Макароннан бұйымдар жасау

Тақырып бойынша 11 материал табылды

Макароннан бұйымдар жасау

Материал туралы қысқаша түсінік
Оқытушыларға арналған қысқа мерзімді жоспар. Оқытушыларға арналған әдістемелік материал
Материалдың қысқаша нұсқасы
img_page_1
Жүктеу
bolisu
Бөлісу
ЖИ арқылы жасау
Слайдтың жеке беттері
« Георгиевка орта мектебі » КММ Ашық сабақ Тақырыбы: Макароннан себет жасау Көркем еңбек пәнінің мұғалімі:Макишев Е.А 5 - сынып

#1 слайд
« Георгиевка орта мектебі » КММ Ашық сабақ Тақырыбы: Макароннан себет жасау Көркем еңбек пәнінің мұғалімі:Макишев Е.А 5 - сынып

1 слайд

« Георгиевка орта мектебі » КММ Ашық сабақ Тақырыбы: Макароннан себет жасау Көркем еңбек пәнінің мұғалімі:Макишев Е.А 5 - сынып

Сабақтың мақсаты: Оқушыларға макаронның шығу тарихын, макароннан себет жасау технологиясын менгерту. Білімділік: Оқушыла

#2 слайд
Сабақтың мақсаты: Оқушыларға макаронның шығу тарихын, макароннан себет жасау технологиясын менгерту. Білімділік: Оқушыларға макароннан түрлі бұйымдар жасау тәсілдерін үйрету. Дамытушылық: Оқушының өнерге деген шеберлігін арттыру, қызығушылық, ойлау қабілетін дамыту. Тәрбиелік: Өз бетімен жұмыс жасауға, алған өнерін нәтижеге жетуге ұмтылдыру, өзіндік шығармашылдыққа, ізденімпаздыққа, еңбек етуге, шыдамдылыққа тәрбиелеу. Көрнекілігі: Макароннан жасалған бұйымдар. Құрал-жабдықтар : макарон түрлері, желім, шар, лак, жіп. Пәнаралық байланыс : Бейнелеу өнері, қазақстан тарихы. Сабақтың түрі: аралас сабақ. Сабақтың әдісі: түсіндіру, сұрақ- жауап, сарамандық жұмыс.

2 слайд

Сабақтың мақсаты: Оқушыларға макаронның шығу тарихын, макароннан себет жасау технологиясын менгерту. Білімділік: Оқушыларға макароннан түрлі бұйымдар жасау тәсілдерін үйрету. Дамытушылық: Оқушының өнерге деген шеберлігін арттыру, қызығушылық, ойлау қабілетін дамыту. Тәрбиелік: Өз бетімен жұмыс жасауға, алған өнерін нәтижеге жетуге ұмтылдыру, өзіндік шығармашылдыққа, ізденімпаздыққа, еңбек етуге, шыдамдылыққа тәрбиелеу. Көрнекілігі: Макароннан жасалған бұйымдар. Құрал-жабдықтар : макарон түрлері, желім, шар, лак, жіп. Пәнаралық байланыс : Бейнелеу өнері, қазақстан тарихы. Сабақтың түрі: аралас сабақ. Сабақтың әдісі: түсіндіру, сұрақ- жауап, сарамандық жұмыс.

Сабақтың барысы : І. Ұйымдастыру. ІІ.Үй тапсырмасын сұрау. І

#3 слайд
Сабақтың барысы : І. Ұйымдастыру. ІІ.Үй тапсырмасын сұрау. ІІІ. Білімдерін тексеру немесе ой толғау. ІY.Жаңа білімді меңгерту. Ү. Сарамандық жұмыс. І.Ұйымдастыру кезеңі. Амандасу, оқу құралдарын алып отырған орнын ретке келтіруді ұйымдастыру.Оқушыларды түгелдеу. ІІ. Үй тапсырмасы: Сұрақ жауап әдісі арқылы үй тапсырмасын бағалау. 1. Ою-өрнек қандай мағынаны білдіреді? 2. Ою-өрнек неше топқа бөлінеді.? 3. Қошқар мүйіз өрнегі қандай бұйымдарда қолданылады ? 4. Ою-өрнек туралы қандай мақал мәтелдер бар?

3 слайд

Сабақтың барысы : І. Ұйымдастыру. ІІ.Үй тапсырмасын сұрау. ІІІ. Білімдерін тексеру немесе ой толғау. ІY.Жаңа білімді меңгерту. Ү. Сарамандық жұмыс. І.Ұйымдастыру кезеңі. Амандасу, оқу құралдарын алып отырған орнын ретке келтіруді ұйымдастыру.Оқушыларды түгелдеу. ІІ. Үй тапсырмасы: Сұрақ жауап әдісі арқылы үй тапсырмасын бағалау. 1. Ою-өрнек қандай мағынаны білдіреді? 2. Ою-өрнек неше топқа бөлінеді.? 3. Қошқар мүйіз өрнегі қандай бұйымдарда қолданылады ? 4. Ою-өрнек туралы қандай мақал мәтелдер бар?

ЖАҢА САБАҚ: МАКАРОННЫҢ ШЫҒУ ТАРИХЫ  Макарон өнімдері ең алғаш Азия елдерінде ертеден белгілі болған. Орта ғасырларда неоп

#4 слайд
ЖАҢА САБАҚ: МАКАРОННЫҢ ШЫҒУ ТАРИХЫ    Макарон өнімдері ең алғаш Азия елдерінде ертеден  белгілі болған. Орта ғасырларда неополитон саудагерлері Макарон өнімдерін АҚШ-тан Италияға әкелген. Содан бастап Италия Макарондардың Отаны атанған. «Макарон - италяндардың дәстүрлі тағамы» деп атауға болады. XVIII ғ. Италияда, Францияда Макарон өнімдері өндірісте  механикалық престерімен шығарыла бастады. Қазақстан үшін  Макарон  өнімдерін шығару жаңа сала. XVIIIғ. Италияда,Францияда  Макарон  өнімдері өндірісте шығарыла бастады. Ең бірінші  Макарон  фабрикасы механикалық престермен ХIXғасырдың 60-шы жылдарында Италияда салынды.Қазіргі күні ең көп  Макарон  өнімдері Италияда шығарылады. Көптеген құрал-саймандар мен жабдықтар Италияда “Брайбанти” және “Паван” фирмалары, Францияда “Бассано”фирмасы,Швейцарияда “Бюлер”фирмасы шығарады.  Қазақстан үшін Макарон өнімдерін шыгару жаңе сала. Ол, тарихи жағдайларга байланысты, тәуелсіз мемлекеттер достығында (ТМД) бұл саланың өркендеуімен бірге қалыптасқан. Сондықтан, бұл саланы қазіргі сол ТМД көлемінде оқып танысу өте нәтижелі болады. Көптеген машиналар, қүрал- саймандар, жабдықтар, көбіне Еуропа кемесе орыс тілінде аталғандықтан аттары қазақ тіліне де өзгермей ауысқан.

4 слайд

ЖАҢА САБАҚ: МАКАРОННЫҢ ШЫҒУ ТАРИХЫ    Макарон өнімдері ең алғаш Азия елдерінде ертеден  белгілі болған. Орта ғасырларда неополитон саудагерлері Макарон өнімдерін АҚШ-тан Италияға әкелген. Содан бастап Италия Макарондардың Отаны атанған. «Макарон - италяндардың дәстүрлі тағамы» деп атауға болады. XVIII ғ. Италияда, Францияда Макарон өнімдері өндірісте  механикалық престерімен шығарыла бастады. Қазақстан үшін  Макарон  өнімдерін шығару жаңа сала. XVIIIғ. Италияда,Францияда  Макарон  өнімдері өндірісте шығарыла бастады. Ең бірінші  Макарон  фабрикасы механикалық престермен ХIXғасырдың 60-шы жылдарында Италияда салынды.Қазіргі күні ең көп  Макарон  өнімдері Италияда шығарылады. Көптеген құрал-саймандар мен жабдықтар Италияда “Брайбанти” және “Паван” фирмалары, Францияда “Бассано”фирмасы,Швейцарияда “Бюлер”фирмасы шығарады.  Қазақстан үшін Макарон өнімдерін шыгару жаңе сала. Ол, тарихи жағдайларга байланысты, тәуелсіз мемлекеттер достығында (ТМД) бұл саланың өркендеуімен бірге қалыптасқан. Сондықтан, бұл саланы қазіргі сол ТМД көлемінде оқып танысу өте нәтижелі болады. Көптеген машиналар, қүрал- саймандар, жабдықтар, көбіне Еуропа кемесе орыс тілінде аталғандықтан аттары қазақ тіліне де өзгермей ауысқан.

