Нанның көгеруі неден болады.
Нанның көгеруі неден болады.

#1 слайд
Нанның көгеруі неден
болады?
Нан – адам тағамының негізгі құрамдас бөлігі. Алайда, оның
көгеруі тағамның сапасын төмендетіп, адам денсаулығына
қауіп төндіреді. Бұл мәселе өндірісте және тұрмыстық
жағдайларда да өзекті.
1 слайд
Нанның көгеруі неден болады? Нан – адам тағамының негізгі құрамдас бөлігі. Алайда, оның көгеруі тағамның сапасын төмендетіп, адам денсаулығына қауіп төндіреді. Бұл мәселе өндірісте және тұрмыстық жағдайларда да өзекті.
#2 слайд
Көгерудің себептері
Саңырауқұлақтар
Нанның көгеруі
көбінесе Penicillium
және Aspergillus тектес
саңырауқұлақтардың
дамуынан туындайды.
Ылғалдылық
Жоғары ылғалдылық
саңырауқұлақтардың
өсуіне қолайлы жағдай
туғызады.
Температура
Жылы ортада саңырауқұлақтардың споралары тез өсіп,
көгеруді бастайды.
2 слайд
Көгерудің себептері Саңырауқұлақтар Нанның көгеруі көбінесе Penicillium және Aspergillus тектес саңырауқұлақтардың дамуынан туындайды. Ылғалдылық Жоғары ылғалдылық саңырауқұлақтардың өсуіне қолайлы жағдай туғызады. Температура Жылы ортада саңырауқұлақтардың споралары тез өсіп, көгеруді бастайды.
#3 слайд
Көгерудің биологиялық процесі
Пенетрация
Саңырауқұлақтардың споралары
қоршаған ортаға таралып,
ылғалды жерді тапқанда өсуі
басталады.
Өсу және көбею
Споралар өскеннен кейін жаңа
жасушалар түзеді.
Саңырауқұлақтар мицелий
дамытады.
Ыдырау
Микроорганизмдер
органикалық заттарды ыдырату
арқылы өзінің метаболизм
процесін аяқтайды.
Споралар мен таралу
Жаңа споралар пайда болып,
қоршаған ортаға таралады.
3 слайд
Көгерудің биологиялық процесі Пенетрация Саңырауқұлақтардың споралары қоршаған ортаға таралып, ылғалды жерді тапқанда өсуі басталады. Өсу және көбею Споралар өскеннен кейін жаңа жасушалар түзеді. Саңырауқұлақтар мицелий дамытады. Ыдырау Микроорганизмдер органикалық заттарды ыдырату арқылы өзінің метаболизм процесін аяқтайды. Споралар мен таралу Жаңа споралар пайда болып, қоршаған ортаға таралады.
#4 слайд
Көгеруге әсер ететін факторлар
Ылғалдылық
Көгерудің дамуына ең қажетті фактор
Температура
25-30°C аралығында жақсы дамиды
Ауа айналымы
Ауа айналымының нашарлығы көгеруді жеделдетеді
Құрамындағы қант
Саңырауқұлақтардың өсуіне қолайлы жағдай туғызады
4 слайд
Көгеруге әсер ететін факторлар Ылғалдылық Көгерудің дамуына ең қажетті фактор Температура 25-30°C аралығында жақсы дамиды Ауа айналымы Ауа айналымының нашарлығы көгеруді жеделдетеді Құрамындағы қант Саңырауқұлақтардың өсуіне қолайлы жағдай туғызады
#5 слайд
Зерттеу нәтижелері
5 слайд
Зерттеу нәтижелері
#6 слайд
Сауалнама нәтижелері
80%
Көгерген нанды
қолданбайды
Сауалнамаға қатысқан
оқушылардың көпшілігі
20%
Көгерген нанды қолданады
Кейбір оқушылар көгерген нанды
лақтырмайды
45%
Тоңазытқышта сақтайды
Нанды ұзақ сақтау үшін суық
жерде ұстайды
6 слайд
Сауалнама нәтижелері 80% Көгерген нанды қолданбайды Сауалнамаға қатысқан оқушылардың көпшілігі 20% Көгерген нанды қолданады Кейбір оқушылар көгерген нанды лақтырмайды 45% Тоңазытқышта сақтайды Нанды ұзақ сақтау үшін суық жерде ұстайды
#7 слайд
Көгерудің алдын алу
жолдары
Салқын жерде сақтау
Тоңазытқышта сақтау көгеруді баяулатады.
Құрғақ жерде сақтау
Ылғалдылықты төмендету көгеруді болдырмайды.
Қағаз қаптамада сақтау
Қағаз қаптама ауа алмасуын қамтамасыз етеді.
Тез тұтыну
Нанды ұзақ сақтамау көгеруді болдырмайды.
7 слайд
Көгерудің алдын алу жолдары Салқын жерде сақтау Тоңазытқышта сақтау көгеруді баяулатады. Құрғақ жерде сақтау Ылғалдылықты төмендету көгеруді болдырмайды. Қағаз қаптамада сақтау Қағаз қаптама ауа алмасуын қамтамасыз етеді. Тез тұтыну Нанды ұзақ сақтамау көгеруді болдырмайды.
#8 слайд
Қорытынды
Ғылыми түсінік
Нанның көгеруі табиғи биологиялық процесс.
Денсаулық қаупі
Көгерген нанның құрамында уытты микотоксиндер болуы мүмкін.
Алдын алу маңызды
Дұрыс сақтау әдістері нанның көгеруін болдырмайды.
8 слайд
Қорытынды Ғылыми түсінік Нанның көгеруі табиғи биологиялық процесс. Денсаулық қаупі Көгерген нанның құрамында уытты микотоксиндер болуы мүмкін. Алдын алу маңызды Дұрыс сақтау әдістері нанның көгеруін болдырмайды.
шағым қалдыра аласыз













