Балабақшадағы тамақтың жоспары

Тақырып бойынша 31 материал табылды

Балабақшадағы тамақтың жоспары

Материал туралы қысқаша түсінік
Балабақшадағы тамақтың жоспары
Материалдың қысқаша нұсқасы

«Бекітемін»

«Жастерек» жекеменшік бөбекжайы»

директоры __________М.Рустамбекова

«____» ________ 2025 жыл


«Жастерек» жекеменшік бөбекжайы» 2025 жылғы бракераж комиссиясының жұмыс жоспары


Өткізілетін іс – шара

Мерзімі

Жауаптылар

1

Ас блогы мен тамақтану залының дайындығы. Ас блогы қызметкерлерінің санитарлық кітапшаларын талдау. Комиссия құру жоспарын бекіту.

06.01-24.01.2025ж.ж

03.02-21.02.2025ж.ж

03.03-28.03.2025ж.ж

01.04-25.04.2025ж.ж

02.05-23.05.2025ж.ж

02.06-27.06.2025ж.ж

01.07-25.07.2025ж.ж

01.08-22.08.2025ж.ж

01.09-23.09.2025ж.ж

01.10-24.10.2025ж.ж

03.11-21.11.2025ж.ж

01.12-26.12.2025ж.ж

Бракераж комиссия мүшелері

2

Тағамдардың нормасы мен калориялығына сәйкес ас мәзірінің құрылуын бақылау

06.01-24.01.2025ж.ж

03.02-21.02.2025ж.ж

03.03-28.03.2025ж.ж

01.04-25.04.2025ж.ж

02.05-23.05.2025ж.ж

02.06-27.06.2025ж.ж

01.07-25.07.2025ж.ж

01.08-22.08.2025ж.ж

01.09-23.09.2025ж.ж

01.10-24.10.2025ж.ж

03.11-21.11.2025ж.ж

01.12-26.12.2025ж.ж

Бракераж комиссия мүшелері



3

Өнімдердің мерзімін, сапасын тексеру

06.01-24.01.2025ж.ж

03.02-21.02.2025ж.ж

03.03-28.03.2025ж.ж

01.04-25.04.2025ж.ж

02.05-23.05.2025ж.ж

02.06-27.06.2025ж.ж

01.07-25.07.2025ж.ж

01.08-22.08.2025ж.ж

01.09-23.09.2025ж.ж

01.10-24.10.2025ж.ж

03.11-21.11.2025ж.ж

01.12-26.12.2025ж.ж

Бракераж комиссия мүшелері

4

Тамақ өнімдерінің сапасы,

оларды тасымалдау, жеткізу, түсіру шарттары

Күнделікті мәзірдің перспективалық мәзірге сәйкестігі

Асхананың жұмыс кестесінің сақталуы

06.01-24.01.2025ж.ж

03.02-21.02.2025ж.ж

03.03-28.03.2025ж.ж

01.04-25.04.2025ж.ж

02.05-23.05.2025ж.ж

02.06-27.06.2025ж.ж

01.07-25.07.2025ж.ж

01.08-22.08.2025ж.ж

01.09-23.09.2025ж.ж

01.10-24.10.2025ж.ж

03.11-21.11.2025ж.ж

01.12-26.12.2025ж.ж

Бракераж комиссия мүшелері





5

Бөбекжай бойынша тамақтану кестесі мен тамақтану арасындағы аралықтың сақталуы

Ауыз су режимін ұйымдастыру

Дайын өнімнің сапасы

Порцияларды өлшеуді бақылау, өнімдерді сақтау ережесі, температуралық режим

06.01-24.01.2025ж.ж

03.02-21.02.2025ж.ж

03.03-28.03.2025ж.ж

01.04-25.04.2025ж.ж

02.05-23.05.2025ж.ж

02.06-27.06.2025ж.ж

01.07-25.07.2025ж.ж

01.08-22.08.2025ж.ж

01.09-23.09.2025ж.ж

01.10-24.10.2025ж.ж

03.11-21.11.2025ж.ж

01.12-26.12.2025ж.ж




Бракераж комиссия мүшелері





6

Көкөністерді, сүт өнімдерінің сақталу ережесі.

Тоңазытықштардың тазалығы және өнімдердің орналасуын бақылау

Қолданылатын ыдыстардың тазлығын бақылау (тәрелкелер, шыныаяқтар, қасықтар, стақандар)

Дайындалған өнімнің органолептикалық қасиеті

06.01-24.01.2025ж.ж

03.02-21.02.2025ж.ж

03.03-28.03.2025ж.ж

01.04-25.04.2025ж.ж

02.05-23.05.2025ж.ж

02.06-27.06.2025ж.ж

01.07-25.07.2025ж.ж

01.08-22.08.2025ж.ж

01.09-23.09.2025ж.ж

01.10-24.10.2025ж.ж

03.11-21.11.2025ж.ж

01.12-26.12.2025ж.ж

Бракераж комиссия мүшелері

7

Тағамдардың нормасы мен калориялығына сәйкес ас мәзірінің болуы

Тағамды дәрумендіру

Тәуліктік сынаманың жай – күйі

Тағамдардың пісіру технологиясын бақылау

06.01-24.01.2025ж.ж

03.02-21.02.2025ж.ж

03.03-28.03.2025ж.ж

01.04-25.04.2025ж.ж

02.05-23.05.2025ж.ж

02.06-27.06.2025ж.ж

01.07-25.07.2025ж.ж

01.08-22.08.2025ж.ж

01.09-23.09.2025ж.ж

01.10-24.10.2025ж.ж

03.11-21.11.2025ж.ж

01.12-26.12.2025ж.ж


8

Тамақ ішуді ұйымдастыру

Отыратын орындар саны

Қол жуатын раковиналардың саны

Сабынның болуы

Кептіргіштердің болуы

Асхана және ас үй ыдыстарының, асхана аспаптарының жай – күйі

Асхананың ас үйдің, ыдыстардың санитарлық жай – күйі

«Ыдыс жуу ережесі» маңдайшасының болуы

06.01-24.01.2025ж.ж

03.02-21.02.2025ж.ж

03.03-28.03.2025ж.ж

01.04-25.04.2025ж.ж

02.05-23.05.2025ж.ж

02.06-27.06.2025ж.ж

01.07-25.07.2025ж.ж

01.08-22.08.2025ж.ж

01.09-23.09.2025ж.ж

01.10-24.10.2025ж.ж

03.11-21.11.2025ж.ж

01.12-26.12.2025ж.ж

Бракераж комиссия мүшелері

9

Тамақтану залының жалпы санитарлық жағдайын, қоймалардың тазалығы мен реттілігін тексеру

06.01-24.01.2025ж.ж

03.02-21.02.2025ж.ж

03.03-28.03.2025ж.ж

01.04-25.04.2025ж.ж

02.05-23.05.2025ж.ж

02.06-27.06.2025ж.ж

01.07-25.07.2025ж.ж

01.08-22.08.2025ж.ж

01.09-23.09.2025ж.ж

01.10-24.10.2025ж.ж

03.11-21.11.2025ж.ж

01.12-26.12.2025ж.ж

Бракераж комиссия мүшелері

10

Ас блогының жай – күйін кешенді тексеру, тәуліктік сынамалардың болуы, банкалар, пышақтар, тақтайшалардың таңбалануын тексеру

06.01-24.01.2025ж.ж

03.02-21.02.2025ж.ж

03.03-28.03.2025ж.ж

01.04-25.04.2025ж.ж

02.05-23.05.2025ж.ж

02.06-27.06.2025ж.ж

01.07-25.07.2025ж.ж

01.08-22.08.2025ж.ж

01.09-23.09.2025ж.ж

01.10-24.10.2025ж.ж

03.11-21.11.2025ж.ж

01.12-26.12.2025ж.ж

Бракераж комиссия мүшелері

11

Асхананың тазалығын, тағамды әзірлеуге және ұсынуға арналған ыдыс – аяқ сапасын тексеру

Қолданылатын ыдыстардың тазалығын бақылау (тарелкелер, шыныаяқтар, қасықтар, стакандар

06.01-24.01.2025ж.ж

03.02-21.02.2025ж.ж

03.03-28.03.2025ж.ж

01.04-25.04.2025ж.ж

02.05-23.05.2025ж.ж

02.06-27.06.2025ж.ж

01.07-25.07.2025ж.ж

01.08-22.08.2025ж.ж

01.09-23.09.2025ж.ж

01.10-24.10.2025ж.ж

03.11-21.11.2025ж.ж

01.12-26.12.2025ж.ж

Бракераж комиссия мүшелері

12

Порцияларды өлшеуді бақылау, өнімдерді сақтау ережесі, температуралық режим

Көкөністерді, сүт өнімдерінің сақтау ережесі. Тоңазытқштардың тазалығын және өнімдерің орналасуын бақылау

06.01-24.01.2025ж.ж

03.02-21.02.2025ж.ж

03.03-28.03.2025ж.ж

01.04-25.04.2025ж.ж

02.05-23.05.2025ж.ж

02.06-27.06.2025ж.ж

01.07-25.07.2025ж.ж

01.08-22.08.2025ж.ж

01.09-23.09.2025ж.ж

01.10-24.10.2025ж.ж

03.11-21.11.2025ж.ж

01.12-26.12.2025ж.ж

Бракераж комиссия мүшелері








Дайындаған медбике: ­­­­­­­­­­_______________ Б.Жолдас









«Бекітемін»

«Жастерек» жекеменшік бөбекжайы»

директоры __________М.Рустамбекова

«____» ________ 2025 жыл



Бракераж комиссиясының жұмысы туралы жалпы ережелер


  1. Жалпы ережесі

    1. «Мектепке дейінгі ұйымдарға және сәбилер үйлеріне қойылатын санитарлық – эпидемиологиялық талаптар» санитарлық қағидаларын бекіту туралы ҚР Денсаулық сақтау министрінің 2021 жылғы 9 шілдедегі 59 – шы бұйрығына сәйкес бракераждық комиссия құрылады және жоспар бойынша жұмыс істейді.

    2. Брокераж комиссиясы бөбекжай директорының бұйрығымен оқу жылының басында тағайындалады.

    3. Бракераж комиссиясы асхана жұмысын тұрақты бақылауды қамтамасыз етеді.

    4. Бракераж комиссия мүшелер саны 5 адамнан кем болмауы тиіс.

    5. Комиссияны тағайындау кезінде оның құрамын жыл сайын жаңарту қағидаты сақталады.

    6. Бракераждық комиссия мезгіл – мезгіл (тоқсанына 1 рет) директор жанындағы кеңестерде асхана жұмысын бақылауды жүзеге асыру жөніндегі жұмыс туралы есеп береді.


Есепті әдіскер жасайды, комиссия мүшелерінің қолы қойылады.


Бұл есеп бракераж комиссиясының құрамына кіретін ата – аналар комитетінің өкілі арқылы тәрбиеленушілердің ата – аналарына жеткізіледі.


    1. Бракераж нәтижесі дайын өнімнің сапасын бақылау журналына тіркеледі.

    2. Брокераждық комиссия толық құрамда тоқсанына бір рет жұмыс істейді, басқа уақытта медбике дайын тағамдардың сапасын органолептикалық бағалауды жүргізеді, брокераждық журналға жазба енгізеді.


  1. Брокераждық комиссияның міндеттері.


2.1. Бөбекжайдың брокераж комиссиясы:

- тамақ өнімдерін тасымалдау, жеткізу және түсіру кезінде санитарлық – гигиеналық нормалардың сақталуын бақылауды жүзеге асырады;

- күн сайын ас мәзірінің дұрыс жасалуын қадағалайды;

- ас блогындағы жұмыстың ұйымдастырылуын бақылайды;

- түсетін шикізатты қабылдауды, сақтау шарттарын, пайдалану мерзімдерін, аспаздық өңдеуді, тамақ өнімдерін дайындау технологиясын бақылауды жүзеге асырады;

- ас блогы қызметкерлерінің жеке гигиена ережелерін сақтауын бақылайды;

- негізгі азық – түліктерді салу кезінде мезгілімен қатысады, тағамның шығуын тексереді,

- дайын тамақтың органолептикалық бағасын жүргізеді, яғни оның түсін, иісін, дәмін, қаттылығын, шырынын және т.б анықтайды;

- дайындалған тамақтану көлемінің бір реттік порция көлеміне және балалар санына сәйкестігін тексереді.


  1. Брокераждық комиссияның құқықтары.


Брокераждық комиссия:


3.1. Ыдыста таңбалаудың болуын бақылау;

3.2. Тәуліктік сынаманың болуын бақылау;

3.3. Тамақ дайындау процесінің технологиялық карталарға сәйкестігін тексеру;

3.4. Келіп түсетін өнімдердің сапасын тексеру;

3.5. Он күндік мәзірдің әртүрлілігін және сақталуын бақылау;

3.6. Тамақ өнімдерінің сақталуын тексеру,

3.7. Әкімшіліктің қарауына тамақтану сапасын жақсарту және қызмет көрсету мәдениетін арттыру жөнінде ұсыныстар енгізу;

3.8. Тиісті құжаттары жоқ қызметкерлерді жұмысқа жібермеу;

3.9. Брокераждық комиссия мүшесінің пікір айтуға құқығы бар, ол директордың назарына жазбаша түрде жеткізіледі, брокераждық комиссияның есебінде көрсетіледі. Мұндай пікір брокераждық комиссия мүшелерінің көпшілігінің шешімімен келіспеген жағдайда рәсімделеді.


  1. Тамақ брокераж


4.1. Дайындалған барлық тағамдар мен аспаздық өнімдер, олардың дайын болуына қарай міндетті түрде брокераждауға жатды;

4.2. Өнім сапасын бағалау брокераж журналына дайын болғаннан кейін енгізіледі және комиссия мүшелерінің немесе медбикенің қолымен рәсімделеді. Қандай да бір бұзушылықтар мен ескертулер анықталған жағдайда брокераж комиссиясы ескертулерді жою бойынша қажетті шаралар қабылдағанға дейін дайын тағамды топтарға беруді тоқтата тұруға құқылы;

4.3. Тағамдардың және дайын аспаздық өнімдердің сапасын бағалау органолептикалық көрсеткіштер: дәмі, иісі, сыртық түрі, түсі, консистенциясы бойынша жүргізіледі. Осы көрсеткіштерге байланысты бұйымдарға – «өте жақсы», «жақсы», «қанағаттанарлық», «қанағаттанарлықсыз» баға беріледі.


«Өте жақсы» бағасы тағамдарға және аспаздық бұйымдарға, дәміне, түсіне, иісіне, сырты түріне және консистенциясына, бекітілген рецептураға және талаптарда көзделген басқа да көрсеткіштерге сәйкес келген жағдайда қойылады.


«Жақсы» бағасы бір елеусіз ақауы бар (жеткілікті емес, қажетті түске дейін жеткізілмеген және т.б.) тағамдар мен аспаздық бұйымдарға қойылады.


«Қанағаттанарлықсыз» (ақау) бағасы мынадай кемшіліктері бар бұйымдарға беріледі: бөгде, бұйымдарға тән емес дәмі мен иісі, тұздалған, қышқыл, ащы, пісірілмеген, күйдірілмеген өз пішінін жоғалтқан тән емес консистенциясы немесе тағаммен бұйымның басқа да белгілері бар.


«Қанағаттанарлық», «Қанағаттанарлықсыз» деген баға брокераж комиссиясының отырысында талқылады. Осы факт туралы тиісті акт жасалады, акт бөбекжай директорына жүргізіледі;


4.4. Барлық дайын аспаздық өнімдер мен жартылай фабрикаттардың дұрыстығын анықтау үшін бір уақытты әрбір түрдегі бес порция, ал ботқа гарнирлер мен басқа да даналы емес тағамдар мен өнімдер – тұтынушыға жіберу кезінде алынған порцияларды өлшеу жолымен өлшенеді.

Осы ереженің қолданылу мерзімі шектелмеген.




Дайындаған медбике: ­­­­­­­­­­_______________ Б.Жолдас












Жүктеу
bolisu
Бөлісу
ЖИ арқылы жасау
Файл форматы:
docx
17.04.2025
155
Жүктеу
ЖИ арқылы жасау
Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
шағым қалдыра аласыз
Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі