Судың қайнау үдерісі қмж
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
Қыздыру үдерісі
№5 зертханалық тәжірибе
«Судың қайнау үдерісін зерттеу».-1
13-сабақ
7 сынып
1 слайд
Қыздыру үдерісі №5 зертханалық тәжірибе «Судың қайнау үдерісін зерттеу».-1 13-сабақ 7 сынып
2 слайд
Оқу мақсаты:
2 слайд
Оқу мақсаты:
3 слайд
Миға шабуыл
Төмендегі заттар біз не туралы айтады?
3 слайд
Миға шабуыл Төмендегі заттар біз не туралы айтады?
4 слайд
Қыздыру үдерісі
Қайнау– белгілі бір температурада, сұйықтықтың барлық көлемінде
көпіршіктер пайда болып,сұйықтықтың белсенді түрде буға айналуы.
Сұйықтықтың қайнау кезіндегі температурасын қайнау температурасы
деп атайды. Әр сұйықтықтың өзінің қайнау температурасы бар. Қайнау
кезінде сұйықтықтың температурасы өзгермейтінін есте сақтау керек!
4 слайд
Қыздыру үдерісі Қайнау– белгілі бір температурада, сұйықтықтың барлық көлемінде көпіршіктер пайда болып,сұйықтықтың белсенді түрде буға айналуы. Сұйықтықтың қайнау кезіндегі температурасын қайнау температурасы деп атайды. Әр сұйықтықтың өзінің қайнау температурасы бар. Қайнау кезінде сұйықтықтың температурасы өзгермейтінін есте сақтау керек!
5 слайд
Қыздыру үдерісі
Заттардың сұйық күйден газ тәрізді күйге
ауысуын бу түзілу деп атайды.
Бұл процесс қайнау және булану кезінде
болады
5 слайд
Қыздыру үдерісі Заттардың сұйық күйден газ тәрізді күйге ауысуын бу түзілу деп атайды. Бұл процесс қайнау және булану кезінде болады
6 слайд
Қыздыру үдерісі
Балқу –заттардың қатты Балқу –заттардың қатты
күйден сұйық күйге күйден сұйық күйге
ауысуыауысуы
Ішкі энергия - бұл денені бөлшектердің
өзара әсерлесу және қозғалу энергиясы
Дене энергияны
қабылдайды
Сұйықтықтың ішкі энергиясы қатты
денеден жоғары
6 слайд
Қыздыру үдерісі Балқу –заттардың қатты Балқу –заттардың қатты күйден сұйық күйге күйден сұйық күйге ауысуыауысуы Ішкі энергия - бұл денені бөлшектердің өзара әсерлесу және қозғалу энергиясы Дене энергияны қабылдайды Сұйықтықтың ішкі энергиясы қатты денеден жоғары
7 слайд
1.Қыздыру кезінде дене
температурасы ұлғаяды.
2. Бөлшектер қозғалысы
жоғарылайды.
3.Ішкі энергиясы өседі.
4. Балқу температурасына дейін дене
қызғанда бөлшектер арасындағы
байланыс әлсірейді.
5. Қыздыру энергиясы бөлшектер
арасындағы байланысты бұзуға
жұмсалады
Заттың балқыған кездегі температурасын балқу температурасы деп атайдыЗаттың балқыған кездегі температурасын балқу температурасы деп атайды
Әр заттың өзінің балқу температурасы барӘр заттың өзінің балқу температурасы бар
, t C
, tмин
балқу
қ
ы
з
д
ы
р
у
1
t
2
t
3
t
Q сіңірледі
қ
ы
з
д
ы
р
у
Қыздыру үдерісі
7 слайд
1.Қыздыру кезінде дене температурасы ұлғаяды. 2. Бөлшектер қозғалысы жоғарылайды. 3.Ішкі энергиясы өседі. 4. Балқу температурасына дейін дене қызғанда бөлшектер арасындағы байланыс әлсірейді. 5. Қыздыру энергиясы бөлшектер арасындағы байланысты бұзуға жұмсалады Заттың балқыған кездегі температурасын балқу температурасы деп атайдыЗаттың балқыған кездегі температурасын балқу температурасы деп атайды Әр заттың өзінің балқу температурасы барӘр заттың өзінің балқу температурасы бар , t C , tмин балқу қ ы з д ы р у 1 t 2 t 3 t Q сіңірледі қ ы з д ы р у Қыздыру үдерісі
8 слайд
Қыздыру үдерісі
Жұптық жұмыс:
Қисықтың бөліктерімен суреттерді сәйкестендір
Дескриптор
бөлшектердің кинетикалық теориясын
пайдалана отырып, өз бақылауларын
түсіндіреді-3 балл
8 слайд
Қыздыру үдерісі Жұптық жұмыс: Қисықтың бөліктерімен суреттерді сәйкестендір Дескриптор бөлшектердің кинетикалық теориясын пайдалана отырып, өз бақылауларын түсіндіреді-3 балл
9 слайд
№5 зертханалық тәжірибе
«Судың қайнау үдерісін зерттеу».
Жетістік критерийлері:
- барлық ережелерді сақтай отырып, алынған деректерді кестеде көрсету;
- алынған деректер негізінде график құру;
- қисыққа қатысты орналасқан жалпы нормадан ауытқыған нүктелерді
анықтау.
Реактивтер және құрал - жабдықтар: Дистилденген су, конусты колба
250мл, спирт шам , термометр, секундомер
Жұмыс барысы:
•Судың бастапқы температурасын өлшеу.
•Судың алғашқы температурасын/қайнау температурасының бастапқы
нүктесін өлшей отырып, суды қыздыру
•Судың қайнау температурасын өлшеп, қайнату.
•Бу түзілген сәтке дейін, барлық су буға айналғанға дейін қайнату. Бу түзілу
уақытын анықтау(бастапқы және соңғы бу түзілу).
•Мәліметтерді кестеге түсіру
Дескриптор
Судың бастапқы температурасын өлшейді-1балл
Судың алғашқы температурасын/қайнау температурасының бастапқы нүктесін өлшей отырып, суды қыздырады-1балл
Судың қайнау температурасын өлшеп, қайнатады-1балл
Бу түзілген сәтке дейін, барлық су буға айналғанға дейін қайнату. Бу түзілу уақытын анықтайды (бастапқы және соңғы бу
түзілу). -2балл
Мәліметтерді кестеге түсіреді-1балл
9 слайд
№5 зертханалық тәжірибе «Судың қайнау үдерісін зерттеу». Жетістік критерийлері: - барлық ережелерді сақтай отырып, алынған деректерді кестеде көрсету; - алынған деректер негізінде график құру; - қисыққа қатысты орналасқан жалпы нормадан ауытқыған нүктелерді анықтау. Реактивтер және құрал - жабдықтар: Дистилденген су, конусты колба 250мл, спирт шам , термометр, секундомер Жұмыс барысы: •Судың бастапқы температурасын өлшеу. •Судың алғашқы температурасын/қайнау температурасының бастапқы нүктесін өлшей отырып, суды қыздыру •Судың қайнау температурасын өлшеп, қайнату. •Бу түзілген сәтке дейін, барлық су буға айналғанға дейін қайнату. Бу түзілу уақытын анықтау(бастапқы және соңғы бу түзілу). •Мәліметтерді кестеге түсіру Дескриптор Судың бастапқы температурасын өлшейді-1балл Судың алғашқы температурасын/қайнау температурасының бастапқы нүктесін өлшей отырып, суды қыздырады-1балл Судың қайнау температурасын өлшеп, қайнатады-1балл Бу түзілген сәтке дейін, барлық су буға айналғанға дейін қайнату. Бу түзілу уақытын анықтайды (бастапқы және соңғы бу түзілу). -2балл Мәліметтерді кестеге түсіреді-1балл
10 слайд
№5 зертханалық тәжірибе
«Судың қайнау үдерісін зерттеу».
Реактивтер және құрал - жабдықтар: Дистилденген су, конусты колба
250мл, спирт шам , термометр, секундомер
Жұмыс барысы:
•Судың бастапқы температурасын өлшеу.
•Судың алғашқы температурасын/қайнау температурасының бастапқы
нүктесін өлшей отырып, суды қыздыру
•Судың қайнау температурасын өлшеп, қайнату.
•Бу түзілген сәтке дейін, барлық су буға айналғанға дейін қайнату. Бу түзілу
уақытын анықтау(бастапқы және соңғы бу түзілу).
•Мәліметтерді кестеге түсіру
Δt, мин
t, ˚C
10 слайд
№5 зертханалық тәжірибе «Судың қайнау үдерісін зерттеу». Реактивтер және құрал - жабдықтар: Дистилденген су, конусты колба 250мл, спирт шам , термометр, секундомер Жұмыс барысы: •Судың бастапқы температурасын өлшеу. •Судың алғашқы температурасын/қайнау температурасының бастапқы нүктесін өлшей отырып, суды қыздыру •Судың қайнау температурасын өлшеп, қайнату. •Бу түзілген сәтке дейін, барлық су буға айналғанға дейін қайнату. Бу түзілу уақытын анықтау(бастапқы және соңғы бу түзілу). •Мәліметтерді кестеге түсіру Δt, мин t, ˚C
11 слайд
ЕББҚ –тапсырмасы:
1.Таза су қандай температурада қайнайды?
2. 2. Мына суреттер қарап нені байқауға болады?
11 слайд
ЕББҚ –тапсырмасы: 1.Таза су қандай температурада қайнайды? 2. 2. Мына суреттер қарап нені байқауға болады?
12 слайд
Рефлексия
Үйге тапсырма: Қыздыру үдерісі
12 слайд
Рефлексия Үйге тапсырма: Қыздыру үдерісі