Материалдар / 7-сынып қазақ тілі " Тамақтану мәдениеті" Ашық сабақ
МИНИСТРЛІКПЕН КЕЛІСІЛГЕН КУРСҚА ҚАТЫСЫП, АТТЕСТАЦИЯҒА ЖАРАМДЫ СЕРТИФИКАТ АЛЫҢЫЗ!
Сертификат Аттестацияға 100% жарамды
ТОЛЫҚ АҚПАРАТ АЛУ

7-сынып қазақ тілі " Тамақтану мәдениеті" Ашық сабақ

Материал туралы қысқаша түсінік
7-сыныпқа арналған "Тамақтану мідениеті" тақырыбы бойынша ашық сабақ
Материал тегін
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

Бөлім

VIII. Дұрыс тамақтану. Гендік өзгеріске ұшыраған тағамдар. Морфология

Педагогтің аты-жөні

Билялова Бақытжан Балтабаевна

Күні


Сынып

7

Сабақтың тақырыбы

Тамақтану мәдениеті

Оқу бағдарламасына сәйкес оқыту мақсаттары

7.2.5.1 мәтін бойынша проблемалық сұрақтар құрастыру;
7.4.4.4 одағай түрлерін ажырата білу, қолдану

Сабақтың мақсаты

Оқылым мәтіні бойынша проблемалық сұрақтар құрастырады;

Одағай түрлерін сөйлем ішінде орынды қолданады

Lesson stady мақсаты

Белсенді әдістер арқылы оқушылардың оқылым дағдыларын жетілдіру



Сабақтың кезеңдері

Педагогтің әрекеті

Оқушының әрекеті

Бағалау

ресурстар

Сабақтың басы

3 минут

Оқылым алды тапсырмасы. «Болжау» әдісі

Тақтадағы сурет арқылы бүгінгі сабақты болжайды.

Проблемалық сұрақ арқылы оқушылардың назарын сабаққа аударады.

  • Тамақтану пирамидасы дегенді қалай түсінеміз? Тамақтану пирамидасы жайлы не айта аласыз?

  • Сен күніне неше рет тамақтанасың?

Топтарға асық түрлерін таңдату арқылы конверттегі сұрақтарды ұсыну

Сұраққа жауап береді, өз пікірлерін ортаға салады


Сабақтың тақырыбы мен мақсаты анықталады.

Қолдау көрсету


Интербелсенеді тақта

экран


Сабақтың ортасы


15 минут




































Жеке жұмыс

10 минут

1-тапсырма

4 топқа 1 мәтін беріледі.

1-топ Жасыл жеміс «Сүзбе» әдісі

Тапсырма: Мәтіндегі көзқарастарды анықтау


2-топ Қызыл жеміс.

Мәтін мазмұны бойынша ПОПС формуласын толтыру

Бірінші сөйлем: «Менің ойымша,....»

Екінші сөйлем: «Себебі, мен оны былай түсіндіремін...»

Үшінші сөйлем: «Оны мен мына фактілермен, мысалдармен дәлелдей аламын....»

Соңғы сөйлем: «Осыған байланысты мен мынадай қорытынды шешімге келдім...»


3-топ Сары жеміс. Мәтінді оқу, мәтіндегі ақпаратты пайдалана отырып «Балық қаңқасы» диаграммасын толтыру

4-топ. Қызғылт сары. Мәтіннен факті мен көзқарасты ажырату


ФАКТ

КӨЗҚАРАС




2-тапсырма. Padlet.com платформасы арқылы

конвертте берілген тапсырманы орындау


«Тамақтану мәдениеті» тақырыбы бойынша

1 проблемалық сұрақ құрастырыңыз. Сұрақты

padlet.com тақтасына жазыңыздар. Тақатада әр топ өзіне берілген конверт түсіне қарай түс таңдап жазады

Әр топ мәтінді оқып , конвертте берілген тапсырмамен жұмыс жасайды.





































Берілген ақпараттарды пайдаланып, проблемалық сұрақтар құрастырады, АКТ мен жұмыс жасайды

Өзін-өзі бағалау парағы әр оқушыға беріледі

Дескриптор:3б

-Мәтін тапсырмаларымен жұмыс жасайды.

-Топта талқылауға қатысады

- Өз ойын айта алады








«Жарайсыңдар!» деген мадақтау сөзімен ынталандыру.























Дескриптор: 2б

- Берілген ақпараттарды пайдаланады;

- Проблемалық сұрақтар құрастырады.



Интербелсенеді тақта


конверт







































Padlet.com платформасы


https://padlet.com/bilyalova_b/padlet-i0gyo6wcqjim9r9e

10 минут


3-тапсырма: Берілген одағайларды пайдаланып, тамақтану мәдениеті туралы диолог құрастырады.


Одағай сөздер: Алақай, тәйт, паһ шіркін, бәрекелді




Берілген одағайларды пайдалана отырып, дәмді тағамдардың пайдасы туралы шағын диолог құрайды.



Дескриптор:3 б

-диолог құрастырады;

-одағай сөйлемдерді қолданады;

- диалог мазмұны дұрыс тамақтанудың пайдасы туралы болады.


Сабақтың соңы 2 мин

Кері байланыс «Шеринг әдісі» 1 сөйлеммен жауап беру

Бүгін не үйрендің?

Сенің өміріңе қаншалықты қажет болды?

Бір сөйлеммен жауап береді.Әр оқушы стикерге жазады .




Үйге тапсырма: Одағайларды қатыстырып досыңмен өзің ұнататын тағам түрлері туралы сұхбат құрастыр.




























Мәтін

Адамның денсаулығы саламатты тамақтануға көп байланысты. Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымының мәліметі бойынша, шамамен сырқаттың 80 пайыздан астамы дұрыс тамақтанбаудан болады. Адамның күнделікті тұтынатын асында ақуыз, май, көмір сынды қоректік заттар, микроэлементтер мен дәруменді заттар жеткілікті мөлшерде болуы қажет. Мүмкіндік болса, тамақты белгілі бір уақытта қабылдау керек. Бұл астың сіңірілуін жақсартып, адам денсаулығына игі әсер етеді.

Тамақты күніне 4-5 рет аз-аздан жеу керек. Егер күніне 3 рет тамақтанатын болсаңыз, таңғы асыңыз тәуліктік рационның 30-35 пайызын, түскі ас – 40 пайызын, кешкі ас – 25-30 пайызын құрауы қажет. Негізі әр үш сағат сайын ағзаға тағам түсіп тұру қажет. Ал соңғы ас қабылдау ұйықтардан 2-3 сағат бұрын болуы керек. Егер түнге қарай шамадан тыс ауыр тағамдарды қабылдасаңыз, бұл астың қорытылуына кері әсер етіп, семіздік, панкреатит және басқа да асқазан-ішек ауруларының асқынуына әкелуі мүмкін.

Күні бойы аш жүріп арықтаймын деген ойдан аулақ болу керек, себебі ашқұрсақ жүрген адам салмақ тастамайды. Тіпті қосуы мүмкін, тұтынатын калориялар кенет азайған кезде ағза дағдарысқа ұшырайды. Бұл калорияның баяу жойылуына әкеледі. Салмақты қалыпты деңгейде ұстап тұру үшін жоғарыда айтқан тамақ рационын сақтай білу қажет. Бұған күніне 5 рет аз-аздан тамақтану, дене белсенділігін біртіндеп арттыру, ұн өнімдерін, жануар майларын, ащы тағамдарды тұтынуды азайту жатады. Тамақ құрамында жеміс-жидектер мен көкөністердің мөлшері көп болғаны дұрыс.













Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!