Ас қорыту ферменттерінің әсері

Тақырып бойынша 11 материал табылды

Ас қорыту ферменттерінің әсері

Материал туралы қысқаша түсінік
PISA (халықаралық зерттеулерінде жаратылыстану сауаттылықты арттыруға арналған дайындық үшін тапсырмалар)
Материалдың қысқаша нұсқасы

Ас қорыту ферменттерінің әсері


Ас қорыту ферменттері – ағзаға тамақпен бірге түскен күрделі заттарды ыдыратып, оларды сіңірілетін қарапайым заттарға айналдыратын арнайы ақуыздар. Әрбір фермент белгілі бір затқа әсер етіп, оны жай заттарға ыдыратады. Мысалы, ауыз қуысында бөлінетін «амилаза ферменті» көмірсуларды қарапайым қанттарға ыдыратады. Асқазандағы «пепсин ферменті» ақуыздарды пептидтерге, ал ішектегі «липаза ферменті» майларды май қышқылдары мен глицеринге ыдыратады. Ферменттердің әсері температура мен қышқылдық ортаның деңгейіне байланысты. Әр фермент белгілі бір рН деңгейінде тиімді жұмыс істейді. Мысалы, пепсин асқазанның қышқылды ортада жұмыс істесе, липаза ішектің сілтілі ортада белсенді болады. Сондықтан ас қорыту жүйесінің әртүрлі бөліктерінде әртүрлі ферменттер әрекет етеді, бұл үдерісті біртұтас және тиімді етеді.



Тапсырма 1: Төменде ас қорыту жүйесіндегі негізгі ферменттер және олардың әсер ететін қоректік заттары берілген. Әр ферменттің қандай қоректік затты ыдырататынын сәйкестендіріңіз.


Сәйкестендіруге арналған кесте:


Жауап:

- Пепсин - B (Ақуыздар)

- Амилаза - D (Крахмал)

- Липаза - C (Майлар)

- Мальтаза - A (Мальтоза)


Тапсырма 2: Кесте толтыру


Мәтін:

Төмендегі кестеде ас қорыту ферменттері, олардың әсер ету ортасы (асқазан, ұйқы безі, ішек) және олар ыдырататын қоректік заттар көрсетілген. Берілген мәліметтерді қолданып, кестені толтырыңыз.


Жауап:

Тапсырма 3: Анықтау


Мәтін:

Ас қорыту жүйесінде әр фермент белгілі бір рН ортада жақсы әсер етеді. Мысалы, пепсин асқазандағы қышқыл ортада жақсы әсер етеді, ал амилаза ауыз қуысындағы бейтарап ортада белсенді жұмыс істейді.


Сұрақ:

Төменде берілген ферменттердің әсер ету ортасын анықтаңыз:

- Пепсин__________________________

- Амилаза_________________________

- Липаза__________________________


Жауап:

- Пепсин: Қышқыл ортада (асқазан)

- Амилаза: Бейтарап ортада (ауыз қуысы)

- Липаза: Әлсіз сілтілі ортада (ащы ішек)


Тапсырма 4: Толықтыру тапсырмасы (Кестемен)


Мәтін:

Төменде ас қорыту ферменттерінің әсері туралы кесте берілген. Кестені қолданып, сәйкес келетін қоректік заттар мен ферменттерді толтырыңыз.


Жауап:













Жүктеу
bolisu
Бөлісу
ЖИ арқылы жасау
Файл форматы:
docx
12.11.2024
281
Жүктеу
ЖИ арқылы жасау
Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
шағым қалдыра аласыз
Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі