Материалдар / Желе тағамдары

Желе тағамдары

Материал туралы қысқаша түсінік
Ашық сабақ презентациясы 2 курс оқушылары үшін. Желені балғын жидектер мен жемістерден, шырыннан, шәрбат, жеміс-жидек қайнапаларынан, эссенциялардан, сүттен, тосаптан, жеміс-жидек езбесінен жасайтындығы туралы.
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
03 Желтоқсан 2021
597
1 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Материалдың қысқаша түсінігі
Желе тағамдары (сілікпеден тағамдар)

1 слайд
Желе тағамдары (сілікпеден тағамдар)

1 слайд

Желе тағамдары (сілікпеден тағамдар)

Алматы облысының қызмет көрсету және тамақтандыру саласындағы инновациялық технологиялар колледжі 0508000 – «Тамақтандыруды

2 слайд
Алматы облысының қызмет көрсету және тамақтандыру саласындағы инновациялық технологиялар колледжі 0508000 – «Тамақтандыруды ұйымдастыру» Пәні «Тағам дайындау технологиясы» Модуль 6. Диеталық және емдік тағамдар, тәтті тағамдар мен сусындар дайындау. Тағамдарды безендіру және ұсыну. Тақырыбы: Желе тағамдары (сілікпеден тағамдар) Арнайы пән оқытушысы: Бекболатова Г.Н.0508000 – «Тамақтандыруды ұйымдастыру» Пәні «Тағам дайындау технологиясы» Модуль 6. Диеталық және емдік тағамдар, тәтті тағамдар мен сусындар дайындау. Тағамдарды безендіру және ұсыну. Тақырыбы: Желе тағамдары (сілікпеден тағамдар) Арнайы пән оқытушысы: Бекболатова Г.Н.

2 слайд

Алматы облысының қызмет көрсету және тамақтандыру саласындағы инновациялық технологиялар колледжі 0508000 – «Тамақтандыруды ұйымдастыру» Пәні «Тағам дайындау технологиясы» Модуль 6. Диеталық және емдік тағамдар, тәтті тағамдар мен сусындар дайындау. Тағамдарды безендіру және ұсыну. Тақырыбы: Желе тағамдары (сілікпеден тағамдар) Арнайы пән оқытушысы: Бекболатова Г.Н.0508000 – «Тамақтандыруды ұйымдастыру» Пәні «Тағам дайындау технологиясы» Модуль 6. Диеталық және емдік тағамдар, тәтті тағамдар мен сусындар дайындау. Тағамдарды безендіру және ұсыну. Тақырыбы: Желе тағамдары (сілікпеден тағамдар) Арнайы пән оқытушысы: Бекболатова Г.Н.

Сабақтың мақсаты:  S – желе тағамдары мен желені дайындау әдісін теориялық тұрғыда толық меңгеру  M – желе тағамдар

3 слайд
Сабақтың мақсаты:  S – желе тағамдары мен желені дайындау әдісін теориялық тұрғыда толық меңгеру    M – желе тағамдарының шығу мөлшерін білуі    A – білім алушыларға желенің дайындалу технологиясын игеру  R - желе даярлау әдістерін тәжірибе жүзінде қолдану    T – тақырып бойынша тапсырмаларды берілген уақытта орындау.

3 слайд

Сабақтың мақсаты:  S – желе тағамдары мен желені дайындау әдісін теориялық тұрғыда толық меңгеру    M – желе тағамдарының шығу мөлшерін білуі    A – білім алушыларға желенің дайындалу технологиясын игеру  R - желе даярлау әдістерін тәжірибе жүзінде қолдану    T – тақырып бойынша тапсырмаларды берілген уақытта орындау.

КҮТІЛЕТІН НӘТИЖЕЛЕР Меңгереді:  Жаңа тақырып бойынша берілген презентация, бейне сабақпен танысады.  Аспаздық өңдеу кезеңдерін

4 слайд
КҮТІЛЕТІН НӘТИЖЕЛЕР Меңгереді:  Жаңа тақырып бойынша берілген презентация, бейне сабақпен танысады.  Аспаздық өңдеу кезеңдерін біледі  Презентацияға сүйене отырып, сұрақтарға толық анықтама береді.  Бағалау өз көзқарасын дәлелдеу, болжау бойынша тақырыпты түсінеді.  Оқытушымен кері байланыс жасайды.  Өз ойларын «ПИРАМИДА» әдісі бойынша қортындылайды. Үйренеді:  Желе тағамдарының түрлерін ажыратуды  Желе тағамдарының дайындау технологиясын  Тәтті тағамдардың жіктелуін  Желенің сапасына қойылатын талаптарды  Тақырып бойынша терминдердің 3 тілдегі анықтамасын

4 слайд

КҮТІЛЕТІН НӘТИЖЕЛЕР Меңгереді:  Жаңа тақырып бойынша берілген презентация, бейне сабақпен танысады.  Аспаздық өңдеу кезеңдерін біледі  Презентацияға сүйене отырып, сұрақтарға толық анықтама береді.  Бағалау өз көзқарасын дәлелдеу, болжау бойынша тақырыпты түсінеді.  Оқытушымен кері байланыс жасайды.  Өз ойларын «ПИРАМИДА» әдісі бойынша қортындылайды. Үйренеді:  Желе тағамдарының түрлерін ажыратуды  Желе тағамдарының дайындау технологиясын  Тәтті тағамдардың жіктелуін  Желенің сапасына қойылатын талаптарды  Тақырып бойынша терминдердің 3 тілдегі анықтамасын

Бағалау критерийлері.

5 слайд
Бағалау критерийлері.

5 слайд

Бағалау критерийлері.

Пәнаралық байланыс: 1.Жабдықтау- Шайқау машиналары МВ-35; МВ-6; МВ-60 маркілерімен, құрылымы, жұмыс істеу қағидаларым

6 слайд
Пәнаралық байланыс: 1.Жабдықтау- Шайқау машиналары МВ-35; МВ-6; МВ-60 маркілерімен, құрылымы, жұмыс істеу қағидаларымен танысу 2.Тамақтандыру физиологиясы,санитария және гигиена негіздері- тәтті тағамдар мен сусындарға арналған технологиялық өңдеу бойынша санитарлық талаптар 3. Азық-түлік тауарларын тану- тағамдық қасиеті, жіктелуі, сапасына қойылатын талабы.

6 слайд

Пәнаралық байланыс: 1.Жабдықтау- Шайқау машиналары МВ-35; МВ-6; МВ-60 маркілерімен, құрылымы, жұмыс істеу қағидаларымен танысу 2.Тамақтандыру физиологиясы,санитария және гигиена негіздері- тәтті тағамдар мен сусындарға арналған технологиялық өңдеу бойынша санитарлық талаптар 3. Азық-түлік тауарларын тану- тағамдық қасиеті, жіктелуі, сапасына қойылатын талабы.

ЖЕЛЕ ДАЯРЛАУ Желені балғын жидектер мен жемістерден, шырыннан, шәрбат, жеміс-жидек қайнапаларынан, эссенциялардан, с

7 слайд
ЖЕЛЕ ДАЯРЛАУ Желені балғын жидектер мен жемістерден, шырыннан, шәрбат, жеміс-жидек қайнапаларынан, эссенциялардан, сүттен, тосаптан, жеміс-жидек езбесінен жасайды. Желеге айналдырушы зат ретінде: желатин, агароид қолданылады. Желлатин, агароидты алдын ала қайнаған суда 1...1,5 сағат жібітіп алады, ол кезде өнімнің салмағы 6..8 есе ұлғаяды, өнімен суды 8.10 есе көп етіп алады, содан соң дәкеге салып, сығады. Желе суыған күйде сілікпе іспеттес масса болып табылады, желенің қоюлығы мен тығыздығы желеге айналдырушы заттың мөлшеріне және температурасына байланысты болады.

7 слайд

ЖЕЛЕ ДАЯРЛАУ Желені балғын жидектер мен жемістерден, шырыннан, шәрбат, жеміс-жидек қайнапаларынан, эссенциялардан, сүттен, тосаптан, жеміс-жидек езбесінен жасайды. Желеге айналдырушы зат ретінде: желатин, агароид қолданылады. Желлатин, агароидты алдын ала қайнаған суда 1...1,5 сағат жібітіп алады, ол кезде өнімнің салмағы 6..8 есе ұлғаяды, өнімен суды 8.10 есе көп етіп алады, содан соң дәкеге салып, сығады. Желе суыған күйде сілікпе іспеттес масса болып табылады, желенің қоюлығы мен тығыздығы желеге айналдырушы заттың мөлшеріне және температурасына байланысты болады.

