Материалдар / Тағам құрамындағы қоректік заттар (ашық сабақ)

Тағам құрамындағы қоректік заттар (ашық сабақ)

Материал туралы қысқаша түсінік
Химия пәнінің мұғалімдеріне ашық сабақ өткізу кезіндегі көмекші құрал
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
29 Сәуір 2020
2268
27 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Материалдың қысқаша түсінігі
Сабақтың тақырыбы 7.04.2020жыл §18.Тағам құрамындағы қоректік заттар. Химия пәні мұғалімі: Айнаколова Базаркул

1 слайд
Сабақтың тақырыбы 7.04.2020жыл §18.Тағам құрамындағы қоректік заттар. Химия пәні мұғалімі: Айнаколова Базаркул

1 слайд

Сабақтың тақырыбы 7.04.2020жыл §18.Тағам құрамындағы қоректік заттар. Химия пәні мұғалімі: Айнаколова Базаркул

7.5.1.1 -тағам өнімдерін химиялық заттардың жиынтығы деп түсіну 7.5.1.2 кейбір қоректік заттарды: көмірсулар (қант, крахмал

2 слайд
7.5.1.1 -тағам өнімдерін химиялық заттардың жиынтығы деп түсіну 7.5.1.2 кейбір қоректік заттарды: көмірсулар (қант, крахмал), нәруыз, майларды анықтау. Сабақтың мақсаты:

2 слайд

7.5.1.1 -тағам өнімдерін химиялық заттардың жиынтығы деп түсіну 7.5.1.2 кейбір қоректік заттарды: көмірсулар (қант, крахмал), нәруыз, майларды анықтау. Сабақтың мақсаты:

3 слайд

3 слайд

4 слайд

4 слайд

5 слайд

5 слайд

Ет, балық, сүт тағамдары, бұршақ тұқымдастар, жер жаңғақ, соя, жұмыртқа, тб.

6 слайд
Ет, балық, сүт тағамдары, бұршақ тұқымдастар, жер жаңғақ, соя, жұмыртқа, тб.

6 слайд

Ет, балық, сүт тағамдары, бұршақ тұқымдастар, жер жаңғақ, соя, жұмыртқа, тб.

7 слайд

7 слайд

8 слайд

8 слайд

9 слайд

9 слайд

10 слайд

10 слайд

11 слайд

11 слайд

Тағам құрамындағы майлар Майлар - ағзаның негізгі энергия көзі болып табылады. Май адам ағзасына керек болғанымен, оның мөлшер

12 слайд
Тағам құрамындағы майлар Майлар - ағзаның негізгі энергия көзі болып табылады. Май адам ағзасына керек болғанымен, оның мөлшері адам қабылдайтын тәуліктік калорияның 30%-нан аспауы тиіс. Майдың артық мөлшері асқазан қызметін бұзады, артық салмақ пайда болады. Майлар адам массасының 19%-ын құрап, жасушалардың құрамына кіреді. Майлар төмендегідей бөлінеді: 1. шығу тегіне байланысты өсімдік және жануар майлары; 2. бөлме температурасындағы агрегаттық күйге байланысты қатты және сұйық майлар; 3. май молекуласындағы майлы қышқылдардың түріне байланысты қаныққан және қанықпаған майлар. Рапс, соя бұршақтары, зәйтүн, жержаңғақ, күнжіт, кокостар және какао-бұршақтары сияқты өсімдік майларында майдың мөлшері көп болады.

12 слайд

Тағам құрамындағы майлар Майлар - ағзаның негізгі энергия көзі болып табылады. Май адам ағзасына керек болғанымен, оның мөлшері адам қабылдайтын тәуліктік калорияның 30%-нан аспауы тиіс. Майдың артық мөлшері асқазан қызметін бұзады, артық салмақ пайда болады. Майлар адам массасының 19%-ын құрап, жасушалардың құрамына кіреді. Майлар төмендегідей бөлінеді: 1. шығу тегіне байланысты өсімдік және жануар майлары; 2. бөлме температурасындағы агрегаттық күйге байланысты қатты және сұйық майлар; 3. май молекуласындағы майлы қышқылдардың түріне байланысты қаныққан және қанықпаған майлар. Рапс, соя бұршақтары, зәйтүн, жержаңғақ, күнжіт, кокостар және какао-бұршақтары сияқты өсімдік майларында майдың мөлшері көп болады.

Тағам құрамындағы нәруыздар Нәруыздар – құрамына 20-аминқышқылы кіретін күрделі органикалық қосылыстар. Аминқышқылдары –

13 слайд
Тағам құрамындағы нәруыздар Нәруыздар – құрамына 20-аминқышқылы кіретін күрделі органикалық қосылыстар. Аминқышқылдары –көміртек, сутек, азот, оттек, күкірт сияқты элементтер кіретін күрделі органикалық заттар. Адам массасының 15-20%-ы нәруыздың үлесіне тиесілі. Нәруыздар ұлпалар, жасушалар, мүшелердің түзілуіне қатысып, адам организмінде әр-түрлі қызметтер атқарады. Адамға нәруыз жетіспеген жағдайда қан құрамы, ішкі мүшелердің қызметі бұзылады, иммунитеті төмендейді, баланың өсуі мен дамуы тежеледі.

13 слайд

Тағам құрамындағы нәруыздар Нәруыздар – құрамына 20-аминқышқылы кіретін күрделі органикалық қосылыстар. Аминқышқылдары –көміртек, сутек, азот, оттек, күкірт сияқты элементтер кіретін күрделі органикалық заттар. Адам массасының 15-20%-ы нәруыздың үлесіне тиесілі. Нәруыздар ұлпалар, жасушалар, мүшелердің түзілуіне қатысып, адам организмінде әр-түрлі қызметтер атқарады. Адамға нәруыз жетіспеген жағдайда қан құрамы, ішкі мүшелердің қызметі бұзылады, иммунитеті төмендейді, баланың өсуі мен дамуы тежеледі.

Тағам құрамындағы көмірсулар Көмірсулар – құрамына көміртек С, сутек Н, оттек О кіретін күрделі органикалық қосылыстар, о

14 слайд
Тағам құрамындағы көмірсулар Көмірсулар – құрамына көміртек С, сутек Н, оттек О кіретін күрделі органикалық қосылыстар, олар адам массасының 0,6%-ын құрайды. Көмірсулар өсімдіктерде фотосинтез процесі кезінде түзіледі. Адам организміне тағаммен бірге құрамы күрделі (полисахаридтер – крахмал, целлюлоза) әрі қарапайым (фруктоза, глюкоза, тб.) көмірсулар түзіледі. Көмірсулар да майлар сияқты энергия көзі. Адам организміне көмірсу жетіспесе, нәруыздар мен майлардың алмасуы бұзылады.

14 слайд

Тағам құрамындағы көмірсулар Көмірсулар – құрамына көміртек С, сутек Н, оттек О кіретін күрделі органикалық қосылыстар, олар адам массасының 0,6%-ын құрайды. Көмірсулар өсімдіктерде фотосинтез процесі кезінде түзіледі. Адам организміне тағаммен бірге құрамы күрделі (полисахаридтер – крахмал, целлюлоза) әрі қарапайым (фруктоза, глюкоза, тб.) көмірсулар түзіледі. Көмірсулар да майлар сияқты энергия көзі. Адам организміне көмірсу жетіспесе, нәруыздар мен майлардың алмасуы бұзылады.

Тапсырма №1 Адам ағзасына қажет тағамдық өнімдерді қоректік заттарға бай болуына байланысты жіктеңіз: 1) грек жаңғағы, 2)күнбағ

15 слайд
Тапсырма №1 Адам ағзасына қажет тағамдық өнімдерді қоректік заттарға бай болуына байланысты жіктеңіз: 1) грек жаңғағы, 2)күнбағыс майы, 3)сиыр еті, 4)жұмыртқа, 5)картоп, 6)айран, 7)нан, 8)күріш, 9)қияр, 10) апельсин, 11) зәйтүн майы, 12) алма, 13) сары май, 14)қаймақ, 15)соя, 16)балық; Дескриптор Білім алушы адам ағзасына қажет тағамдық өнімдерді қоректік заттардың бай болуына байланысты жіктейді және кестені толтырады; − кестеге нәруызды жіктейді; − кестеге көмірсуды жіктейді; − кестеге майды жіктейді; Қ ұ р амы Н ә р уыз К өмі р су М а й лар

15 слайд

Тапсырма №1 Адам ағзасына қажет тағамдық өнімдерді қоректік заттарға бай болуына байланысты жіктеңіз: 1) грек жаңғағы, 2)күнбағыс майы, 3)сиыр еті, 4)жұмыртқа, 5)картоп, 6)айран, 7)нан, 8)күріш, 9)қияр, 10) апельсин, 11) зәйтүн майы, 12) алма, 13) сары май, 14)қаймақ, 15)соя, 16)балық; Дескриптор Білім алушы адам ағзасына қажет тағамдық өнімдерді қоректік заттардың бай болуына байланысты жіктейді және кестені толтырады; − кестеге нәруызды жіктейді; − кестеге көмірсуды жіктейді; − кестеге майды жіктейді; Қ ұ р амы Н ә р уыз К өмі р су М а й лар

1. Нәруыздар А) Адам массасының 19%-ын құрайды. Организмнің негізгі энергия қоры. Артық мөлшері асқазан қызметін бұзады. 2.Ма

16 слайд
1. Нәруыздар А) Адам массасының 19%-ын құрайды. Организмнің негізгі энергия қоры. Артық мөлшері асқазан қызметін бұзады. 2.Майлар Б) Адам массасының 0,6%-ын құрайды. Ағзадағы алмасу реакцияларына қатысады. Алмасу процесі дұрыс жүрмеген кезде адамды ұйқы басады, әлсірейді, басы ауырады, жүрек айниды, діріл, ашығу сезімдері пайда болады. 3.Көмірсулар В) Адам массасының 15-20%-ын құрайды. Ағзада жеткіліксіз мөлшерде болған кезде қан құрамы, ішкі мүшелердің қызметі бұзылады, иммунитет төмендейді, баланың өсуі мен дамуы тежеледі. Тапсырма №2 Сәйкестендіру тестін орындаңыз: С). Асқазан қызметін бұзады, артық салмақ пайда болады. Д). Нәруыздар мен майлардың алмасуы бұзылады Е). Қан құрамы, ішкі мүшелердің қызметі бұзылады, иммунитеті төмендейді, баланың өсуі мен дамуы тежеледі.

16 слайд

1. Нәруыздар А) Адам массасының 19%-ын құрайды. Организмнің негізгі энергия қоры. Артық мөлшері асқазан қызметін бұзады. 2.Майлар Б) Адам массасының 0,6%-ын құрайды. Ағзадағы алмасу реакцияларына қатысады. Алмасу процесі дұрыс жүрмеген кезде адамды ұйқы басады, әлсірейді, басы ауырады, жүрек айниды, діріл, ашығу сезімдері пайда болады. 3.Көмірсулар В) Адам массасының 15-20%-ын құрайды. Ағзада жеткіліксіз мөлшерде болған кезде қан құрамы, ішкі мүшелердің қызметі бұзылады, иммунитет төмендейді, баланың өсуі мен дамуы тежеледі. Тапсырма №2 Сәйкестендіру тестін орындаңыз: С). Асқазан қызметін бұзады, артық салмақ пайда болады. Д). Нәруыздар мен майлардың алмасуы бұзылады Е). Қан құрамы, ішкі мүшелердің қызметі бұзылады, иммунитеті төмендейді, баланың өсуі мен дамуы тежеледі.

Тапсырма №2 № 4 практикалық жұмыс: 1.Күнбағыс тұқымдарын немесе грек жаңғағын ақ параққа салып, қасықпен тұқымды басып-жаншыңыз

17 слайд
Тапсырма №2 № 4 практикалық жұмыс: 1.Күнбағыс тұқымдарын немесе грек жаңғағын ақ параққа салып, қасықпен тұқымды басып-жаншыңыз. Бақылауыңызды жазыңыз. 2.Картоп немесе бидай нанын йод ерітіндісін тамызып анықтап, қорытынды шығар.

17 слайд

Тапсырма №2 № 4 практикалық жұмыс: 1.Күнбағыс тұқымдарын немесе грек жаңғағын ақ параққа салып, қасықпен тұқымды басып-жаншыңыз. Бақылауыңызды жазыңыз. 2.Картоп немесе бидай нанын йод ерітіндісін тамызып анықтап, қорытынды шығар.

Осы аптаның ең үздік материалдары
Педагогтардың біліктілігін арттыру курстары
Аттестацияда (ПББ) 100% келетін
тақырыптармен дайындаймыз
Аттестацияда (ПББ) келетін тақырыптар бойынша жасалған тесттермен дайындалып, бізбен бірге тестілеуден оңай өтесіз
Өткен жылы бізбен дайындалған ұстаздар 50/50 жинап рекорд жасады
Толығырақ