Тест
сұрақтары.
1. Нәруыздың неше реттік
құрылымы бар?
а) 4; в) 2;
с)
3;
д)5.
2. Жасуша теориясын
ашуда қандай ғалымдар еңбек
сіңірді?
а) Р.Гук; в)Т.Шванн,
М.Шлейден; с) А.Левенгук; д) Г.Пуркине.
3. Нуклеотидтер
құрамындағы азотты негіз, көмірсу жене фосфат топтары арасындағы
байланыс қалай аталады?
а) сутектік;
в)
коваленттік; с) металдық;
д)иондық.
4. Жасушадағы судың
мөлшері кандай?
а) 1,0%-1,5%; в) 1,0%-2,0%; с)
70%—80%; д) 0,2%—2,0%.
5. Қандай нуклеотид екі
сақинадан тұрады?
а) А - Ц ; в) Ц - Т; с) Г - Ц;
д) А - Г.
6. Организмде ион
түрінде кездесетін элементтерді
атандар.
а) О, С, Н, N; в) К, С1, Na,
Mg; с) Zn, Cu, Mn, Со; д) Р, S, Si, Mo.
7. Ферменттердің
кұрамына нәруыздан басқа қандай заттар
кіреді?
а) көмірсулар; в) липидтер; с)
металдар, витаминдер; д) су, тұздар.
8. Өсімдіктерде тіректік
қызмет атқаратын полисахарид:
а) крахмал; в) липид; с)
нәруыз; д) жасұнық (клетчатка).
9. Нәруыз молекуласы
қанша аминқышкылынан тұрады?
а) 200; в) 40; с) 20; д)
30.
10. Жануарлар
организміндегі көмірсу қалай
аталады?
а) гликоген; в) липид; с)
нәруыз; д) жасұнық (клетчатка).
11. Нәруыз полимерінің
мономері қандай заттар?
а) аминқышқылдары; в) нуклеин
қышкылдары;
с) липидтер; д)
көмірсулар.
12. Екі моносахаридтің
қосылысы: а)глюкоза; в) фруктоза; с)
галактоза; д) дисахарид.
13. Көмірсулардың 1
грамм молекуласы ыдырағанда қанша кДж энергия
бөлінеді?
А)17,6 кДж; в) 20,5 кДж; с)
18,5 кДж; д) 7,6 кДж.
14. Нәруыз кұрамындағы
аминкышқылдарының пептидтік байланыспен байланысқанын қандай ғалым
аныктады?
а) Г.Сведберг; в) Э.Фишер; с)
К.Полинг; д) А.Браконно.
15. Жасуша кұрамына
қандай органикалык косылыстар
кіреді?
а) липид, көмірсу, нөруыз; в)
су; с) минералды тұздар; д) К+,
Na+,
Ca2+.
16. Нәруыздың екінші
реттік құрылымында —NH—, —СО— топтарының арасында қандай
байланыс?
а)
пептидтік; в) сутектік; с) амидтік; д)
дисульфидтік.
17. Ферменттер табиғаты
жағынан:
а) ақуыздар (нәруыздар) в)
көмірсулар. с) ДНҚ. д) майлар.
18. Ағзадағы заттардың
ыдырауы
а) сіңіру в) диссимиляция с)
алмасу д) ассимиляция
19. Жасуша
дегеніміз:
а) ағзаның ең кіші бөлшегі в)
органоид. с) ұлпа д) жеміс.
20. Ақуыз (нәруыз)
құрамына кіретін:
а) Эфир майы в) Май с) Аммиак
д) Аминқышқылы
21. 1 гр ақуыз
ыдырағанда бөлінетін жылу мөлшері:
а) 17,6 кДж в) 16,8 кДж с)
16,0 кДж д) 17,2 кДж
22.Аминқышқылдарының
құрамына қандай топтар кіреді?
а)
СООН,NH2;
в) СООН,
NH3;
с)
СН2ОН,
NH2;
д)
СО2,
NH2;
23.РНҚ-ның құрамына
қандай көмірсу кіреді?
А) пентоза в) рибоза с)
дезоксирибоза д) нуклеотид