Желенің пішіні өзі даярланған ыдыстың пішінімен сәйкес келеді. Желені салқын порциялық формаларға немесе ірі форма

8 слайд
Желенің пішіні өзі даярланған ыдыстың пішінімен сәйкес келеді. Желені салқын порциялық формаларға немесе ірі формаларға (бірнеше порцияға), сонымен қатар терең жаймаларға салады және тоңазытқышта 2.- 8 °С температурада 1...1,5 сағат сақтайды. Қатқан желені шеттері ирек төртбұрыштар пішінді етіп порциялық кесектерге бөліп турайды немесе формаларынын шығарып алады. Ол үшін оларды 2-3 сағатқа ыстық суға салады, формалардың шеттерін және түбін сүртеді, сілкіп алады, аударады, желені абайлап даярланған креманкаға немесе десерттік тәрелкеге салады және 100 немесе 150 г ұсынады. Дайын желені 12 сағаттан артық сақтамайды, себебі ол тығыздалады, содан соң жұмсарып, сұйықтық бөле бастайды.

8 слайд

Желенің пішіні өзі даярланған ыдыстың пішінімен сәйкес келеді. Желені салқын порциялық формаларға немесе ірі формаларға (бірнеше порцияға), сонымен қатар терең жаймаларға салады және тоңазытқышта 2.- 8 °С температурада 1...1,5 сағат сақтайды. Қатқан желені шеттері ирек төртбұрыштар пішінді етіп порциялық кесектерге бөліп турайды немесе формаларынын шығарып алады. Ол үшін оларды 2-3 сағатқа ыстық суға салады, формалардың шеттерін және түбін сүртеді, сілкіп алады, аударады, желені абайлап даярланған креманкаға немесе десерттік тәрелкеге салады және 100 немесе 150 г ұсынады. Дайын желені 12 сағаттан артық сақтамайды, себебі ол тығыздалады, содан соң жұмсарып, сұйықтық бөле бастайды.

БАЛҒЫН ЖИДЕКТЕН ЖЕЛЕ Сұрыпталып, жуылып алынған жидектерді сығындап, шырынын аламыз, салқындатамыз. Сығындыдан қалған

9 слайд
БАЛҒЫН ЖИДЕКТЕН ЖЕЛЕ Сұрыпталып, жуылып алынған жидектерді сығындап, шырынын аламыз, салқындатамыз. Сығындыдан қалған жидек жұмсағын суға салып 5-8 мин қайнатамыз. Қайнатпамызға қант қосып, қайнатамыз, сүземіз. Алдынала дайындалған яғни суда жібітілген желатинді салып қайнатамыз. Қайнатпамызға жидек шырынын қосып, сүзгілейміз. Дайын массаны сыбағалы формаларға салып, 0ден 8градуста 1,5-2 сағат суытамыз, ұсынамыз.

9 слайд

БАЛҒЫН ЖИДЕКТЕН ЖЕЛЕ Сұрыпталып, жуылып алынған жидектерді сығындап, шырынын аламыз, салқындатамыз. Сығындыдан қалған жидек жұмсағын суға салып 5-8 мин қайнатамыз. Қайнатпамызға қант қосып, қайнатамыз, сүземіз. Алдынала дайындалған яғни суда жібітілген желатинді салып қайнатамыз. Қайнатпамызға жидек шырынын қосып, сүзгілейміз. Дайын массаны сыбағалы формаларға салып, 0ден 8градуста 1,5-2 сағат суытамыз, ұсынамыз.

МАНДАРИННАН ЖЕЛЕ Қабығынан, дәнінен тазартылған мандаринді бөліктерге бөлеміз, қант қосылған суда 3-4 бөліктерін са

10 слайд
МАНДАРИННАН ЖЕЛЕ Қабығынан, дәнінен тазартылған мандаринді бөліктерге бөлеміз, қант қосылған суда 3-4 бөліктерін салып пісіреміз. Мандариннің қалған бөліктерін шайқау машинасында езіп аламыз. Қайнатпаны сүзіп, алдын ала дайындалған желатинді қосамыз. Дайын массаны қайнатып аламыз, салқындатамыз сыбағалы формаларға қуып, тоңазытқышқа 1,5- 2 сағат қоямыз. Ұсыну тәтті шәрбәтпен немесе кілегеймен

10 слайд

МАНДАРИННАН ЖЕЛЕ Қабығынан, дәнінен тазартылған мандаринді бөліктерге бөлеміз, қант қосылған суда 3-4 бөліктерін салып пісіреміз. Мандариннің қалған бөліктерін шайқау машинасында езіп аламыз. Қайнатпаны сүзіп, алдын ала дайындалған желатинді қосамыз. Дайын массаны қайнатып аламыз, салқындатамыз сыбағалы формаларға қуып, тоңазытқышқа 1,5- 2 сағат қоямыз. Ұсыну тәтті шәрбәтпен немесе кілегеймен

