презентация : майлар
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
Майлар
Тексерген: Турлубекова Умит
Орындаған:ЕІ21-1 топ студенті
Батан Қарақат
1 слайд
Майлар Тексерген: Турлубекова Умит Орындаған:ЕІ21-1 топ студенті Батан Қарақат
2 слайд
Майлар
Тоң май Қоймалжың Сұйық май
Қаныққан
жоғары
молекулалы Қаныққан
және
қанықпаған
қышқылдарының
қалдықтары
шамалас Қаныққан
жоғары
молекулалы
Сиыр, қой,
түйе, шошқа,
кит
түлен, какос
майы Күнбағыс,
мақта
жүгері,
зәйтүн,
балық майыҚаздың,
жылқының
майы
2 слайд
Майлар Тоң май Қоймалжың Сұйық май Қаныққан жоғары молекулалы Қаныққан және қанықпаған қышқылдарының қалдықтары шамалас Қаныққан жоғары молекулалы Сиыр, қой, түйе, шошқа, кит түлен, какос майы Күнбағыс, мақта жүгері, зәйтүн, балық майыҚаздың, жылқының майы
3 слайд
Майлардың гидролизі:
CH
2 -O-OC-C
17 H
35
CH-O-OC-C
17 H
35 +3NaOH
CH
2 -O-OC-C
17 H
35
тристеарин(май)
CH
2 -OH
CH-OH + C
17 H
35 COONa
натрий стеараты (Сабын)
CH
2 -OH
глицерин
3 слайд
Майлардың гидролизі: CH 2 -O-OC-C 17 H 35 CH-O-OC-C 17 H 35 +3NaOH CH 2 -O-OC-C 17 H 35 тристеарин(май) CH 2 -OH CH-OH + C 17 H 35 COONa натрий стеараты (Сабын) CH 2 -OH глицерин
4 слайд
Майдың гидрленуі:
М
А
Й
О
Н
Е
З
Маргарин
Сірке қышқылы
Ас тұзы
Қара бұрыш
Қыша (горчица)
Жұмыртқаның сары уызы
4 слайд
Майдың гидрленуі: М А Й О Н Е З Маргарин Сірке қышқылы Ас тұзы Қара бұрыш Қыша (горчица) Жұмыртқаның сары уызы
5 слайд
Майдың
тағамдық
құндылығы:
5 слайд
Майдың тағамдық құндылығы:
6 слайд
К а р т о п
Май 0,4 %
Көмірсу 20,0 %
Белок 1,7 %
6 слайд
К а р т о п Май 0,4 % Көмірсу 20,0 % Белок 1,7 %
7 слайд
Ш о к о л а д
Май 37,5 %
Көмірсу 47,5 %
Белок 5,8 %
7 слайд
Ш о к о л а д Май 37,5 % Көмірсу 47,5 % Белок 5,8 %
8 слайд
С и ы р е т і
Май 9,9 %
Көмірсу -
Белок 15,2 %
8 слайд
С и ы р е т і Май 9,9 % Көмірсу - Белок 15,2 %
9 слайд
С а р ы м а й
Май 78,5 %
Көмірсу 0,5 %
Белок 0,4 %
9 слайд
С а р ы м а й Май 78,5 % Көмірсу 0,5 % Белок 0,4 %
10 слайд
“ Мен маймын”
атты ой толғау
10 слайд
“ Мен маймын” атты ой толғау
11 слайд
Менің есімім май
Әкем – глицерин
Анам – жоғары карбон қышқылының
күрделі эфирі
Менің ұлтым органикалық зат
Қан құрамымда көміртек, оттек, сутек
бар.
Мен өсімдіктер мен жануар ауданында
тұрамын. Менің жемістерім өте көп.
Мінезім ауыр, өзіме тән әртүрлі иісім
бар. Менсіз ешқандай ас әзірленбейді.
“Ас – адамның арқауы”- демекші
адамның организміне керекпін,
сондықтан да менімен дос болыңдар.
11 слайд
Менің есімім май Әкем – глицерин Анам – жоғары карбон қышқылының күрделі эфирі Менің ұлтым органикалық зат Қан құрамымда көміртек, оттек, сутек бар. Мен өсімдіктер мен жануар ауданында тұрамын. Менің жемістерім өте көп. Мінезім ауыр, өзіме тән әртүрлі иісім бар. Менсіз ешқандай ас әзірленбейді. “Ас – адамның арқауы”- демекші адамның организміне керекпін, сондықтан да менімен дос болыңдар.
12 слайд
Есіңізде
сақтаңыз!
Майдың 1 грамы
толығымен
тотыққанда 108 г
су түзіледі,
сондықтан
түйелер ұзақ
уақыт сусыз жүре
алады; олардың
өркеш майлары
тотығып, су бөліп
тұрады.
12 слайд
Есіңізде сақтаңыз! Майдың 1 грамы толығымен тотыққанда 108 г су түзіледі, сондықтан түйелер ұзақ уақыт сусыз жүре алады; олардың өркеш майлары тотығып, су бөліп тұрады.
13 слайд
Сіз білесіз бе?
1 г май – 40 кДж,
1 г бензин – 42 кДж,
1г тас көмір - 31 кДж.
1 г құрғақ ағаш–15кДж энергия береді.
Майдың жоғары калориялы тағам екендігін
осыдан көруге болады.
13 слайд
Сіз білесіз бе? 1 г май – 40 кДж, 1 г бензин – 42 кДж, 1г тас көмір - 31 кДж. 1 г құрғақ ағаш–15кДж энергия береді. Майдың жоғары калориялы тағам екендігін осыдан көруге болады.
14 слайд
Майлы аспен
әуестенбеу керек,
себебі олар жүрек
және қан
тамырларының
ауруына әкеп
соғады. Майлар
қан тамырларының
қабырғаларына
тұрып қалады.
14 слайд
Майлы аспен әуестенбеу керек, себебі олар жүрек және қан тамырларының ауруына әкеп соғады. Майлар қан тамырларының қабырғаларына тұрып қалады.