Шоколад пайдалы ма, зиян ба?
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
АВТОР : ЕЛЕУ АРУЖАН
ЕЛЕУ ҰЛЖАН
ҮСТІРТ ОРТА МЕКТЕБІ, БЕЙНЕУ АУДАНЫ
ЖЕТЕКШІСІ: А.ЖАЙЛЫХАНОВА
1 слайд
АВТОР : ЕЛЕУ АРУЖАН ЕЛЕУ ҰЛЖАН ҮСТІРТ ОРТА МЕКТЕБІ, БЕЙНЕУ АУДАНЫ ЖЕТЕКШІСІ: А.ЖАЙЛЫХАНОВА
2 слайд
Ғылыми жұмыстың тақырыбы : «Шоколад:
пайдалы ма,зиян ба?»
Жұмыстың мақсаты : шоколадтың адам организміне
пайдасы мен зиянын анықтау .
Мақсатқа жету үшін жасалатын қадамдар:
1 .Шоколадтың шығу тарихымен танысу.
2.Шоколадтың пайдалы және зиянды жақтарын зерделеу.
3.Бастауыш сынып оқушылары арасында сауалнамалар алуЗерттеу объектісі : шоколадЖұмыстың әдістері : анализ, сауалнамалар алу, эксперимент.
2 слайд
Ғылыми жұмыстың тақырыбы : «Шоколад: пайдалы ма,зиян ба?» Жұмыстың мақсаты : шоколадтың адам организміне пайдасы мен зиянын анықтау . Мақсатқа жету үшін жасалатын қадамдар: 1 .Шоколадтың шығу тарихымен танысу. 2.Шоколадтың пайдалы және зиянды жақтарын зерделеу. 3.Бастауыш сынып оқушылары арасында сауалнамалар алуЗерттеу объектісі : шоколадЖұмыстың әдістері : анализ, сауалнамалар алу, эксперимент.
3 слайд
ШОКОЛАДТЫҢ ШЫҒУ ТАРИХЫ
Шоколадтың тарихы 3000 жыл бұрын
басталған.Ғылыми болжамдарға сүйенсек біздің
эрамызға дейінгі 1000 жылы Мексика бұғазы
жағалауында «какао» сөзі «kakawa» деп
айтылған атауды ольмен мәдениетінің негізінде
Майя мәдениеті әкелген .
3 слайд
ШОКОЛАДТЫҢ ШЫҒУ ТАРИХЫ Шоколадтың тарихы 3000 жыл бұрын басталған.Ғылыми болжамдарға сүйенсек біздің эрамызға дейінгі 1000 жылы Мексика бұғазы жағалауында «какао» сөзі «kakawa» деп айтылған атауды ольмен мәдениетінің негізінде Майя мәдениеті әкелген .
4 слайд
ШОКОЛАД ҚАЛАЙ ЖАСАЛАДЫ?
Шоколадты қайнату үшін какао –бобы
іріктеліп, қуырылады. Одан кейін оларды
арнайы диірмендерде майдалайды.
Қаншалықты майда болса, соншалықты
шоколад сапалы болады.
4 слайд
ШОКОЛАД ҚАЛАЙ ЖАСАЛАДЫ? Шоколадты қайнату үшін какао –бобы іріктеліп, қуырылады. Одан кейін оларды арнайы диірмендерде майдалайды. Қаншалықты майда болса, соншалықты шоколад сапалы болады.
5 слайд
Шокола
д
Сүтті
Ақ қара қоспаларм
ен
5 слайд
Шокола д Сүтті Ақ қара қоспаларм ен
6 слайд
ШОКОЛАДТЫҢ ҚҰРАМЫ
Шоколадатың сорты әртүрлі дайындалу
жолдары, дәмі, өзіндік қасиеті болады.
Құрамы какао ұнтағы, қант, какао майы, құрғақ
сүт ұнтағы, ванилин, өсімдік майлары,
иістендіргіштер мен консерванттар қосылып
дайындалады.
Қант Какао-майы Құрғақ сүт Ваниль
6 слайд
ШОКОЛАДТЫҢ ҚҰРАМЫ Шоколадатың сорты әртүрлі дайындалу жолдары, дәмі, өзіндік қасиеті болады. Құрамы какао ұнтағы, қант, какао майы, құрғақ сүт ұнтағы, ванилин, өсімдік майлары, иістендіргіштер мен консерванттар қосылып дайындалады. Қант Какао-майы Құрғақ сүт Ваниль
7 слайд
ШОКОЛАДТЫҢ ПАЙДАСЫ:
1.Шоколад жүрекке пайдалы. Үнемі шоколад жейтін жандарда
жүрек дертіне шалдығу қаупі 37%- ға дейін сейілетін көрінеді.
2.Денсаулықты жақсартатын – қара түсті шоколад. Оның ақ
шоколадқа қарағанда пайдасы көбірек.
3. Шоколад расында да жүректі емдейді. Көшедегі гамбургер, хот-
догтарды жегенше бір кесек шоколад жегеніңіз абзал.
4. Ер адамдарда 17%-ға дейін инфаркттың алдын алады. Яғни, 63
грамм шоколад 10 жылға дейін жететін қуат береді.
5. Мидағы серотонинді көбейтетіндіктен, көңіл күйді көтереді .
7 слайд
ШОКОЛАДТЫҢ ПАЙДАСЫ: 1.Шоколад жүрекке пайдалы. Үнемі шоколад жейтін жандарда жүрек дертіне шалдығу қаупі 37%- ға дейін сейілетін көрінеді. 2.Денсаулықты жақсартатын – қара түсті шоколад. Оның ақ шоколадқа қарағанда пайдасы көбірек. 3. Шоколад расында да жүректі емдейді. Көшедегі гамбургер, хот- догтарды жегенше бір кесек шоколад жегеніңіз абзал. 4. Ер адамдарда 17%-ға дейін инфаркттың алдын алады. Яғни, 63 грамм шоколад 10 жылға дейін жететін қуат береді. 5. Мидағы серотонинді көбейтетіндіктен, көңіл күйді көтереді .
8 слайд
6. Итальяндық ғалымдар шоколадты көбірек жегендердің кәрілікте
есте сақтау қабілеттері жақсы болатынын айтқан.
7.Ұзақ өмір сүруге септігін тигізеді. Зерттеу нәтижелерінен мәлім
болғандай, тәттіні тұрақты пайдаланғандардың орташа жасының
ұзақтығы кем дегенде 60 жас.
8.Математикалық амалдарды, есептерді шапшаң шығаратын қабілет
пайда болады. Мұны ұлыбританиялық оқымыстылар да растауда.
9. Ыстық шоколад жөтел мен тамақ ауруына таптырмайтын ем.
Жөтелді басады.
10. Дегенмен, әр нәрсенің шегін біліп, мөлшермен пайдалануды
естен шығармағаныңыз абзал.
8 слайд
6. Итальяндық ғалымдар шоколадты көбірек жегендердің кәрілікте есте сақтау қабілеттері жақсы болатынын айтқан. 7.Ұзақ өмір сүруге септігін тигізеді. Зерттеу нәтижелерінен мәлім болғандай, тәттіні тұрақты пайдаланғандардың орташа жасының ұзақтығы кем дегенде 60 жас. 8.Математикалық амалдарды, есептерді шапшаң шығаратын қабілет пайда болады. Мұны ұлыбританиялық оқымыстылар да растауда. 9. Ыстық шоколад жөтел мен тамақ ауруына таптырмайтын ем. Жөтелді басады. 10. Дегенмен, әр нәрсенің шегін біліп, мөлшермен пайдалануды естен шығармағаныңыз абзал.
9 слайд
9 слайд
10 слайд
10 слайд
11 слайд
11 слайд
12 слайд
Бала денсаулығы басты назарда екенін
ұмытпаңыз! Шоколадты дұрыс таңдаңыз.
Ол үшін төмендегі қасиеттеріне назар
аударыңыз:
1. Таза шоколад морт сынады және ол жұмсақ
созылғыш болмайды;
2. Шоколадтың түсі біркелкі, беткі қабаты тегіс,
жылтыр болады;
3. Егер шоколадты тіліңіздің үстіне қойсаңыз ол
жылдам еріп кетеді;
4. Оның құрамы какао, ванелин, какаомайы және
қанттан тұрады. Артық нәрсе болмауы керек;
5. Құрамында өсімдік майы және Е476, Е322 қоспасы
болмауын қадағалаңыз;
6. Құрамында 50 % жоғары какаос бар шоколадты
таңдаңыз;
7. Шоколадты ұзақ мерзім сақтауға болмайды;
8. Шоколадты ерте жастан балаға беруге болмайды Шоколад пайдалы ма,
зиян ба?
Дайындаған: Елеу Аружан
Елеу Ұлжан
Жетекшісі: Жайлыханова А.А
Үстірт орта мектебі
Бейнеу ауданы Маңғыстау облысы
12 слайд
Бала денсаулығы басты назарда екенін ұмытпаңыз! Шоколадты дұрыс таңдаңыз. Ол үшін төмендегі қасиеттеріне назар аударыңыз: 1. Таза шоколад морт сынады және ол жұмсақ созылғыш болмайды; 2. Шоколадтың түсі біркелкі, беткі қабаты тегіс, жылтыр болады; 3. Егер шоколадты тіліңіздің үстіне қойсаңыз ол жылдам еріп кетеді; 4. Оның құрамы какао, ванелин, какаомайы және қанттан тұрады. Артық нәрсе болмауы керек; 5. Құрамында өсімдік майы және Е476, Е322 қоспасы болмауын қадағалаңыз; 6. Құрамында 50 % жоғары какаос бар шоколадты таңдаңыз; 7. Шоколадты ұзақ мерзім сақтауға болмайды; 8. Шоколадты ерте жастан балаға беруге болмайды Шоколад пайдалы ма, зиян ба? Дайындаған: Елеу Аружан Елеу Ұлжан Жетекшісі: Жайлыханова А.А Үстірт орта мектебі Бейнеу ауданы Маңғыстау облысы
13 слайд
ҰСЫНЫСТАР
1. Бастауыш сынып оқушыларының шоколадтың пайдасы және зияны
туралы түсініктері аз. Сондықтан шоколадтың пайдасы мен зияны
туралы түсінікке валеология, жаратылыстану пәндерінде сағат бөлінсе;
2. Мектеп асханасында тағам мәзіріне шоколад сусынын немесе белгілі бір
көлемде шоколад беруді қосса.
3. Мүмкіндігіне қарай Қазақстандық өнімдерді қолданса, себебі оның
құрамында зиянды қоспалар өте аз,тіпті жоқ деуге болады;
4. Сатылымға шығатын шоколадтардың құрамы денсаулық сақтау
мекемелері тарапынан бақылауға алынып, құнарлылығына сәйкес
шоколадтты пайдалану нормасы шоколад қорапшаларында көрсетілсе.
5. Табиғи сүт және бал араластырылған какао сусынын ұсынамыз.
13 слайд
ҰСЫНЫСТАР 1. Бастауыш сынып оқушыларының шоколадтың пайдасы және зияны туралы түсініктері аз. Сондықтан шоколадтың пайдасы мен зияны туралы түсінікке валеология, жаратылыстану пәндерінде сағат бөлінсе; 2. Мектеп асханасында тағам мәзіріне шоколад сусынын немесе белгілі бір көлемде шоколад беруді қосса. 3. Мүмкіндігіне қарай Қазақстандық өнімдерді қолданса, себебі оның құрамында зиянды қоспалар өте аз,тіпті жоқ деуге болады; 4. Сатылымға шығатын шоколадтардың құрамы денсаулық сақтау мекемелері тарапынан бақылауға алынып, құнарлылығына сәйкес шоколадтты пайдалану нормасы шоколад қорапшаларында көрсетілсе. 5. Табиғи сүт және бал араластырылған какао сусынын ұсынамыз.
14 слайд
14 слайд
15 слайд
Құрамы: какао
ұнтағы, табиғи
түйе сүті, табиғи
ара балы.
Жарамдылық мерзімі: 1,5ай.
Пайдаланар алдында шайқау
керек КАКАО
СУСЫНЫ
15 слайд
Құрамы: какао ұнтағы, табиғи түйе сүті, табиғи ара балы. Жарамдылық мерзімі: 1,5ай. Пайдаланар алдында шайқау керек КАКАО СУСЫНЫ
16 слайд
16 слайд
17 слайд
17 слайд