Материалдар / Судың қайнау үдерісі қмж
МИНИСТРЛІКПЕН КЕЛІСІЛГЕН КУРСҚА ҚАТЫСЫП, АТТЕСТАЦИЯҒА ЖАРАМДЫ СЕРТИФИКАТ АЛЫҢЫЗ!
Сертификат Аттестацияға 100% жарамды
ТОЛЫҚ АҚПАРАТ АЛУ

Судың қайнау үдерісі қмж

Материал туралы қысқаша түсінік
Судың қайнау үдерісі
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
10 Қазан 2024
224
1 рет жүктелген
700 ₸
Бүгін алсаңыз
+35 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +35 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Материалдың қысқаша түсінігі
Қыздыру үдерісі №5 зертханалық тәжірибе «Судың қайнау үдерісін зерттеу».-1 13-сабақ 7 сынып

1 слайд
Қыздыру үдерісі №5 зертханалық тәжірибе «Судың қайнау үдерісін зерттеу».-1 13-сабақ 7 сынып

1 слайд

Қыздыру үдерісі №5 зертханалық тәжірибе «Судың қайнау үдерісін зерттеу».-1 13-сабақ 7 сынып

Оқу мақсаты:

2 слайд
Оқу мақсаты:

2 слайд

Оқу мақсаты:

Миға шабуыл Төмендегі заттар біз не туралы айтады?

3 слайд
Миға шабуыл Төмендегі заттар біз не туралы айтады?

3 слайд

Миға шабуыл Төмендегі заттар біз не туралы айтады?

Қыздыру үдерісі Қайнау– белгілі бір температурада, сұйықтықтың барлық көлемінде көпіршіктер пайда болып,сұйықтықтың

4 слайд
Қыздыру үдерісі Қайнау– белгілі бір температурада, сұйықтықтың барлық көлемінде көпіршіктер пайда болып,сұйықтықтың белсенді түрде буға айналуы. Сұйықтықтың қайнау кезіндегі температурасын қайнау температурасы деп атайды. Әр сұйықтықтың өзінің қайнау температурасы бар. Қайнау кезінде сұйықтықтың температурасы өзгермейтінін есте сақтау керек!

4 слайд

Қыздыру үдерісі Қайнау– белгілі бір температурада, сұйықтықтың барлық көлемінде көпіршіктер пайда болып,сұйықтықтың белсенді түрде буға айналуы. Сұйықтықтың қайнау кезіндегі температурасын қайнау температурасы деп атайды. Әр сұйықтықтың өзінің қайнау температурасы бар. Қайнау кезінде сұйықтықтың температурасы өзгермейтінін есте сақтау керек!

Қыздыру үдерісі Заттардың сұйық күйден газ тәрізді күйге ауысуын бу түзілу деп атайды. Бұл процесс қайнау және булан

5 слайд
Қыздыру үдерісі Заттардың сұйық күйден газ тәрізді күйге ауысуын бу түзілу деп атайды. Бұл процесс қайнау және булану кезінде болады

5 слайд

Қыздыру үдерісі Заттардың сұйық күйден газ тәрізді күйге ауысуын бу түзілу деп атайды. Бұл процесс қайнау және булану кезінде болады

Қыздыру үдерісі Балқу –заттардың қатты Балқу –заттардың қатты күйден сұйық күйге күйден сұйық күйге ауысуыауысуы Іш

6 слайд
Қыздыру үдерісі Балқу –заттардың қатты Балқу –заттардың қатты күйден сұйық күйге күйден сұйық күйге ауысуыауысуы Ішкі энергия - бұл денені бөлшектердің өзара әсерлесу және қозғалу энергиясы Дене энергияны қабылдайды Сұйықтықтың ішкі энергиясы қатты денеден жоғары

6 слайд

Қыздыру үдерісі Балқу –заттардың қатты Балқу –заттардың қатты күйден сұйық күйге күйден сұйық күйге ауысуыауысуы Ішкі энергия - бұл денені бөлшектердің өзара әсерлесу және қозғалу энергиясы Дене энергияны қабылдайды Сұйықтықтың ішкі энергиясы қатты денеден жоғары

1.Қыздыру кезінде дене температурасы ұлғаяды. 2. Бөлшектер қозғалысы жоғарылайды. 3.Ішкі энергиясы өседі. 4. Балқу темпера

7 слайд
1.Қыздыру кезінде дене температурасы ұлғаяды. 2. Бөлшектер қозғалысы жоғарылайды. 3.Ішкі энергиясы өседі. 4. Балқу температурасына дейін дене қызғанда бөлшектер арасындағы байланыс әлсірейді. 5. Қыздыру энергиясы бөлшектер арасындағы байланысты бұзуға жұмсалады Заттың балқыған кездегі температурасын балқу температурасы деп атайдыЗаттың балқыған кездегі температурасын балқу температурасы деп атайды Әр заттың өзінің балқу температурасы барӘр заттың өзінің балқу температурасы бар , t C , tмин балқу қ ы з д ы р у 1 t 2 t 3 t Q сіңірледі қ ы з д ы р у Қыздыру үдерісі

7 слайд

1.Қыздыру кезінде дене температурасы ұлғаяды. 2. Бөлшектер қозғалысы жоғарылайды. 3.Ішкі энергиясы өседі. 4. Балқу температурасына дейін дене қызғанда бөлшектер арасындағы байланыс әлсірейді. 5. Қыздыру энергиясы бөлшектер арасындағы байланысты бұзуға жұмсалады Заттың балқыған кездегі температурасын балқу температурасы деп атайдыЗаттың балқыған кездегі температурасын балқу температурасы деп атайды Әр заттың өзінің балқу температурасы барӘр заттың өзінің балқу температурасы бар , t C , tмин балқу қ ы з д ы р у 1 t 2 t 3 t Q сіңірледі қ ы з д ы р у Қыздыру үдерісі

Қыздыру үдерісі Жұптық жұмыс: Қисықтың бөліктерімен суреттерді сәйкестендір Дескриптор бөлшектердің кинетикалық теориясы

8 слайд
Қыздыру үдерісі Жұптық жұмыс: Қисықтың бөліктерімен суреттерді сәйкестендір Дескриптор бөлшектердің кинетикалық теориясын пайдалана отырып, өз бақылауларын түсіндіреді-3 балл

8 слайд

Қыздыру үдерісі Жұптық жұмыс: Қисықтың бөліктерімен суреттерді сәйкестендір Дескриптор бөлшектердің кинетикалық теориясын пайдалана отырып, өз бақылауларын түсіндіреді-3 балл

№5 зертханалық тәжірибе «Судың қайнау үдерісін зерттеу». Жетістік критерийлері: - барлық ережелерді сақтай отырып

9 слайд
№5 зертханалық тәжірибе «Судың қайнау үдерісін зерттеу». Жетістік критерийлері: - барлық ережелерді сақтай отырып, алынған деректерді кестеде көрсету; - алынған деректер негізінде график құру; - қисыққа қатысты орналасқан жалпы нормадан ауытқыған нүктелерді анықтау. Реактивтер және құрал - жабдықтар: Дистилденген су, конусты колба 250мл, спирт шам , термометр, секундомер Жұмыс барысы: •Судың бастапқы температурасын өлшеу. •Судың алғашқы температурасын/қайнау температурасының бастапқы нүктесін өлшей отырып, суды қыздыру •Судың қайнау температурасын өлшеп, қайнату. •Бу түзілген сәтке дейін, барлық су буға айналғанға дейін қайнату. Бу түзілу уақытын анықтау(бастапқы және соңғы бу түзілу). •Мәліметтерді кестеге түсіру Дескриптор Судың бастапқы температурасын өлшейді-1балл Судың алғашқы температурасын/қайнау температурасының бастапқы нүктесін өлшей отырып, суды қыздырады-1балл Судың қайнау температурасын өлшеп, қайнатады-1балл Бу түзілген сәтке дейін, барлық су буға айналғанға дейін қайнату. Бу түзілу уақытын анықтайды (бастапқы және соңғы бу түзілу). -2балл Мәліметтерді кестеге түсіреді-1балл

9 слайд

№5 зертханалық тәжірибе «Судың қайнау үдерісін зерттеу». Жетістік критерийлері: - барлық ережелерді сақтай отырып, алынған деректерді кестеде көрсету; - алынған деректер негізінде график құру; - қисыққа қатысты орналасқан жалпы нормадан ауытқыған нүктелерді анықтау. Реактивтер және құрал - жабдықтар: Дистилденген су, конусты колба 250мл, спирт шам , термометр, секундомер Жұмыс барысы: •Судың бастапқы температурасын өлшеу. •Судың алғашқы температурасын/қайнау температурасының бастапқы нүктесін өлшей отырып, суды қыздыру •Судың қайнау температурасын өлшеп, қайнату. •Бу түзілген сәтке дейін, барлық су буға айналғанға дейін қайнату. Бу түзілу уақытын анықтау(бастапқы және соңғы бу түзілу). •Мәліметтерді кестеге түсіру Дескриптор Судың бастапқы температурасын өлшейді-1балл Судың алғашқы температурасын/қайнау температурасының бастапқы нүктесін өлшей отырып, суды қыздырады-1балл Судың қайнау температурасын өлшеп, қайнатады-1балл Бу түзілген сәтке дейін, барлық су буға айналғанға дейін қайнату. Бу түзілу уақытын анықтайды (бастапқы және соңғы бу түзілу). -2балл Мәліметтерді кестеге түсіреді-1балл

№5 зертханалық тәжірибе «Судың қайнау үдерісін зерттеу». Реактивтер және құрал - жабдықтар: Дистилденген су, кону

10 слайд
№5 зертханалық тәжірибе «Судың қайнау үдерісін зерттеу». Реактивтер және құрал - жабдықтар: Дистилденген су, конусты колба 250мл, спирт шам , термометр, секундомер Жұмыс барысы: •Судың бастапқы температурасын өлшеу. •Судың алғашқы температурасын/қайнау температурасының бастапқы нүктесін өлшей отырып, суды қыздыру •Судың қайнау температурасын өлшеп, қайнату. •Бу түзілген сәтке дейін, барлық су буға айналғанға дейін қайнату. Бу түзілу уақытын анықтау(бастапқы және соңғы бу түзілу). •Мәліметтерді кестеге түсіру Δt, мин t, ˚C

10 слайд

№5 зертханалық тәжірибе «Судың қайнау үдерісін зерттеу». Реактивтер және құрал - жабдықтар: Дистилденген су, конусты колба 250мл, спирт шам , термометр, секундомер Жұмыс барысы: •Судың бастапқы температурасын өлшеу. •Судың алғашқы температурасын/қайнау температурасының бастапқы нүктесін өлшей отырып, суды қыздыру •Судың қайнау температурасын өлшеп, қайнату. •Бу түзілген сәтке дейін, барлық су буға айналғанға дейін қайнату. Бу түзілу уақытын анықтау(бастапқы және соңғы бу түзілу). •Мәліметтерді кестеге түсіру Δt, мин t, ˚C

ЕББҚ –тапсырмасы: 1.Таза су қандай температурада қайнайды? 2. 2. Мына суреттер қарап нені байқауға болады?

11 слайд
ЕББҚ –тапсырмасы: 1.Таза су қандай температурада қайнайды? 2. 2. Мына суреттер қарап нені байқауға болады?

11 слайд

ЕББҚ –тапсырмасы: 1.Таза су қандай температурада қайнайды? 2. 2. Мына суреттер қарап нені байқауға болады?

Рефлексия Үйге тапсырма: Қыздыру үдерісі

12 слайд
Рефлексия Үйге тапсырма: Қыздыру үдерісі

12 слайд

Рефлексия Үйге тапсырма: Қыздыру үдерісі