Заанен ешкі сүтінің маңыздылығы мен химиялық құрамы.
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
Заанен ешкі сүтінің
маңыздылығы мен химиялық
құрамы.
Мұқат Диас, Амиртаев Сулеймен.
Ғылыми жетекшісі: Ветеринария
ғылымдарының доценті Серикова А.Т
1 слайд
Заанен ешкі сүтінің маңыздылығы мен химиялық құрамы. Мұқат Диас, Амиртаев Сулеймен. Ғылыми жетекшісі: Ветеринария ғылымдарының доценті Серикова А.Т
2 слайд
Конференцияның негізгі мақсаттары мен
міндеттері.
1
2 Табиғаттың өзі дайындаған тамаша тағамы ешкі сүті – тоқсан тоғыз
аурудың емі. Одан жасалған тағамдар сапалы, құнарлы, нәрлі әрі қасиеті
мол екенің терең түсініп, келер ұрпаққа дәріптеу. Ешкі сүті ана сүтін
алмастыра алатынын дәлелдеу. Мақсаты.
Ғылыми әдебиеттермен жұмыс істеу.
Ғылыми әдебиеттерді басшылыққа ала отырып ешкі сүтінің физикалық
және емдік қасиеттерін сипаттау.
Ешкі сүті ана сүтің алмастыруға лайықты екенің көрсету.
Зерттеу жұмыстарының дағдыларын игеру.Міндетті.
2 слайд
Конференцияның негізгі мақсаттары мен міндеттері. 1 2 Табиғаттың өзі дайындаған тамаша тағамы ешкі сүті – тоқсан тоғыз аурудың емі. Одан жасалған тағамдар сапалы, құнарлы, нәрлі әрі қасиеті мол екенің терең түсініп, келер ұрпаққа дәріптеу. Ешкі сүті ана сүтін алмастыра алатынын дәлелдеу. Мақсаты. Ғылыми әдебиеттермен жұмыс істеу. Ғылыми әдебиеттерді басшылыққа ала отырып ешкі сүтінің физикалық және емдік қасиеттерін сипаттау. Ешкі сүті ана сүтің алмастыруға лайықты екенің көрсету. Зерттеу жұмыстарының дағдыларын игеру.Міндетті.
3 слайд
Ешекі сүтінің маңызы.
Ешкі сүті адам ағзасына пайдалы екендігі өте ерте
замандардан бері анықталған. Бірақ мұның пайдасы бар
екендігін біле тұра, өкінішке орай дұрыс бағалай
алмайтынымыз белгілі. Мен осы зертеуімде ғылымда
және халықтық медицинада дәлелденген ешкі сүтінің
ерекше қасиеттеріне тоқталмақшымын. Ешкі сүті А,
С, В, Д, Е дәрумендері мен басқа да микро және макро
элементтер қорының қайнар көзі болғандықтан адам
ағзасына өте пайдалы өнім. Бұл жануардың сүті адам
ағзасына пайдалы болып қана қоймай, белгілі бір
аурумен ауыратын науқастар үшін ең тиімді табиғи
дәрі болып табылады.
3 слайд
Ешекі сүтінің маңызы. Ешкі сүті адам ағзасына пайдалы екендігі өте ерте замандардан бері анықталған. Бірақ мұның пайдасы бар екендігін біле тұра, өкінішке орай дұрыс бағалай алмайтынымыз белгілі. Мен осы зертеуімде ғылымда және халықтық медицинада дәлелденген ешкі сүтінің ерекше қасиеттеріне тоқталмақшымын. Ешкі сүті А, С, В, Д, Е дәрумендері мен басқа да микро және макро элементтер қорының қайнар көзі болғандықтан адам ағзасына өте пайдалы өнім. Бұл жануардың сүті адам ағзасына пайдалы болып қана қоймай, белгілі бір аурумен ауыратын науқастар үшін ең тиімді табиғи дәрі болып табылады.
4 слайд
Ешкі сүті және онын құрамы.
Ешкі сүті— аса бағалы тағамдық өнім.
Организмге оның құрамды бөлігінің 95-98 %-ы
сіңеді. Ешкі сүтінің құрамында 13,4 % құрғақ
зат тектер, 4,4% май, 3,6% белок, 4,9%
лактоза бар. Ешкі сүті химиялық құрамы
жағынан сиыр сүтіне жақын.
Ешкі сүті — жоғары азықтық және
биологиялық құндылығы бар ерекше тағам
өніміне жатады. Өзінің физикалық-химиялық
қасиеттері мен дәміне сай ешкі сүтінің сиыр
немесе басқа да ауыл- шаруашылық
жануарларының сүтімен салыстырғанда
тиімді айырмашылықтары мол.
4 слайд
Ешкі сүті және онын құрамы. Ешкі сүті— аса бағалы тағамдық өнім. Организмге оның құрамды бөлігінің 95-98 %-ы сіңеді. Ешкі сүтінің құрамында 13,4 % құрғақ зат тектер, 4,4% май, 3,6% белок, 4,9% лактоза бар. Ешкі сүті химиялық құрамы жағынан сиыр сүтіне жақын. Ешкі сүті — жоғары азықтық және биологиялық құндылығы бар ерекше тағам өніміне жатады. Өзінің физикалық-химиялық қасиеттері мен дәміне сай ешкі сүтінің сиыр немесе басқа да ауыл- шаруашылық жануарларының сүтімен салыстырғанда тиімді айырмашылықтары мол.
5 слайд
Сүттің тағамдық құндылығы оның
құрамындағы майлар, белоктар
және белсенді заттармен
анықталады. Ешкі сүті
адамдардың көпшілігінде ас
қорыту жүйесіне оңай сіңеді, ол
теңдестірілген және құнды тағам.
Зерттеулер ешкі сүтінің және
одан жасалған өнімдердің ас
қорыту жолдарының ауруларының
және т.б. профилактика ретінде
жоғары қасиеттерін көрсетеді.
5 слайд
Сүттің тағамдық құндылығы оның құрамындағы майлар, белоктар және белсенді заттармен анықталады. Ешкі сүті адамдардың көпшілігінде ас қорыту жүйесіне оңай сіңеді, ол теңдестірілген және құнды тағам. Зерттеулер ешкі сүтінің және одан жасалған өнімдердің ас қорыту жолдарының ауруларының және т.б. профилактика ретінде жоғары қасиеттерін көрсетеді.
6 слайд
Бүгінде көптеген адамдар ешкі сүтінің пайдасы туралы
біледі. Ешкі сүті өте пайдалы өнім ретінде бұрыннан
белгілі, бірақ бұл өнімді біздің елде өте танымал деп
атауға болмайды.
Ешкі сүтінің емдік қасиеті сүтті ешкі
шаруашылығының дамуынан бастап, өткен
жүзжылдықтың басында анықталды. Бүгінде
ғалымдар ешкі сүтінің емдік және аурулардың
алдын алуда, әсіресе, анемияда, тағамдық
аллергияда, туберкулезде, асқазан, ішек-
қарын жолдарының ауруларында, диабетте,
диатезде, ағзаның қорғаныс қызметін
арттыруда, ағзадан ауыр металдардың
тұздары мен радионуклидтерді шығаруда
және көздің нашар көруінде пайдалы деген
қорытынды жасады.
6 слайд
Бүгінде көптеген адамдар ешкі сүтінің пайдасы туралы біледі. Ешкі сүті өте пайдалы өнім ретінде бұрыннан белгілі, бірақ бұл өнімді біздің елде өте танымал деп атауға болмайды. Ешкі сүтінің емдік қасиеті сүтті ешкі шаруашылығының дамуынан бастап, өткен жүзжылдықтың басында анықталды. Бүгінде ғалымдар ешкі сүтінің емдік және аурулардың алдын алуда, әсіресе, анемияда, тағамдық аллергияда, туберкулезде, асқазан, ішек- қарын жолдарының ауруларында, диабетте, диатезде, ағзаның қорғаныс қызметін арттыруда, ағзадан ауыр металдардың тұздары мен радионуклидтерді шығаруда және көздің нашар көруінде пайдалы деген қорытынды жасады.
7 слайд
Зерттеу жұмысы.
Зерттеу жұмыстарына Заанен және кәдімгі нашар тұқымды ешкі сүттері алынған
болатын. Алынған екі сүтінің органолептикалық көрсеткіштерін анықтап салыстыру
үшін, екі бірдей шыны ыдыстар қолданылды . Органолептикалық көрсеткіштері.
!
№ Көрсеткіштері Заанен ешкі тұқымының сүті Кәдімгі нашар тұқымды ешкінің сүті
1
1 Түсі
Ақ, біраз көкшіл реңкі бар. Ақ, көкшіл реңкі бар
2
2 Иісі
Хош иісті, ашыған,спецификалық
иістері жоқ. Сүтке тән иіс,спецификалық иістер
жоқ
3
3 Дәмі
Біраз тәтті, сауылған сүтке тән
емес. Таза, бөгде дәмі жоқ
4
4 Консистенциясы
Біркелкі, ыдысты шайқаған кезде
қабырғасынды ақ іздер қалады. Біркелкі, ыдысты шайқаған кезде
қабырғасынды ақ іздер қалады.
7 слайд
Зерттеу жұмысы. Зерттеу жұмыстарына Заанен және кәдімгі нашар тұқымды ешкі сүттері алынған болатын. Алынған екі сүтінің органолептикалық көрсеткіштерін анықтап салыстыру үшін, екі бірдей шыны ыдыстар қолданылды . Органолептикалық көрсеткіштері. ! № Көрсеткіштері Заанен ешкі тұқымының сүті Кәдімгі нашар тұқымды ешкінің сүті 1 1 Түсі Ақ, біраз көкшіл реңкі бар. Ақ, көкшіл реңкі бар 2 2 Иісі Хош иісті, ашыған,спецификалық иістері жоқ. Сүтке тән иіс,спецификалық иістер жоқ 3 3 Дәмі Біраз тәтті, сауылған сүтке тән емес. Таза, бөгде дәмі жоқ 4 4 Консистенциясы Біркелкі, ыдысты шайқаған кезде қабырғасынды ақ іздер қалады. Біркелкі, ыдысты шайқаған кезде қабырғасынды ақ іздер қалады.
8 слайд
Зерттеу жұмыстарың жүргізу барысы.
8 слайд
Зерттеу жұмыстарың жүргізу барысы.
9 слайд
Физика-химиялық көрсеткіштері.
Зерттеу жұмысы «Клевер-2» сүт анализатор аппаратымен жүргізілді.
!
№
Қасиеттері
Заанен ешкі тұқымының сүті
Кәдімгі нашар тұқымды ешкінің сүті
1
1
Температура
28.0°C
25.6°C
2
2
Майлылығы
2.07%
2.03%
3
3
Белок
3.55%
3.32%
4
4
Тығыздығы
32.07 кг/м3
30.16 кг/м3
5
5
Сомо
8.91%
8.29%
9 слайд
Физика-химиялық көрсеткіштері. Зерттеу жұмысы «Клевер-2» сүт анализатор аппаратымен жүргізілді. ! № Қасиеттері Заанен ешкі тұқымының сүті Кәдімгі нашар тұқымды ешкінің сүті 1 1 Температура 28.0°C 25.6°C 2 2 Майлылығы 2.07% 2.03% 3 3 Белок 3.55% 3.32% 4 4 Тығыздығы 32.07 кг/м3 30.16 кг/м3 5 5 Сомо 8.91% 8.29%
10 слайд
Зерттеу жұмыстарың жүргізу барысы.
10 слайд
Зерттеу жұмыстарың жүргізу барысы.
11 слайд
Қорытынды.
Екі ешкі сүтінің сынамаларының органолептикалық және физика-химиялық
көрсеткіштерін талдай келе, майдың массалық үлесі 2,07% Заанен ешкі
сүтінің сынамасының органолептикалық көрсеткіші жоғары болды деген
қорытынды жасауға болады. Дәмі толық, құрылымы біртекті және
қабыршақтанбайды, түсі ақ, аздап көкшіл реңкті, дәмі сәл тәтті,
спецификалық бөгде дәмі жоқ.
Жүргізілген әдеби және лабораториялық зерттеулер негізіне сүйене
отырып, сүтті ешкілердің ең жақсы тұқымдарына жататынын бірі - Заанен
ешкісі болып табылады. Олар жоғары сауындармен және сүттің
құндылығымен сипатталады.
11 слайд
Қорытынды. Екі ешкі сүтінің сынамаларының органолептикалық және физика-химиялық көрсеткіштерін талдай келе, майдың массалық үлесі 2,07% Заанен ешкі сүтінің сынамасының органолептикалық көрсеткіші жоғары болды деген қорытынды жасауға болады. Дәмі толық, құрылымы біртекті және қабыршақтанбайды, түсі ақ, аздап көкшіл реңкті, дәмі сәл тәтті, спецификалық бөгде дәмі жоқ. Жүргізілген әдеби және лабораториялық зерттеулер негізіне сүйене отырып, сүтті ешкілердің ең жақсы тұқымдарына жататынын бірі - Заанен ешкісі болып табылады. Олар жоғары сауындармен және сүттің құндылығымен сипатталады.
12 слайд
Назарларыңызға
рахмет!
12 слайд
Назарларыңызға рахмет!