Материалдар / Тамақтану гигиенасы. Асқазан-ішек ауруларын алдын алу
МИНИСТРЛІКПЕН КЕЛІСІЛГЕН КУРСҚА ҚАТЫСЫП, АТТЕСТАЦИЯҒА ЖАРАМДЫ СЕРТИФИКАТ АЛЫҢЫЗ!
Сертификат Аттестацияға 100% жарамды
ТОЛЫҚ АҚПАРАТ АЛУ

Тамақтану гигиенасы. Асқазан-ішек ауруларын алдын алу

Материал туралы қысқаша түсінік
Танертеңгі ас-міндетті түрде ыстық болу керек, мысалы қара құмық не сұлы ботқасы,сүт,қара нан,көкөністер салат. Түскі ас-көкөністер мен жемістер салаты еттен не балықтан дайындалған бірінші және екінші ыстық тағамдар,компот Сәскелік ас-жеміс не көкөніс шырыны,сүт сусындары мен жемістер.(банан,алма,алмұрт,апелсин т б) Кешкі ас-жеңіл болғаны дұрыс.Сүт не айран көкөніс, жарма тағамдары, жемістер.
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
22 Желтоқсан 2017
722
0 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Материалдың қысқаша түсінігі
Тамақтану гигиенасы. Асқазан-ішек ауруларын алдын алу. О

1 слайд
Тамақтану гигиенасы. Асқазан-ішек ауруларын алдын алу. Орындаған: 11 сынып оқушысы Науан Таңжарық

1 слайд

Тамақтану гигиенасы. Асқазан-ішек ауруларын алдын алу. Орындаған: 11 сынып оқушысы Науан Таңжарық

СұрақтарСұрақтар 1.1.Асқорыту жолының ұзындығыАсқорыту жолының ұзындығы 2.2.Қоректі

2 слайд
СұрақтарСұрақтар 1.1.Асқорыту жолының ұзындығыАсқорыту жолының ұзындығы 2.2.Қоректі зат құрамына қандай Қоректі зат құрамына қандай органикалық зат кіреді?органикалық зат кіреді? 3.3.Аш ішектің ұзындығы қандай?Аш ішектің ұзындығы қандай? 4.4.Ұлтабарға қандай без өзектері ашылады?Ұлтабарға қандай без өзектері ашылады? 5.5.Асқорытудағы ең үлкен без?Асқорытудағы ең үлкен без? 6.6.Асқазанда ас неше сағат болады?Асқазанда ас неше сағат болады? 7.7.Сілекей безі қызметін зерттеген ғалым?Сілекей безі қызметін зерттеген ғалым? 8.8.Бір тәулікте адамға қанша көмірсу Бір тәулікте адамға қанша көмірсу қажет?қажет?

2 слайд

СұрақтарСұрақтар 1.1.Асқорыту жолының ұзындығыАсқорыту жолының ұзындығы 2.2.Қоректі зат құрамына қандай Қоректі зат құрамына қандай органикалық зат кіреді?органикалық зат кіреді? 3.3.Аш ішектің ұзындығы қандай?Аш ішектің ұзындығы қандай? 4.4.Ұлтабарға қандай без өзектері ашылады?Ұлтабарға қандай без өзектері ашылады? 5.5.Асқорытудағы ең үлкен без?Асқорытудағы ең үлкен без? 6.6.Асқазанда ас неше сағат болады?Асқазанда ас неше сағат болады? 7.7.Сілекей безі қызметін зерттеген ғалым?Сілекей безі қызметін зерттеген ғалым? 8.8.Бір тәулікте адамға қанша көмірсу Бір тәулікте адамға қанша көмірсу қажет?қажет?

Ас-адамның арқауы.

3 слайд
Ас-адамның арқауы.

3 слайд

Ас-адамның арқауы.

Адамның бір күндік тамақтану мөлшері. Таңертеңгі асТүскі асСәскелік асКешкі ас 25% 40% 15% 20%

4 слайд
Адамның бір күндік тамақтану мөлшері. Таңертеңгі асТүскі асСәскелік асКешкі ас 25% 40% 15% 20%

4 слайд

Адамның бір күндік тамақтану мөлшері. Таңертеңгі асТүскі асСәскелік асКешкі ас 25% 40% 15% 20%

 ТанертеТанертеңңгі асгі ас-міндетті түрде ыстық -міндетті түрде ыстық болу керек, мысалы қара құмық не сұлы болу керек, мысал

5 слайд
 ТанертеТанертеңңгі асгі ас-міндетті түрде ыстық -міндетті түрде ыстық болу керек, мысалы қара құмық не сұлы болу керек, мысалы қара құмық не сұлы ботқасы,сүт,қара нан,көкөністер салат.ботқасы,сүт,қара нан,көкөністер салат.  Түскі асТүскі ас-көкөністер мен жемістер -көкөністер мен жемістер салаты еттен не балықтан дайындалған салаты еттен не балықтан дайындалған бірінші және екінші ыстық бірінші және екінші ыстық тағамдар,компоттағамдар,компот  Сәскелік асСәскелік ас-жеміс не көкөніс -жеміс не көкөніс шырыны,сүт сусындары мен жемістер.шырыны,сүт сусындары мен жемістер. (банан,алма,алмұрт,апелсин т б)(банан,алма,алмұрт,апелсин т б)  Кешкі асКешкі ас-жеңіл болғаны дұрыс.Сүт не -жеңіл болғаны дұрыс.Сүт не айран көкөніс, жарма тағамдары, айран көкөніс, жарма тағамдары, жемістер.жемістер.

5 слайд

 ТанертеТанертеңңгі асгі ас-міндетті түрде ыстық -міндетті түрде ыстық болу керек, мысалы қара құмық не сұлы болу керек, мысалы қара құмық не сұлы ботқасы,сүт,қара нан,көкөністер салат.ботқасы,сүт,қара нан,көкөністер салат.  Түскі асТүскі ас-көкөністер мен жемістер -көкөністер мен жемістер салаты еттен не балықтан дайындалған салаты еттен не балықтан дайындалған бірінші және екінші ыстық бірінші және екінші ыстық тағамдар,компоттағамдар,компот  Сәскелік асСәскелік ас-жеміс не көкөніс -жеміс не көкөніс шырыны,сүт сусындары мен жемістер.шырыны,сүт сусындары мен жемістер. (банан,алма,алмұрт,апелсин т б)(банан,алма,алмұрт,апелсин т б)  Кешкі асКешкі ас-жеңіл болғаны дұрыс.Сүт не -жеңіл болғаны дұрыс.Сүт не айран көкөніс, жарма тағамдары, айран көкөніс, жарма тағамдары, жемістер.жемістер.

Бір күнде пайдаланатын кенеулі заттар мөлшері. НәурызКөмір сумайСу тұзДәрумендер 100г 400-500г100г2-2,5л10гА,В,С,Д,Е,К,Р, т.б.

6 слайд
Бір күнде пайдаланатын кенеулі заттар мөлшері. НәурызКөмір сумайСу тұзДәрумендер 100г 400-500г100г2-2,5л10гА,В,С,Д,Е,К,Р, т.б.

6 слайд

Бір күнде пайдаланатын кенеулі заттар мөлшері. НәурызКөмір сумайСу тұзДәрумендер 100г 400-500г100г2-2,5л10гА,В,С,Д,Е,К,Р, т.б.

 1.Белгілі бір тағамды қажетсіну 1.Белгілі бір тағамды қажетсіну сезімін-сезімін-тәбеттәбет дейді.дейді.  2.Тамақты дұрыс па

7 слайд
 1.Белгілі бір тағамды қажетсіну 1.Белгілі бір тағамды қажетсіну сезімін-сезімін-тәбеттәбет дейді.дейді.  2.Тамақты дұрыс пайдалану 2.Тамақты дұрыс пайдалану ғылымы-ғылымы-диетологиядиетология  3.Асқорыту мүшелерінің ішкі 3.Асқорыту мүшелерінің ішкі бөлігін зерттейтін құрал-бөлігін зерттейтін құрал- эндоскопияэндоскопия

7 слайд

 1.Белгілі бір тағамды қажетсіну 1.Белгілі бір тағамды қажетсіну сезімін-сезімін-тәбеттәбет дейді.дейді.  2.Тамақты дұрыс пайдалану 2.Тамақты дұрыс пайдалану ғылымы-ғылымы-диетологиядиетология  3.Асқорыту мүшелерінің ішкі 3.Асқорыту мүшелерінің ішкі бөлігін зерттейтін құрал-бөлігін зерттейтін құрал- эндоскопияэндоскопия

 4.Сапасы төмен тамақпен 4.Сапасы төмен тамақпен тамақтанғаннан кейін, көп тамақтанғаннан кейін, көп кешікпей аурудың пайда к

8 слайд
 4.Сапасы төмен тамақпен 4.Сапасы төмен тамақпен тамақтанғаннан кейін, көп тамақтанғаннан кейін, көп кешікпей аурудың пайда кешікпей аурудың пайда болуын- тамақтанболуын- тамақтан улануулану дейді.дейді.

8 слайд

 4.Сапасы төмен тамақпен 4.Сапасы төмен тамақпен тамақтанғаннан кейін, көп тамақтанғаннан кейін, көп кешікпей аурудың пайда кешікпей аурудың пайда болуын- тамақтанболуын- тамақтан улануулану дейді.дейді.

Улану белгілері: а) адамның іші ауырады ә) жүрегі айниды б) құсады в) іш өтеді г) әлсізденеді д) де

9 слайд
Улану белгілері: а) адамның іші ауырады ә) жүрегі айниды б) құсады в) іш өтеді г) әлсізденеді д) дене қызуы көтеріледі ж) басы ауырады,басы айналады

9 слайд

Улану белгілері: а) адамның іші ауырады ә) жүрегі айниды б) құсады в) іш өтеді г) әлсізденеді д) дене қызуы көтеріледі ж) басы ауырады,басы айналады

1. Қауіпті асқазан-ішек ауруларына а) қантышқақ (дизентерия) ә) іш сүзегі б)тырысқақ

10 слайд
1. Қауіпті асқазан-ішек ауруларына а) қантышқақ (дизентерия) ә) іш сүзегі б)тырысқақ

10 слайд

1. Қауіпті асқазан-ішек ауруларына а) қантышқақ (дизентерия) ә) іш сүзегі б)тырысқақ

2.Бұл аурулар ауру қоздыратын микробтар және вирустар арқылы пайда болады.

11 слайд
2.Бұл аурулар ауру қоздыратын микробтар және вирустар арқылы пайда болады.

11 слайд

2.Бұл аурулар ауру қоздыратын микробтар және вирустар арқылы пайда болады.

3. Оларды таратушы жәндіктер: шыбындар мен тарақандар.

12 слайд
3. Оларды таратушы жәндіктер: шыбындар мен тарақандар.

12 слайд

3. Оларды таратушы жәндіктер: шыбындар мен тарақандар.

4.Жасөспірімдермен балалардың тоқ ішегінде үшкірқұрт (острица) және ішексорғыш (аскарида) тіршілік етеді.

13 слайд
4.Жасөспірімдермен балалардың тоқ ішегінде үшкірқұрт (острица) және ішексорғыш (аскарида) тіршілік етеді.

13 слайд

4.Жасөспірімдермен балалардың тоқ ішегінде үшкірқұрт (острица) және ішексорғыш (аскарида) тіршілік етеді.

5.Ішек-қарын ауруларының жұғу жолдары: -қайнамаған су -кір қолдан -жуылмаған жеістер,көкөністер -лас ыдыс-аяқ -шала піскен е

14 слайд
5.Ішек-қарын ауруларының жұғу жолдары: -қайнамаған су -кір қолдан -жуылмаған жеістер,көкөністер -лас ыдыс-аяқ -шала піскен ет не балық -беті ашық қалған тағам,т.б.

14 слайд

5.Ішек-қарын ауруларының жұғу жолдары: -қайнамаған су -кір қолдан -жуылмаған жеістер,көкөністер -лас ыдыс-аяқ -шала піскен ет не балық -беті ашық қалған тағам,т.б.

Темекі мен алкогольдің асқорыту мүшелеріне тигізетін зияны: 1.Темекі тәбетті қайтарады 2.Асқорытуды қиындатады 3.Тісті сарғайта

15 слайд
Темекі мен алкогольдің асқорыту мүшелеріне тигізетін зияны: 1.Темекі тәбетті қайтарады 2.Асқорытуды қиындатады 3.Тісті сарғайтады,ауызды сасытады 4.Асқазанда жара пайда болады 5.Ерін,тіл және өңеш рагына жол ашады 6.Бауырды серозит ауруына шалдықтырады

15 слайд

Темекі мен алкогольдің асқорыту мүшелеріне тигізетін зияны: 1.Темекі тәбетті қайтарады 2.Асқорытуды қиындатады 3.Тісті сарғайтады,ауызды сасытады 4.Асқазанда жара пайда болады 5.Ерін,тіл және өңеш рагына жол ашады 6.Бауырды серозит ауруына шалдықтырады

ТемекТемекііден болатын ден болатын аурулараурулар

16 слайд
ТемекТемекііден болатын ден болатын аурулараурулар

16 слайд

ТемекТемекііден болатын ден болатын аурулараурулар

17 слайд

17 слайд

Тест 1.Ересек адам тәуілігіне неше рет тамақтанады? а) 1 ә) 3 б) 4 2.Тамақты дұрыс пайдалану ғылымы а) биол

18 слайд
Тест 1.Ересек адам тәуілігіне неше рет тамақтанады? а) 1 ә) 3 б) 4 2.Тамақты дұрыс пайдалану ғылымы а) биология ә)минология б)диетология 3.Ең үлкен асқорыту безі а) сілекей ә)бауыр б)ұйқы безі 4.Бауырдың берішенуі қалай аталады а)сероз ә)туберкулез б)тұмау 5.Ішекқұрт ауруын тарататын жәндік а) маса ә) шыбын б)көбелек

18 слайд

Тест 1.Ересек адам тәуілігіне неше рет тамақтанады? а) 1 ә) 3 б) 4 2.Тамақты дұрыс пайдалану ғылымы а) биология ә)минология б)диетология 3.Ең үлкен асқорыту безі а) сілекей ә)бауыр б)ұйқы безі 4.Бауырдың берішенуі қалай аталады а)сероз ә)туберкулез б)тұмау 5.Ішекқұрт ауруын тарататын жәндік а) маса ә) шыбын б)көбелек

6.Балалардың тоқ ішегінде болатын 6.Балалардың тоқ ішегінде болатын құртқұрт а)сүлік ә)ақсұлама б)үшкірқұрта)сүлік ә)ақсұлама

19 слайд
6.Балалардың тоқ ішегінде болатын 6.Балалардың тоқ ішегінде болатын құртқұрт а)сүлік ә)ақсұлама б)үшкірқұрта)сүлік ә)ақсұлама б)үшкірқұрт 7.Бір тәулікте қанша нәруыз керек?7.Бір тәулікте қанша нәруыз керек? а)150г ә)100г б)200га)150г ә)100г б)200г 8.Кешкі ас неше пайыз8.Кешкі ас неше пайыз а) 25 ә)20 б)40а) 25 ә)20 б)40 9.Бір тәуліктегі көмірсу мөлшері9.Бір тәуліктегі көмірсу мөлшері а)200-300г ә)400-500г б)100-200га)200-300г ә)400-500г б)100-200г 10.Ерін,тіл,өңеш рагына жол ашатын10.Ерін,тіл,өңеш рагына жол ашатын а) сүт, айран ә)арақ, темекі б)май, а) сүт, айран ә)арақ, темекі б)май, қантқант

19 слайд

6.Балалардың тоқ ішегінде болатын 6.Балалардың тоқ ішегінде болатын құртқұрт а)сүлік ә)ақсұлама б)үшкірқұрта)сүлік ә)ақсұлама б)үшкірқұрт 7.Бір тәулікте қанша нәруыз керек?7.Бір тәулікте қанша нәруыз керек? а)150г ә)100г б)200га)150г ә)100г б)200г 8.Кешкі ас неше пайыз8.Кешкі ас неше пайыз а) 25 ә)20 б)40а) 25 ә)20 б)40 9.Бір тәуліктегі көмірсу мөлшері9.Бір тәуліктегі көмірсу мөлшері а)200-300г ә)400-500г б)100-200га)200-300г ә)400-500г б)100-200г 10.Ерін,тіл,өңеш рагына жол ашатын10.Ерін,тіл,өңеш рагына жол ашатын а) сүт, айран ә)арақ, темекі б)май, а) сүт, айран ә)арақ, темекі б)май, қантқант

Асқазан-ішекқұрт аурулардан сақтану жолдары: -жеке бас гигиенасын сақтау -бөлме, үй айналасын таза ұстау -ауру адаммен байланыс

20 слайд
Асқазан-ішекқұрт аурулардан сақтану жолдары: -жеке бас гигиенасын сақтау -бөлме, үй айналасын таза ұстау -ауру адаммен байланыс жасағанда сақ болу -дұрыс тамақтану -Басқа мүшелердегі аурулардан сақтану(тіс,көмей, ішек, өңеш,қарын,бауыр,т.б.) -Темекі,алкогольден аулақ болу

20 слайд

Асқазан-ішекқұрт аурулардан сақтану жолдары: -жеке бас гигиенасын сақтау -бөлме, үй айналасын таза ұстау -ауру адаммен байланыс жасағанда сақ болу -дұрыс тамақтану -Басқа мүшелердегі аурулардан сақтану(тіс,көмей, ішек, өңеш,қарын,бауыр,т.б.) -Темекі,алкогольден аулақ болу

Пайдалы дПайдалы дәрумендерәрумендер

21 слайд
Пайдалы дПайдалы дәрумендерәрумендер

21 слайд

Пайдалы дПайдалы дәрумендерәрумендер

++_ _ _ + ++_ _ _ +_ _ _ _ ++ _ _ _ _ ++_ _ ++ _ _ ++

22 слайд
++_ _ _ + ++_ _ _ +_ _ _ _ ++ _ _ _ _ ++_ _ ++ _ _ ++

22 слайд

++_ _ _ + ++_ _ _ +_ _ _ _ ++ _ _ _ _ ++_ _ ++ _ _ ++

Мақал-мәтелдерМақал-мәтелдер Денсаулық зор байлық.

23 слайд
Мақал-мәтелдерМақал-мәтелдер Денсаулық зор байлық. Ауру астан,Денсаулық зор байлық. Ауру астан, Дау қарындастан Дау қарындастан Бірінші байлық — денсаулық, Бірінші байлық — денсаулық,  Екінші байлық — ақ жаулық, Дауды елемеген Екінші байлық — ақ жаулық, Дауды елемеген төлейді,төлейді, Ауруды елемеген өледіАуруды елемеген өледі Үшінші байлық — он саулық Үшінші байлық — он саулық     Іздеп алған аурудың емі Іздеп алған аурудың емі табылмас.табылмас. Жаман ауруға жақсы ас. Жаман ауруға жақсы ас.  Жанымды алмаған ауру,Жанымды алмаған ауру, Жанымның садағасыЖанымның садағасы Көкірек ауру күле кетер. Көкірек ауру күле кетер.     Ас адамның арқауыАс адамның арқауы   Ауру аздырады, Ауру аздырады,  Суық тондырады. Ауру батпандап кіріп,Суық тондырады. Ауру батпандап кіріп, Мысқалдап шығадыМысқалдап шығады

23 слайд

Мақал-мәтелдерМақал-мәтелдер Денсаулық зор байлық. Ауру астан,Денсаулық зор байлық. Ауру астан, Дау қарындастан Дау қарындастан Бірінші байлық — денсаулық, Бірінші байлық — денсаулық,  Екінші байлық — ақ жаулық, Дауды елемеген Екінші байлық — ақ жаулық, Дауды елемеген төлейді,төлейді, Ауруды елемеген өледіАуруды елемеген өледі Үшінші байлық — он саулық Үшінші байлық — он саулық     Іздеп алған аурудың емі Іздеп алған аурудың емі табылмас.табылмас. Жаман ауруға жақсы ас. Жаман ауруға жақсы ас.  Жанымды алмаған ауру,Жанымды алмаған ауру, Жанымның садағасыЖанымның садағасы Көкірек ауру күле кетер. Көкірек ауру күле кетер.     Ас адамның арқауыАс адамның арқауы   Ауру аздырады, Ауру аздырады,  Суық тондырады. Ауру батпандап кіріп,Суық тондырады. Ауру батпандап кіріп, Мысқалдап шығадыМысқалдап шығады

Тест жауаптарыТест жауаптары 11.Б.Б 66.Ә.Ә 22.Б.Б 77.Ә.Ә 33.Ә.Ә

24 слайд
Тест жауаптарыТест жауаптары 11.Б.Б 66.Ә.Ә 22.Б.Б 77.Ә.Ә 33.Ә.Ә 8 8.Ә.Ә 44.А.А 9 9.Ә.Ә 55.Ә.Ә 1010.Ә.Ә

24 слайд

Тест жауаптарыТест жауаптары 11.Б.Б 66.Ә.Ә 22.Б.Б 77.Ә.Ә 33.Ә.Ә 8 8.Ә.Ә 44.А.А 9 9.Ә.Ә 55.Ә.Ә 1010.Ә.Ә

БаБақылау сұрақтарының жауабықылау сұрақтарының жауабы 11.Ас қорыту жолының ұзындығы .Ас қорыту жолының ұзындығы 88--1

25 слайд
БаБақылау сұрақтарының жауабықылау сұрақтарының жауабы 11.Ас қорыту жолының ұзындығы .Ас қорыту жолының ұзындығы 88--1010метрметр 22.Белок, май, көмірсу..Белок, май, көмірсу. 33.Аш ішектің ұзындығы .Аш ішектің ұзындығы 55--77 метр.метр. 44.Ұлтабарға бауырдан келетін өт өзегі және .Ұлтабарға бауырдан келетін өт өзегі және ұйқыбездің өзегі ашылады.ұйқыбездің өзегі ашылады. 55.Асқорытудағы ең үлкен без бауыр..Асқорытудағы ең үлкен без бауыр. 66. Асқазанда ас . Асқазанда ас 44--1111 сағат болады.сағат болады. 77. Сілекей безі қызметін зерттеген ғалым . Сілекей безі қызметін зерттеген ғалым И.П.Павлов.И.П.Павлов. 88..400400--500500 г г

25 слайд

БаБақылау сұрақтарының жауабықылау сұрақтарының жауабы 11.Ас қорыту жолының ұзындығы .Ас қорыту жолының ұзындығы 88--1010метрметр 22.Белок, май, көмірсу..Белок, май, көмірсу. 33.Аш ішектің ұзындығы .Аш ішектің ұзындығы 55--77 метр.метр. 44.Ұлтабарға бауырдан келетін өт өзегі және .Ұлтабарға бауырдан келетін өт өзегі және ұйқыбездің өзегі ашылады.ұйқыбездің өзегі ашылады. 55.Асқорытудағы ең үлкен без бауыр..Асқорытудағы ең үлкен без бауыр. 66. Асқазанда ас . Асқазанда ас 44--1111 сағат болады.сағат болады. 77. Сілекей безі қызметін зерттеген ғалым . Сілекей безі қызметін зерттеген ғалым И.П.Павлов.И.П.Павлов. 88..400400--500500 г г