Нанның көгеруі неден болады.

Тақырып бойынша 11 материал табылды

Нанның көгеруі неден болады.

Материал туралы қысқаша түсінік
Нан – адам тағамының негізгі құрамдас бөлігі болып табылады. Алайда, оның көгеруі тағамның сапасын төмендетіп, адам денсаулығына қауіп төндіруі мүмкін. Көгеру процесі әсіресе нанды дұрыс сақтамау жағдайында байқалады. Бұл мәселе өндірісте және тұрмыстық жағдайларда да өзекті болып табылады, себебі көгерген нанды тұтыну адамға түрлі аурулардың таралуына себеп болуы мүмкін деген тұжырым бар. Сонымен қатар, нанның көгеруі өнімнің жойылуына, тағамдық қалдықтардың көбеюіне әкеледі, бұл экологиялық мәселелерге де әсер етеді. Осыған байланысты нанның көгеруінің себептерін анықтап, оған қарсы тиімді шараларды ұсыну – өзекті ғылыми және практикалық мәселе болып табылады.
Материалдың қысқаша нұсқасы
img_page_1
Жүктеу
bolisu
Бөлісу
ЖИ арқылы жасау
Слайдтың жеке беттері
Нанның көгеруі неден болады? Нан – адам тағамының негізгі құрамдас бөлігі. Алайда, оның көгеруі тағамның сапасын төмендетіп, а

#1 слайд
Нанның көгеруі неден болады? Нан – адам тағамының негізгі құрамдас бөлігі. Алайда, оның көгеруі тағамның сапасын төмендетіп, адам денсаулығына қауіп төндіреді. Бұл мәселе өндірісте және тұрмыстық жағдайларда да өзекті.

1 слайд

Нанның көгеруі неден болады? Нан – адам тағамының негізгі құрамдас бөлігі. Алайда, оның көгеруі тағамның сапасын төмендетіп, адам денсаулығына қауіп төндіреді. Бұл мәселе өндірісте және тұрмыстық жағдайларда да өзекті.

Көгерудің себептері Саңырауқұлақтар Нанның көгеруі көбінесе Penicillium және Aspergillus тектес саңырауқұлақтардың дамуынан

#2 слайд
Көгерудің себептері Саңырауқұлақтар Нанның көгеруі көбінесе Penicillium және Aspergillus тектес саңырауқұлақтардың дамуынан туындайды. Ылғалдылық Жоғары ылғалдылық саңырауқұлақтардың өсуіне қолайлы жағдай туғызады. Температура Жылы ортада саңырауқұлақтардың споралары тез өсіп, көгеруді бастайды.

2 слайд

Көгерудің себептері Саңырауқұлақтар Нанның көгеруі көбінесе Penicillium және Aspergillus тектес саңырауқұлақтардың дамуынан туындайды. Ылғалдылық Жоғары ылғалдылық саңырауқұлақтардың өсуіне қолайлы жағдай туғызады. Температура Жылы ортада саңырауқұлақтардың споралары тез өсіп, көгеруді бастайды.

Көгерудің биологиялық процесі Пенетрация Саңырауқұлақтардың споралары қоршаған ортаға таралып, ылғалды жерді тапқанда өсуі ба

#3 слайд
Көгерудің биологиялық процесі Пенетрация Саңырауқұлақтардың споралары қоршаған ортаға таралып, ылғалды жерді тапқанда өсуі басталады. Өсу және көбею Споралар өскеннен кейін жаңа жасушалар түзеді. Саңырауқұлақтар мицелий дамытады. Ыдырау Микроорганизмдер органикалық заттарды ыдырату арқылы өзінің метаболизм процесін аяқтайды. Споралар мен таралу Жаңа споралар пайда болып, қоршаған ортаға таралады.

3 слайд

Көгерудің биологиялық процесі Пенетрация Саңырауқұлақтардың споралары қоршаған ортаға таралып, ылғалды жерді тапқанда өсуі басталады. Өсу және көбею Споралар өскеннен кейін жаңа жасушалар түзеді. Саңырауқұлақтар мицелий дамытады. Ыдырау Микроорганизмдер органикалық заттарды ыдырату арқылы өзінің метаболизм процесін аяқтайды. Споралар мен таралу Жаңа споралар пайда болып, қоршаған ортаға таралады.

Көгеруге әсер ететін факторлар Ылғалдылық Көгерудің дамуына ең қажетті фактор Температура 25-30°C аралығында жақсы дамиды Ауа ай

#4 слайд
Көгеруге әсер ететін факторлар Ылғалдылық Көгерудің дамуына ең қажетті фактор Температура 25-30°C аралығында жақсы дамиды Ауа айналымы Ауа айналымының нашарлығы көгеруді жеделдетеді Құрамындағы қант Саңырауқұлақтардың өсуіне қолайлы жағдай туғызады

4 слайд

Көгеруге әсер ететін факторлар Ылғалдылық Көгерудің дамуына ең қажетті фактор Температура 25-30°C аралығында жақсы дамиды Ауа айналымы Ауа айналымының нашарлығы көгеруді жеделдетеді Құрамындағы қант Саңырауқұлақтардың өсуіне қолайлы жағдай туғызады

Зерттеу нәтижелері

#5 слайд
Зерттеу нәтижелері

5 слайд

Зерттеу нәтижелері

Сауалнама нәтижелері 80% Көгерген нанды қолданбайды Сауалнамаға қатысқан оқушылардың көпшілігі 20% Көгерген нанды қолданады Ке

#6 слайд
Сауалнама нәтижелері 80% Көгерген нанды қолданбайды Сауалнамаға қатысқан оқушылардың көпшілігі 20% Көгерген нанды қолданады Кейбір оқушылар көгерген нанды лақтырмайды 45% Тоңазытқышта сақтайды Нанды ұзақ сақтау үшін суық жерде ұстайды

6 слайд

Сауалнама нәтижелері 80% Көгерген нанды қолданбайды Сауалнамаға қатысқан оқушылардың көпшілігі 20% Көгерген нанды қолданады Кейбір оқушылар көгерген нанды лақтырмайды 45% Тоңазытқышта сақтайды Нанды ұзақ сақтау үшін суық жерде ұстайды

Көгерудің алдын алу жолдары Салқын жерде сақтау Тоңазытқышта сақтау көгеруді баяулатады. Құрғақ жерде сақтау Ылғалдылықты төмен

#7 слайд
Көгерудің алдын алу жолдары Салқын жерде сақтау Тоңазытқышта сақтау көгеруді баяулатады. Құрғақ жерде сақтау Ылғалдылықты төмендету көгеруді болдырмайды. Қағаз қаптамада сақтау Қағаз қаптама ауа алмасуын қамтамасыз етеді. Тез тұтыну Нанды ұзақ сақтамау көгеруді болдырмайды.

7 слайд

Көгерудің алдын алу жолдары Салқын жерде сақтау Тоңазытқышта сақтау көгеруді баяулатады. Құрғақ жерде сақтау Ылғалдылықты төмендету көгеруді болдырмайды. Қағаз қаптамада сақтау Қағаз қаптама ауа алмасуын қамтамасыз етеді. Тез тұтыну Нанды ұзақ сақтамау көгеруді болдырмайды.

Қорытынды Ғылыми түсінік Нанның көгеруі табиғи биологиялық процесс. Денсаулық қаупі Көгерген нанның құрамында уытты микотоксинде

#8 слайд
Қорытынды Ғылыми түсінік Нанның көгеруі табиғи биологиялық процесс. Денсаулық қаупі Көгерген нанның құрамында уытты микотоксиндер болуы мүмкін. Алдын алу маңызды Дұрыс сақтау әдістері нанның көгеруін болдырмайды.

8 слайд

Қорытынды Ғылыми түсінік Нанның көгеруі табиғи биологиялық процесс. Денсаулық қаупі Көгерген нанның құрамында уытты микотоксиндер болуы мүмкін. Алдын алу маңызды Дұрыс сақтау әдістері нанның көгеруін болдырмайды.

Файл форматы:
pptx
02.05.2025
217
Жүктеу
ЖИ арқылы жасау
Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
шағым қалдыра аласыз
Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі