Тақырып: Үстел үстін
жабдықтау, қарапайым тамақ әзірлеу
|
Мектеп:Есік қаласының
облыстық көру қабілеті бұзылған балаларға арналған арнайы
мектеп-интернаты КММ
|
Пәні: Әлеуметтік тұрмыстық
бағдарлау.
|
Күні:
|
Сынып: 3
сынып.
|
Мұғалімнің
аты-жөні:Жумабекова А
|
Қатысқандар саны:8
|
Қатыспағандар саны:0
|
Оқу мақсаттары
|
Үстел үстін жабдықтауды,,
қарапайым тамақ әзірлеуді, гигиеналық талаптарды сақтауды үйрету.
Тамақ ішу әдебі мен, мәдени орындарда өзін-өзі ұстау мәдениетін
қалыптастыру. Қонақ күту мәдениетімен, әлеуметтік тұрмыс жағдайында
өз-өзіне қызмет көрсету дағдысын
қалыптастыру.
|
Сабақтың
мақсаттары
|
Барлық оқушылар
үшін:
Үстел үстін жабдықтай
алады
|
Бірқатар оқушылар
үшін:
Теориялық білімді
меңгереді
|
Кейбір оқушылар
үшін:
Тамақ жасауға
көмектесу
|
Тілдік мақсаттар
|
Оқушылар:
Пәндік лексика және
терминология:
Серверовка,
жабдықтау,ресторан,қонақ, сәлемдесу, сыпайы сөйлеу, өзін түзу
ұстау, дұрыс тамақтану.
|
Сабақта диалог/жазу
үшін пайдаланылатын тіл.
Талқылау: үстел үстін жабдықтау,
сұрақ – жауап арқылы талқылау.
|
|
Жазу: қонақта өзін дұрыс
ұстау жайлы түсінік беретін сөздерді қатесіз
жазу.
|
|
Тірек білім, білік, дағдылар
|
Үстел жабдықтау,қонақ,
сәлемдесу, сыпайы сөйлеу, өзін түзу ұстау, дұрыс
тамақтану.
|
Жоспар
|
Жоспарланған уақыт
|
Жоспарланған
іс-әрекет
|
Ресурстар
|
0–3
|
Ынталандыру.
Ұйымдастыру
кезеңі.
«Күн
шуағы»
|
Күн
бейнесі
|
4–6
|
Өзектендіру
Өткен тапсырмалар бойынша
сұрақтар қою
|
Сұрақ-жауап
|
7–11
|
Мақсат
қою
Біз бүгін өз білімімізді
кеңейтеміз.
Бүгін үстел үстін жабдықтауды,
қарапайым тамақ әзірлеуді үйренетін
боламыз
|
|
12–20
|
Жаңа тақырып. Үстел үстін
жабдықтауға арналған видеолар көрсету.Қосымша ақпараттар
беру.
Үстелді жабдықтаған кезде
қарапайым ережелерді сақтаукерек. Ағылшынша taible setting. Ең
бірінші дастархан төселеді. Дастархан төсегенде оның ұзындығына,
шеттерінің бірдейлігіне мән береміз.Одан кейін әр адам алдына
тәрелке қойылады. Ал приборлар да өз ретімен қойылады. Оң жақа
пышақ, үлкен қасық, ал сол жақа вилка
қойылады.
Мереке басында өзіңізді еркін
сезініп, табиғи қалыпта ұстаңыз. Қонақтарға жылы шырай танытып
сыпайы сөйлесіңіз. Дастархан басында жеке мәселелер мен қиындықтар
туралы айтпаңыз, тек жақсы және көңілді әңгімелер айтқан жөн.
Дастархан басында ыдыстарды тарсылдатпай жәй тамақтану керек. Тілек
және жылы лебіз білдіруді ұмытпаңыз. Уақытты ескеру керек, қонақта
ұзақ отырып қалуға болмайды. Уақытында келгендей, уақытында қайту
керек. Қонақтармен қоштасыңыз, үй егесіне жылы қарсы алғандары үшін
алғыс айту керек.
Қимылдық сергіту
сәті.
Қарапайым қимылдық
жаттығуларды мұқият жасау. Түзу тұру, қолдарды қимылдату, кеудені
соқу, бас-мойынды айналдыру, көзді ашып жұму, белді айналдыру,
аяқтарды бүгіп-созу, бір орында тұрып адымдау, отырып тұру. Терең
дем алып жаттығуды аяқтау.
|
Книгалюб,
Ноутбук,
видеоролик
|
20-38
|
Практикалық
жұмыс:
1.Оқушылар топқа бөлінеді. Әр
топ мүшелері үстел үстін жабдықтап, приборларын орналастырады.
Салфетканы әдемілеп әрлейді.
2.Екінші кезең қарапайым тамақ
әзірлеу. Екі топқа тарсырмалар беріледі. Қауіпсіздік ережесімен,
гигиенелық талаптарды мұғалім ескертіп қадағалап
отырады.
А)салат
жасау
Б)жемістермен әдемі компазиция
жасау
Әр топ жасаған жұмыстарын
таныстырып қоғайды.
|
Тәрелкелер, қасық, шанышқы,
салфеткалар, жеміс-жидектер,дастархан, стакандар, пышық, қызыанақ,
қияр
|
38-40
|
Рефлексия.
– Бүгінгі сабақ несімен қызықты
болды?
Өз жұмысын жетістік сызғышымен
бағалауды ұсынады.
|
Жетістік
сызғышы.
|