11 слайд

11 слайд

1-ТАПСЫРМА. ЖЕЛЕ ТАҒАМДАРЫНЫҢ ТӨМЕНДЕ КӨРСЕТІЛГЕН СӨЗДЕРДІҢ АНЫҚТАМАСЫН БЕРІҢІЗДЕР. Желатин – бұл ... Желені дайындауды

12 слайд
1-ТАПСЫРМА. ЖЕЛЕ ТАҒАМДАРЫНЫҢ ТӨМЕНДЕ КӨРСЕТІЛГЕН СӨЗДЕРДІҢ АНЫҚТАМАСЫН БЕРІҢІЗДЕР. Желатин – бұл ... Желені дайындаудың технологиялық процессі - ... Тәтті желе тәрізді тағамдарды дайындауда қолданылатын желелік заттар - ….. Желатинді дайындау - …..

12 слайд

1-ТАПСЫРМА. ЖЕЛЕ ТАҒАМДАРЫНЫҢ ТӨМЕНДЕ КӨРСЕТІЛГЕН СӨЗДЕРДІҢ АНЫҚТАМАСЫН БЕРІҢІЗДЕР. Желатин – бұл ... Желені дайындаудың технологиялық процессі - ... Тәтті желе тәрізді тағамдарды дайындауда қолданылатын желелік заттар - ….. Желатинді дайындау - …..

2-ТАПСЫРМА. ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ КАРТА БОЙЫНША АЗЫҚ- ТҮЛІК АТАУЫ АҒЫЛШЫН ТІЛІНДЕ КӨРСЕТІЛГЕН, ОСЫ ТАҒАМНЫҢ ДАЙЫНДАУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ

13 слайд
2-ТАПСЫРМА. ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ КАРТА БОЙЫНША АЗЫҚ- ТҮЛІК АТАУЫ АҒЫЛШЫН ТІЛІНДЕ КӨРСЕТІЛГЕН, ОСЫ ТАҒАМНЫҢ ДАЙЫНДАУ ТЕХНОЛОГИЯСЫН ӨЗДЕРІҢІЗ АҒЫЛШЫН ТІЛІНДЕ ЖАЗЫҢЫЗДАР The technological card № 955 Fresh belly jelly   Raw material set Gross Net 1. cranberries 168 160 2. or red currant 170 160 3. or black currant 163 160 4. water 800 800 5. sugar 160 160 6. gelatin 30 30   Output   - 1000 Дайындалу технологиясы : суға қант салып қайнатамыз. Қайнап шыққанда лимон, апельсин немесе мандарин цедра қосып қайнатамыз. Қайнатпаға алдын ала суда жібітілген желатинді қосып. Қайнатамыз. Ұайнатпамызға цитрусты жемістерден алынған шырынды, лимон қышқылын қосып сыбағалы формаларға алып суытамыз .

13 слайд

2-ТАПСЫРМА. ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ КАРТА БОЙЫНША АЗЫҚ- ТҮЛІК АТАУЫ АҒЫЛШЫН ТІЛІНДЕ КӨРСЕТІЛГЕН, ОСЫ ТАҒАМНЫҢ ДАЙЫНДАУ ТЕХНОЛОГИЯСЫН ӨЗДЕРІҢІЗ АҒЫЛШЫН ТІЛІНДЕ ЖАЗЫҢЫЗДАР The technological card № 955 Fresh belly jelly   Raw material set Gross Net 1. cranberries 168 160 2. or red currant 170 160 3. or black currant 163 160 4. water 800 800 5. sugar 160 160 6. gelatin 30 30   Output   - 1000 Дайындалу технологиясы : суға қант салып қайнатамыз. Қайнап шыққанда лимон, апельсин немесе мандарин цедра қосып қайнатамыз. Қайнатпаға алдын ала суда жібітілген желатинді қосып. Қайнатамыз. Ұайнатпамызға цитрусты жемістерден алынған шырынды, лимон қышқылын қосып сыбағалы формаларға алып суытамыз .

3-ТАПСЫРМА. СҰРАҚТАРҒА ЖАУАП БЕРІҢІЗДЕР 1.Тәтті тағамдардың маңызы неде? 2. Тәтті тағамдардың классификациясы қандай? 3. Ба

14 слайд
3-ТАПСЫРМА. СҰРАҚТАРҒА ЖАУАП БЕРІҢІЗДЕР 1.Тәтті тағамдардың маңызы неде? 2. Тәтті тағамдардың классификациясы қандай? 3. Балғын жеміс-жидектерден желен і қалай дайындауға болады болады? 4. Мандарин желесін қалай даярлайды? 5. Қара қарақаттан желені қалай даярлайды? 6.Балғын жидектен желенің даярлаудың технологиялық сызбасы. 7. Салқын тәтті тағамдарды даярлау кезінде шырынды не себепті сығып алады?

14 слайд

3-ТАПСЫРМА. СҰРАҚТАРҒА ЖАУАП БЕРІҢІЗДЕР 1.Тәтті тағамдардың маңызы неде? 2. Тәтті тағамдардың классификациясы қандай? 3. Балғын жеміс-жидектерден желен і қалай дайындауға болады болады? 4. Мандарин желесін қалай даярлайды? 5. Қара қарақаттан желені қалай даярлайды? 6.Балғын жидектен желенің даярлаудың технологиялық сызбасы. 7. Салқын тәтті тағамдарды даярлау кезінде шырынды не себепті сығып алады?

« ЖЕЛЕ ТАҒАМДАРЫНЫҢ ДАЙЫНДАЛУЫ» БОЙЫНША КЕРІ БАЙЛАНЫС ЖАСАҢДАР КЕРІ БАЙЛАНЫС «ПИРАМИДА» ҮЙРЕНГЕНІМ ТҮСІНГЕНІМ

15 слайд
« ЖЕЛЕ ТАҒАМДАРЫНЫҢ ДАЙЫНДАЛУЫ» БОЙЫНША КЕРІ БАЙЛАНЫС ЖАСАҢДАР КЕРІ БАЙЛАНЫС «ПИРАМИДА» ҮЙРЕНГЕНІМ ТҮСІНГЕНІМ

15 слайд

« ЖЕЛЕ ТАҒАМДАРЫНЫҢ ДАЙЫНДАЛУЫ» БОЙЫНША КЕРІ БАЙЛАНЫС ЖАСАҢДАР КЕРІ БАЙЛАНЫС «ПИРАМИДА» ҮЙРЕНГЕНІМ ТҮСІНГЕНІМ

Үй тапсырмасы: Желе тағамдары (сілікпеден) тағамдар оқу, технологиялық сызбасын ағылшын тілінде құрастыру

16 слайд
Үй тапсырмасы: Желе тағамдары (сілікпеден) тағамдар оқу, технологиялық сызбасын ағылшын тілінде құрастыру

16 слайд

Үй тапсырмасы: Желе тағамдары (сілікпеден) тағамдар оқу, технологиялық сызбасын ағылшын тілінде құрастыру

ҚОСЫМША МӘЛІМЕТ 1. Н.А.Анфимова Аспаздық. «Оқулық pdf » 2 . Әртүрлі тәсілдерді пайдалана отырып, өнімдердің жылулық аспа

17 слайд
ҚОСЫМША МӘЛІМЕТ 1. Н.А.Анфимова Аспаздық. «Оқулық pdf » 2 . Әртүрлі тәсілдерді пайдалана отырып, өнімдердің жылулық аспаздық өңдеуін орындау. «Оқулық pdf » («Талап» КЕАҚ) 3. Толық мәлімет алуға сандық кітапхана көмегіне жүгінсенеңдер болады ( QR- код) Тамақтану, санитария және Азық-түлік тауарларын тану Тамақ дайындау технологиясы физиологиясы негіздері

17 слайд

ҚОСЫМША МӘЛІМЕТ 1. Н.А.Анфимова Аспаздық. «Оқулық pdf » 2 . Әртүрлі тәсілдерді пайдалана отырып, өнімдердің жылулық аспаздық өңдеуін орындау. «Оқулық pdf » («Талап» КЕАҚ) 3. Толық мәлімет алуға сандық кітапхана көмегіне жүгінсенеңдер болады ( QR- код) Тамақтану, санитария және Азық-түлік тауарларын тану Тамақ дайындау технологиясы физиологиясы негіздері

Назарларыңызға рахмет!

18 слайд
Назарларыңызға рахмет!

18 слайд

Назарларыңызға рахмет!

Осы аптаның ең үздік материалдары
Педагогтардың біліктілігін арттыру курстары
Аттестацияда (ПББ) 100% келетін
тақырыптармен дайындаймыз
Аттестацияда (ПББ) келетін тақырыптар бойынша жасалған тесттермен дайындалып, бізбен бірге тестілеуден оңай өтесіз
Өткен жылы бізбен дайындалған ұстаздар 50/50 жинап рекорд жасады
Толығырақ