САБАҚ: қазақ
тілі
«Тағам түрлері»
|
Мектеп:№27
|
Күні: 11.10.2018ж
|
Мұғалімнің аты-жөні:
Н.Х.Шараванова
|
СЫНЫП: 4В
|
Қатысқандар:
14 Қатыспағандар:-
|
Осы
сабақ арқылы
жүзеге асатын
оқу
мақсаттары
|
«Тағам түрлері» тақырыбы
бойынша тыңдалым тәсілдерін қолдану
Т1.1.
Лексикалық қорды меңгеру
А2.1.
|
Сабақ
мақсаттары
|
Барлық оқушылар орындай
алады:
|
«Тағам түрлері» тақырыбы
бойынша лексикалық қорды қолдану
А.
«Тағам түрлері» тақырыбы
бойынша сөздердің мағынасын түсіну
Т.
|
Оқушылардың көпшілігі орындай
алады:
|
«Тағам түрлері» тақырыбы
бойынша мәтінге өз жауабын бере
алады
«Тағам түрлері» тақырыбы
бойынша аудиовизуалды материалды тыңдау және өз сөздерімен
айту
|
Кейбір оқушылар орындай
алады:
|
«Тағам түрлері» тақырыбы
бойынша өз ойын жеткізе алады
Тақырып туралы өз пікірін білдіре
алады.Шағын мәтін құрастыра алады
|
Тілдік
мақсат
|
Оқушылар
орындай алады:
Сөздердің
мағынасын түсініп, ойын жеткізе алады. Сөйлем құрастыра
алады.
|
Пəнге қатысты сөздік қор мен
терминдер:
Тағам
түрлері, ботқа, палау,борщ, сорпа,қуырдақ, қазақша ет, ас, тұшпара,
мәнті, қуырылған ет
|
|
Диалог құруға
/ шығарма жазуға арналған пайдалы
тіркестер:
Пайдалы кеңестер,салқын тағамдар, ұлттық тағамдар,
дастархан мәзірі, сусындар, тамақтан соң қол жуу,
кезек.
|
Талқылауға арналған
сұрақтар:
-
Палау, қазақша ет, бауырсақ, т.б. неліктен ұлттық тағамдар
деп аталады?
-
Ет тағамдары несімен
пайдалы?
-
Сүттен қандай тағамдар
дайындалады?
-
Тағам адамға не үшін
керек?
|
|
-
Не себепті
(нан) дастарханға
бірінші қойылады деп
ойлайсыңдар?
-
Не
себепті (ас) адамның
арқауы деп ойлайсыңдар?
-
Не
себепті тамақты асықпай іш
деп айтады?
|
|
ишара:
палаудың, қазақша еттің, мәнтінің, тұшпараның, ботқаның
суреттері
|
|
Алдыңғы
оқу:
|
Тағам, азық-түлік, нан,
сүт, ет,жеміс,көкөніс сөздері
|
Жоспар
|
Жоспарланған
уақыт
|
Жоспарланған жаттығу
түрлері
|
Ресурстар
|
Басы
7-8
мин
Білу
Түсіну
|
-
1.Сыныпты 3
топқа бөлеміз: (сурет таңдау арқылы) Ет,Сүт,Нан
-
2.Шаттық
шеңберін құру. Жылы лебіздер
білдіру.
-
3.Сөздікпен
танысу
-
4.Сурет: палаудың,
қазақша еттің, мәнтінің, тұшпараның, ботқаның суреттері
көрсетіледі.
5.Эстафета:Кім қандай тағам
түрлерін біледі?
|
Суреттер , кеспе
қағаздар
|
Ортасы
|
1.Мәтінді
тыңдату
2.3топқа бөлінеді,топ
басшылары сайланады
1-топ: ет тағамдары туралы
айтады
2- топ:сүт тағамдары туралы
айтады
3- топ:ұннан жасалған тағамдар
туралы айтады
Өзара түзете отырып
,жауаптарды тексеру
3.»Не
керек?»ойыны
4. Берілген тақырыптарда
топтасып диалог құрыңдар
1.Асханада.
2. Азық-түлік
дүкенінде.
3.Базарда.
5.Ет тағамдары | Сүт тағамдары
| Ұн тағамдары
___________________________________________
( кластер жасайды
,қорғайды)
6.Палау мен қазақша еттің
құрамын салыстыру
Күріш,сәбіз | құрамына пияз, |
Шелпек,сорпа
| Тұз,су,ет
|
| салынады
|
______________________________________________
7.Төрт сөйлем
жаз.
Кімнің сүйікті тағамы
қандай?
Үлгі:Сашаның сүйікті тағамы-
палау.
8.»Жеміс-көкөніс»ойыны
|
Аудиотаспа,
Оюлар,маркерлер
А4
қағазы
Оқулық
|
Соңы
Бағалау
Үй
тапсырмасы
|
1.Барлығы:
Мен(не?) іштім. Мен(не? )
жедім. Мен нан ...
2.Көпшілігі:
Сөйлемді
жалғастыр:
Тағамның
түрлері...
Мен бүгін
тағамның...
3.Кейбірі:
Ас
үстінен-...(аттама)
Ас атасы-...(
нан)
Өзара бағалау
әдісі
6-тапсырма.Сөйлем құрап
үйрен.Палау.Мәнті
|
Рефлексия
|
Оқушылар тақтадағы алма
ағашына қызыл,жасыл,сары жапырақтарды
жапсырады.
Жасыл алма-бәрі
түсінікті
Қызыл
алма-түсінбедім
Сары алма-жартылай түсінікті
|