Материалдар / Сабақ жоспары
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

Сабақ жоспары

Материал туралы қысқаша түсінік
Оқушылар судың қасиеті, маңызы туралы өткен сыныптарда жинақтаған білімдерін ортаға салады, талқылайды, өз ойларын қорғайды.жеке және жұптық жұмыстар орындау барысында оның химиялық қасиетіне назар аударады.
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады.
Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
24 Ақпан 2020
432
0 рет жүктелген
Бүгін алсаңыз 25% жеңілдік
беріледі
770 тг 578 тг
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Үй тапсырмасыҮй тапсырмасы Үй тапсырмасыҮй тапсырмасы

1 слайд
Үй тапсырмасыҮй тапсырмасы Үй тапсырмасыҮй тапсырмасы

Өсімдік жасушасы • 1. Қатты жасуша қабықшасы (клетчатка мен целлюлоза) • 2. Мембрана • 3. Пластидтер-хлоропласт- фотосинтез •

2 слайд
Өсімдік жасушасы • 1. Қатты жасуша қабықшасы (клетчатка мен целлюлоза) • 2. Мембрана • 3. Пластидтер-хлоропласт- фотосинтез • 4. Бір немесе бірнеше вакуоль болады • 5. Ядро

Жануар жасушасы • 1. Жұмсақ жасуша қабықшасы • 2. Митохондрия • 3. Вакуоль • 4. Ядро

3 слайд
Жануар жасушасы • 1. Жұмсақ жасуша қабықшасы • 2. Митохондрия • 3. Вакуоль • 4. Ядро

Су және элементтер, олардың Су және элементтер, олардың тірі ағзалар үшін маңызытірі ағзалар үшін маңызы 14.10.19 Сабақтың тақы

4 слайд
Су және элементтер, олардың Су және элементтер, олардың тірі ағзалар үшін маңызытірі ағзалар үшін маңызы 14.10.19 Сабақтың тақырыбы:

Су- бейорганикалық зат. • Табиғаттағы барлық тірі және өлі денелер химиялық заттардан тұрады.

5 слайд
Су- бейорганикалық зат. • Табиғаттағы барлық тірі және өлі денелер химиялық заттардан тұрады.

Судың негізгі қасиеттері • Жас адамның ағзасында – 70 % ; • Егде адам ағзасының жасушасында – 60 %; • Ми жасушасында , адам ұры

6 слайд
Судың негізгі қасиеттері • Жас адамның ағзасында – 70 % ; • Егде адам ағзасының жасушасында – 60 %; • Ми жасушасында , адам ұрығында – 92%; • Тістің креукесінің құрамында –10 -15 %. • 20% су мөлшерін жоғалтқан адам өледі.

Беттік керілу Судың ұсақ бөлшектерінің бір- біріне тартылу қабілеті. (судың бетіндегі жапырақтар, майда тұқымдар, қағаз қайықт

7 слайд
Беттік керілу Судың ұсақ бөлшектерінің бір- біріне тартылу қабілеті. (судың бетіндегі жапырақтар, майда тұқымдар, қағаз қайықтар, сабын көпіршіктері)

Жасушаның бейорганикалық Жасушаның бейорганикалық заттары:заттары: • СУСУ • МИНЕРАЛДЫ ЗАТТАРМИНЕРАЛДЫ ЗАТТАР

8 слайд
Жасушаның бейорганикалық Жасушаның бейорганикалық заттары:заттары: • СУСУ • МИНЕРАЛДЫ ЗАТТАРМИНЕРАЛДЫ ЗАТТАР

СУ.СУ. • Судың қасиеттеріСудың қасиеттері • ҚызметтеріҚызметтері

9 слайд
СУ.СУ. • Судың қасиеттеріСудың қасиеттері • ҚызметтеріҚызметтері

Судың негізгі қасиеттері:Судың негізгі қасиеттері: • Су молекуласы басқа молекулалармен белсенді байланысады. • Су - өте мөлдір

10 слайд
Судың негізгі қасиеттері:Судың негізгі қасиеттері: • Су молекуласы басқа молекулалармен белсенді байланысады. • Су - өте мөлдір. • Су – жоғары 100 градус температурада қайнайды. • Су- 0 градуста қатады • Су - еріткіш • Судың булануынан дене салқындайды. • Судың қату температурасының әсері жақсы.

• Ағзаларда жылуды тұрақтыАғзаларда жылуды тұрақты етіп тұратын ерітінді.етіп тұратын ерітінді. • Табиғаттағы су Табиғаттағы

11 слайд
• Ағзаларда жылуды тұрақтыАғзаларда жылуды тұрақты етіп тұратын ерітінді.етіп тұратын ерітінді. • Табиғаттағы су Табиғаттағы су айналымы – климаттыңайналымы – климаттың қалыптасуына әсер етеді.қалыптасуына әсер етеді. Су – жоғары дәрежеде жылу өткізгіш.

Жылусыйымдылығы • Жылусыймдылығының жоғары болуына байланысты су баяу қатады және баяу суиды.

12 слайд
Жылусыйымдылығы • Жылусыймдылығының жоғары болуына байланысты су баяу қатады және баяу суиды.

Өзін-өзі тазарту • Лай судың бірнеше күннен кейін едәуір мөлдір болып түбінде шөккен бөлшектерден түзілгенін көрген шығарсыңд

13 слайд
Өзін-өзі тазарту • Лай судың бірнеше күннен кейін едәуір мөлдір болып түбінде шөккен бөлшектерден түзілгенін көрген шығарсыңдар.

• Су - әмбебап еріткіш. • Иондардың жасушада зат алмасуы су арқылы жүзеге асады

14 слайд
• Су - әмбебап еріткіш. • Иондардың жасушада зат алмасуы су арқылы жүзеге асады

Органикалық заттар • Азот - 1,5 -3 %-өсімдіктерде хлорофилл түзу үшін қажет • Фосфор - ДНҚ және басқа нуклеин қышқ

15 слайд
Органикалық заттар • Азот - 1,5 -3 %-өсімдіктерде хлорофилл түзу үшін қажет • Фосфор - ДНҚ және басқа нуклеин қышқылдарының құрамында болады. Өсімдіктерге тамыр түзу және жемістер пісіп жетілуі үшін қажет • Калий –өсімдікке сабағы мен жасушаларының қызмет атқаруы үшін қажет • Кальций - сүйекке, тіске қаттылық қасиет береді. Темір - барлық жануарлардың қанының құрамында болады.

Бекіту сұрақтары • 1. Сүйек, құрғақ тұқым, медуза, ми және адам ұрығының құрамында қанша мөлшерде су болады? • Судың қату және

16 слайд
Бекіту сұрақтары • 1. Сүйек, құрғақ тұқым, медуза, ми және адам ұрығының құрамында қанша мөлшерде су болады? • Судың қату және қайнау температурасын көрсетіңдер? • Судың қасиетін көрсетіп, кесте құрастырыңдар?

Талдау жаса • Тірі ағзалар үшін негізгі элементтердің маңызын талдаңдар

17 слайд
Талдау жаса • Тірі ағзалар үшін негізгі элементтердің маңызын талдаңдар

ОРГАНИКАЛЫ Қ ЖӘНЕ БЕЙОРГАНИКАЛЫҚ ЗАТТАР

18 слайд
ОРГАНИКАЛЫ Қ ЖӘНЕ БЕЙОРГАНИКАЛЫҚ ЗАТТАР

ОРГАНИКАЛЫҚ ЗАТТАР • НӘРУЫЗДАР, • МАЙЛАР, • КӨМІРСУЛАР • НУКЛЕИН ҚЫШҚЫЛДАРЫ

19 слайд
ОРГАНИКАЛЫҚ ЗАТТАР • НӘРУЫЗДАР, • МАЙЛАР, • КӨМІРСУЛАР • НУКЛЕИН ҚЫШҚЫЛДАРЫ

КӨМІРСУЛАР МЕН ҚАНТТАР Көмірсулар көп мөлшерде жүзім, қауын, қарбыз, өрік, алмұрт, бидай, арпа, жүгері дәндерінде көп кезедсе

20 слайд
КӨМІРСУЛАР МЕН ҚАНТТАР Көмірсулар көп мөлшерде жүзім, қауын, қарбыз, өрік, алмұрт, бидай, арпа, жүгері дәндерінде көп кезедседі

Сөйлемді аяқтаңыз... • Нәруздар- • Майлар-

21 слайд
Сөйлемді аяқтаңыз... • Нәруздар- • Майлар-

Үйге: • Параграф 13-14 мазмұндау

22 слайд
Үйге: • Параграф 13-14 мазмұндау