Макарон өндірісі адамзатқа ежелгі заманнан бері белгілі. Макарон технологиясы мен техникасы бірнеше мыңжылдықтан бері дамып

#5 слайд
Макарон өндірісі адамзатқа ежелгі заманнан бері белгілі. Макарон технологиясы мен техникасы  бірнеше мыңжылдықтан бері дамып  келеді. Ең бірінші лапша дайындау әдістері туралы рим гурманы Апичоның жаңа дәуірдің бірінші он жылдығында құрастырылған жазбаларынан кездестіруге болады. Ал XXI ғ техниканың дамуы атты жетекті булы машинаға ауыстырды, қатты Макарон қамырын өңдейтін механикалық қамыр жайғыштар, қуатты гидравликалық пресстердің пайда болуына әкеліп соқтырды.  Қазіргі уақытта да Макарон өндірісіндегі қамырды илеу техникасы мен технологиясы, қамырды формалау, Макарон өнімдерін кептіру қарқынды даму үстінде және ассортимент түрлері де жылдан-жылға көбеюде.

5 слайд

Макарон өндірісі адамзатқа ежелгі заманнан бері белгілі. Макарон технологиясы мен техникасы  бірнеше мыңжылдықтан бері дамып  келеді. Ең бірінші лапша дайындау әдістері туралы рим гурманы Апичоның жаңа дәуірдің бірінші он жылдығында құрастырылған жазбаларынан кездестіруге болады. Ал XXI ғ техниканың дамуы атты жетекті булы машинаға ауыстырды, қатты Макарон қамырын өңдейтін механикалық қамыр жайғыштар, қуатты гидравликалық пресстердің пайда болуына әкеліп соқтырды.  Қазіргі уақытта да Макарон өндірісіндегі қамырды илеу техникасы мен технологиясы, қамырды формалау, Макарон өнімдерін кептіру қарқынды даму үстінде және ассортимент түрлері де жылдан-жылға көбеюде.

• Макарон өнеркәсібі ауыл-шаруашалақ өндірісімен және тамақ өнеркәсібімен тығыз байланысты. Қазіргі заманғы Макарон цехы күрдел

#6 слайд
• Макарон өнеркәсібі ауыл-шаруашалақ өндірісімен және тамақ өнеркәсібімен тығыз байланысты. Қазіргі заманғы Макарон цехы күрделі өндірісті өнеркәсіп. Макарон өндірісі бойынша жиналған іс-тәжірибені толығырақ қолдану үшін Макарон өңдірісінің техникасы мен технологиясын үнемі жаңартып отыру үшін өндірістің технологиясын  жақсы меңгерген, шикізатты, құрал-жабдықтарды, технико-химиялық бақылауды ұйымдастыруды, өнеркәсіптің ерекшеліктерін өте жақсы білетін, сондай-ақ өндірістік тапсырмаларды қазіргі заман деңгейінде шеше алатын мамандармен жұмыс жасау қажет. Макарон цехында  сапалы өнімдер алу: өңдеуге түсетін  шикізат сапасына, технологиялық  процесстің дұрыс жүргізілуіне, технологиялық  құрал-жабдықтардың сапасы мен жағдайы  сияқты бірқатар факторларға тәуелді. Біздің еліміздің  Макарон өндірісі біршама жетістіктерге жетті. Бұл ғылым жетістіктерін іс-тәжірибеде кең қолданумен және квалифицирленген мамандарды дайындаумен үзіліссіз байланысты. Қазақстан тұрғындарының 90 % жуығы күнделікті өмірде Макарон  өнімдерінен дайындалған тағамдарды тұтынады. Макарондардың тағамдық құндылықтары жоғары: 100 г құрғақ Макарон өнімдерінен дайындалған тағам адамның ақуыз және көмірсуларға деген сұранысын 10...15 % қанағаттандырады. 

6 слайд

• Макарон өнеркәсібі ауыл-шаруашалақ өндірісімен және тамақ өнеркәсібімен тығыз байланысты. Қазіргі заманғы Макарон цехы күрделі өндірісті өнеркәсіп. Макарон өндірісі бойынша жиналған іс-тәжірибені толығырақ қолдану үшін Макарон өңдірісінің техникасы мен технологиясын үнемі жаңартып отыру үшін өндірістің технологиясын  жақсы меңгерген, шикізатты, құрал-жабдықтарды, технико-химиялық бақылауды ұйымдастыруды, өнеркәсіптің ерекшеліктерін өте жақсы білетін, сондай-ақ өндірістік тапсырмаларды қазіргі заман деңгейінде шеше алатын мамандармен жұмыс жасау қажет. Макарон цехында  сапалы өнімдер алу: өңдеуге түсетін  шикізат сапасына, технологиялық  процесстің дұрыс жүргізілуіне, технологиялық  құрал-жабдықтардың сапасы мен жағдайы  сияқты бірқатар факторларға тәуелді. Біздің еліміздің  Макарон өндірісі біршама жетістіктерге жетті. Бұл ғылым жетістіктерін іс-тәжірибеде кең қолданумен және квалифицирленген мамандарды дайындаумен үзіліссіз байланысты. Қазақстан тұрғындарының 90 % жуығы күнделікті өмірде Макарон  өнімдерінен дайындалған тағамдарды тұтынады. Макарондардың тағамдық құндылықтары жоғары: 100 г құрғақ Макарон өнімдерінен дайындалған тағам адамның ақуыз және көмірсуларға деген сұранысын 10...15 % қанағаттандырады. 

Макарон өнімдерін шығару процесі: -шикізат пен суды дайындау; -шикізат пен суды өлшеу; -қамыр илеу; -қамырды қысып сығымдау,

#7 слайд
Макарон  өнімдерін  шығару процесі: -шикізат пен  суды дайындау; -шикізат пен суды өлшеу; -қамыр илеу; -қамырды қысып  сығымдау, престеу;  -өнімдерді  қалыптау; -өнімдерді  бөлу; -кептіру;  -тұрақтандыру    суыту;  -жіктеу, сорттау  және қаптау; -оларды сақтау  процестерінен тұрады.  

7 слайд

Макарон  өнімдерін  шығару процесі: -шикізат пен  суды дайындау; -шикізат пен суды өлшеу; -қамыр илеу; -қамырды қысып  сығымдау, престеу;  -өнімдерді  қалыптау; -өнімдерді  бөлу; -кептіру;  -тұрақтандыру    суыту;  -жіктеу, сорттау  және қаптау; -оларды сақтау  процестерінен тұрады.  

#8 слайд

8 слайд

#9 слайд

9 слайд

#10 слайд

10 слайд

#11 слайд

11 слайд

#12 слайд

12 слайд

#13 слайд

13 слайд

#14 слайд

14 слайд

#15 слайд

15 слайд

ҚАЖЕТТІ ҚҰРАЛ ЖАБДЫҚТАР

#16 слайд
ҚАЖЕТТІ ҚҰРАЛ ЖАБДЫҚТАР

16 слайд

ҚАЖЕТТІ ҚҰРАЛ ЖАБДЫҚТАР

Қорытынды. Болғандарына сурет беріп, «Кім жылдам табады?» ойынын ұйымдастыру. (көзді тынықтыру) Оқушылардың

#17 слайд
Қорытынды. Болғандарына сурет беріп, «Кім жылдам табады?» ойынын ұйымдастыру. (көзді тынықтыру) Оқушылардың жасаған бұйымдарын тексеру, жақсы жасалған бұйымдарды атап өту, кемшіліктері болса түзету, соған қарап бағалау. Осы еңбектің барлығын жисақ - байлық, берсек - тәуір сыйлық, сатсақ - теңге, бір сөзбен айтқанда сән- салтанат емес пе?Бұл уақыт керуенімен озған ата – бабамыздың бізге қалдырған иелік мұра – қазынасы, бай тәжіребесі, қолөнері. Байқасақ, мұнда әлеуметтік және экономикалық мәні зор исі қазақтың атакәсібі жатыр. Бабаларымыздың атамұрасын жалғастыру атакәсіпті игеру арқылы тіршілігімізді жандандыру,тұрмысымызды елмен егіздеу біздің қасиетті парызымыз деп білемін. 1.Макаронның шығу тарихы? 2. Макаронның қандай турлері бар? Оқушыларды бағалау. Үйге тапсырма : Жұмысты аяқтау.

17 слайд

Қорытынды. Болғандарына сурет беріп, «Кім жылдам табады?» ойынын ұйымдастыру. (көзді тынықтыру) Оқушылардың жасаған бұйымдарын тексеру, жақсы жасалған бұйымдарды атап өту, кемшіліктері болса түзету, соған қарап бағалау. Осы еңбектің барлығын жисақ - байлық, берсек - тәуір сыйлық, сатсақ - теңге, бір сөзбен айтқанда сән- салтанат емес пе?Бұл уақыт керуенімен озған ата – бабамыздың бізге қалдырған иелік мұра – қазынасы, бай тәжіребесі, қолөнері. Байқасақ, мұнда әлеуметтік және экономикалық мәні зор исі қазақтың атакәсібі жатыр. Бабаларымыздың атамұрасын жалғастыру атакәсіпті игеру арқылы тіршілігімізді жандандыру,тұрмысымызды елмен егіздеу біздің қасиетті парызымыз деп білемін. 1.Макаронның шығу тарихы? 2. Макаронның қандай турлері бар? Оқушыларды бағалау. Үйге тапсырма : Жұмысты аяқтау.

Файл форматы:
pptx
28.12.2020
638
Жүктеу
ЖИ арқылы жасау
Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
шағым қалдыра аласыз
Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі