Мектеп асханасынан ыстық тамақпен қамту жолдары
Мектеп асханасынан ыстық тамақпен қамту жолдары

#1 слайд
Білім беру ұйымдарындағы
бір мезгілдік тегін ыстық
тамақпен қамтамасыз ету
жолдары
1 слайд
Білім беру ұйымдарындағы бір мезгілдік тегін ыстық тамақпен қамтамасыз ету жолдары
#2 слайд
Мемлекеттік орта білім беру ұйымдарында мектептен тыс қосымша білім беру ұйымдарында білім
алушыларды тамақтандыруды ұйымдастыру, сондай-ақ мемлекеттік мектепке дейінгі ұйымдарда, жетім
балалар мен ата-анасының қамқорлығынсыз қалған балаларға арналған білім беру ұйымдарында,
техникалық және кәсіптік, орта білімнен кейінгі білім беру ұйымдарында тәрбиеленетін және білім алатын
балаларды тамақтандыруды қамтамасыз етуге байланысты тауарларды сатып алу қағидаларын бекіту
туралы
ҚР БжҒМ 2018ж 31 қазан №598 бұйрық
«Қоғамдық тамақтану обьектілеріне қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар» санитариялық
қағидаларын бекіту туралы
ҚР Денсаулық сақтау министрінің 2022 жылғы 17 ақпандағы № ҚР ДСМ-16 бұйрығы
Отбасы және балалар саласында мемлекеттік қызметтерді көрсету қағидаларын бекіту туралы
ҚР БжҒМ 2020ж 24 сәуір №158 бұйрық
Мемлекетттіік білім беру ұйымдарының мемлекеттік атаулы әлеуметтік көмек алуға құқығы бар
отбасылардан, сондай-ақ мемлекеттік атаулы әлеуметтік көмек алмайтын, жан басына шаққандағы табысы
ең төменгі күнкөріс деңгейінің шамасынан төмен отбасылардан шыққан білім алушылар мен
тәрбиеленушілеріне және жетім балаларға, ата-анасының қамқорлығынсыз қалып, отбасыларда тұратын
балаларға, төтенше жағдайлардың салдарынан шұғыл жәрдемді талап ететін отбасылардан шыққан
балаларға және өзге де санаттағы білім алушылар мен тәрбиеленушілерге қаржылай және материалдық
көмек көрсетуге бөлінетін қаражатты қалыптастыру, жұмсау бағыты мен оларды есепке алу қағидаларын
бекіту туралы
ҚР Үкіметінің 2008ж 25 қаңтардағы №64 қаулысы
Денсаулық сақтау және білім беру ұйымдарында тамақтану стандарттарын бекіту туралы
ҚР денсаулық сақтау министрінің 2020 жылғы 21 желтоқсандағы № ҚР ДСМ-302/2020 бұйрығы
Әлеуметтік көмек көрсетілетін азаматтарға әлеуметтік көмектің мөлшерін, көздерін, түрлерін және оны
беру қағидаларын бекіту туралы
ҚР Үкіметінің 2012 жылғы 12 наурыздағы № 320 Қаулысы
Әлеуметтік педагогтің өз қызметін жүргізудегі басшылыққа алатын
нормативтік-құқықтық құжаттары
2 слайд
Мемлекеттік орта білім беру ұйымдарында мектептен тыс қосымша білім беру ұйымдарында білім алушыларды тамақтандыруды ұйымдастыру, сондай-ақ мемлекеттік мектепке дейінгі ұйымдарда, жетім балалар мен ата-анасының қамқорлығынсыз қалған балаларға арналған білім беру ұйымдарында, техникалық және кәсіптік, орта білімнен кейінгі білім беру ұйымдарында тәрбиеленетін және білім алатын балаларды тамақтандыруды қамтамасыз етуге байланысты тауарларды сатып алу қағидаларын бекіту туралы ҚР БжҒМ 2018ж 31 қазан №598 бұйрық «Қоғамдық тамақтану обьектілеріне қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар» санитариялық қағидаларын бекіту туралы ҚР Денсаулық сақтау министрінің 2022 жылғы 17 ақпандағы № ҚР ДСМ-16 бұйрығы Отбасы және балалар саласында мемлекеттік қызметтерді көрсету қағидаларын бекіту туралы ҚР БжҒМ 2020ж 24 сәуір №158 бұйрық Мемлекетттіік білім беру ұйымдарының мемлекеттік атаулы әлеуметтік көмек алуға құқығы бар отбасылардан, сондай-ақ мемлекеттік атаулы әлеуметтік көмек алмайтын, жан басына шаққандағы табысы ең төменгі күнкөріс деңгейінің шамасынан төмен отбасылардан шыққан білім алушылар мен тәрбиеленушілеріне және жетім балаларға, ата-анасының қамқорлығынсыз қалып, отбасыларда тұратын балаларға, төтенше жағдайлардың салдарынан шұғыл жәрдемді талап ететін отбасылардан шыққан балаларға және өзге де санаттағы білім алушылар мен тәрбиеленушілерге қаржылай және материалдық көмек көрсетуге бөлінетін қаражатты қалыптастыру, жұмсау бағыты мен оларды есепке алу қағидаларын бекіту туралы ҚР Үкіметінің 2008ж 25 қаңтардағы №64 қаулысы Денсаулық сақтау және білім беру ұйымдарында тамақтану стандарттарын бекіту туралы ҚР денсаулық сақтау министрінің 2020 жылғы 21 желтоқсандағы № ҚР ДСМ-302/2020 бұйрығы Әлеуметтік көмек көрсетілетін азаматтарға әлеуметтік көмектің мөлшерін, көздерін, түрлерін және оны беру қағидаларын бекіту туралы ҚР Үкіметінің 2012 жылғы 12 наурыздағы № 320 Қаулысы Әлеуметтік педагогтің өз қызметін жүргізудегі басшылыққа алатын нормативтік-құқықтық құжаттары
#3 слайд
Әлеуметтік көмек көрсетілетін азаматтарға әлеуметтік көмектің мөлшерін,
көздерін, түрлерін және оны беру қағидаларын бекіту туралы
ҚР Үкіметінің 2012 жылғы 12 наурыздағы №320 қаулы
Қ
Ыстық тамақпен қамтылуын ұйымдастыру папкасы
ата-анасының өтініші
көпбалалы отбасылардан шыққан балалар үшін - туу туралы куәліктің
көшірмесі;
жетім балалар мен ата-анасының қамқорлығынсыз қалған, отбасыларда
тәрбиеленетін балалар үшін қорғаншылықты (қамқоршылықты) бекіту туралы
анықтаманың көшірмесі;
жетім балалар мен ата-анасының қамқорлығынсыз қалған, отбасыларда
тәрбиеленетін балалар үшін - баланы (балаларды) патронаттық тәрбиеге
немесе баланы қабылдайтын отбасына беру туралы шарттың көшірмелері;
мүгедектігі бар адамдарға және бала кезінен мүгедектігі бар адамдарға,
мүгедектігі бар балаларға – мүгедектігі туралы анықтама немесе даму
мүмкіндіктері шектеулі балалар үшін – психологиялық-медициналық-
педагогикалық консультация қорытындысының көшірмесі;
атаулы әлеуметтік көмек алуға құқығы бар отбасылардан шыққан балалар
үшін – өтініш берушінің (отбасының) жергілікті атқарушы органдар
ұсынатын мемлекеттік атаулы әлеуметтік көмекті алушыларға жататынын
анықтайтын анықтама.
3 слайд
Әлеуметтік көмек көрсетілетін азаматтарға әлеуметтік көмектің мөлшерін, көздерін, түрлерін және оны беру қағидаларын бекіту туралы ҚР Үкіметінің 2012 жылғы 12 наурыздағы №320 қаулы Қ Ыстық тамақпен қамтылуын ұйымдастыру папкасы ата-анасының өтініші көпбалалы отбасылардан шыққан балалар үшін - туу туралы куәліктің көшірмесі; жетім балалар мен ата-анасының қамқорлығынсыз қалған, отбасыларда тәрбиеленетін балалар үшін қорғаншылықты (қамқоршылықты) бекіту туралы анықтаманың көшірмесі; жетім балалар мен ата-анасының қамқорлығынсыз қалған, отбасыларда тәрбиеленетін балалар үшін - баланы (балаларды) патронаттық тәрбиеге немесе баланы қабылдайтын отбасына беру туралы шарттың көшірмелері; мүгедектігі бар адамдарға және бала кезінен мүгедектігі бар адамдарға, мүгедектігі бар балаларға – мүгедектігі туралы анықтама немесе даму мүмкіндіктері шектеулі балалар үшін – психологиялық-медициналық- педагогикалық консультация қорытындысының көшірмесі; атаулы әлеуметтік көмек алуға құқығы бар отбасылардан шыққан балалар үшін – өтініш берушінің (отбасының) жергілікті атқарушы органдар ұсынатын мемлекеттік атаулы әлеуметтік көмекті алушыларға жататынын анықтайтын анықтама.
#4 слайд
105. Білім беруді басқару органдары және орта білім беру ұйымдары интернет-
ресурста білім алушылардың мектеп асханасында тамақтануы туралы ата-
аналарға ақпарат беру үшін функционалдылықты көздейтін, оның ішінде
перспективалық мәзірді, жұмыс жоспарын, тамақтану сапасының мониторингі
жөніндегі комиссиялардың актілерін көрсете отырып, "Мектептік
тамақтандыру" айдарын құрады.
Орта білім беру ұйымдары білім алушылардың тамақтануын ұйымдастыру
бойынша интернет-ресурстағы "Мектептік тамақтандыру" айдарында
күнделікті ақпаратты орналастыруды қамтамасыз етеді (тағамдардың
фотосуреттері, бағалары қоса берілген күнделікті мәзір).
106. Орта білім беру ұйымының басшысы білім беруді басқару органы бекіткен
перспективалық мәзірге сәйкес күн сайын тамақтардың алдағы күнге
шығуын көрсете отырып, ас мәзірін бекітеді және оны асханаға және білім
алушылардың ата-аналары немесе заңды өкілдері үшін қолжетімді жерге
орналастырады.
Бракераж комиссиясы
109. Орта білім беру ұйымдарында қамқоршылық кеңесі, ата-аналар комитеті,
мектеп әкімшілігі өкілдерінің, білім беру ұйымының медициналық
пунктінің медицина қызметкерінің қатысуымен тамақтану сапасына
мониторинг жүргізу жөніндегі комиссия құрылады. Комиссияның төрағасы
орта білім беру ұйымының басшысы болып табылады.
ҚР БжҒМ 2018ж 31 қазан №598 бұйрық
4 слайд
105. Білім беруді басқару органдары және орта білім беру ұйымдары интернет- ресурста білім алушылардың мектеп асханасында тамақтануы туралы ата- аналарға ақпарат беру үшін функционалдылықты көздейтін, оның ішінде перспективалық мәзірді, жұмыс жоспарын, тамақтану сапасының мониторингі жөніндегі комиссиялардың актілерін көрсете отырып, "Мектептік тамақтандыру" айдарын құрады. Орта білім беру ұйымдары білім алушылардың тамақтануын ұйымдастыру бойынша интернет-ресурстағы "Мектептік тамақтандыру" айдарында күнделікті ақпаратты орналастыруды қамтамасыз етеді (тағамдардың фотосуреттері, бағалары қоса берілген күнделікті мәзір). 106. Орта білім беру ұйымының басшысы білім беруді басқару органы бекіткен перспективалық мәзірге сәйкес күн сайын тамақтардың алдағы күнге шығуын көрсете отырып, ас мәзірін бекітеді және оны асханаға және білім алушылардың ата-аналары немесе заңды өкілдері үшін қолжетімді жерге орналастырады. Бракераж комиссиясы 109. Орта білім беру ұйымдарында қамқоршылық кеңесі, ата-аналар комитеті, мектеп әкімшілігі өкілдерінің, білім беру ұйымының медициналық пунктінің медицина қызметкерінің қатысуымен тамақтану сапасына мониторинг жүргізу жөніндегі комиссия құрылады. Комиссияның төрағасы орта білім беру ұйымының басшысы болып табылады. ҚР БжҒМ 2018ж 31 қазан №598 бұйрық
#5 слайд
110. 110. Комиссияның міндеттеріне келіп түсетін тамақ өнімдерінің сапасына, дайындалған
тағамдардың сапасына, технологиялық жабдықтардың болуына және жарамдылығына,
азық-түліктерді, дайын тағамдарды сақтау, жеткізу мерзімдері мен шарттарының
сақталуына, балалардың нақты тамақтану рационының күнделікті, перспективалық ас
мәзіріне сәйкестігіне, асхананың санитарлық жағдайына мониторинг жүргізу кіреді.
111. Комиссия жұмысының қорытындылары ай сайын кейіннен оларды білім беру
ұйымының педагогикалық кеңесінде қарау және орта білім беру ұйымының интернет-
ресурсында орналастыру үшін ақпарат түрінде ресімделеді.
112. Білім беруді басқару органдары жанында жұмыс істейтін тамақтану сапасын
бақылау жөніндегі ведомствоаралық сараптамалық топтар тамақтану сапасына
мониторинг жүргізу жөніндегі комиссиялардың қызметіне жүйелі мониторинг жүргізеді
және оқушылардың тамақтануын тиімді ұйымдастыру бойынша шаралар қабылдайды
(Білім бөлімі)
188. Тамақтанумен қамтамасыз етілетін тәрбиеленушілер мен білім алушылардың саны
өзгерген жағдайда шартқа өзгерістер енгізіледі.
Ас блогында халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласындағы
нормативтік құқықтық актілердің талаптарына сәйкес қажетті құжаттама (тез бұзылатын
тамақ өнімдері мен жартылай фабрикаттардың бракераж журналы, "С-витаминдеу"
журналы, тағамдар мен аспаздық бұйымдардың сапасын органолептикалық бағалау
журналы, ас блогы қызметкерлерін тексеру нәтижелерінің журналы, бір айдағы Тамақ
өнімдері нормаларының орындалуын бақылау ведомостары, ас мәзірін, дайындалатын
тағамдардың технологиялық картасын, тамақ өнімдеріне кіріс құжаттарын, келіп түсетін
тамақ өнімдерінің сапасын растайтын құжаттарды (атап көрсету: жүкқұжаттар,
сәйкестік сертификаттары, сапа куәліктері, ветеринариялық-санитариялық сараптама
құжаттары, ұсыныс-пікірлер кітабы) тұрақты түрде болады.
.
ҚР БжҒМ 2018ж 31 қазан №598 бұйрық
5 слайд
110. 110. Комиссияның міндеттеріне келіп түсетін тамақ өнімдерінің сапасына, дайындалған тағамдардың сапасына, технологиялық жабдықтардың болуына және жарамдылығына, азық-түліктерді, дайын тағамдарды сақтау, жеткізу мерзімдері мен шарттарының сақталуына, балалардың нақты тамақтану рационының күнделікті, перспективалық ас мәзіріне сәйкестігіне, асхананың санитарлық жағдайына мониторинг жүргізу кіреді. 111. Комиссия жұмысының қорытындылары ай сайын кейіннен оларды білім беру ұйымының педагогикалық кеңесінде қарау және орта білім беру ұйымының интернет- ресурсында орналастыру үшін ақпарат түрінде ресімделеді. 112. Білім беруді басқару органдары жанында жұмыс істейтін тамақтану сапасын бақылау жөніндегі ведомствоаралық сараптамалық топтар тамақтану сапасына мониторинг жүргізу жөніндегі комиссиялардың қызметіне жүйелі мониторинг жүргізеді және оқушылардың тамақтануын тиімді ұйымдастыру бойынша шаралар қабылдайды (Білім бөлімі) 188. Тамақтанумен қамтамасыз етілетін тәрбиеленушілер мен білім алушылардың саны өзгерген жағдайда шартқа өзгерістер енгізіледі. Ас блогында халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласындағы нормативтік құқықтық актілердің талаптарына сәйкес қажетті құжаттама (тез бұзылатын тамақ өнімдері мен жартылай фабрикаттардың бракераж журналы, "С-витаминдеу" журналы, тағамдар мен аспаздық бұйымдардың сапасын органолептикалық бағалау журналы, ас блогы қызметкерлерін тексеру нәтижелерінің журналы, бір айдағы Тамақ өнімдері нормаларының орындалуын бақылау ведомостары, ас мәзірін, дайындалатын тағамдардың технологиялық картасын, тамақ өнімдеріне кіріс құжаттарын, келіп түсетін тамақ өнімдерінің сапасын растайтын құжаттарды (атап көрсету: жүкқұжаттар, сәйкестік сертификаттары, сапа куәліктері, ветеринариялық-санитариялық сараптама құжаттары, ұсыныс-пікірлер кітабы) тұрақты түрде болады. . ҚР БжҒМ 2018ж 31 қазан №598 бұйрық
#6 слайд
Порциялық тағамдар, аспаздық және гастрономиялық бір-бірлеп,
тұтастай (бір порция көлемінде) қалдырылады. Салқын тіскебасарлар, бірінші
және үшінші тағамдар (сусындар), гарнирлер 200 г кем емес мөлшерде
іріктеледі
Тамақтану обьектілерінен алынған дайын тағамдарды пайдаланған
кезде ұйымдастырылған ұжымдардың стационарлық обьектілерінде дайын
тамақ өнімдерін қабылдауға және тәуліктік сынамаларды іріктеуге арналған үй-
жай бөлінеді.
Тәуліктік сынамаларды ас блогының жауапты адамы іріктейді.
Тәуліктік сынамалар кемінде 48 сағат (денсаулық сақтау
обьектілеріндегі тәуліктік сынамаларды қоспағанда) арнайы тоңазыту
жабдығында немесе дайын тамақ өнімдерін сақтауға арналған тоңазыту
жабдығының арнайы бөлінген орнында +2 с-тан +6 с-қа дейінгі температурада,
сондай-ақ білім беру және тәрбиелеу обьектілерінде, мектепке дейінгі
ұйымдарында, балалар үйлерінде, балаларды сауықтыру және санаторий
обьектілерінде демалыс күндерден кейін (демалыс күндерінің санына
қарамастан) дайындалған тағаммен – таңертең аспен, түскі аспен, бесін аспен
немесе кешкі аспен алмастырылады.
Сәйкесінше денсаулық сақтау обьектілерінде тәуліктік сынамаларды сақтау
кемінде 24 сағат қамтамасыз етіледі.
Тамақ өнімдерін өткізу мерзімі аяқталған сәттен бастап 48 сағат
өткеннен кейін (денсаулық сақтау обьектілерінде 24 сағат) тәуліктік сынама
тамақ қалдықтарына кәдеге жаратылады.
«Қоғамдық тамақтану обьектілеріне қойылатын санитарлық-
эпидемиологиялық талаптар» санитарлық қағидаларын бекіту
туралы
ҚР Денсаулық сақтау министрінің 2022 жылғы 17 ақпандағы №ҚР ДСМ-16 Бұйрығы
6 слайд
Порциялық тағамдар, аспаздық және гастрономиялық бір-бірлеп, тұтастай (бір порция көлемінде) қалдырылады. Салқын тіскебасарлар, бірінші және үшінші тағамдар (сусындар), гарнирлер 200 г кем емес мөлшерде іріктеледі Тамақтану обьектілерінен алынған дайын тағамдарды пайдаланған кезде ұйымдастырылған ұжымдардың стационарлық обьектілерінде дайын тамақ өнімдерін қабылдауға және тәуліктік сынамаларды іріктеуге арналған үй- жай бөлінеді. Тәуліктік сынамаларды ас блогының жауапты адамы іріктейді. Тәуліктік сынамалар кемінде 48 сағат (денсаулық сақтау обьектілеріндегі тәуліктік сынамаларды қоспағанда) арнайы тоңазыту жабдығында немесе дайын тамақ өнімдерін сақтауға арналған тоңазыту жабдығының арнайы бөлінген орнында +2 с-тан +6 с-қа дейінгі температурада, сондай-ақ білім беру және тәрбиелеу обьектілерінде, мектепке дейінгі ұйымдарында, балалар үйлерінде, балаларды сауықтыру және санаторий обьектілерінде демалыс күндерден кейін (демалыс күндерінің санына қарамастан) дайындалған тағаммен – таңертең аспен, түскі аспен, бесін аспен немесе кешкі аспен алмастырылады. Сәйкесінше денсаулық сақтау обьектілерінде тәуліктік сынамаларды сақтау кемінде 24 сағат қамтамасыз етіледі. Тамақ өнімдерін өткізу мерзімі аяқталған сәттен бастап 48 сағат өткеннен кейін (денсаулық сақтау обьектілерінде 24 сағат) тәуліктік сынама тамақ қалдықтарына кәдеге жаратылады. «Қоғамдық тамақтану обьектілеріне қойылатын санитарлық- эпидемиологиялық талаптар» санитарлық қағидаларын бекіту туралы ҚР Денсаулық сақтау министрінің 2022 жылғы 17 ақпандағы №ҚР ДСМ-16 Бұйрығы
#7 слайд
№ жалпы білім беретін мектептің бракераж комиссиясының жұмыс жоспары
Іс шараның атауы Мерзімі Жауаптылар
1 Білім беру ұйымында интернет-ресурста білім алушылардың мектеп
асханасында тамақтануы туралы ата-аналарға ақпарат беру үшін, оның
ішінде перспективалық мәзірді, жұмыс жоспарын, тамақтану сапасының
мониторингі жөніндегі комиссиялардың актілерін көрсете отырып,
"Мектептік тамақтандыру" айдарын құру
1 қыркүйекӘлеуметтік педагог
2Орта білім беру ұйымында білім алушылардың тамақтануын ұйымдастыру
бойынша интернет-ресурстағы "Мектептік тамақтандыру" айдарында
күнделікті ақпаратты орналастыруды қамтамасыз ету (тағамдардың
фотосуреттері, бағалары қоса берілген күнделікті мәзір)
1 қыркүйекӘлеуметтік педагог
3Бракераж комиссиясының отырысын ұйымдастыру Айына бір
рет
Комиссия төрағасы
4Келіп түсетін тамақ өнімдерінің сапасын бақылау Кезінде Комиссия мүшелері
5Дайындалған тағамдардың сапасына бақылау КүнделіктіКомиссия мүшелері
6Технологиялық жабдықтардың болуына және жарамдылығын бақылау КүнделіктіКомиссия мүшелері
7Азық-түліктерді, дайын тағамдарды сақтау, жеткізу мерзімдері мен
шарттарының сақталуын бақылау
КүнделіктіКомиссия мүшелері
8Балалардың нақты тамақтану рационының күнделікті, перспективалық ас
мәзіріне сәйкестігін бақылау
КүнделіктіКомиссия мүшелері
9Асхананың санитарлық жағдайына мониторинг жүргізу Аптасына
бір рет
Комиссия мүшелері
10Комиссия жұмысының қорытындылары ай сайын кейіннен оларды білім
беру ұйымының педагогикалық кеңесінде қарау
Ай сайын Комиссия мүшелері
11Орта білім беру ұйымының интернет-ресурсында орналастыру үшін
ақпарат түрінде ресімдеу
Үнемі Комиссия мүшелері
7 слайд
№ жалпы білім беретін мектептің бракераж комиссиясының жұмыс жоспары Іс шараның атауы Мерзімі Жауаптылар 1 Білім беру ұйымында интернет-ресурста білім алушылардың мектеп асханасында тамақтануы туралы ата-аналарға ақпарат беру үшін, оның ішінде перспективалық мәзірді, жұмыс жоспарын, тамақтану сапасының мониторингі жөніндегі комиссиялардың актілерін көрсете отырып, "Мектептік тамақтандыру" айдарын құру 1 қыркүйекӘлеуметтік педагог 2Орта білім беру ұйымында білім алушылардың тамақтануын ұйымдастыру бойынша интернет-ресурстағы "Мектептік тамақтандыру" айдарында күнделікті ақпаратты орналастыруды қамтамасыз ету (тағамдардың фотосуреттері, бағалары қоса берілген күнделікті мәзір) 1 қыркүйекӘлеуметтік педагог 3Бракераж комиссиясының отырысын ұйымдастыру Айына бір рет Комиссия төрағасы 4Келіп түсетін тамақ өнімдерінің сапасын бақылау Кезінде Комиссия мүшелері 5Дайындалған тағамдардың сапасына бақылау КүнделіктіКомиссия мүшелері 6Технологиялық жабдықтардың болуына және жарамдылығын бақылау КүнделіктіКомиссия мүшелері 7Азық-түліктерді, дайын тағамдарды сақтау, жеткізу мерзімдері мен шарттарының сақталуын бақылау КүнделіктіКомиссия мүшелері 8Балалардың нақты тамақтану рационының күнделікті, перспективалық ас мәзіріне сәйкестігін бақылау КүнделіктіКомиссия мүшелері 9Асхананың санитарлық жағдайына мониторинг жүргізу Аптасына бір рет Комиссия мүшелері 10Комиссия жұмысының қорытындылары ай сайын кейіннен оларды білім беру ұйымының педагогикалық кеңесінде қарау Ай сайын Комиссия мүшелері 11Орта білім беру ұйымының интернет-ресурсында орналастыру үшін ақпарат түрінде ресімдеу Үнемі Комиссия мүшелері
#8 слайд
ревубогнешел
«Қоғамдық тамақтану обьектілеріне қойылатын санитарлық-
эпидемиологиялық талаптар»
ҚР Денсаулық сақтау министрінің 2022 жылғы 17 ақпандағы № ҚР ДСМ-16 бұйрығы
Тағамды дайындау
күні және сағаты
Тағамның атауы
Қосылған
дәруменнің жалпы
саны
Бір порциядағы "С"
дәрумені мөлшері
Жауапты адамның
қолы
1 2 3 4 5
"С – дәрумендеу" журналы
Тез бұзылатын тамақ өнімдері мен жартылай фабрикаттардың бракераж
журналы
Азық-түлік
шикізаты
мен тамақ
өнімінің
келіп түскен
күні және
сағаты
Тамақ
өнімінің
атауы
Келіп түскен
азық-түлік
шикізаты
мен тамақ
өнімінің
саны
(киллограмм
ен, литрмен,
данамен)
Келіп түскен
азық-түлік
шикізатыны
ң және
тамақ
өнімінің
органолепти
калық
бағалау
нәтижелері
Азық-түлік
шикізатын
және тамақ
өнімін
өткізудің
соңғы
мерзімі
Азық-түлік
шикізатыны
ң және тамақ
өнімінің іс
жүзінде
өткізілген
күні және
сағаты
Жауапты
адамның
Т.А.Ә. (бар
болса) қолы
Ескертпе*
1 2 3 4 5 6 7 8
8 слайд
ревубогнешел «Қоғамдық тамақтану обьектілеріне қойылатын санитарлық- эпидемиологиялық талаптар» ҚР Денсаулық сақтау министрінің 2022 жылғы 17 ақпандағы № ҚР ДСМ-16 бұйрығы Тағамды дайындау күні және сағаты Тағамның атауы Қосылған дәруменнің жалпы саны Бір порциядағы "С" дәрумені мөлшері Жауапты адамның қолы 1 2 3 4 5 "С – дәрумендеу" журналы Тез бұзылатын тамақ өнімдері мен жартылай фабрикаттардың бракераж журналы Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімінің келіп түскен күні және сағаты Тамақ өнімінің атауы Келіп түскен азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімінің саны (киллограмм ен, литрмен, данамен) Келіп түскен азық-түлік шикізатыны ң және тамақ өнімінің органолепти калық бағалау нәтижелері Азық-түлік шикізатын және тамақ өнімін өткізудің соңғы мерзімі Азық-түлік шикізатыны ң және тамақ өнімінің іс жүзінде өткізілген күні және сағаты Жауапты адамның Т.А.Ә. (бар болса) қолы Ескертпе* 1 2 3 4 5 6 7 8
#9 слайд
«»кпкрпаогбегегег)0а».
Ұйымдастырылған ұжымдар үшін қызмет көрсетілетін
және дайындалатын қоғамдық тамақтану
объектілеріндегі тағамдар мен аспаздық өнімдердің
сапасын органолептикалық бағалау журналы
Тамақ
өнімінің,
тағамның
дайындалған
күні, уақыты
Тамақ
өнімінің,
тағамның
атауы
Тамақ
өнімінің,
тағамның
дайындық
дәрежесін
бағалауды
қоса алғанда
органолептика
лық бағалау
Өткізуге
рұқсат
(уақыты)
Жауапты
орындаушы
(тегі, аты,
әкесінің аты
(болған кезде),
лауазымы)
Бракераж
жүргізген адам
ның тегі, аты,
әкесінің аты
(бол ған кезде)
Ескертпе
1 2 3 4 5 6 7
Ас мәзірі (№598 бұйрық)
Білім беру ұйымының басшысы білім беруді басқару органы бекіткен
перспективалық мәзірге сәйкес күн сайын тамақтардың алдағы күнге
шығуын көрсете отырып, ас мәзірін бекітеді және оны асханаға және
білім алушылардың ата-аналары немесе заңды өкілдері үшін
қолжетімді жерге орналастырады.
9 слайд
«»кпкрпаогбегегег)0а». Ұйымдастырылған ұжымдар үшін қызмет көрсетілетін және дайындалатын қоғамдық тамақтану объектілеріндегі тағамдар мен аспаздық өнімдердің сапасын органолептикалық бағалау журналы Тамақ өнімінің, тағамның дайындалған күні, уақыты Тамақ өнімінің, тағамның атауы Тамақ өнімінің, тағамның дайындық дәрежесін бағалауды қоса алғанда органолептика лық бағалау Өткізуге рұқсат (уақыты) Жауапты орындаушы (тегі, аты, әкесінің аты (болған кезде), лауазымы) Бракераж жүргізген адам ның тегі, аты, әкесінің аты (бол ған кезде) Ескертпе 1 2 3 4 5 6 7 Ас мәзірі (№598 бұйрық) Білім беру ұйымының басшысы білім беруді басқару органы бекіткен перспективалық мәзірге сәйкес күн сайын тамақтардың алдағы күнге шығуын көрсете отырып, ас мәзірін бекітеді және оны асханаға және білім алушылардың ата-аналары немесе заңды өкілдері үшін қолжетімді жерге орналастырады.
#10 слайд
«Денсаулық сақтау және білім беру ұйымдарында тамақтану
стандарттарын бекіту туралы»
Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің 2020 жылғы 21 желтоқсандағы
№ ҚР ДСМ-302/2020 бұйрығы.
2-тарау. Білім беру ұйымдарында тамақтандыруды ұйымдастыру тәртібі
4. Перспективалы маусымдық (жаз – күз, қыс – көктем) екі апталық мәзірді орта медицина
қызметкері тәуліктік азық-түлік жиынтығының бекітілген нормаларына сәйкес жасайды. Бұл ретте,
тәуліктік рационы өнімдерінің бір бөлігі (сүт, нан, қант, сары май, көкөністер) күнделікті мәзірге
тәуліктік жиынтықтың нормаларына сәйкес мөлшерде енгізіл...
10 слайд
«Денсаулық сақтау және білім беру ұйымдарында тамақтану стандарттарын бекіту туралы» Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің 2020 жылғы 21 желтоқсандағы № ҚР ДСМ-302/2020 бұйрығы. 2-тарау. Білім беру ұйымдарында тамақтандыруды ұйымдастыру тәртібі 4. Перспективалы маусымдық (жаз – күз, қыс – көктем) екі апталық мәзірді орта медицина қызметкері тәуліктік азық-түлік жиынтығының бекітілген нормаларына сәйкес жасайды. Бұл ретте, тәуліктік рационы өнімдерінің бір бөлігі (сүт, нан, қант, сары май, көкөністер) күнделікті мәзірге тәуліктік жиынтықтың нормаларына сәйкес мөлшерде енгізіл...
шағым қалдыра аласыз













