Тест сұрақтары.
1. Нәруыздың неше реттік құрылымы бар?
а) 4; в) 2; с) 3; д)5.
2. Жасуша теориясын ашуда қандай ғалымдар еңбек сіңірді?
а) Р.Гук; в)Т.Шванн, М.Шлейден; с) А.Левенгук; д) Г.Пуркине.
3. Нуклеотидтер құрамындағы азотты негіз, көмірсу жене фосфат топтары арасындағы байланыс қалай аталады?
а) сутектік; в) коваленттік; с) металдық; д)иондық.
4. Жасушадағы судың мөлшері кандай?
а) 1,0%-1,5%; в) 1,0%-2,0%; с) 70%—80%; д) 0,2%—2,0%.
5. Қандай нуклеотид екі сақинадан тұрады?
а) А - Ц ; в) Ц - Т; с) Г - Ц; д) А - Г.
6. Организмде ион түрінде кездесетін элементтерді атандар.
а) О, С, Н, N; в) К, С1, Na, Mg; с) Zn, Cu, Mn, Со; д) Р, S, Si, Mo.
7. Ферменттердің кұрамына нәруыздан басқа қандай заттар кіреді?
а) көмірсулар; в) липидтер; с) металдар, витаминдер; д) су, тұздар.
8. Өсімдіктерде тіректік қызмет атқаратын полисахарид:
а) крахмал; в) липид; с) нәруыз; д) жасұнық (клетчатка).
9. Нәруыз молекуласы қанша аминқышкылынан тұрады?
а) 200; в) 40; с) 20; д) 30.
10. Жануарлар организміндегі көмірсу қалай аталады?
а) гликоген; в) липид; с) нәруыз; д) жасұнық (клетчатка).
11. Нәруыз полимерінің мономері қандай заттар?
а) аминқышқылдары; в) нуклеин қышкылдары;
с) липидтер; д) көмірсулар.
12. Екі моносахаридтің қосылысы: а)глюкоза; в) фруктоза; с) галактоза; д) дисахарид.
13. Көмірсулардың 1 грамм молекуласы ыдырағанда қанша кДж энергия бөлінеді?
А)17,6 кДж; в) 20,5 кДж; с) 18,5 кДж; д) 7,6 кДж.
14. Нәруыз кұрамындағы аминкышқылдарының пептидтік байланыспен байланысқанын қандай ғалым аныктады?
а) Г.Сведберг; в) Э.Фишер; с) К.Полинг; д) А.Браконно.
15. Жасуша кұрамына қандай органикалык косылыстар кіреді?
а) липид, көмірсу, нөруыз; в) су; с) минералды тұздар; д) К+, Na+, Ca2+.
16. Нәруыздың екінші реттік құрылымында —NH—, —СО— топтарының арасында қандай байланыс?
а) пептидтік; в) сутектік; с) амидтік; д) дисульфидтік.
17. Ферменттер табиғаты жағынан:
а) ақуыздар (нәруыздар) в) көмірсулар. с) ДНҚ. д) майлар.
18. Ағзадағы заттардың ыдырауы
а) сіңіру в) диссимиляция с) алмасу д) ассимиляция
19. Жасуша дегеніміз:
а) ағзаның ең кіші бөлшегі в) органоид. с) ұлпа д) жеміс.
20. Ақуыз (нәруыз) құрамына кіретін:
а) Эфир майы в) Май с) Аммиак д) Аминқышқылы
21. 1 гр ақуыз ыдырағанда бөлінетін жылу мөлшері:
а) 17,6 кДж в) 16,8 кДж с) 16,0 кДж д) 17,2 кДж
22.Аминқышқылдарының құрамына қандай топтар кіреді?
а) СООН,NH2; в) СООН, NH3; с) СН2ОН, NH2; д) СО2, NH2;
23.РНҚ-ның құрамына қандай көмірсу кіреді?
жүктеу мүмкіндігіне ие боласыз
Бұл материал сайт қолданушысы жариялаған. Материалдың ішінде жазылған барлық ақпаратқа жауапкершілікті жариялаған қолданушы жауап береді. Ұстаз тілегі тек ақпаратты таратуға қолдау көрсетеді. Егер материал сіздің авторлық құқығыңызды бұзған болса немесе басқа да себептермен сайттан өшіру керек деп ойласаңыз осында жазыңыз
Биология пәнінен тест жұмысы
Биология пәнінен тест жұмысы
Тест сұрақтары.
1. Нәруыздың неше реттік құрылымы бар?
а) 4; в) 2; с) 3; д)5.
2. Жасуша теориясын ашуда қандай ғалымдар еңбек сіңірді?
а) Р.Гук; в)Т.Шванн, М.Шлейден; с) А.Левенгук; д) Г.Пуркине.
3. Нуклеотидтер құрамындағы азотты негіз, көмірсу жене фосфат топтары арасындағы байланыс қалай аталады?
а) сутектік; в) коваленттік; с) металдық; д)иондық.
4. Жасушадағы судың мөлшері кандай?
а) 1,0%-1,5%; в) 1,0%-2,0%; с) 70%—80%; д) 0,2%—2,0%.
5. Қандай нуклеотид екі сақинадан тұрады?
а) А - Ц ; в) Ц - Т; с) Г - Ц; д) А - Г.
6. Организмде ион түрінде кездесетін элементтерді атандар.
а) О, С, Н, N; в) К, С1, Na, Mg; с) Zn, Cu, Mn, Со; д) Р, S, Si, Mo.
7. Ферменттердің кұрамына нәруыздан басқа қандай заттар кіреді?
а) көмірсулар; в) липидтер; с) металдар, витаминдер; д) су, тұздар.
8. Өсімдіктерде тіректік қызмет атқаратын полисахарид:
а) крахмал; в) липид; с) нәруыз; д) жасұнық (клетчатка).
9. Нәруыз молекуласы қанша аминқышкылынан тұрады?
а) 200; в) 40; с) 20; д) 30.
10. Жануарлар организміндегі көмірсу қалай аталады?
а) гликоген; в) липид; с) нәруыз; д) жасұнық (клетчатка).
11. Нәруыз полимерінің мономері қандай заттар?
а) аминқышқылдары; в) нуклеин қышкылдары;
с) липидтер; д) көмірсулар.
12. Екі моносахаридтің қосылысы: а)глюкоза; в) фруктоза; с) галактоза; д) дисахарид.
13. Көмірсулардың 1 грамм молекуласы ыдырағанда қанша кДж энергия бөлінеді?
А)17,6 кДж; в) 20,5 кДж; с) 18,5 кДж; д) 7,6 кДж.
14. Нәруыз кұрамындағы аминкышқылдарының пептидтік байланыспен байланысқанын қандай ғалым аныктады?
а) Г.Сведберг; в) Э.Фишер; с) К.Полинг; д) А.Браконно.
15. Жасуша кұрамына қандай органикалык косылыстар кіреді?
а) липид, көмірсу, нөруыз; в) су; с) минералды тұздар; д) К+, Na+, Ca2+.
16. Нәруыздың екінші реттік құрылымында —NH—, —СО— топтарының арасында қандай байланыс?
а) пептидтік; в) сутектік; с) амидтік; д) дисульфидтік.
17. Ферменттер табиғаты жағынан:
а) ақуыздар (нәруыздар) в) көмірсулар. с) ДНҚ. д) майлар.
18. Ағзадағы заттардың ыдырауы
а) сіңіру в) диссимиляция с) алмасу д) ассимиляция
19. Жасуша дегеніміз:
а) ағзаның ең кіші бөлшегі в) органоид. с) ұлпа д) жеміс.
20. Ақуыз (нәруыз) құрамына кіретін:
а) Эфир майы в) Май с) Аммиак д) Аминқышқылы
21. 1 гр ақуыз ыдырағанда бөлінетін жылу мөлшері:
а) 17,6 кДж в) 16,8 кДж с) 16,0 кДж д) 17,2 кДж
22.Аминқышқылдарының құрамына қандай топтар кіреді?
а) СООН,NH2; в) СООН, NH3; с) СН2ОН, NH2; д) СО2, NH2;
23.РНҚ-ның құрамына қандай көмірсу кіреді?
шағым қалдыра аласыз













