% жеңілдік
беріледі
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Материал жариялап тегін
сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Материалдың қысқаша түсінігі

1 слайд

1 слайд

Бағалау парағы

2 слайд
Бағалау парағы

2 слайд

Бағалау парағы

https://www.umapalata.com/zexpo/game.html?LANG=RU &idGames=116779

3 слайд
https://www.umapalata.com/zexpo/game.html?LANG=RU &idGames=116779

3 слайд

https://www.umapalata.com/zexpo/game.html?LANG=RU &idGames=116779

Бейнематериал

4 слайд
Бейнематериал

4 слайд

Бейнематериал

Сабақтың тақырыбы: Липидтердің құрылымдық компоненттері. Майлардың химиялық құрылысы мен қызметтері. Оқу мақсаты: 10.4.1.3 -

5 слайд
Сабақтың тақырыбы: Липидтердің құрылымдық компоненттері. Майлардың химиялық құрылысы мен қызметтері. Оқу мақсаты: 10.4.1.3 - майлардың химиялық құрылысы мен қызметтерін сипаттау Сабақтың мақсаты: Майлардың химиялық құрылымын, қасиеттерін, қызметтерін сипаттау

5 слайд

Сабақтың тақырыбы: Липидтердің құрылымдық компоненттері. Майлардың химиялық құрылысы мен қызметтері. Оқу мақсаты: 10.4.1.3 - майлардың химиялық құрылысы мен қызметтерін сипаттау Сабақтың мақсаты: Майлардың химиялық құрылымын, қасиеттерін, қызметтерін сипаттау

Липидтер – барлық тірі жасушалардың құрамына кіретін және тіршілік процестерінде маңызды рөл атқаратын май тәрізді заттар.

6 слайд
Липидтер – барлық тірі жасушалардың құрамына кіретін және тіршілік процестерінде маңызды рөл атқаратын май тәрізді заттар. Липидтердің молекуласының құрамына С, Н,О элемент атомдары кіреді. Липидтер

6 слайд

Липидтер – барлық тірі жасушалардың құрамына кіретін және тіршілік процестерінде маңызды рөл атқаратын май тәрізді заттар. Липидтердің молекуласының құрамына С, Н,О элемент атомдары кіреді. Липидтер

қарапайым липидтер стероидтар триацилглицеролдар және балауыз фосфолипидтер сфингомиелиндер цереброзидтер ганглиозидтер с

7 слайд
қарапайым липидтер стероидтар триацилглицеролдар және балауыз фосфолипидтер сфингомиелиндер цереброзидтер ганглиозидтер сульфолипидтер холестерин және олардың туындылары Липидтердің жіктелуі химиялық құрамы мен құрылымы бойынша үш топқа жіктеледі күрделі липидтер

7 слайд

қарапайым липидтер стероидтар триацилглицеролдар және балауыз фосфолипидтер сфингомиелиндер цереброзидтер ганглиозидтер сульфолипидтер холестерин және олардың туындылары Липидтердің жіктелуі химиялық құрамы мен құрылымы бойынша үш топқа жіктеледі күрделі липидтер

Топпен жұмыс 1 топ. Липидтердің құрылымдық компоненттері Дескриптор: •Липидтердің құрылымдық компоненттерін түсіндіреді; •Қ

8 слайд
Топпен жұмыс 1 топ. Липидтердің құрылымдық компоненттері Дескриптор: •Липидтердің құрылымдық компоненттерін түсіндіреді; •Қаныққан, қанықпаған май қышқылдарын анықтайды. 2 топ. Майлардың қасиеттері мен қызметтері Дескриптор: Майлардың қасиеттерін сипаттайды; Майлардың қызметтерін таныстырады 3 топ. Майлардың түрлерінің маңыздылығы. Дескриптор: Майлардың қызметтерінің түрлерін ажыратады; Майлардың адам ағзасындағы, табиғаттағы рөлін түсіндіреді .

8 слайд

Топпен жұмыс 1 топ. Липидтердің құрылымдық компоненттері Дескриптор: •Липидтердің құрылымдық компоненттерін түсіндіреді; •Қаныққан, қанықпаған май қышқылдарын анықтайды. 2 топ. Майлардың қасиеттері мен қызметтері Дескриптор: Майлардың қасиеттерін сипаттайды; Майлардың қызметтерін таныстырады 3 топ. Майлардың түрлерінің маңыздылығы. Дескриптор: Майлардың қызметтерінің түрлерін ажыратады; Майлардың адам ағзасындағы, табиғаттағы рөлін түсіндіреді .

ҚБ тапсырмалары Тапсырма 1. Суретте берілген молекуланы ата 2 тапсырма: Тест. 3 тапсырма. 1.Еліміздің қай қалаларында май өндір

9 слайд
ҚБ тапсырмалары Тапсырма 1. Суретте берілген молекуланы ата 2 тапсырма: Тест. 3 тапсырма. 1.Еліміздің қай қалаларында май өндіру зауыттары бар? .................... 2.Май өндіру техникасының тиімділігі қандай? ....................................... 3. Майды ұзақ сақтаудың тиімді жолдары............................................. Тест. 1. Майлар – бұл: а) глицириннің күрделі эфирлері және карбон қышқылы б) глицириннің күрделі эфирлері және жоғары карбон қышқылы в) бір атомды спирттің күрделі эфирлері және жоғары карбон қышқылы 2. Өсімдік және жануар майлары бір-бірінен ажыратылады: а) суда еритіндігімен б) спиртті құрамымен в) жоғары карбон қышқылы құрамымен  3. Майлар жақсы ериді: а) органикалық еріткіштерде б) суда в) қышқыл ерітіндісінде 4. Қышқылдық ортада май гидролизінен пайда болады: а) глицерин және жоғары карбон қышқылы тұздары б) глицерин және жоғары қарбон қышқылдары в) маргарин және глицерин. 5. Сабын – бұл: а) жоғары карбон қышқылындағы калий немесе натрий тұзы б) сірке қышқылындағы калий немесе натрий тұзы в) қышқылдық ортадағы майлар гидролизінің өнімдері 6. Балық майындағы дәрумен: а) С б) В в) Д 7. Майлардың құрылымдық қызметі болады: а) суды түзуі б) жылуды сақтауы в) барлық мүшелер мен ұлпалардың жасуша мембранасынын түзуге қатысады 8. Майлардың соңғы ыдырауы жүреді: а) ас ішекте б) тоқ ішекте в) қарында

9 слайд

ҚБ тапсырмалары Тапсырма 1. Суретте берілген молекуланы ата 2 тапсырма: Тест. 3 тапсырма. 1.Еліміздің қай қалаларында май өндіру зауыттары бар? .................... 2.Май өндіру техникасының тиімділігі қандай? ....................................... 3. Майды ұзақ сақтаудың тиімді жолдары............................................. Тест. 1. Майлар – бұл: а) глицириннің күрделі эфирлері және карбон қышқылы б) глицириннің күрделі эфирлері және жоғары карбон қышқылы в) бір атомды спирттің күрделі эфирлері және жоғары карбон қышқылы 2. Өсімдік және жануар майлары бір-бірінен ажыратылады: а) суда еритіндігімен б) спиртті құрамымен в) жоғары карбон қышқылы құрамымен  3. Майлар жақсы ериді: а) органикалық еріткіштерде б) суда в) қышқыл ерітіндісінде 4. Қышқылдық ортада май гидролизінен пайда болады: а) глицерин және жоғары карбон қышқылы тұздары б) глицерин және жоғары қарбон қышқылдары в) маргарин және глицерин. 5. Сабын – бұл: а) жоғары карбон қышқылындағы калий немесе натрий тұзы б) сірке қышқылындағы калий немесе натрий тұзы в) қышқылдық ортадағы майлар гидролизінің өнімдері 6. Балық майындағы дәрумен: а) С б) В в) Д 7. Майлардың құрылымдық қызметі болады: а) суды түзуі б) жылуды сақтауы в) барлық мүшелер мен ұлпалардың жасуша мембранасынын түзуге қатысады 8. Майлардың соңғы ыдырауы жүреді: а) ас ішекте б) тоқ ішекте в) қарында

1.Қатты майлардың құрамына кіреді? 2.Майлардың басты қызметі? 3.Қанықпаған қышқылдар табиғи липидтерде қалай кездеседі? 4.

10 слайд
1.Қатты майлардың құрамына кіреді? 2.Майлардың басты қызметі? 3.Қанықпаған қышқылдар табиғи липидтерде қалай кездеседі? 4.Қанықпаған қышқылдардың кеңінен таралған түрі? 5.Табиғи липидтердің құрамына қандай спиртер кіреді? 6.Энергиткалық қызметі қандай? 7.Транс майларға сипаттама бер?

10 слайд

1.Қатты майлардың құрамына кіреді? 2.Майлардың басты қызметі? 3.Қанықпаған қышқылдар табиғи липидтерде қалай кездеседі? 4.Қанықпаған қышқылдардың кеңінен таралған түрі? 5.Табиғи липидтердің құрамына қандай спиртер кіреді? 6.Энергиткалық қызметі қандай? 7.Транс майларға сипаттама бер?

Кері байланыс Топ жұмысындағы 3 маңызды ақпарат. Қиындық келтірген 2 нәрсе Ерекше ұнаған 1 нәрсе.

11 слайд
Кері байланыс Топ жұмысындағы 3 маңызды ақпарат. Қиындық келтірген  2 нәрсе Ерекше ұнаған 1 нәрсе.

11 слайд

Кері байланыс Топ жұмысындағы 3 маңызды ақпарат. Қиындық келтірген  2 нәрсе Ерекше ұнаған 1 нәрсе.

Үйге тапсырма:

12 слайд
Үйге тапсырма:

12 слайд

Үйге тапсырма: