Сорпа дайындау технологиясы
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
АНВАР ИСМАИЛОВ АТЫНДАҒЫ
КӘСІПТІК КОЛЛЕДЖІ
Сабақтың тақырыбы :
« Көжелердің жіктелуі. Рассольник көжесі .»
Мамандығы: 0508000- Тамақтандыруды ұйымдастыру
Пәні: Тамақ дайындау технологиясы
Оқушы: Өмірзақова Ұ.Қ
1 слайд
АНВАР ИСМАИЛОВ АТЫНДАҒЫ КӘСІПТІК КОЛЛЕДЖІ Сабақтың тақырыбы : « Көжелердің жіктелуі. Рассольник көжесі .» Мамандығы: 0508000- Тамақтандыруды ұйымдастыру Пәні: Тамақ дайындау технологиясы Оқушы: Өмірзақова Ұ.Қ
2 слайд
Сабақтың мақсаты:
Тәрбиелілік: білім алушыларды дұрыс
тамақтануға тәрбиелеу. Білімділік: білім алушылардың көже
және оның ассортименттері бойынша
білімін қалыптастыру.
Дамытушылық: білім алушылардың
көженің жаңа түрлерін тұтыну
дағдысын дамыту.
2 слайд
Сабақтың мақсаты: Тәрбиелілік: білім алушыларды дұрыс тамақтануға тәрбиелеу. Білімділік: білім алушылардың көже және оның ассортименттері бойынша білімін қалыптастыру. Дамытушылық: білім алушылардың көженің жаңа түрлерін тұтыну дағдысын дамыту.
3 слайд
Көже - адамның тамақтануында
өте маңызды рөл атқарады:
тәбетті ашады, организмнің суға
қажеттілігінің қомақты бөлігін
қанағаттандырады, сонымен
қатар витаминдердің, минералды
тұздардың және басқа да
биологиялық белсенді заттардың
көзі болып табылады.
3 слайд
Көже - адамның тамақтануында өте маңызды рөл атқарады: тәбетті ашады, организмнің суға қажеттілігінің қомақты бөлігін қанағаттандырады, сонымен қатар витаминдердің, минералды тұздардың және басқа да биологиялық белсенді заттардың көзі болып табылады.
4 слайд
Көжелер сұйық негізден және әр түрлі
азықтардан тұрады. Көжелердің сұйық
негізіндегі сығынды заттар және
ашытылған қырыққабаттағы, қызанақтағы,
тұздалған қиярдағы сонымен қатар
құрамында болатын т.б. органикалық
қышқылдар, көжені дайындауға арналған
азықтардың дәмі мен хош иісі тәбетті
ашады. Гарнирдің құрамына кіретін азық-
түліктер (көкөністер, жармалар, ет, балық,
т.б.) көмірсуларға, майларға және
нәруыздарға өте бай болады.
4 слайд
Көжелер сұйық негізден және әр түрлі азықтардан тұрады. Көжелердің сұйық негізіндегі сығынды заттар және ашытылған қырыққабаттағы, қызанақтағы, тұздалған қиярдағы сонымен қатар құрамында болатын т.б. органикалық қышқылдар, көжені дайындауға арналған азықтардың дәмі мен хош иісі тәбетті ашады. Гарнирдің құрамына кіретін азық- түліктер (көкөністер, жармалар, ет, балық, т.б.) көмірсуларға, майларға және нәруыздарға өте бай болады.
5 слайд
Көжелер ыстық және суық болып екіге
бөлінеді.
Ыстық көжелер
температурасы
(75-80 С)
сорпамен (сүйек,
ет, балық және
құс), сүтпен және
қайнатпамен
(саңырауқұлақ,жа
рма,көкөніс)
дайындалады. Суық көжелер
температурасы
(7-14 С) кваспен ,
қатықпен,
айранмен,
қызылша піспе
суымен және
квасты қызылша
піспе суымен
дайындалады.
5 слайд
Көжелер ыстық және суық болып екіге бөлінеді. Ыстық көжелер температурасы (75-80 С) сорпамен (сүйек, ет, балық және құс), сүтпен және қайнатпамен (саңырауқұлақ,жа рма,көкөніс) дайындалады. Суық көжелер температурасы (7-14 С) кваспен , қатықпен, айранмен, қызылша піспе суымен және квасты қызылша піспе суымен дайындалады.
6 слайд
Дайындау
әдісі
бойынша: Тұздықты
Пюре
тәрізді
Мөлдір
6 слайд
Дайындау әдісі бойынша: Тұздықты Пюре тәрізді Мөлдір
7 слайд
ТӘТТІ КӨЖЕ
Көжелердін тағы бір
ерекше түрі- тәтті көже.
Тәтті көженің ерекшелігі,
бұл көже екінші тағам
ретінде де, десерт ретінде де
ұсынылады. Тәтті көжеге
кептірілген немесе балғын
жемістерді, жеміс
шырындарын, сироптарын
қолдануға болады.
7 слайд
ТӘТТІ КӨЖЕ Көжелердін тағы бір ерекше түрі- тәтті көже. Тәтті көженің ерекшелігі, бұл көже екінші тағам ретінде де, десерт ретінде де ұсынылады. Тәтті көжеге кептірілген немесе балғын жемістерді, жеміс шырындарын, сироптарын қолдануға болады.
8 слайд
Қолданылған әдебиеттер:
1. Г.Бесімбаева, Е.Бесімбаев Аспаздық Астана -2015
2. https://www.youtube.com/watch?v=Qq1fpGFZyD0
8 слайд
Қолданылған әдебиеттер: 1. Г.Бесімбаева, Е.Бесімбаев Аспаздық Астана -2015 2. https://www.youtube.com/watch?v=Qq1fpGFZyD0
9 слайд
НАЗАР
АУДАРҒАНДАРЫҢЫЗҒА
РАҚМЕТ!
9 слайд
НАЗАР АУДАРҒАНДАРЫҢЫЗҒА РАҚМЕТ!